SNOW PATROL NAJSLUŠANIJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Pesma ,,Chasing Cars” irske grupe Snow Patrol bila je u Britaniji najčešće emitovana tokom protekle decenije, objavio je BBC News.

Druga najčešće slušana kompozicija bila je ,,Shine” benda Take That, dok je treće mesto pripalo grupi Scissors Sisters sa numerom ,,I Don’t Feel Like Dancing”.

Lista je sastavljena na osnovu broja emitovanja pesama na britanskim televizijama i radio stanicama, onlajn i na javnim mestima kao što su prodavnice.

Pesma ,,Chasing Cars” stekla je izuzetnu popularnost posle emitovanja u popularnim TV serijama kao što su ,,Uvod u anatomiju” i ,,Gavin & Stacey”.

Sledi lista deset najslušanijih pesama u Velikoj Britaniji:

1. ,,Chasing Cars” - Snow Patrol (2006)

2. ,,Shine” - Take That (2006)

3. ,,I Don’t Feel Like Dancin’” - Scissors Sisters (2006)

4. ,,Love It When You Call” - The Feeling (2005)

5. ,,About You Now” - Sugababes (2007)

6. ,,Rule The World” - Take That (2007)

7. ,,You’re Beautiful” - James Blunt (2004)

8. ,,I Predict A Riot” - Kaiser Chiefs (2004)

9. ,,Can’t Get You Out of My Head” - Kylie Minogue (2001)

10. ,,Crazy” - Gnarls Barkley (2006)

Izvor: B 92

MUPPETI I “TRILER” M.NJACKSONA U REGISTRU ZAŠTIĆENIH FILMOVA

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Video “Triler” Michaela Jacksona iz 1983. među 25 je filmova koji su ušli u američki Nacionalni registrar za zaštitu filmova.

U registar su ušli i “Mali Nemo”, nijemi film iz 1911., zatim “Scratch and Crow” iz 1995., animirani kratki film koji potpisuje Helen Hill. Znanstveno-fantastični klasik “The Incredible Shrinking Man” iz 1957., kao i filmski debi Muppeta, filmski “Muppet Movie”. S novim se izborom broj filmova popeo na 525 zaštićenih filmova, a registar postoji 20 godina.

Izvor: Jutarnji hr

“POSLEDNJA KNJIGA U MILANU”

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

Italijanska premijera romana ,,Poslednja knjiga” Zorana Živkovića biće upriličena u Milanu od 19. do 22. januara.

Ugledni izdavač TEA (Tascabili degli Editori Associati) priređuje veliku promotivnu paradu kojoj će prisustvovati i naš najprevođeniji živi pisac.

,,Poslednja knjiga” već se pojavila u Engleskoj, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Holandiji i Hrvatskoj, a u pripremi je još niz prevoda. Naročito je uspešno nemačko izdanje prestižnog DTV-a koje je dobilo preko trideset prikaza i prodato u tiražu od blizu deset hiljada primeraka.

Izvor: B 92

ELEKTRIČNI ORGAZAM NA AKADEMIJI

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

Električni Orgazam će u subotu, 2. januara, održati koncert u beogradskom klubu Akademija.

Bend sredinom naredne godine proslavlja 30 godina postojanja, a trenutno radi na novom albumu čije se objavljivanje očekuje na proleće.

Električni Orgazam novo izdanje sprema već četiri godine, a kao autori muzike biće potpisani Srđan Gojković Gile, Ljubomir Ljuba Đukić i Branislav Petrović Banana.

Album opisuju kao fuziju rocka, funka i soula, materijal je snimljen u njihovom studiju.

“Dobili smo tu neku opuštenost i energiju, koja se obično izgubi kada uđeš u sterilni prostor nekog studija na koji nisi navikao, koji je za tebe nov, tako da će ovde biti malo topline koja je obično bivala izgubljena na ranijim albumima”, istakao je Gile.

Pesme su u u fazi remiksa, producent će biti Voja Aralica, a izdavačka kuća još uvek nije precizirana.

“Koncert će se prenositi uživo putem interneta, odnosno sajta live-e, a posetioci će njihov nastup moći da prate i preko video bimova, postavljenih u Malom klubu i art kafeu Fleka u Akademiji”, najavljuju organizatori.

Kao predgrupa će nastupiti bend Straight Mickey and the Boyz, a DJ podršku pružiće Steva Glušac.

Cena ulaznice je 600 dinara.

Izvor: Popboks

BEČKI NOVOGODIŠNJI KONCERT

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika

Tradicionalni novogodišnji koncert posvećen bečkim valcerima porodice Štraus ove godine direktno je prenošen u 72 zemlje sveta. Bečku filharmoniju predvodio je francuski dirigent Žorž Pretr.

I ove godine brojni gledaoci uživali su u tradicionalnom orkestru Bečke filharmonije kojom je dirigovao maestro Žorž Pretr.

Žorž Pretr je rođen 1924. u francuskom gradu Vezer. Diplomirao je dirigovnje i kompoziciju, a veliki debi je imao je 1946. godine u Marseju dirigujući operu Lolo. Kada je radio na manjim pozornicama često je koristio pseudonim Žorž Deran.

U svojoj dugoj karijeri Pretr je radio sa najčuvenijim svetskim orkestrima i nastupao je na najvećim svetskim scenama od Metropolitena do Skale. Sa Bečkim filharmoničarima kontinuirano je radio od 1986. do 1991. godine. Pretr je 2008. godine prvi put vodio Bečki novogodišnji koncert, kao prvi Francuz kome je ukazana ta čast. Ovo mu je drugi nastup.

Tradicionalni novogodišnji koncert bio je prenošen u 72 zemlje sveta, od čega u 45 evropskih država.

Direktor i portparol bečkog orkestra, violinista Klemens Helsberg rekao je da su se četiri države priključile listi zemalja čiji su TV gledaoci i prošle godine pratili prenos koncerta, a to su Mongolija, Mozambik, Šri Lanka i Trinidad i Tobago.

Italijanski modni kreator Valentino osmislio je baletske kostime koje je izradio u ružičastoj boji.

Za koncert 2010, Bečka filharmonija angažovala je baletske zvezde Pariske opere - Italijanku Eleonoru Abanjato i Francuza Nikolu le Riša. Koreograf je Italijan Renato Canela.

“Bečka filharmonija ponovo je pozvala Žorža Pretra, pošto je imao veliki uspeh”, rekao je Klemens Helsberg.

“Za mene je to odnos zasnovan na poverenju koje se nastavlja i koje će mi omogućiti da muzikom svetu ponovo prenesem poruku ljubavi i mira”, rekao je francuski dirigent.

Ulaznice za koncert u Beču rasprodate su, kao i svake godine, godinu dana unapred.

Izvor: RTS