“AVATAR” NAGRAĐEN ZA REŽIJU I NAJBOLJU DRAMU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Džejms Kameron trijumfovao na 67. dodeli „Zlatnog globusa”

Naučnofantastični film „Avatar” Džejmsa Kamerona osvojio je glavne nagrade na 67. dodeli „Zlatnog globusa” - za najbolju dramu i režiju - čime je zacementirao svoj status vodećeg favorita za osvajanje „Oskara”.

„Ovo je najbolji posao na svetu”, izjavio je vidno raspoloženi Kameron pred punom salom hotela „Beverli Hilton” u Los Anđelesu, priznavši da je očekivao trijumf svoje bivše supruge Ketrin Bigelou, rediteljke snažne ratne drame „The Hurt Locker” („Zaključana bol”).

Revolucionarni 3D ep reditelja „Titanika”, koji je na odličnom putu da postane najgledaniji film u istoriji, izašao je kao veliki pobednik u noći između nedelje i ponedeljka jer su ostala priznanja raspodeljena „na ravne časti” nekolicini filmova.

Glumačke nagrade za dramu otišle su u ruke veteranima Džefu Bridžizu (60) i Sandri Bulok (45). Bridžiz je, nakon tri nominacije, konačno osvojio prvi „Globus” za ulogu izlizanog kantri pevača u filmu „Crazy Heart” („Ludo srce”). „Sad ste našli da uništite moj status potcenjenog glumca”, uzviknuo je on pri preuzimanju nagrade, dok su ga kolege pozdravile ovacijama.

Bulokova je nagrađena za ulogu nadahnute mentorke mladog autsajdera u drami „The Blind Side” („Skrivena strana”), pobedivši konkurentkinje Emili Blant („The Young Victoria”) i Helen Miren („The Last Station”), čime se nametnula kao glavni favorit za „Oskara”.

Za najbolje glumce u komediji/mjuziklu nagrađeni su Meril Strip i Robert Dauni Džunior. Stripova je osvojila sedmi „Globus” u karijeri, ovoga puta za ulogu simpatične kuvarice u filmu „Džuli i Džulija”. Ona je, međutim, priznala kako joj je bilo teško da „stavi svoje srećno filmsko lice, s obzirom na sve što se dešava u stvarnom svetu”.

Preuzimajući nagradu za ulogu Šerloka Holmsa, Dauni Džunior je izdeklamovao najzabavniji govor večeri. „Nemam nikome da zahvalim”, kazao je, a onda, uz duboku poniznost koja je probijala ispod lažne arogancije, počeo da nabraja imena agenata, direktora studija i filmskih radnika, zaključno sa svojom suprugom, koji su mu pomogli da preživi teške dane.

Nagrade za sporedne uloge osvojili su Austrijanac Kristof Valc („Prokletnici”) i Mo’Nik („Precious”).

Iako se „Zlatni globus”, koji dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, često smatra ključnim pokazateljem pred dodelu „Oskara”, biće zanimljivo videti koliko će članovi Američke filmske akademije slediti ukus stranih dopisnika.

Holivud retko nagrađuje filmove fantazije, a „Avatara” vreba jaka konkurencija u vidu Tarantinovih „Prokletnika”, Klunijevog „Up In the Air” („Visoko u vazduhu”) i pobednika „Sandens festivala” „Precious” („Draga”).

Najveći favorit na papiru za osvajanje „Globusa” sa šest nominacija „Up In the Air” Džejsona Rajtmana osvojio je samo nagradu za scenario.

Još jedan veliki gubitnik večeri bio je mjuzikl „Nine” („Devet”) koji je imao pet nominacija, ali je ostao praznih ruku. Njega je u kategoriji najboljeg mjuzikla/komedije pobedio urnebesno duhoviti film „Mamurluk u Vegasu”.

Najbolji strani film je „Bela traka” Mihaela Hanekea koji je pobedio jaku konkurenciju iz Španije („Prekinuti zagrljaji”), Italije („Barija”), Čilea („Služavka”) i Francuske („Prorok”).

Ališa Kiz i Bono u teletonu

Ališa Kiz, Bono i Džastin Timberlejk nastupiće u teletonu „Nada za Haiti” („Hope for Haiti”), saopštio je organizator manifestacije za pomoć žrtvama zemljotresa na Haitiju Džordž Kluni. Američki glumac kazao je da će u teletonu 22. januara učestvovati više od 40 slavnih ličnosti, prenosi „Bi-Bi-Si njuz”.

Cilj teletona je „da pokaže narodu Haitija da ceo svet obraća pažnju”, dodao je.

Kluni i haićanski pevač Vajklef Žan biće domaćini dobrotvorne manifestacije koja će biti prikazana je više od deset američkih televizija. Među učesnicima koncerta biće Sting i Kristina Agilera.

Prihod od teletona „Nada za Haiti” biće upućen Crvenom krstu, dečjoj organizaciji Ujedinjenih nacija Unicef, organizacijama „Oksfam Amerika”, „Partneri u zdravlju” i Fondaciji Vajklefa Žana „Yele Haiti”.

