OTKRIVEN SUMERSKI GRAD

Nebojša Đorđević    Kultura, Nauka, Vesti

Drevni Ur

Brojni predmeti stari oko 4.000 godina i drevni grad iz doba Sumera pronađeni su na jugu Iraka. Lokalitet se nalazi 80 kilometara jugoistočno od Nasirije, u pustinji nedaleko od Ura.

Drevni grad iz doba Sumera i brojni predmeti stari oko 4.000 godina pronađeni su na jugu Iraka, saopštili su irački arheolozi.

Lokalitet se nalazi 80 kilometara jugoistočno od Nasirije, u pustinji nedaleko od Ura, u kojem je, prema Bibliji, rođen praotac naroda - Avram.

“Pojedini zidovi i kamenje nose natpise iz doba treće sumerske dinastije”, rekao je zvaničnik arheološke službe provincije Zi Kar, Abdel Amir al-Hamdani.

Predmeti, među kojima najviše ima srpova i noževa, potiču iz 2000. godine pre nove ere i vladavine Amar-Sina, trećeg kralja treće sumerske dinastije.

Al-Hamdani je naveo da su do sada nalaženi tragovi sumerskih naselja pored reka dok je novootkriveni grad smešten usred pustinje.

Ur spada u najstarije gradove Mesopotamije. Na vrhuncu moći bio je između 4.800. i 4.500. godine pre nove ere.

Izvor: RTS

BEOGRADSKI NOVOGODIŠNJI KONCERT

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Simfonijski-orkestar-i-Hor-.jpg

Muzička produkcija RTS-a, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, organizuje “Beogradski novogodišnji koncert” 14. januara u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Muzička produkcija Radio-televizije Srbije organizuje “Beogradski novogodišnji koncert” Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a na kojem će biti izvedene najpopularnije teme klasične muzike.

Koncert će biti održan 14. januara u 20 časova u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, muzičari će publici priuštiti pravi praznični ugođaj, uz poznate kompozicije kao što su: Bojerka (u aranžmanu Zorana Hristića), Šostakovičeva “Svečana uvertira”, Vagnerova uvertira za treći čin i svadbeni hor “Loengrin”, Veberov hor lovaca iz “Čarobnog strelca”, Pučinijev brujeći hor iz “Madam Baterflaj”, kao i uvertira iz Štrausovog “Slepog miša”.

U drugom delu koncerta na programu je Ravelov “Bolero”, dve uvertire iz “Karmen”, Gunoov hor vojnika iz “Fausta”, Bramsova “Mađarska igra br. 5″, Štrausova “Trič trač polka” i Ofenbahov “Kan kan”.

Ulaz na “Beogradski novogodišnji koncert” je besplatan.

Izvor: RTS

HENDLOVA PERIKA JE POSKAKIVALA

Miroslav Mladenović    Knjige, Muzika, Vesti

Duhovite knjige o kompozitorima Stivena Iserlisa

Koju deonicu je pevao papagaj Stravinskog, kako je Mocart doterivao svoje kovrdžice, a Šuman jačao prste, šta je najviše brinulo Čajkovskog, zašto je Hendlova perika poskakivala, samo su neka od pitanja na koja duhovite odgovore daju dve knjige violončeliste Stivena Iserlisa.

Poznati violončelista Stiven Iserlis, dobro znan i beogradskoj publici, pored muzike se bavi i pisanjem. U želji da deci prenese neobične priče i anegdote koje je slušao od svoje učiteljice violončela, Iserlis je napisao dve knjige o životima dvanaest čuvenih kompozitora. One su upravo objavljene u ediciji „Naše muzičke knjige” izdavačkih kuća „Ružno pače” i „Mono i manjana”.

- Prva knjiga nosi naziv „Zašto je Betoven prosuo paprikaš” (preveo Zoran Paunović). U njoj je na neodoljiv način, kroz urnebesne biografske portrete, oživljeno šest Iserlisovih omiljenih kompozitora: Bah, Stravinski, Mocart, Šuman, Brams i Betoven. U drugoj knjizi „Zašto je Hendlova perika poskakivala” (prevod Branislava Maoduš i Olivera Marić) autor nastavlja deci da prenosi predivni dar - šansu da svoj svet nastane sjajnim kompozitorima tako što će se sa njima sprijateljiti. U toj knjizi neodoljivo nas uvlači u život Hajdna, Šuberta, Dvoržaka, Čajkovskog, Forea i Hendla, oživljavajući ih na način koji neizbežno zaokuplja maštu svakog deteta - kaže Jelena Mojović, PR menadžer izdavačke kuće „Mono i manjana”.

Knjige sadrže portret kompozitora, kratak opis njegovih muzičkih dela, s upućivanjem na neke od kompozicija koje bi se posebno mogle dopasti deci, i kratku biografiju kompozitora. Posebnu draž daju im živopisne crno-bele ilustracije.

Izvor: Blic Online M. Graf

UBRZANA SELIDBA KNJIŽARE “BEOPOLIS”

Ivan Manojlović    Knjige, Kultura, Vesti

Oko 16.000 knjiga čeka preseljenje u novi prostor budući da je neočekivano, uoči praznika, zaposlenima u knjižari Doma omladine naloženo da se isele


Pakovanje u „Beopolisu”: Gde će se preseliti kultna knjižara?

