PREDSTAVLJENA “TRI VEKA SRPSKOG SLIKARSTVA”

Ivan Manojlović    Knjige, Kultura, Slikarstvo, Vesti

Paja Jovanović - Borba petlova

Knjiga Miodraga Jovanovića u kojoj je opisan životni i umetnički put najpoznatijih srpskih slikara,“Tri veka srpskog slikarstva”, predstavljena je u prostorijama izdavačke kuće Dereta.

“Tri veka srpskog slikarstva”, knjiga autora Miodraga Jovanovića, predstavljena je u prostorijama izdavačke kuće Dereta. Knjiga predstavlja vodič kroz život i rad srpskih slikara u periodu od 18. do 20. veka.

“Na veoma popularan, koncizan i detaljan, naučni i anegdotski način Miodrag Jovanović opisuje životni i umetnički put najpoznatijih srpskih slikara. Iako je posvećena slikarima i slikarstvu, ova knjiga ima veoma širok kulturološki, naučni i umetnički kontekst”, rekao je urednik “Derete”, Petar Arbutina.

Arbutina smatra da autor nadilazi geografsku i nacionalnu određenost srpskog slikarstva i smešta ga u evropski i svetski kulturološki aspekt na nivou značenja, vrednosti i uticaja, kao i umetničkih i kreativnih tokova južnoslovenske i evropske kulture.

Izbor stvaralaca i reprodukcija podjednako zanimnjiv i onima kojima je slikarstvo profesionalna aspiracija, ali i onima koji se prvi put susreću sa ovim temama, rekao je urednik “Derete”.

Autor knjige, Miodrag Jovanović, rekao je da su ilustracije u knjizi bogate, da su to reprodukcije iz najpoznatijih muzeja i galerija Srbije i da ova knjiga predstavlja jedinstven istoriografski i umetnički vodič kroz tri veka srpskog slikarstva.

O dizajnu se posebno vodilo računa, pa je na koricama je portret prve srpske slikarke Katarine Ivanović.

“Moj profesor Dejan Medaković je često za knjigu, za koji je imao puno zamerki, govorio da ona uprkos svemu ‘nije štetna’, i ja se nadam da će čitaoci ovu knjigu razumeti tako, da ona ‘nije štetna’ iako joj možete zameriti neke stvari”, rekao je autor.

Prema njegovim rečima, mnogi su ga kritikovali što je uporedo sa umetničkim radom slikara, opisivao i njihov privatni život, ali autor smatra da je umetnički rad ovih slikara neodvojiv od načina života i perioda u kome su predstavljeni slikari stvarali.

Izvor: RTS

UKRAJINSKI MUZEJ OTKRIO TICIJANOVU SLIKU U SVOJOJ ZBIRCI

Aleksandra Radovanović    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Odesa - Jedan muzej u Ukrajini saopštio je da je u svojoj zbirci otkrio nepoznato Ticijanovo delo, čiju su autentičnost, kako se tvrdi, potvrdili stručnjaci čuvenog ruskog muzeja Ermitaža u Sankt Peterburgu.

Vladimir Ostrovski, direktor Muzeja zapadne i istočne umetnosti u Odesi, izjavio je da se radi o portretu venecijanskog dužda.

Prošle godine u julu, iz tog muzeja odneto je vredno Karavadjovo platno “Judin poljubac” kog su lopovi isekli iz rama. Delo još nije pronadjeno.

“Kao da je Bog hteo da nadoknadi taj užasan gubitak od prošle godine”, rekao je Ostrovski.

Po rečima Aleksandra Kosolapova, šefa odeljenja za naučno i tehničko istraživanje u Ermitažu, ta ruska institucija poklonila je platno koje je pripisuje Ticijanu muzeju u Odesi pre 25 godina.

“Znamo da je u pitanju venecijansko platno iz 16. veka, najverovatnije se radi o Ticijanu ili Tintoretu”, objasnio je on dodajući, medjutim, da se za sada ne zna tačno ko je njegov autor, prenele su agencije.

Izvor: S media / Tanjug

TRI KONCERTA “BAJAGE I INSTRUKTORA” ZA 25 GODINA RADA

Mirjana Živić - Mitić    Muzika, Vesti

UZASTOPNI KONCERTI

Jedna od najznačajnijih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije, “Bajaga i Instruktori”, održaće tri uzastopna koncerta u Centru “Sava” 28, 29. i 30. decembra, u okviru turneje kojom obeležavaju 25 godina rada, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Momčilo Bajagić, frontmen grupe, čiju je muzičku karijeru obeležilo 10 albuma, više od tri miliona prodatih primeraka albuma i 2.500 održanih koncerata na svim kontinentima, najavio je ovoga puta nešto drugačije za beogradsku publiku.

“Reč je o tri potpuno različita koncerta u pogledu repertoara i gostiju. Svaki će biti svojevrstan presek naše karijere, ali sa različitim pesmama”, rekao je Bajagić, pri čemu nije želeo da otkriva detalje programa, koji će biti iznenadjenje.

