NOGU “IZVIISKRA”

Ivan Manojlović    Poezija, Vesti

BEOGRAD - Književna nagrada “Izviiskra” dodeljena je Rajku Petrovu Nogu (65) za pesničku knjigu “Ne tikaj u me” (Zavod za udžbenike), a imajući u vidu njegovo celokupno književno delo, saopštio je žiri. Žirijem je predsedavao prof. dr Jovan Delić, a članovi su bili Milutin Mićović, dr Ranko Popović, dr Ivan Negrišorac i mr Dragan Hamović, koji su razmatrali 52 predložena naslova iz dvogodišnje književne produkcije na srpskom jeziku. U obrazloženju odluke navedeno je da je nagrađena knjiga izvrsno ostvareni dijalog između neumrlih glasova u kamenu i usmenom predanju, s jedne, i savremenog pesničkog glasa s druge strane, razgovor o udesima i nadanjima, intimnim narodnim i opšteljudskim. Strašna Njegoševa lozinka “Neka bude što biti ne može” i Nogova poenta “Nije sve propalo kad propalo sve je” proistekle su od istog zavetnog glasa, stoji u obrazloženju. Priznanje dodeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i Modna kuća “Mona”, a sastoji se od povelje, plakete i novčanog iznosa od 5.000 evra.

Izvor: Glas javnosti

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O PREDRAGU EJDUSU

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

BEOGRAD - Monografija o dobitniku Nagrade za životno delo “Dobričin prsten” Predragu Ejdusu predstavljena je danas u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je otvorena i izložba fotografija posvećena tom glumcu.

- Verujem da sam ovom monografijom i nagradom na neki način ušao u glumački panteon. To me ispunjava ogromnim zadovoljstvom, ponosom i srećom. Želim i verujem da je ovo još veća obaveza da ostvarim krajnji cilj, a to je trajanje - rekao je Ejdus na promociji monografije na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.

Ejdusu je prestižno glumačko priznanje Saveza dramskih umetnika Srbije uručeno krajem 2008. godine, a deo nagrade je, tradicionalno, i objavljivanje monografije o laureatima, čiji je priređivač u Ejdusovom slučaju teatrolog Zoran T. Jovanović.

“Gluma je vera u iluziju. A šta je iluzija? Nauka kaže ‘igrati se, varati… mašta, tlapnja, samoobmana, privid, varka’. Šta je glumac? Zanesenjak, opsenar, šarlatan. Takav je šarlatan doživeo da dobije knjigu”, našalio se glumac.

Ejdus (63) bio je član Narodnog pozorišta od 1972. do 1993. godine, a potom je prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja, među kojima su “Sterijina nagrada” za uloge Laze Dunđerskog 1991. i Kir Janje 1993. godine.
Snimio je više od 40 filmova, više od 50 televizijskih drama i 30 serija. Vanredni je profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Izvor: Glas javnosti

PODNET ZAKON ZA EKHUMACIJU LEONARDA DA VINČIJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Naučnici se nadaju da će ekshumacijom moći da rekonstruišu lice Leonarda da Vinčija i reše jednu od najvećih misterija u istoriji umetnosti - da li je Mona Liza neka vrsta autoportreta, prenosi Telegraf.

Naučnici i istoričari iz Italijanskog nacionalnog komiteta za kulturološko nasleđe zatražili su dozvolu za otvaranje umetnikove grobnice koja se nalazi u zamku Amboaz u Francuskoj. Oni su već imali susrete sa predstavnicima francuskog ministarstva kulture sa kojima su načelno postigli dogovor, dok bi zvanično odobrenje mogli da dobiju tek ovog leta.

Nasuprot predstavnicima ovog komiteta, istoričari umetnosti smatraju da umetnikove ostatke ne treba dirati. Po njihovom mišljenju, čitava ideja deluje pomalo ludo i ona je samo rezultat preterane opsednutosti umetnikovom čuvenom slikom.

Leonardo da Vinči je Mona Lizu naslikao u periodu od 1503. do 1506. i danas se nalazi u pariskom Luvru. Pitanja vezana za osobu koja je naslikana već decenijama intrigiraju ljubitelje umetnosti. Pored struje koja Mona Lizu smatra ženskom predstavom ovog umetnika, mnogi veruju da je u pitanju portret supruge firentinskog trgovca Lize Gerardini, a postoje i indicije da je reč o portretu Leonardove majke.

Izvor: Blic Online M. Dražić

REKORDNA ZARADA “AVATARA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Naučnofantastični hit ,,Avatar” ušao je u istoriju, pošto je ostvario rekordnu zaradu od 1,28 milijardi dolara u bioskopima izvan SAD, objavio je list Variety.

,,Avatar” je taj iznos zaradio prikazivanjem u 11.803 sale u 111 zemalja. Njegov režiser Džejms Kameron (James Cameron) time je nadmašio sam sebe, pošto je dosadašnji rekorder bio njegov ,,Titanik”, koji je zaradio 1,24 milijardi dolara.

Film ,,Avatar” u SAD je proteklog vikenda zaradio 36 miliona dolara i sa 552,8 miliona dolara trenutno je na drugom mestu najuspešnijih filmova u SAD. Na prvom mestu je i dalje ,,Titanik” sa 600 miliona dolara. Treći je ,,Mračni vitez”, sa 533,3 miliona dolara.

Izvor: B 92