BAROKNA MUZIKA I PANK

Mirjana Živić - Mitić    Kultura, Muzika, Vesti

Manifestacija će se održavati u novembru i decembru, a predviđena je izložba fotografija Petre Mrše, promocija romana Daniela Kovača i zbirke poezije Miloša Živanovića.

Za otvaranje Četvrtih dana srpske kulture u Zagrebu u Velikoj dvorani Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, koji su počeli juče, predviđen je koncert dua Catch-Pop String-Strong & The First Ethnic Circus Orchestra.

Jelenu Popržan i Rinu Kačinari, navodi organizator Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, osim postjugoslovenskog porekla i klasičnog muzičkog obrazovanja, povezuje ljubav prema putovanju kroz pogranične predele muzičkih stilova.

“Zajedno čine duo koji se kroz upotrebu glasa, osmožičane barokne muzike, srpskog, albanskog, mađarskog, bugarskog folka, slovenskog popa, panka, kabarea, šlagera, stapa u dinamičan koncept.”

Na ovoj manifestaciji, koja će trajati do decembra, predviđena je izložba fotografija Petre Mrše, promocija trećeg romana Daniela Kovača “Uzvodni bluz” i zbirke poezije Miloša Živanovića “Lirika psa”. Početkom decembra u bioskopu Europa biće prikazan ciklus filmova redatelja Vojislava Rakonjca (1935-1969).

Izvor: Blic Online K.R.

ENTONI HOPKINS KAO HEMINGVEJ

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Entoni Hopkins će glumiti glavnu ulogu u filmu Endija Garsije o životu nobelovca Ernesta Hemingveja na Kubi pod nazivom “Hemingvej i Fuentes”.

Snimanje će početi naredne godine, a učešće u filmu potvrdila je i Anet Bening, javlja filmski magazin “Verajeti”.

Hopkins će igrati pisca, Bening njegovu treću ženu Meri Velš Hemingvej, a Endi Garsija ,Gregorija Fuentesa, piščevog prijatelja i kubanskog ribara.

Iako Hemingvej to nikada nije precizno potvrdio, moguće je da je Fuentes poslužio kao inspiracija za lik starca iz romana “Starac i more”. Njih dvojica su godinama lovili ribu na otvorenom moru na brodu Pilar.
Garsija, i sam ribolovac, upoznao je pre više godine ribare koji su lično poznavali Fuentesa, i uz pomoć piščeve unuke Hilari Hemingvej, napisao je scenario. On će se, osim kao scenarista i glumac, potpisati i kao režiser i producent filma.

Izvor: Blic Online K.R.

RASPISAN XVIII SVETOSAVSKI KNJIŽEVNI KONKURS

Nebojša Đorđević    Konkursi, Kultura, Poezija, Vesti

Narodna biblioteka “Njegoš”  iz Knjaževca, raspisala je po 18. put Svetosavski književni konkurs za najbolja neobjavljena ostvarenja u oblasti poezije i kratke prozne forme. Tema ovogodišnjeg konkursa je “Čovek i knjiga”. Na ovom konkursu mogu učestvovati autori sa teritorije Repblike Srbije, koji mogu dostaviti, najviše tri pesme ili jedan prozni tekst, ne duži od 20 kucanih redova.

Učesnici konkursa svoje radove  šalju u četiri primerka, pod šifrom, s tim što se rešenje šifre (ime i prezime autora, kratka biografija, adresa, ili skola, broj telefona) dostavlja u posebnoj koverti uz rad. Na koverti autori obavezno treba da navedu za koju oblast konkurišu (poezija ili proza, deca ili odrasli autori).

Radove treba slati do 19. decembra 2009 na adresu Narodna biblioteka Njegoš, Branka Radičevića 1, 19350 Knjaževac, a Narodna biblioteka Njegoš dodeliće po tri nagrade:

-za poeziju u konkurenciji odraslih
-za prozni tekst u konkurenciji odraslih
-za poeziju u konkurenciji mlađih od 15 godina
-za prozni tekst u konkurenciji mlađih od 15 godina.

Biblioteka će ovim povodom odštampati zbornik nagrađenih radova.

Rezultati konkursa biće objavljeni i nagrade dodeljenje u februaru 2010, na svečanosti povodom jubileja-150 godina od osnivanja prvog knjaževačkog čitališta

ZVONIMIR MRKONJIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Zvonimir Mrkonjić je rođen 1938. u Zagrebu. Pesnik, prevodilac, esejist, književni kritičar i teatrolog. U Splitu je završio klasičnu gimnaziju a u Zagrebu diplomirao na Filozofskom fakultetu komparativnu književnost i francuski jezik. Bio je član uredništva dvonedeljnika za kulturu Telegram i pozorišnog časopisa Prolog. Živi i radi u Zagrebu.