Članovi grupe su obećali tri odlična koncerta, na kojima će publika moći da čuje najpoznatije kompozicije medju više od 250 pesama iza kojih stoje “Bajaga i Instruktori”.

“Za 15. rodjendan pokušali smo da odsviramo sve najveće hitove i to je bilo veoma naporno i bezuspešno, ovo će biti nešto sasvim drugačije i posebno”, kazao je Bajagić i otkrio da će medju gostima biti nekadašni članovi Dejan Cukić i Vlada Negovanović, a najverovatnije i Kornelije i Aleksandra Kovač.

Za svoj rodjendan, a i povodom predstojećih novogodišnjih praznika, članovi grupe su odlučili da uz svaku kupljenu ulaznicu dele po primerak svog albuma, pa će, tako, za prvi koncert zainteresovani dobiti prvi album “Pozitivna geografija” (1984), uz ulaznicu za drugi koncert biće deljen drugi album “Sa druge strane jastuka” (1985), a posetioci trećeg nastupa dobiće CD “Jahači magle” (1986).

Pripremljeno je i reizdanje četvrtog albuma iz 1988. “Prodavnica tajni”, pa će komplet od prva četiri albuma biti objavljen nakon Nove godine u izdanju muzičke kuće PGP RTS.

Ulaznice za koncerte počinju da se prodaju danas na blagajni Centra “Sava”, Doma omladine i prodajnim mestima “Eventima” i Kard servisa.

Pojedinačne ulaznice koštaju 1.500 i 1.700 dinara, dok za komplet karata za sva tri nastupa treba izdvojiti 3.600 dinara.

Pomoćnik direktora Centra “Sava” za kulturu Vuk Žugić opisao je karijeru “Bajage i Instruktora” kao “25 godina pozitivnih emocija, izuzetnih pesama, neponovljive energije, negovanja pravih muzičkih vrednosti”.

Bajagić je najavio za kraj sledeće godine i novi album, a do aprila u sklopu slavljeničke turneje očekuju ih nastupi u Sarajevu, Skoplju i Rijeci.

Izvor: S media

ARTUR REMBO - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Žan Nikola Artur Rembo (20. oktobar 1854 - 10. novembar 1891) je bio francuski pesnik, koji se rodio u Šarlvilu u Francuskoj. Bio je predstavnik pokreta dekadencije i imao jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umetnost. Svoja najpoznatija dela je stvarao u kasnim tinejdžerskim godinama i zato ga je Viktor Igo opisao kao dete Šekspir. Bio je nemirnog duha, prešao preko tri kontinenta pre svoje smrti u 37. godini.

Šarl Ogist Bretanj nagovorio ga je da piše Polu Verlenu, istaknutom pesniku simbolisti, pošto pisma upućena drugim pesnicima su ostajala bez odgovora. Rembo je poslao dva pisma Verlenu koja su sadržala nekoliko njegovih pesama, uključujući šokantnu “Le dormeur du Val” (Spavač u dolu). Verlen je bio oduševljen Remboovim stvaralaštvom i pozvao ga da dođe u Pariz. Remboa je opisao sledećim rečima: “Bio je kao pravo dete, bucmast i svež, sa velikim, koščatim,prilično nespretnim telom, koje kao kod svih adolescenata još uvek raste, sa veoma teškim ardenskim akcentom, skoro dijalektom, koji se dizao i spuštao kao da će da se prelomi”. Rembo i Verlen su započeli kratku i burnu aferu. Remboovo okrutno ponašanje je sablaznilo pariski književni milje.

Neka od dela:

  • Une saison en enfer (Boravak u paklu), 1873.
  • Illuminations (Iluminacije), 1886. (Pretpostavlja se da je tekst napisan u periodu 1872-1873)
  • Poésies complètes (Sabrani stihovi), 1895. (Prvo objavljivanje ranijih stihova)

PREDOSEĆAJ

U plav letnji suton, krenuću na staze,
Hoću, bockan žitom, da kroz nisku travu,
U njenoj svežini, moje noge gaze
I da vetar kupa moju golu glavu.
Bez misli, bez reči, pozvan od daljina,
S dušom, od ljubavi silne opijenom,
Na put ću da pođem, poput ciganina,
Kroz Prirodu - srećan kao s nekom ženom

