KAMUFLIANI PISAC LAKE LITERATURE

Ivan Manojlović    Knjige, Kultura, Vesti

Deset knjiga Mome Kapora, našeg priznatog pisca, biće ponovo štampane u saradnji izdavačke kuće „Knjiga komerc” i dnevnog lista „Blic”.

Prva knjiga pod nazivom „Ivana” naći će se u prodaji na svim kioscima prekosutra, u utorak 24. novembra. Posle nje na svakih nedelju dana čitaoci će moći da kupe sledeća dela Mome Kapora: „Dragi naši”, „Samac”, „Konte”, „Anglos”, „Zoe”,”Dosije Šlomović”, „Una”, „Foliranti” i „Legenda o Taboru”. Svaka knjiga biće u prodaji dve nedelje.

- Drago mi je što ću intenzivirati komunikaciju sa čitaocima mojih knjiga. To je samo deo opusa koji sam napisao, ali je odlična retrospektiva žanrova i različitih stilova kojima sam se branio od manirizma u stvaranju umetnosti, naročito književnosti - rekao je za „Blic nedelje” Momo Kapor.

On dodaje da mu je celog života prijala uloga hroničara i pisca lakih štiva.

- U drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka vlasti su me proglasile disidentom, pa sam morao da pronađem alternativni umetnički identitet kako bih sa čitaocima delio svoje stavove. Mnoge sudbine junaka mojih dela sam proživeo sam, što je za umetnika najvažnije. Dobra priča pisca može da košta života. Pisac lakog štiva je bila najbolja kamuflaža pred političkim elitama koje su se smenjivale tokom mog života - kaže Kapor.

Izvor: Blic Online A.N.

NAĐENI PRSTI I ZUB GALILEA GALILEJA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Nauka, Vesti

Dva prsta i zub za koje se veruje da su pripadali astronomu Galileu Galileju (1564-1642) nedavno su nađeni i biće izloženi na proleće, saopštio je jedan firentinski muzej.

Sa Galilejevog tela su 1737. godine uzeta tri prsta i jedan zub i stavljeni u škrinju. “Na aukciji je škrinju kupio privatni kolekcionar koji je, međutim, zatekao dva prsta i zub”, rekao je direktor Muzeja istorije nauke Paolo Galuci. Kolekcionar je nedavno obavestio zvaničnike za kulturu iz Firence, koji su analizom utvrdili da škrinja i njena sadržina odgovaraju opisu u istorijskim dokumentima. Vatikan je Galilea Galileja proglasio jeretikom zbog njegove tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca. Naučnika je početkom devedesetih godina rehabilitovao papa Jovan Pavle drugi

Izvor: Blic Online/Beta Foto AFP

ROMAN POLANSKI ODBIO DA BUDE IZRUČEN SAD

Mirjana Živić - Mitić    Vesti

Pariz - Poznati reditelj Roman Polanski, koji se već dva meseca nalazi u pritvoru u Švajcarskoj, neće prihvatiti da bude izručen SAD, ali obećava da će u slučaju da bude pušten na slobodu ostati u Švajcarskoj tokom čitavog postupka izručenja, izjavio je juče njegov advokat Erve Temim. „Nadamo se da će njegova molba za puštanje na slobodu uskoro biti prihvaćena. Lično smatram da bi produženje pritvora predstavljalo veliku nepravdu”, rekao je advokat Temim, a prenela je agencija Rojters pozivajući se na francuski dnevnik Figaro.

„U slučaju puštanja na slobodu, Polanski se obavezuje čašću da neće napustiti Švajcarsku tokom čitavog postupka ekstradicije ma koliko on trajao. Spreman je na kućni pritvor u svojoj planinskoj kući u Gštadu i nošenje elektronske narukvice, rekao je rediteljev advokat. Polanski je spreman da u skladu sa svojim finansijama ponudi i značajnu sumu novca kako bi i na taj način potkrepio svoje obavezivanje, kazao je Temim ističući da njegov klijent veoma hrabro podnosi pritvor koji doživljava kao težak i nepravedan, mada se prema njemu dobro postupa.

Izvor: Politika /Tanjug

IZLOŽENE MARKE SA LIKOM KNEZA MILANA

Nebojša Đorđević    Vesti

Čuvene marke sa likom kneza Milana Obrenovića iz 1869. godine, izložene su na filatelističkoj izložbi Muzeju PTT.

Među filatelistima veoma cenjene marke sa likom kneza Milana nastale su pre 140 godina, štampane su u različitim bojama i sa devet nominacija. Ove marke spadaju među najcenjenije primerke klasične
filatelije u svetu.

Na izložbi, koju je organizovao Savez filatelista Srbije u saradnji sa Nacionalnim muzejem pošta Brazila, prikazana je i poštanska istorija Srbije.

Prva javna poštanska služba u Srbiji uspostavljena je 1840 godine, a kneževina Srbija je prve marke dobila 1866. godine, sa likom kneza Mihajla. Srpski filatelistički klub osnovan je pre 90 godina, a časopis “Filatelista”, koji i danas izlazi, obeležio je ovom izložbom 60 godina.

U drugom delu izložbe prikazane su poštanske marke iz fonda Nacionalnog muzeja pošte Brazila. Uz pomoć brazilske ambasade u Beogradu, na izložbi su prezentirane namenski poslate serije maraka
koje prikazuju različite aspekte Brazila i njegove razvijene filatelije.

izvor: Mondo/(Beta)