AFIRMACIJA IZGUBLJENIH FILMSKIH VEDNOSTI

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti


Treći Kustendorf festival od 13. do 19. januara 2010. u Drvengradu

Drvengrad na Mokroj Gori treći put zaredom biće pretvoren u filmski festival svetskih razmera, i to u periodu od 13. do 19. januara iduće godine, kada će ovaj bajkoviti predeo posetiti na desetine filmskih poslenika - reditelja, producenata, glumaca, scenarista, kao i studenata filmskih škola, a sve pod budnim okom našeg proslavljenog sineaste Emira Kusturice.

Jer Kustendorf jeste i u svetskim razmerama po svemu neobičan festival, koji ima za cilj afirmaciju ne samo novih filmskih autora i estetika, već i pravih filmskih vrednosti, koje s godinama nestaju sa scene. Prema rečima Emira Kusturice, osnivača Kustendorf filmskog i muzičkog festivala, film se danas gasi kao forma komunikacije, a filmska umetnosti se guši u jurnjavi za profitom. Tako je, kaže, među najbitnijim informacijama iz sveta filma prošle nedelje bilo to da je jedna video igrica zaradila mnogo novca u svetu, očito aludirajući na „Avatara”. Tako Kustendorf filmski i muzički festival ni ove godine neće imati reklame niti određeni brend iza sebe, već će se finansirati isključivo snagama svog osnivača i sredstvima republičkog Ministarstva kulture, koje je za ovu manifestaciju, kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon rebalansa budžeta izdvojilo 15 miliona dinara, što je za pet miliona manje nego lane.

Za razliku od ranijih godina, kada je Kustendorf počinjao sahranom filma „Umri muški 4″ odnosno „vaskrsenjem” njegovog glavnog protagoniste, ove godine Festival počinje otkrivanjem biste jednom od najinteresantnijih glumaca današnjice - Džoniju Depu, koji već godinama opstaje baš na holivudskoj sceni, ali se, kako kaže Kusturica, nije pretvorio u „lutku kojoj drugi kreiraju karijeru”, već je ostao glumac koji u svome biću nosi nekoliko izuzetno značajnih likova iz kinematografije, čemu svedoči njegova biografija. Džoni Dep, kao nešto najbolje što je Amerika ponudila kako ocenjuje Kusturica, stiže već prvih dana Festivala u Drvengrad, gde će održati nekoliko radionica, a biće prikazani i njegovi filmovi iz devedesetih godina „Edvard Makazoruki”, „San o Arizoni” i „Doni Brasko”.

Prema rečima Emira Kusturice, ideja Kustendorfa je da svim budućim filmskim radnicima, trenutnim studentima, omogući dostupnim značajne ljude iz sveta filma, od kojih mogu mnogo da nauče, a koje ovaj Festival i ove godine nesebično nudi - pre svega autore nekih od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, kao što su Elija Sulejman (koji dolazi sa filmom „Vreme koje preostaje”), Kristijan Karion („Afera Zbogom”), Radža Amari („Zakopane tajne”), Fatih Akin (Soul Kitchen), Pavel Lungin (Car),… dok će prošlogodišnji gost Džim Džarmuš poslati svoj najsvežiji film „Granice kontrole” i svoju suprugu Saru Drajver, producentkinju i autorku, koja će se naći i u žiriju Festivala. Sem nje, studentske filmove (oko 28 iz čak 18 zemalja) žiriraće i Marđan Satrapi, autorka izuzetnog animiranog filma „Persepolis” koja će i predsedavati žirijem, kao i Džonatan Vajsgal, poznati holivudski nezavisni producent.

Takmičarski program i program Savremene tendencije pratiće i nekoliko drugih zanimljivih filmskih dešavanja, ali i muzičkih, jer će kao i ranijih godina, svake večeri nakon projekcija i radionica biti održavani koncerti brojnih muzičkih grupa, ono najbolje što su, kako kaže selektor Nele Karajlić, uspeli da pokupe po svetu svirajući između dva Festivala, među kojima su „Global Kryner” iz Austrije, francusko-španski sastav „Os festicultore Troupe”, grupa „Rubl” iz Rusije, špansko-italijanska atrakcija „Tonino Carotone”, poznata turska pevačica Aynur,… i naravno The No Smoking Orchestra.

Izvor: Danas D Jovićević

KNJIGE ZA DECU U DIJASPORI

Nebojša Đorđević    Dijaspora, Knjige, Kultura, Vesti

Jasminka Petrović autor je knjiga koje deci u dijaspori pomažu da savladaju srpski jezik i kulturu. Glavni junaci, Ana i Miloš, duhovito vode čitaoce u svakodnevne avanture.

Pisac za decu Jaminka Petrović, autor je nekoliko novih knjiga koje su namenjene, pre svega deci u dijaspori , kako bi im pomogle da lakše savladaju srpski jezik.

“Dani u nedelji”, “Moja rodbina” i “Telefon”, prve su obrađene teme i naslovi u ediciji “Prozor” na srpskom jeziku. Knjige je ilustrovao Milan Pavlović, a objavio Kreativni centar.

