NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Nebojša Đorđević    Vesti

 

POŠTOVANI POSETIOCI, REDAKCIJA SAJTA www-kul-tim.net ŽELI VAM SREĆNU I USPEŠNU 2010. GODINU!

Autor slike na čestitki: Salvador Dali

RAMBO U ZEMLJI FUDBALA I FILMA

Nebojša Đorđević    Film, Sport, Vesti

Dokumentarni film „O gringo” („Stranac”) prati karijeru igrača Flamenga Dejana Petkovića, koji je prve fudbalske korake naučio u rodnom Majdanpeku, a vrhunac doživeo u dalekom Brazilu. Srpski Rambo je posle višegodišnjeg ubeđivanja reditelja Darka Bajića krajem 2008. odlučio da je došlo vreme za snimanje prvih kadrova.

- Još 2001. godine, kada je boravio u Brazilu, Darko Bajić je poželeo da snimi film o meni i mojoj karijeri u „zemlji fudbala”. Međutim, tada sam mislio da je još rano za tako nešto. Povratak u Flamengo maja ove godine potvrdio je da smo izabrali pravi „tajming” - rekao je Petković, u sali bioskopa Balkan, na jučerašnjem predstavljanu ovog projekta.

Režiser Darko Bajić oduševljen je statusom koji Petković uživa u Brazilu, što mu je i poslužilo kao inspiracija za ekranizaciju njegove fudbalske karijere: - To je neverovatno, Deki ne može normalno da sedi u restoranu, da šeta ulicama Rija. Jednom je i let aviona kasnio jer su svi članovi posade i putnici želeli da se slikaju s njim. Upravo time fasciniran, odlučio sam da i ljudima u Srbiji približim status božanstva koji Dejan ima u Brazilu - istakao je Bajić, koji je kamerom zabeležio i osvajanje titule prvaka Petkovića sa Flamengom.

- Ti kadrovi nisu bili planiranmom početku, ali sudbina nekada bolje izrežira nego sam reditelj - dodao je, u šali, Petković.

Prisutnima su se obratili i producent Boban Petković, direktor fotografije Boris Gortinski i navijač Flamenga i veliki fan Dejana Petkovića Artur Monteiro. Poslednjih nedelja ekipa filma radila je u Beogradu, Nišu i Majdanpeku, a završni kadrovi biće snimljeni u Riju. Promocija filma planirana je za maj 2010. godine na brazilskoj Marakani, a idejni tvorci ovog projekta nisu krili želju da premijera filma u Srbiji bude održana na stadionu Crvene zvezde.

Izvor: Danas S. T.

“ZOE” MOME KAPORA

Ana Čizmar    Knjige

Uzbudljiva priča o izgnanoj princezi u Njujorku koju slučajno otkriva mladi istoričar umetnosti na aukciji slika kod Sotbija, gde se bore za njen portret iz detinjstva.

Ova knjiga obrađuje rađanje jedne zabranjene ljubavi između princeze kojoj je zabranjen povratak u njenu zemlju i mladog kustosa koga u domovini očekuje najteža kazna zbog ove veze. Knjiga je takođe briljantan vodič kroz NJujork i njegove tajne, najotmenija mesta, diskoteke, pabovi, pijano barovi u kojima se dešava ljubav nalik na bajku.

Izvor: Blic Online

REINKARNACIJA SLOŽENOG ŽIVOTA

Miroslav Mladenović    Knjige

Izdavačko predužeće Laguna predstavlja još jedan naslov - istorijski roman „Dete jutra” koji je proizašao iz pera autorke Polin Gedž.

Ova fiktivna biografija vladarke Hatšepsut, žene koja je pre trideset pet vekova kao faraon vladala Egiptom, prikazujući atmosferu na dvoru, politička previranja i vojna osvajanja, oslikava lik vladarke koja sa posebnim oprezom i pronicljivošću vodi komplikovan život imperatorke i emotivne žene. Pozadina ove priče krije predrasude protiv žene na prestolu, koje su bile toliko jake da su njeni naslednici pokušali da izbrišu svaki trag o tome da je vladala, uništavajući zapise i spomenike o njoj. Roman „Dete jutra”, dobitnik nagrade „Alberta” je, kako piše Pablišer Vikli, „reinkarnacija jednog dramatičnog, zanimljivog, složenog života”, budući da rekonstruiše epohu koja često intrigira svojom mističnošću, dajući, istovremeno, autorkinu interpretaciju tog vremena.

Izvor: Danas T. Đ.

AC/DC U PROBLEMIMA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Koncert koji rok grupa AC/DC treba da održi u maju u Austriji na meti je kritika društva za zaštitu ptica, koje tvrdi da je nastup pretnja za retke ptice koje se gnezde u tom području.

Kako je preneo muzički časopis Classic Rock, australijska grupa AC/DC je koncert zakazala za 22. maj na aerodromu grada Velsa, na severu Austrije.

Nevladina organizacija Birdlife tvrdi da bi koncert australijskih rokera ugrozio retku vrstu šljuke čije je stanište u blizini mesta održavanja manifestacije.

Birdlife je zapretio organizatorima da će tražiti zabranu koncerta.

Oko 80.000 karata za koncert u austrijskom gradu Velsu planulo je nekoliko sati od puštanja u prodaju.

Izvor: B 92 Foto: Jovan Lučić