BEYONCE APSOLUTNA ŠAMPIONKA GREMIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Popularna pevačica Beyonce Knowls oborila je rekord sa osvojenih ukupno šest nagrada Grammy u ženskoj komkurenciji, dok je Taylor Swift kući odnela ukupno četiri nagrade

Na dodeli Grammy nagrada koja je održana 1. februara, Beyonce, koja je bila nominovana u ukupno 10 kategorija je osvojila nagrade za pesmu godine ,,Single Ladies (Put a Ring on It)”, najbolje žensko pop vokalno izvođenje, najbolje žensko R&B izvođenje, najbolje tradicionalno R&B izvođenje, najbolji moderni R&B album, najbolju R&B pesmu.

Grupe Black Eyed Peas i Kings Of Leon su osvojile ukupno po 3 nagrade, poslednji za pesmu ,,Use Somebody”, a po dve nagrade su osvojili Eminem, Bela Fleck, kompozitor Michael Giachino, Lady Gaga, Maxwell, Jason Mraz i Michael Tilson Thomas.

Kantri zvezda Taylor Swift je osvojila četiri nagrade, uključujući i nagradu za album godine ,,Fearless”, ostavivši tako u toj kategoriji iza sebe Beyonce, koja je takođe bila u konkurenciji.

Po prvi put u karijeri se među nagrađenima našao i rok veteran Neil Young, koji je Grammy nagradu dobio za album ,,Neil Young Archives Vol.1 (1963-1972).

Na svečanosti su u sklopu omaža pokojnom ,,kralju popa” Michaelu Jacksonu nastupili Celine Dion, Jennifer Hudson, Smokey Robinson, Carrie Underwood i Usher.

U znak počasti pokojnoj gitarskoj legendi Lesu Paulu, britanski gitarista Jeff Beck i irska pevačica Imelda May izveli su Paulovu numeru ,,How High the Moon”.

Mnogi od izvođača na svečanoj dodeli Gremija nosili su bedževe Crvenog krsta, u znak podrške žrtvama zemljotresa na Haitiju.

Među izvođačima su bili i Mary J. Blige, koja je pevala u duetu sa tenorom Andreom Bocelliem pesmu ,,Bridge Over Troubled Water, Beyonce, Black Eyed Peas, Dave Matthews Band, Taylor Swift, Eminem, Lil Wayne i Drake, Pink, Bon Jovi, Green Day, Maxwell, T-Pain, Stevie Nicks, Dave Matthews Band i drugi.

Tokom dodele nagrada u Los Anđelesu, u ulogama voditelja su se smenjivali Adam Sandler, Sheryl Crow, Stephen Colbert, Jennifer Lopez, Jamie Foxx, Lionel Richie i Jeff Bridges.

Izvor: B 92

POL JANG U CENTRU “SAVA”

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Britanski soul pevač Pol Jang prvi put u svojoj karijeri održaće koncert pred beogradskom publikom 17. februara u Centru “Sava”.

Jang, rodjen 1956. u Lutonu, smatra se jednom od najvećih britanskih zvezda osamdesetih godina prošlog veka, a bio je i jedan od omiljenih pevača princeze Dajane.

Karijeru je započeo u lokalnom bendu ‚”Kat Kool and Kool Kats”, krajem sedamdesetih godine postao je pevač grupe “Streetband”, a zatim je osnovao sastav “Q-Tips” sa kojim nije imao previše uspeha.

U julu 1983. objavio je debitantski solo album “No Parlez” koji je zauzeo prvo mesto na britanskoj listi albuma.

Hit singl koji mu je doneo slavu bila je obrada pesme legende soula Marvina Geja “Wherever I Lay My Heat”, a izdvojile su se i numere “Come Back and Stay” i “Love of the Common People”.

Velika svetska zvezda, Jang postaje posle albuma “The Secret of Ašociation”, sa kojeg su se izdvojili hitovi “Everytime You Go Away”, “I’m Gonna Tear Your Playhouse Down”.

Za skoro 30 godina karijere, Jang je objavio osam albuma. Iza njega su hitovi „Love Will Tear Us Apart”, „Broken Man”, „Everthing Must Ćange”, “Now I Know What Made Otis Blue”, “Don’t Dream Is Over”.

Publika ga pamti i po duetu “Senza Una Donna” iz 1991. sa italijanskim pevačem Cukerom, a iste godine snimio je pesmu “What Becomes of the Brokenhearted”, koja je korišćena u filmu “Vreli dani u Alabami”.

