STIŽU KRALJ OPERE I ĆAROBNJAK IGRE

Nebojša Đorđević    Vesti


Četiri ekskluzivna umetnička događaja u Sava centru

Kralj opere Plasido Domingo, zvezda baleta Svetlana Zaharova, laureati međunarodnih pijanističkih takmičenja i čarobnjak gitare Pet Metni, ključni su akteri četiri ekskluzivna umetnička događaja koje će ove godine organizovati Sava centar, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Plasido Domingo nastupiće u dvorani Sava centra 12. aprila, gde će predstaviti mlade operske zvezde čijim će izvođenjem ekskluzivno lično on dirigovati, uz orkestar Camerata Serbica. Ovaj koncert nosi naziv „Operalija” prema istoimenom godišnjem operskom takmičenju solista koje je Plasido Domingo osnovao pre dve decenije, čime je pomogao generacijama mladih pevača da započnu svetske karijere.

Plasido Domingo nastupiće u prestonici besplatno, a deo prihoda sa koncerta biće usmeren na njegov Fond posvećen mladim talentima. Zbog toga zainteresovana publika ne bi trebalo da se plaši visokih cena karata, rečeno je juče.

Na koncertu pobednika međunarodnih pijanističkih takmičenja zakazanom za 3. februar u Sava centru nastupiće Miloš Mihajlović, Vladimir Milošević i Vladimir Gligorić uz orkestar Camerata Serbica i pod dirigentskom upravom Biljane Radovanović. Najveća balerina današnjice Svetlana Zaharova nastupiće u baletu „Karmen svita” na muziku Žorža Bizea 20. marta, zajedno sa još osam vrhunskih baletskih umetnika.

Za 26. jun najavljen je jedan od najvećih džez gitarista i kompozitora današnjice Pet Metni, inače vlasnik 17 Gremi nagrada.

Izvor: Danas A.Ć.

FILM O HITLERU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Dokumentarci Olivera Stouna

Oliver Stoun, trostruki osvajač „Oskara” za režiju, najavio je da priprema desetočasovni ubrzani kurs iz istorije 20. veka koji će krajem godine biti prikazan na američkom TV kanalu „Šoutajm”.

U karijeri dugoj skoro 40 godina, Stoun je od političke kontroverze napravio umetničku formu. Uznemirio je finansijere jetkim portretom zaposlenih na Volstritu, konzervativce načinom na koji je prikazao Fidela Kastra, Uga Čavesa i Džordža Buša, a demokrate svojim teorijama zavere o atentatu na Džona F. Kenedija. Sve to mnogima će izgledati kao obična čajanka kad njegovo sledeće ostvarenje bude stiglo na ekrane.
Stoun je najavio da će njegov 10-časovni ubrzani kurs iz istorije 20. veka predstavljati protivotrov za netačnosti i predrasude prisutne u konvencionalnoj istoriji koja se uči u američkim školama i propagira preko mejnstrim medija. Naslov serijala daje nagoveštaj šta nam se sprema: „Tajna istorija Amerike Olivera Stouna”.

Sam reditelj je na konferenciji za TV kritičare u Pasadeni dodatno obrazložio svoje stavove, čime je otvorio pravu Pandorinu kutiju. Počeo je pričom o Hitleru: „On je tokom cele istorije bio žrtveni jarac i njegov lik je korišćen na jeftin način.”

„Staljin je sasvim druga priča. Nije mi namera da ga prikažem kao heroja, ali želim da rasvetlim neke činjenice. On se više od bilo kog drugog borio protiv nemačke ratne mašinerije.”

Potom je dodao da će u dokumentarcu obraditi lik i delo Mao Cedunga, Džozefa Makartija i Harija Trumana, za čijeg je predsedničkog mandata 1945. godine bačena atomska bomba.

Od svih potencijalnih oluja koje bi mogle da nastanu oko Stounove „Tajne istorije”, epizoda o Hitleru za sada deluje kao najzapaljivija. Reditelj je izjavio kako „ne možemo da okarakterišemo ljude samo kao ‘dobre’ ili ‘loše’. Hitler je proizvod niza akcija. Treba znati uzroke i posledice. Ljudi u Americi nemaju pojma, na primer, kakva je veza između Prvog i Drugog svetskog rata.”

Nagoveštaj isticanja dobre strane nemačkog diktatora koju Amerikanci do sada nisu videli deluje preterano radikalno čak i za Stounovu reputaciju autora bez dlake na jeziku. Ovaj ispad je naveo Pitera Kuznika, rediteljevog saradnika na projektu i profesora istorije na Univerzitetu u Vašingtonu, da objasni kako „nije istina da ćemo predstaviti Hitlera u pozitivnom svetlu, ali ćemo ga opisati kao istorijski fenomen”.

