TINEJDŽERU DIRIGENTSKA PALICA SIMFONIJSKOG ORKESTRA U SIJETLU

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

Simfonijski orkestar u Sijetlu izabrao je sedamnaestogodišnjeg Britanca Aleksandera Prajora, koji ne voli kad ga nazivaju muzičkim čudom, za pomoćnika gostujućih dirigenata od januara do jula ove godine

Ovo je prvo profesionalno angažovanje mladog dirigenta i kompozitora koji je debitovao u Velikoj Britaniji u martu 2007. godine dirigujući Nacionalnom simfonijskom orkestru u Barbikenu. Od tada je dirigovao i više velikih orkestara u Evropi.

“Biti deo dirigentskog tima nekog velikog orkestra od fundamentalnog je značaja za profesionalni razvoj mladih dirigenata, mada svi nemaju takvu priliku u tako mladom uzrastu”, istakli su u upravi simfonijskog orkestra u Sijetlu.

Prajor, pra-pra-unuk ruskog glumca i reditelja Konstantina Stanislavskog, svira klavir od svoje treće godine, a komponuje od osme. Upravo je završio četvrtu godinu na konzervatorijumu u Sankt Peterburgu.
Komponovao je više od 40 dela, među kojima simfonije, opere i jedan rekvijem, prenela je agencija Rojters.

Izvor: Press Online Foto Reuters

MOCART I ŠTRAUS U SNP-u 13. JANUARA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Muzika, Vesti

Programom ,,Večna svetlost u muzici” autora Miodraga Milanovića, u kojem je angažovan gotovo kompletan sastav Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP), u Novom Sadu će 13. januara premijerno biti priređen novogodišnji koncert s delima Mocarta i Johana Štrausa mlađeg.

Napominjući da pred publiku u ove praznične dane stiže ,,ozbiljan, sadržajan i veoma kvalitetan program, pripremljen u vrlo kratkom roku”, v.d. upravnika SNP Aleksandar Milosavljević je na konferenciji za novinare istakao da će to biti efektan uvod u bogatu koncertnu aktivnost u ovoj sezoni najstarijeg domaćeg teatra.

Koncerti ovakvog tipa postaće ,,neka vrsta pravila i zaštitni znak” SNP-a”, rekao je on i dodao da to pozorište mora da maksimalno koristi svoj izuzetan potencijal oličen u solistima, orkestru i horu.

Nova direktorka Opere SNP Marina Pavlović-Barać, koja i kao akter (prvakinja Opere) učestvuje u ovom programu, istakla je da je reč o tehnički izuzetno teškoj i zahtevnoj predstavi u kojoj će svi, pojedinačno i kao celina, pokazati svoje mogućnosti.

Milanović je istakao nameru uprave SNP-a da se, posle skoro deceniju, ta kuća vrati novogodišnjim i ostalim prigodnim koncertima i programima i naglasio veliki značaj angažovanja celokupnog umetničkog potencijala Opere SNP.

Povod za ovaj koncert je obeležavanje 120 godina od izvođenja prve operske predstave kod nas, dela Etjena Mejula ,,Josif u Egiptu”, koju nisu izvela profesionalna pozorišta u Beogradu i Novom Sadu, već učenici Novosadske pravoslavne gimnazije, današnje gimnazije ,,Jovan Jovanović Zmaj”.

U to doba prvi put se ovde čula i Mocartova opera ,,Titusovo milosrđe”, tako da će, za uspomenu na taj podvig novosadskih đaka, prvi deo programa početi odlomcima iz te opere velikog kompozotora.

“Od svih pokušaja da se definiše muzika genijalnog Mocarta, nama se čini da je najbliža ona koju je dao ruski kompozitor Anton Rubinštajn: ‘To je večna svetlost u muzici’”, rekao je Milanović.

Pod istu odrednicu stavljeno je i Štrausovo stvaralaštvo, koje je sinonim za ,,onu vrstu muzike koja je postala nezaobilazna u ovim prazničnim danima”, dodao je on.

Milanović je podsetio i na dela koja su ta dva muzička genija pisala o Srbima i Srbiji (Mocartova kompozicija ,,Opsada Beograda” ili Štrausova opereta ,,Jabuka”) i na njihove neosporne veze sa nama, o kojim se danas, na žalost, malo zna.

U prvom delu programa biće, pored ,,Titusovog milosrđa”, izvedeni i odlomci iz opera ,,Lucio Sila” i ,,Idomeneo”, kao i koncertne arije za solo glas, bas i kontrabas, dok će u delu posvećenom Štrausu publika imati priliku da uživa u opereti ,,Ciganin baron”.