Pre Jangovog nastupa u Centru “Sava”, svoj autorski resital u trajanju od 40 minuta održaće beogradski klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, a cena ulaznica je 2.000, 2.500, 3.000 i 3.500 dinara.

Izvor: S-media

NOMINACIJE ZA OSKARE 2. FEBRUARA

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

U Los Anđelesu će u utorak 2. februara biti saopštene nominacije za 82. Oskare, koji će biti dodeljeni u 24 kategorije.

Ove godine, lista nominovanih za najbolji film proširena je sa pet na deset kandidata. Nominacije će biti saopštene u 5.30 po vremenu na zapadnoj obali SAD, odnosno u 14:30 časova po centralnoevropskom vremenu. Voditelji ceremonije biće Stiv Martin i Alek Boldvin.

Svečana dodela Oskara zakazana je za 7. mart 2010.

Izvor: B 92

MILUTIN PETROVIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Rođen 1941. u Kraljevu. Školovao se u Nišu i Beogradu. Dobitnik je književnih nagrada Branko Miljković za knjigu Glava na panju i Milan Rakić za Knjigu promena. Pesme Milutina Petrovića uvrštene su u mnoge antologije i prevedene na više stranih jezika. Bio je urednik Književne reči, časopisa Relations i Književnih novina. Uređuje jedan od najboljih književnih časopisa današnjice - Poezija.
Zbirke pesama: Kako ona hoće, 1968, Drznoveno roždestvo, 1969, Glava na panju, 1971, Promena, 1974, Svrab, 1977, La tete sur le billote, 1982. Stihija, izabrane i nove pesme, 1983.

GLAVA NA PANJU

Kad gledam
glavu na panju
Mislim na
truli krastavac
Čovek najpre
ogluvi Posle
odlazi u smrt
Ne čuje okolinu
Šta govori Hvali
Zavidi
Itakodalje
A to je vrlo važno
Glava na panju
nema je
Stidljiva I čupava

VARKA

A nisam
hteo Tog jutra Kad
žurilo mi se kući
Morao sam da usaglašavam
svoje telo s tramvajem
Pri svakom zaokretu
Kad ulazi u krivinu
Video sam tada U džepu
pospanog putnika
Pregršt novčanica
I ne trepnuvši
zavukao ruku

ŽENE NA UMORU UZIMAO SAM ZA DRUŽBENICE

Pritajen najčešće u mračnim
i toplim kutovima Pokraj ognjišta
Opraštajući se najpre nadugačko
u kafani S kelnerima I sa
lopovima brkatih lica Gledao sam
sebe Kako mirno prelazim ulicu
Govorio smišljeno Predvidevši sve
prepreke bežao sam od stakla
Škripavog nameštaja Dolazeći
do cilja nisam narušavao tišinu
Iako su uvek to bile žene na
umoru Te moje družbenice

 

AKCIJA “KNJIGOM DO OSMEHA” KNJAŽEVAČKE BIBLIOTEKE “NJEGOŠ”

Ivan Manojlović    Knjige, Vesti

ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА, 150 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ ЧИТАЛИШТА У КЊАЖЕВЦУ, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ” ОРГАНИЗУЈЕ АКЦИЈУ ПРИКУПЉАЊА КЊИГА ЗА ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ ЗДРАВСТВЕНОГ ЦЕНТРА И БИБЛИОТЕКУ ШКОЛЕ „МЛАДОСТ”.

АКЦИЈА ЋЕ СЕ ОДВИЈАТИ ПОД СЛОГАНОМ „КЊИГОМ ДО ОСМЕХА” И ТРАЈАЋЕ ОД 1. ФЕБРУАРА ДО 15. МАРТА 2010. ГОДИНЕ.

ПРИКУПЉАЈУ СЕ ДОБРО ОЧУВАНЕ КЊИГЕ, СЛИКОВНИЦЕ, БОЈАНКЕ И ДРУШТВЕНЕ ИГРЕ.

ЗА ДОНАТОРA КОЈИ СВОЈИМ ПРИЛОГОМ ИЗМАМИ НАЈВИШЕ ДЕЧЈИХ ОСМЕХА, БИБЛИОТЕКА ПРИПРЕМА ПОСЕБНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ.

КЊИГЕ СЕ ПРИКУПЉАЈУ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „ЊЕГОШ”.

БЛИЖЕ ИНФОРМАЦИЈЕ МОГУ СЕ ДОБИТИ НА ТЕЛЕФОН 019 -733-157.