Kluni je kazao da će pesme izvođača koji će učestvovati u teletonu moći da se kupe na sajtu iTunes i da je prihod od njihove prodaje namenjen Haitiju. Procenjuje se da je u katastrofalnom zemljotresu poginulo između 50.000 i 200.000 ljudi. - Beta

Apel za pomoć Haitiju

Mnoge zvanice nosile su crvene i žute trake kao podsetnik na razoran zemljotres koji je pogodio Haiti prošlog utorka. „Pomalo je čudan osećaj što smo ovde svi namontirani i igramo se fantazije, ali drago mi je da barem pričamo o ovoj katastrofi”, kazala je Kira Sedžvik za Si-En-En. Tokom živog prenosa dodele upućeno je više apela gledaocima da pomognu žrtvama karipskog ostrva. Džordž Kluni, koji će u petak biti domaćin humanitarnog teletona za Haiti, priznao je da je došao na dodelu kako bi regrutovao što više kolega za pomoć.

Izvor: Blic Online Miona Kovačević Foto: AFP

JOŠ NAGRADA ZA “ĐAVOLJU VAROŠ”

Miroslav Mladenović    Film, Vesti

Na 21. filmskom festvalu, u Palm Springsu, film reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića ,,Đavolja varoš” dobio je priznaje žirija u kategoriji ,,New Voices/New Visions”.

Paskaljevićev film trijumfovao je u konkurenciji 12 debitanata koje je festival izdvojio iz celog sveta, pri čemu je naglasak bio na inovativnim i originalnim filmovima.

U zvaničnom saopštenju žirija se ističe da ,,film ,Đavolja varoš’ zaslužuje specijalno priznanje za smelu i izazovnu satiru savremenog života u svojoj zemlji”.

Paskaljević je povodom nagrade izjavio da je srećan zbog priznanja, ali pre svega, jer je ,,uopšte stigao dovde”.

,,Sećam se da pre samo šest meseci nisam imao sredstva ni da završim film koji sam već snimio. Nadam se da će mi i ovo priznanje pomoći da se stvari malo promene u mojoj budućnosti, kao i da dođem do američke distribucije”, dodao je on u intervjuu jednoj od vodećih američkih televizijskih mreža CBS.

Krajem jula prošle godine ugledni američki nedeljnik namenjen filmu, pozorištu, televiziji, muzici ,Variety ocenio je ,,Đavolju varoš” kao snažan Paskaljevićev debi, uz uverenje da će naići na dobar odjek.

Označivši film kao stilizovanu crnu komediju o životu u savremenom Beogradu, koji ,,na satiričan način prikazuje moralnu bedu koja se nadnela nad Srbijom”, Variety je tada ocenio da Paskaljevićev precizno konstruisani scenario razigrano povezuje dramske uloge na neočekivane načine.

,,Napravljen za jedva 426.000 dolara, ovaj divan film duguje svoj ispolirani izgled i profesionalcima koji su sarađivali sa rediteljem”, konstatovao je tada filmski kritičar tog časopisa.

Filmski festival u Palm Springsu, koji se održava već dve decenije, i ove godine je, po tradiciji, okupio veliki broj holivudskih zveda.

Glavnu nagradu žirija dobio je korejsko-francuski film ,,Potpuno nov život” rediteljke Uni Lekomt, dok je glavnu nagradu publike i festivala odneo film ,,Devojka sa tetoviranim zmajem” danskog reditelja Nilsa Ardena Opleva, snimljen u koprodukciji Švedske, Danske i Nemačke.

Prvog dana festivala, pre takmičarskog programa, dodeljene su nagrade ,,Crne leptir-mašne” (Black-Tie Award) za godišnje dostignuće u holivudskoj filmskoj industriji.

Nagrade su dodeljene scenaristi, režiseru i glumcu Kventinu Tarantinu, glumcima Morganu Frimanu, Džefu Bridžisu, Marion Kotijar, Ani Kendrik, kompozitoru i producentu, koji piše i filmsku muziku, T-Bonu Barnetu i pevaćici Maraji Keri, koja se ovoga puta prvi put našla u ulozi glumice.

Izvor: B 92

GODINA SEĆANJA NA FEDERIKA FELINIJA

Nebojša Đorđević    Film

Godina 2010. je godina sećanja na velikog italijanskog reditelja i scenariste Federika Felinija, poznatog i poštovanog širom sveta.

Da je još bio među živima, 20. januara slavni maesto bi proslavio svoj 90. rođendan. Ove nedelje, pored raznih manifestacija kojima će ovaj događaj biti obeležen u Italiji, ali i u mnogim drugim zemljama, kao indirektan omaž velikom svetskom sineasti, u italijanskim bioskopima počeće da se prikazuje mjuzikl “Devet” (Nine) Roba Maršala, čija je osnovna inspiracija Felinijev autobiografski film “Osam i po”.