Orkestrom SNP diriguje Željka Milanović, a Horom Vesna Kesić-Krsmanović, scenograf je Dalibor Tobdžić, a kostimograf Snežana Horvat.

Premijera programa ,,Večna svetlost u muzici” je na sceni ,,Jovan Đorđević” 13. januara u 20 sati, a repriza je 25. januara.

Izvor:B 92

MAO CE TUNG - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Mao Ce Tung (26.12. 1893. - 9.septembra 1976.) kineski  političar, vojskovođa, revolucionarni vođa i državnik, koji se smatra najvažnijom ličnošću u modernoj kineskoj istoriji i jednom od najvećih ličnosti 20. veka. Tokom njegove vladavine, ubijeno je desetak miliona ljudi, tokom političkih progona diktatorske vlasti, te od posledica i zabluda ekonomske politike.

Kao dete imućnih seljaka, tokom školovanja uključio se u radikalnu politiku, da b,i godine 1921. postao član KP Kine. Kao jedan od vođa KP Kine izbegao je “beli teror” godine 1927. U planinama jugoistočne Kine započeo je ustanak i stvorio Kinesku Sovjetsku Republiku te razvio sopstvenu marksističko-lenjinističku doktrinu koja će se poslije nazvati maoizam.

XXVI ODGOVOR LI ŠU -i

Izgubih svoju gordu toplotu, izgubila si svoju vrbu;
o Jang, o Liu: vinuste se lako do Devetog neba.
Upitali Vu Kanga, šta on tu ima,
Vu Kang ga dade, vino cimetovog cveta.

Usamljena Č’ang O, širi svoje duge rukave,
da zapleše na beskrajnom nebu za verne duše.
Iznenadna vest: na Zemlji je pokoren Tigar;
izbiše im suze, ko kišna bujica.

(Prevod Branislav Milošević)

 

BAJAGA ZAVRŠAVA TURNEJU U APRILU

Miroslav Mladenović    Muzika, Vesti

Sastav ,,Bajaga i instruktori” nastupiće u Sarajevu, Skoplju, Podgorici i Ljubljani do aprila, kada planiraju da završe turneju povodom 25 godina karijere.

Promoter ,,Long play” je saopštio da će uskoro objaviti pojedinosti o datumima i prostorima održavanja koncerata u nekoliko glavnih gradova republika bivše Jugoslavije.

Sastav Momčila Bajagića proletos je povodom 25 godina od debi albuma ,,Pozitivna geografija” (1984) krenuo na slavljeničku turneju, najpre u Severnoj Americi, a potom i kroz brojne gradove regiona.

,,Bajaga i instruktori” su krajem novembra svirali u dve ispunjene dvorane košarkaškog kluba Cibona u Zagrebu, a potom su održali tri prednovogodišnja koncerta u punom beogradskom Sava centru.

Prve nastupe u 2010. godini ,,Bajaga i instruktori” će imati 12. januara u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu i 13. januara na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru na gradskom trgu u Leskovcu.

Izvor: B 92

FILM “GLASNIK” OD 14. JANUARA

Mirjana Živić - Mitić    Film

Nakon što je prikazan na nedavno završenom Festivalu autorskog filma, ,,Glasnik”, reditelja i scenariste Orena Movermana, od 14. januara biće na redovnom repertoaru multipleksa Kolosej.

U filmu ,,Glasnik” (The Messenger) Vil Montgomeri (Ben Foster) se vratio sa aktivne vojne službe, gde je zadobio povrede očiju i nogu. Umesto rehabilitacije, dodeljen mu je ozbiljan zadatak - obaveštavanje porodica preminulih vojnika o tom tragičnom događaju. Vil ne može da se pomiri sa tim da mu je, kao ranjenom ratnom heroju povratniku, dodeljen ovako zahtevan posao.

Ali u vremenu interneta, gde je dovoljno pritisnuti dugme za informaciju i gde se o ratu izveštava sa lica mesta, najbitnije je da zadatak bude obavljen brzo i efektno. Međutim, poslednja stvar koju vojska SAD-a želi, jeste da majka sazna o sudbini svoga sina jedinca preko CNN-a…

Film je dobio Srebrnog medveda za scenario na filmskom festivalu u Berlinu 2009. godine, a glumačku ekipu čine Ben Foster, Woody Harrelson, Samantha Morton, Jena Malone, Steve Buscemi i drugi.

Izvor: B 92