BAL OBEŠENIH

Kraj crnih vešala, ljupkog bogalja,
Plešu, plešu paladini,
Mršavi druzi paklenog kralja,
Kosturi, mrtvi Saladini.
Gospodar Velzevul za kravatu vuce
Crne te pajace što se nebu keze,
I dok ih po celu starom cizmom tuce,
Uz pesmu božicnu s njima igru veze.
A pajaci na to splicu ruke tanke:
Iz orgulja crnih, iz tih šupljih grudi
Koje su grlile ljupke vragolanke,
Od tih se sudara ružna ljubav budi.
Ura, o igraci lišeni stomaka!
Skokovi su laki, dugo polje ovo!
Hop! je li to bitka ili igra laka!
Vrag je violinu loše naštimovo!
O tvrdih li peta kada se bos ide!
Kad košulje kože sa tela otpire!
Niceg što im smeta i cega se stide.
Sneg im na lobanje stavio šešire.
Pod gavranom - kapom za naprsle glave -
S mršave se cupe parce mesa žuti:
Kao da su oni usred bitke prave
S kartonskim oklopom vitezovi kruti.
Na balu skeleta zviždi bura ljuta!
Ura! - ko orgulje gubilište vice.
Iz plavkastih šuma vucji odjek luta,
Crven se pakao horizontom mice…
Hej, razdrmaj malo razmetljivce ove
što slomljenim prstom podmuklo prebiru
Brojanice kicme, svoje pršljenove:
Pokojnici, niste sad u manastiru!
Oh! evo gde usred mrtvackog plesa
Velik ludi kostur u plam neba skace,
Zanet, kao konj se propinje i stresa
I, jer mu je uže šiju steglo jace,
Grci pest na kuku što krcka od stiska,
Pa se, ko cirkuzan u svoj šator, gura
Natrag, sa cerenjem što je blizu vriska,
U taj bal, zanjihan pevanjem kostura.
Kraj crnih vešala, ljupkog bogalja,
Plešu, plešu paladini,
Mršavi druzi paklenog kralja,
Kosturi, mrtvi Saladini.

SPAVAČ U DOLU

To je zelen-rupa s raspevanom rekom
što srebrne prnje poludelo kači
O travu: tu sunce na bregu dalekom
Blešti: to je dolac što penasto zrači.
Otvorenih usta, tu mlad vojnik spava.
Jastuk mu je plava potočnica sveža.
Bled je, pod oblakom pružen preko trava,
A svetlost mu daždi na zeleni ležaj.
S nogama u cvecu, on se u snu smeška,
Kao dete koje muci bolest teška.
Zagrej ga, Prirodo, jer zima ga mori.
Miris mu drhtaje nozdrva ne budi.
Miran, mladic spava, s rukom preko grudi.
Crvena mu rupa s desne strane gori.

Oktobra 1870.

PRVO VEČE

Ona se bila vrlo svukla,
A velika su stabla tu
U prozor zlobno krošnjom tukla,
Da vide nju, da vide nju.
U moju je fotelju sela,
Radosno ruke sklopi tu,
Ispod golišavog joj tela
Nožice treptahu na tlu.
Pogledah zracak koji bludi
- Iz krošnje leptirasti let -
U njezin smešak i na grudi,
Ko mušica na ružin cvet.
Moj poljubac joj nogu dirne.
I kao kaznu za taj greh
Cuh zvuke bistre i nemirne,
Kristalno lep i surov smeh.
Pod košulju je raširenu
Sakrila noge: “Dosta s tim!”
- Tu prvu smelost dopuštenu
Kaznila smehom veselim!
Drhtuljke jadne, oci njene,
Dodirnuh usnom lagano.
Nežno mi glavu tad okrene:
“Oh! svida mi se, svida to!
Ali ti moram reci zato…”
Ostatak joj u grudi ja
Sakrih sa poljupcem, i na to
Zacuh njen smeh što znaci: da…
Ona se bila vrlo svukla,
A velika stabla tu
U prozor zlobno krošnjom tukla,
Da vide nju, da vide nju.

GAVRANI

Gospode, kad se livada sledi,
Kad angelusi svi odzvone
Nad zaseokom koji klone,
Na prirodu, gde cvece bledi,
Sruši s nebesa jata nova
Dragih i divnih gavranova.
Armijo cudna okrutnog krika,
Na gnezda vam huje bure ljute!
Vi, uzduž reka koje se žute,
Kraj kalvarija mucenika,
Na jarku, grani što se trese,
Raspršite se, skupite se!
Nad Francuskom, nad svakim poljem
S prekjucerašnjom žetvom smrti,
Nek vam se zimsko kolo vrti,
Da zamisle se ljudi bolje!
Izvikuj dužnost u svako doba,
O crna ptico, vesnice groba!
Ali, Gospode, na jarbolima
Hrašca u opcinjenoj noci
Nek majska ptica pesmu toci
Za svakog ko u šumskim dnima
Bez buducnosti prikovan leži
U travi iz koje niko ne beži.

 

 

 

RADIONICE U NARODNOJ BIBLIOTECI “NJEGOŠ” U KNJAŽEVCU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke “Njegoš” ove nedelje realizuje se novi ciklus kreativnih i edukativnih radionica za najmlađe Knjaževčane. Mališani Predškolske ustanove “Bajka” razgovaraće o pravilima lepog ponašanja u svakodnevnom životu, a posebno u ustanovama kulture i saznati na koji način su se ovom temom bavili dečji pisci.

Učenici trećeg razreda osnovnih škola “Kaplar”, “Vuk Karadžić” i “Dubrava” biće u prilici da sami napišu, ilustruju, i opreme svoju prvu knjigu. Radovi knjaževačkih osnovaca biće izloženi na Dečjem odeljenju Biblioteke od 7. do 14. decembra.