Ove godine obeležavaju se još dva datuma koja se vezuju za Felinija. Tako će 5. februara biti obeležena 50. godišnjica premijernog prijazivanja najpoznatijeg filma ovog reditelja “Sladak život” (La dolce vita), a nekoliko sedmica kasnije, 16. marta, svoj 90. rođendan proslaviće Tonino Guera, dugogodišnji Felinijev prijatelj i scenarista njegovih remek dela iz zrelog doba - “Amarkord”, “Plovi brod” i “Džindžer i Fred”. Rođen 1920. godine u Riminiju, Felini se smatra jednim od najvećih majstora fantazije i snova, umetnik sa izvanrednim spošobnostima da sopstveno viđenje realnosti prenese na filmsko platno. “Moja generacija je proživela detinjstvo puno zabrana, prinuda tabua… Naša radoznalost i fascinacija nepoznatim bile su neokrnjene. Imali smo smisla za fantaziju”, objašnjavao je Felini svoj neponovljivi dar. Mladog Felinija posebno su fascinirali cirkus i putujući zabavljači koji su uveliko prisutni u njegovim filmovima, a na njegov rad ostaviće traga i katoličko vaspitanje koje se ogleda u jakoj spiritualnoj dimenziji njegovih ostvarenja.

Sa dvanaest godina pobegao je od kuće i priključio se putujućem cirkusu. Narednih godina, izdržavao se baveći se glumom, a potom i karikaturom u novinama. Rođen sa darom za crtanje, od 1938. radio je u Rimu za nekoliko satiričnih časopisa. Godine 1943, Felini je upoznao i ubrzo se oženio glumicom Đulijetom Masinom koja će kasnije tumačiti glavne likove u nekoliko njegovih najvažnijih filmova. Dve godine kasnije, upoznaje proslavljenog reditelja Roberta Roselinija s kojim sarađuje na pisanju scenariija “Rim otvoreni grad”.

Felinijev rediteljski debi bio je 1950. s filmom “Raskošna svetla”, a njegov prvi proboj na međunarodnoj sceni usledio je 1954. filmom “Ulica” za koji je dobio Oskara za najbolje ostvarenje sa stranog govornog područja. Felini je u toku svoje karijere dobio još tri Oskara - za “Kabirijine noći” (1957), u kome je briljirala Đulijeta Mesina, “Osam i po” (1963.) koji se smatra njegovim najboljim dostignućem i “Amarkord” s kojim se vraća svom gradu i detinjstvu. Marta 1993. godine Felini je dobio Oskara za životno delo. Iste godine umro je od srčanog udara.

Izvor: RTV Pink /Tanjug

ORIGINALNI RUKOPIS O NJUTNU I JABUCI DOSTUPAN NA INTERNETU

Aleksandra Radovanović    Nauka, Vesti

Jedna beleška iz XVIII veka, o tome kako je jabuka pomogla Isaku Njutnu da razvije teoriju gravitacije, danas će biti postavljena na sajt Britanskog kraljevskog društva i prvi put postati dostupna široj javnosti.

Rukopis koji se čuva u biblioteci Kraljevskog društva, napisao je Njutnov savremenik Vilijam Stakeli, a na sajtu tog društva naći će se zajedno za dugo zagubljenim zapisima Njutnovog suparnika Roberta Huka.

Njutnov “bliski susret” sa jabukom važi za jednu od najpoznatijih anegdota u istoriji nauke.

Kraljevsko društvo osnovano je 1660. i ove godine obeležava 350 godina postojanja objavljujući na internetu više od 60 najznačajnijih naučnih rukopisa iz svoje zbirke.

Izvor: Blic Online/Beta

SIJALICA RADI 109 GODINA

Mirjana Živić - Mitić    Kultura, Vesti

Sijalica koja stoji u vatrogasnoj stanici u Livermoru u Kaliforniji prvi put je upaljena davne 1901. godine i još radi, iako je u prethodnih 109 godina bila ugašena samo sedam dana.

Zbog toga se više nego zasluženo našla u Ginisovoj knjizi rekorda, a gotovo svi su saglasni da će tu večno ostati. Sijalicu je napravio Adolf Šale, koji se početkom prošlog veka nadmetao sa slavnim Tomasom Edisonom u proizvodnji kvalitetnih sijalica. Bez obzira što je Edison ušao u istoriju, Šaleova sijalica je oborila sve rekorde i stručnjaci tvrde da je nemoguće, koristeći tu tehnologiju, napraviti bolju.

U vatrogasnoj stanici je postavljena sigurnosna kamera, a određen je čuvar koji brine da sijalica ne bude ukradena. “Gledam u ovu sijalicu i onda shvatim da je u nju gledao i moj deda, koji je u ovoj stanici radio pre 70 godina. To je zapanjujuće”, rekao je Stiv Bun, čuvar sijalice, čija je snaga samo četiri
vata.

Izvor: Blic Online /Fo Net Foto: AFP