Objavio:

Gdje je što, 1962; Zemljovid, 1964; Dan, 1968; Šćap mlohavih, 1970; Izum beskraja, 1971; Suvremeno hrvatsko pjesništvo, I/II (monografija/antologija), 1972; Puncta, 1972; Knjiga mijena, 1972; Bjelodano crnonoćno, 1976; Nadnevak, sa serigrafijama Rudija Labaša, 1977; Sustav i slika, 1980; Zvonjelice, 1980; Opscenacija, 1982; Arthur Rimbaud, studija, u: Arthur Rimbaud Djelo 1., 1982; Ogledalo mahnitosti, 1985; Mješte hljeba, 1986; Divlji bog/Dieu sauvage, s bakropisima Biserke Baretić, 1987; Pisma u bijelo, 1989; Put u dalj, 1991; Šipanski soneti, 1992; Naša ljubavnica tlapnja (antologija s H. Pejakoviće i Andrianom Škunca), 1992; San, magla i ništa, 1996; Kao trava, 1998; Antologija francuskog pjesništva (s M. Tomasovićem), 1998; Gonetanje gomile, 2002; Maslina u čistopisu (izabrane pjesme), 2004; Međaši, hrvatsko pjesništvo dvadesetog stoljeća (antologija), 2004.

*   *   *

Kao što dječak, kad ga zgrabi nešto,
probire plosnat kamen posred žala
i zamahom ga ruke baca vješto
da skok po skok se diže preko vala,

ja uvijek iste, već rabljene riječi
po glatkoj šaljem morskoj površini
da svakim skokom valu prkoseći
opišu ono što ih lebdjet čini.

Zavidan tako zgusnutosti teme,
iskazivosti njenoj, mogu samo,
dajući riječ joj, temi krzat tjeme

zvučnim oblutkom što gubi brzinu,
dok govor, tonuć u neznano kamo,
odsutnih mora prelijeva modrinu.

17.7.1981.

*   *   *

Preslušavam vrpcu s Bobanovim glasom
i dok skidam riječi, probijaju ptice
u razgovor: tek što glas umukne, časom
razmaše se cvrkut ptičje izvidnice:

svijet se oglašava s onu stranu jaza,
vrapci ogorčeno brane stvar tišine,
isprepletenošću brzih zračnih staza
cvrkuću pismena punine, praznine.

Zar i tvoja sumnja što skače ko ptica,
sa grane na granu, bez jela i pila,
s Camusa na Sartrea, od lica do lica,

ta, zar ne bi zadovoljnija još bila,
umjesto da dijeli kavez zvonjelica,
kad bi mogla slijedit retoriku krila?

11.5.1981.

*   *   *

Živio sam, ptica suncem odapeta,
prijekim poučcima bodrile me zmije,
brzog kao odah odgođenog svijeta
odakle se sreća izvan sebe smije.

Smislio sam dvije-tri republike zraka,
u prevratu sjena svoje pravo ime;
isuviše lakog taštoj kretnji znaka,
vjetrovi zeleni nebu pisali me.

Ljubio sam brže do izmaka stiha,
srokovima šiban bezbrojnog rođenja,
disao široko vriskom poistiha;

prekasno - da padnem prije svoje sjene,
videć gdje se oštri cijeli narod stijenja,
živio sam jedva jednu vječnost pjene.

9.10.1980.

*   *   *

Kako god razmjestili kamenje, razmeđujući njime zemlju ili ga naprosto
razdvajajući od zemlje, ishod je uvijek gomila. Iz ljudskih prijepora i
pojava ozračja, hrpe kamenja rastu ili se sliježu, skupljaju se, rasiplju,
premještaju. S vremenom, međutim, opaža se da nad vanjskim silama
počinje prevladavati ono što ih oblikuje iznutra: velika im potamnjela lica
mijenjaju izražaj prema nekoj prešućenoj riječi, pokazuju pukotine, ali nam
se nikada ne otvaraju.

NEPOZNATI ČAPLINOV FILM PRODAT NA AUKCIJI ZA PET DOLARA

Ivan Manojlović    Film, Kultura, Vesti

Nepoznati sedmominutni film Čarlija Čaplina “Zepped”, procenjen na 66.000 dolara, kupljen je nedavno na onlajn aukciji za svega pet dolara.

Britanac Morejl Park kupio je nedavno na eBay-u limenu kutiju za 3,20 funti (pet dolara) samo zato što mu se svideo njen neobičan izgled. Bio je zapanjen kada je video da ona sadrži dosad nepoznati film koji je pre gotovo 100 godina snimio legendarni Čaplin. Na njemu se može videti snimak preleta Cepelina iznad Engleske tokom Prvog svetskog rata kao i delovi iz tri Čaplinova filma snimljena u to doba. U jednoj sceni Čaplin sanja da napušta Ameriku i pridružuje se britanskim vojnicima na frontu, a u drugoj kako kajzer Vilhelm iskače is nemačke kobasice.
Stručnjaci smatraju da je reč o filmu snimljenom u cilju ratne propagande, koji se procenjuje na 5.000 do 66.000 dolara.