Za kultnu beogradsku knjižaru „Beopolis” u Domu omladine godina je loše počela, zbog renoviranja hola i donjeg dela Doma omladine. Iseljenje je naložila Agencija za investicije Skupštine grada Beograda, koja i finansira projekat, a zatvaranje i izmeštanje knjižare iz hola, na devet meseci, neophodno je kako bi izvođaču radova bio omogućen posao i pristup gradilištu. Sve podseća na situaciju od pre nekoliko godina, kada je i počelo obnavljanje prostora Doma omladine, kada je i postojala opasnost od gašenja jedne od najdražih beogradskih knjižara. Neki od foruma na internetu pokazuju koliko je „Beopolis” omiljen.

Vlasnik „Beopolisa” Aleksandar Nikolić ovih dana traži novi prostor za premeštaj knjiga, i pri tom ponovo razmišlja o tome da li će održati svoje preduzeće ukoliko ne pronađe alternativno rešenje.

- Ne naći drugo mesto i za kraći vremenski period znači gašenje knjižare, i nisam siguran da je bilo ko iz Skupštine grada Beograda, ko je osmislio iseljenje „Beopolisa” iz Doma omladine, uopšte razmišljao o opstanku ove knjižare. Samim tim što nisam imao vremena da obavim bilo kakav razgovor ni sa kim od nadležnih u ovom poslu, kaže za „Politiku” Aleksandar Nikolić.

Problem je iskrsao neočekivano, uoči praznika, tačnije 30. decembra prošle godine, kada je direktor Doma omladine Milan Lučić objasnio zaposlenima u „Beopolisu” da je dobio nalog od Skupštine grada i da treba da se isele do 4. januara, a zatim je iseljenje odloženo za još nekoliko dana, kako ističe naš sagovornik.

- To je naš najveći problem. Sve nam je saopšteno tako „u minut do dvanaest”, i to u praznično vreme, tako da ne samo da ne možemo da pronađemo novi prostor za knjižaru, već nemamo ni gde da preselimo primerke knjiga, od šesnaest hiljada naslova. Niko nema ništa protiv renoviranja drugog dela Doma omladine, međutim, pored šoka zbog krajnje neprijatne vesti, sada novac treba trošiti na komplikovanu selidbu, umesto na dobavljače. Istini za volju, jesmo očekivali verovatni prestanak rada knjižare zbog obnove ovog donjeg dela prostora u Domu omladine, ali kroz neko vreme, i u nekom neizvesnom vremenskom periodu. Novi prostor lakše je pronaći ako vas pravovremeno obaveste, dodaje Nikolić, podsećajući na to da postojeći ugovor „Beopolisa” i Doma omladine traje do 2013. godine.

Precizniji odgovor od Agencije za investicije, Skupštine grada Beograda, nismo juče uspeli da dobijemo ni od njenog direktora Marka Blagojevića, niti od pomoćnika direktora Radovana Drče, koji nije ni upućen u ovaj resor gradskih ulaganja.

Od direktora Doma omladine Milana Lučića saznajemo da je reč o trećoj fazi obnove Doma omladine, u iznosu od više od 200 miliona dinara, posle završene druge faze renoviranja, američkom donacijom.

- Naravno da nam je stalo do očuvanja ove knjižare, i bizarno je pomisliti da je rekonstrukcija Doma omladine planski smišljena kako bi bila uništena još jedna knjižara u gradu. Svestan sam koji je „Beopolis” „dragulj”, i znam šta znači zatvaranje institucije kulture za jedan grad. Ova knjižara nije zakupac u Domu omladine, već je njegov programski deo, i sa tim se slažu i svi u Skupštini grada Beograda, u to sam siguran. Do sada smo sve učinili da ova knjižara funkcioniše i njeno postojanje niko ne dovodi u pitanje. Međutim, izvođaču radova potrebno je da bude zatvoren hol Doma omladine, dok posao bude trajao, do oktobra ove godine - objašnjava za naš list Milan Lučić, dodajući da će rešenje za „Beopolis” svakako biti nađeno.

Kako nagoveštava vlasnik „Beopolisa” Aleksandar Nikolić, prvi sastanak sa nadležnima u Skupštini grada Beograda trebalo bi da mu bude omogućen u ponedeljak, 11. januara, kada će predložiti razgovor o pronalasku novog mesta za knjižaru, kao i o izgledu knjižare posle rekonstrukcije. U svakom slučaju, kada je reč o obnovi starijih zdanja, kao i mnogo puta do sada, postavlja se pitanje očuvanja gradske tradicije u kulturi, onog gradskog „šmeka” koji je nezamenljiv i čije odsustvo najbolje osećaju pravi Beograđani, kao i oni koji se tako osećaju. Rešenje je uvek na dohvat ruke - ako ima volje, ima i načina.

Izvor: Politika M. Vulićević

NOVI FILM O ŠERLOKU HOLMSU

Mirjana Živić - Mitić    Film, Vesti

Film “Šerlok Holms” popularnog britanskog reditelja Gaja Ričija već je na redovnom repertoaru u beogradskim bioskopima, u distribuciji “Taka”.

Slavnog detektiva igra Robert Dauni Junior, a njegovog partnera doktora Votsona - Džud Lou. U glumačkom ansamblu su i Rejčel Mek Adams, Keli Rejli, Mark Strong i Edi Marsan.

Scenario za novu adaptaciju priča Artura Konana Dojla pisali su Majkl Džonson, Enroni Pekam i Riči.

Ova verzija je vrlo atraktivna, dinamična i duhovita, sa obiljem specijalnih efekata, kako su se uverili posetioci novinarske projekcije u “Takvudu”.

Više akcije i avanture, nego krimi drame i misterije u odnosu na ranije filmove o Holmsu, sigurno će privući mladu publiku, što je već slučaj u Americi, gde je ovaj film na drugom mestu liste gledanosti, odmah iza hita “Avatar”.

Izvor: S-media/Tanjug