Svaka od knjiga,zapravo je jednostavnim jezikom napisana duhovita priča iz svakodnevnog života junaka Ane i Miloša.

Pogled na svaku stranicu odnosno kroz prozor, čitaoca vodi u neku avanturu, koja će mu kaže autorka, pružiti priliku da proširi znanje srpskog jezika, ali i da bolje upozna Srbiju.

Osim zanimljivosti o kulturi, istoriji, nauci, znamenitim ličnostima i prirodnim bogatstvima naše zemlje, knjige sadrže zadatke za proveru razumevanja pročitanog teksta, raznovrsne aktivnosti za bogaćenje rečnika i usvajanje novih jezičkih struktura, gramatičke i pravopisne vežbe i vežbe za savladavanje latinice i ćirilice.

Autorka je rekla da je tokom svojih poseta dijaspori primetila da deca našeg porekla teško čitaju ćirilicu. Zato je pisanje kratkih tekstova sa što manje reči bio, kako kaže, novi zadatak za nju.

Knjige može da čita dete samo, može na časovima maternjeg jezika ili u okviru porodice.

Uz ove knjige Jasminke Petrović, vežbaju da govore, čitaju i pišu za sada naša deca u Grčkoj, Austriji i Švedskoj.

Da stignu u što više naših škola, pomaže i Ministarstvo za dijasporu.

Knjige iz ove edicije dragocene su nastavnicima, roditeljima i svima koji žele da njihova deca potpuno ovladaju srpskim jezikom.

Izvor: RTS

MASIMO PEVAO IZ TEMPERATURU I TONIJA CETINSKOG

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Hrvatski pop pevač Masimo Savić u utorak uveče uspeo je da se izbori sa visokom temperaturom i groznicom kako bi održao koncert u ispunjenom beogradskom Sava centru, gde mu je gost iznenađenja bio kolega Toni Cetinski.

Već na početku prednovogodišnjeg koncerta treću godinu za redom u Sava centru, Savić se požalio da je bolestan i da ima temperauru, što se kasnije moglo i naslutiti prilikom izvođenja nekih pesama, jer se osetilo kako pevač ima blagih teškoća sa visokim tonovima, a u pauzama ga je mučio suv kašalj.

“Kada sam snimao prvi album i pevao ‘Sjaj u tami’, imao sam 39 temperaturu. Imam to i sad, ali ja ću dati sve od sebe, a znam da i vi prekrasno pevate”, rekao je Savić.

Bolest kao da je doprinela da Savić održi svoj možda najopušteniji i najbolje primljen koncert u Sava centru, gde je osim brojnih hitova poput “Sunce se ponovo rađa”, “Gracija” i “Mi nismo sami” izveo i staru pesmu “Samo jedan dan”, koju je bio najavljivao da će otpevati, pošto ju je izostavio iz Sava centra prošle jeseni.

Beogradska publika je pri pokazivanju oduševljenja što izvodi “Samo jedan dan” uspela na trenutak omesti Savića. Publika je počela gromoglasno pevati refren ranije nego što je pevač to planirao, pa je Savić nakratko prekinuo pesmu, da bi za koji trenutak povratio ritam i nastavio pevanje.

Savić je potom nekoliko puta kao u mantri prizivao “Bože moj”, zbunjen popularnošću pesme, za koju je rekao da je odlučio sada da je peva isključivo na nagovor prijatelja i članova pratećeg benda.

Stari klasik “Bijelog dugmeta” i Zdravka ČOlića “Loše vino”, Savić je najavio kao autorsku odu Gorana Bregovića i Arsena Dedića “o lošem alkoholu”, a u prvim taktovima pesme na sceni Sava centra pridružio mu se kolega Toni Cetinski, izazvavši buru oduševljenja u dvorani.

Cetinski je danas boravio u Beogradu kako bi promovisao svoj koncert u Beogradskoj areni 14. februara iduće godine, a Savić je rekao da ga je samo ođednom nazvao i rekao da će mu doći kao gost i dati podršku.

“Nadam se da je ovo bilo dobro iznenađenje?”, upitao je Savić dobivši zaglušujuće ovacije.

Posle izvođenja euforično primljenog “Stranca u noći” i svog najvećeg hita “Sjaj u tami”, Savić se na prvi bis vratio za prošlogodišnji regionalni hit “Zar više nema nas” i obradu klasika sarajevskih “Indeksa” “Bacila je sve niz rijeku”.

Na drugi bis je Beograđanima priredio novo iznenađenje izvevši nekoliko pesama iz svog projekta “Masimo pjeva Sinatru”, koji uskoro treba biti objavljen na CD-u i DVD-iju.

“Oko pet ujutro kreće groznica, ali je neverovatno sta napravi publika. Rekli su mi ljudi ‘videćeš, moći ćeš”, objasnio je bolesni Savić kako je uspeo da izdrži dvočasovni koncert.

Izvor: RTS