Čak i ovako relativistički pristup Hitleru kao proizvodu svoga vremena, jednako kao pojedincu koji je bio otelovljenje zla, bez sumnje će predstavljati vruć krompir. Stoun je rekao da će, slično tome, i Staljina staviti „u kontekst”. „Hodao sam u Hilterovim i Staljinovim cipelama i razumeo sam njihove gestove. Ne možete objektivno da pristupite istoriji ako ne saosećate sa osobom koju možda i mrzite.”

Udarac na bogataše

Možete misliti šta god hoćete o Oliveru Stounu, ali niko ne može reći da je išao linijom manjeg otpora. U karijeri punoj kontroverznih ostvarenja samo je film iz 2006. „Svetski trgovinski centar”, o 11. septembru, imao jednako veliki uspeh kod kritike, u bioskopima i među političarima. Reditelj se vratio na stare staze oštrim portretom Džordža Buša u filmu „W.” (2008), a zatim snimio dokumentarac „Južno od granice” (2009), gde je predstavio Uga Čavesa kao šampiona siromašnih, pojavivši se na premijeri u Veneciji ruku pod ruku s njim.

Izvor: Blic online Miona Kovačević

PRONAĐENI OSTACI PRINCEZE IZ 10. VEKA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Pretpostavlja se da ove statue predstavljaju princezu Idit i njenog muža Otoa

Posmrtni ostaci engleske princeze Idit su nađeni u Nemačkoj gde je pre 1.000 godina poslata da se uda za jednog saksonskog vojvodu, saopštili su britanski naučnici.

Univerzitet u Bristolu je saopštio da će, ako analize kostiju potvrde otkriće, princeza Idit postati najstarija pripadnica engleske kraljevske porodice čiji su ostaci očuvani. Kosti su nađene u nemačkom gradu Magdeburgu.

Idit je rođena na početku 10. veka, kada je Engleska još bila podeljena na male anglosaksonske i vikinške feudalne posede.

Njen brat, kralj Atelstan, proterao je Vikinge iz Jorka i pobedio Škote i Irce u velikoj bici oko 937. godine. Istoričari ga smatraju prvim kraljem koji je vladao celom engleskom teritorijom.

Izvor: Blic Online / Beta Foto: Wikipedia

NEKA DRUGAČIJA KRALJICA

Miroslav Mladenović    Film, Vesti

Reditelj Kventin Tarantino ponudio je glumici Helen Miren ulogu “agresivne kraljice” u svom novom filmu, čija će radnja biti smeštena u srednjovekovnu Englesku - što su zasad jedina dva javnosti poznata detalja vezana za novi projekat popularnog filmadžije.

Priliku da se ponovo “popne na britanski presto” Mirenova je dobila zahvaljujući nezaboravnoj roli kraljice u istoimenom filmu Stivena Frirsa, za koju je dobila Oskara. Tarantino je izjavio da je ona najbolje odigrala vladarku Ostrva, ali i naglasio da će “njegova” kraljica biti drugačija od naslovnog lika u Frirsovom filmu.

Izvori bliski glumici su objasnili, kako ovo za Mirenovu, predstavlja “poziv koji se ne odbija”.

Izvor: Večernje novosti M. N. M.

AJFELOVA KULA NAJOMILJENIJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

U ISTRAŽIVANJU u kojem je učestvovalo 10.000 putnika sa svih pet kontinenata Ajfelova kula je proglašena najomiljenijom turističkom atrakcijom na svetu.

Za Ajfelovu kulu glasao je svaki šesti ispitanik, a najveći konkurenti su joj bili Crkva svetog Petra u Vatikanu i Tadž Mahal, koji su zauzeli drugo, odnosno treće mesto. U prvih šest najpopularnijih atrakcija sveta ušle su i tri američke, most Golden gejt, Empajer stejt bilding i Kip slobode.

Londonske atrakcije Big Ben i panoramski točak “London Eye” zauzele su tek 11, odnosno 12. mesto. Istraživanje je još jednom potvrdilo da veliki broj putnika u pojedine zemlje odlazi isključivo zbog posete njihovih najvećih atrakcija.

AJFELOVA KULA U INDIJI

U NEKADAŠNJOJ francuskoj koloniji Pondišeri, koja se nalazi na jugoistočnoj obali Indije, trenutno je u izgradnji mala replika čuvenog Ajfelovog tornja.

Već je završena prva od četiri faze izgradnje, a toranj, koji će biti nazvan Jaman, trebalo bi da bude gotov do kraja novembra. Toranj će biti visok oko 101,5 metar, od toga će prvih 27 biti od betona, a preostalih 73 metra od čelika. U sklopu tornja će se nalaziti restoran sa pogledom na vode Bengalskog zaliva.

Izvor: Večernje novosti A.K.