DIRIGENT BIL I KLARINETISTKINJA KAM NA KOLARCU

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

UMETNIČKI TANDEM IZ NEMAČKE GOSTI BEOGRADSKE FILHARMONIJE

BEOGRAD - Gosti Beogradske filharmonije na koncertu najavljenom za sutra u Zadužbini Ilije M. Kolarca biće umetnički tandem iz Nemačke, dirigent Gregor Bil i klarinetistkinja Šaron Kam (na fotografiji).
Na programu će biti Simfonija br. 88 Jozefa Hajdna, Veberov Drugi koncert za klarinet i orkestar i Peta simfonija Feliksa Mendelsona, poznatija kao “Reformacijska”.

Šaron Kam rođena je u Izraelu, a već sa šesnaest godina nastupila je sa Zubinom Mehtom i Izraelskom filharmonijom. Nakon toga, uz podršku Isaka Šterna, školovanje je nastavila na američkom Džulijardu, gde je i diplomirala. Posle pobede na međunarodnom ARD takmičenju u Minhenu 1992. godine, nastupala je s najpoznatijim orkestrima u SAD, Evropi i Japanu.

Njen suprug Gregor Bil angažovan je kao dirigent u Kraljevskoj operi u Stokholmu i Hamburškoj operi, a redovno nastupa u vodećim operskim kućama Berlina, Štutgarta i Kelna, kao i s orkestrima među kojima su Izraelska i Helsinška filharmonija, Gevandhaus i drugi. Karte za koncert su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine, po ceni od 600, 800 i 1.000 dinara.

Izvor: Glas javnosti

PREMIJERNO IZVEDENA NOVA “KOSA”

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

U REŽIJI KOKANA MLADENOVIĆA

Nova verzija čuvenog mjuzikla “Kosa” premijerno je izvedena sinoć u Ateljeu 212 u Beogradu, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

Predstava je izazvala ogromno interesovanje, a u prepunoj sali bili su premijer Mirko Cvetković, više ministara, poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, uključujući tenisku zvezdu Novaka Djokovića.

Premijerna publika je burnim aplauzom pozdravila veliki ansambl, koji je posle trosatne predstave izveo na bis završnu numeru “Daj nam sunca”.

Najviše aplauza dobili su Gordan Kičić (Vuf) i Ivan Jevtović (Had).

U ovoj adaptaciji glavni lik Berger je profesor filozofije i vodi antiglobalističke demonstracije, umesto protesta protiv rata u Vijetnamu, a igra ga Sergej Trifunović, dok se Klod, u tumačenju Branislava Trifunovića, sprema za rat u Iraku.

U ansamblu su Jelena Gavrilović (Šila), Katarina Žutić (Dženi), kao i veliki broj mladih glumaca, pevača i igrača odabranih na audiciji za članove “plemena”, dok epizode “odraslih” igraju Fedja Stojanović, Dara Džokić, Tanja Bošković, Nenad Ćirić, Gorica Popović i Mladen Andrejević.

U fokusu je pobuna mladih ljudi zbog devijacija savremenog društva, ali su kritički tonovi uglavnom uopšteni, te se ne osećaju snaga i energija kultne predstave Ateljea iz 1969. godine.

Tekst Džejmsa Radoa i Džeroma Ragnija preveo je, još za prvu verziju, Jovan Ćirilov, koji se u ovoj postavci našao kao lik na majici jednog od demonstranata.

Koreografiju na muziku Galta Makdermota kreirala je gošća iz Slovenije Mojca Horvat, a nove aranžmane je uradio Marko Grumić iz gupe “Vrum”, čiji članovi uživo izvode muziku tokom predstave.

Nova “Kosa” nudi nekoliko efektnih pevačkih i igračkih numera, mada ima i dosta “praznog hoda”.

Prve ocene su različite, ali je popularnost već osigurana, a karte za svih deset februarskih izvodjenja su rasprodate.

Izvor: S-media/Tanjug