“ŠEŠIR PROFESORA VUJIĆA” U MAĐARSKOJ LEKTIRI

Ana Čizmar    Knjige, Kultura, Vesti

U školsku lektiru u Mađarskoj uvršten roman “Šešir profesora Koste Vujića” Milovana Vitezovića. Na primeru ovog romana mladi Mađari će se upoznati sa savremenom srpskom književnošću.

Roman “Šešir profesora Koste Vujića” ušao je u školsku lektiru u Mađarskoj. Knjigu će objaviti mađarski Zavod za udžbenike, na mađarskom i srpskom jeziku, rekao je Tanjugu autor dela Milovan Vitezović.

Na primeru ovog romana mladi Mađari će se upoznati sa savremenom srpskom književnošću, ali će on biti od koristi i đacima srpske manjine u Mađarskoj, čija je najslavnija škola Srpska gimnazija u Budimpešti.

Roman, koji slavi đake i profesore, do sada je imao 14 izdanja na srpskom jeziku i dva izdanja na grčkom. U Grčkoj ga je poznati pisac Filipos D. Drakodaidis uporedio sa romanima Hašeka i Hrabala, nazvavši ga romanom nostalgije za večnim trenom mladosti.

U školskom programu lektire u Srbiji, ovaj roman se nalazi već dve decenije. Po njemu je već snimljena jedna od najlepših televizijskih drama, i napisane desetine diplomskih i dva magistarska rada.

Profesor Učiteljskog fakulteta dr Petar Pijanović napisao je malu studiju “Mladi junak u romanima Milovana Vitezovića” koja je bila preporuka ovog romana mađarskom Zavodu za udžbenike i njihovim prevodiocima.

Kosta Vujić, glavni lik romana, je ekscentrični profesor nemačkog jezika u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Roman prati poslednju, maturantsku školsku godinu razreda kome je profesor Vujić razredni starešina, u njegovoj poslednjoj godina rada, pred penziju.

Radnja je smeštena na sam kraj 19. veka, a maturanti profesora Vujića su budući velikani, koji su obeležili Srbiju svog vremena: Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Jakov Prodanović, Milorad Mitrović i drugi.

Izvor: RTS

KOLUNDŽIJA I ČOI ODUŠEVILI BEOGRAĐANE

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Izvodeći dela Baha, Mocarta, Sen-Sansa, Sarasatea i Rahmanjinova, srpski violinista Jovan Kolundžija i južnokorejska pijanistkinja Judžin Čoi, simbolično obeležili 20 godina dilomatskih odnosa između dve zemlje i oduševili publiku na Kolarcu.

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine sinoć je, povodom 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Koreje i Srbije, održan koncert poznatog srpskog violiniste Jovana Kolundžije i pijanistkinje iz Južne Koreje Judžin Čoi.

Publika je aplauzima pozdravila dvoje umetnika i njihovo briljantno izvođenje dela Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Rahmanjinova, Kamija Sen-Sansa i Pabla Sarasatea.

Koncert su organizovali korejska ambasada u Beogradu i Ministarstvo inostranih poslova Srbije, a prisustvoali su predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović, kao i veliki broj pretstavnika diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života Srbije i Beograda.

Kolundžija je diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Beogradu u klasi profesora Petra Toškova, a postdiplomske studije je pohađao kod poznatog violiniste Henrika Šeringa. Održao je više od 4.000 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Kolundžija svira na Gvarnerius violini iz 1754. godine, a osnivač je Centra lepih umetnosti “Gvarnerius” u Beogradu.

Beogradska publika ga pamti i po tome sto je 1994. godine izveo program od deset koncerata u četiri dana, svirajući dela Baha, Vivaldija, Mocarta, Mendelsona, Bruha, Laloa, Vieniavskog, Čajkovskog, Betovena i Bramsa.

Pijanistkinja prefinjene tehnike i muzikalnosti Južin Čoi je diplomirala na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu, a magistrirala sa najvišom ocenom na Muzičkoj akademiji u Frankfurtu na Majni.

Debitovala je 1997. godine u SAD, u sali Bostonskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Kejta Lokharta, da bi potom ostvarila i solističke nastupe u Džordan Holu u Bostonu.

Čoi je dobitnica mnogih nagrada i stipendija na takmičenjima, među kojima su i takmičenje Korpus Kristi, nagrada Univerziteta Havard za izuzetno dostignuća u muzici, takmičenje Bostonskog simfonijskog orkestra i takmičenje Čosun.

Za nastupe u Staroj operi u Frankfurtu 2006, 2007. i 2008, Čoi je dobila izuzetne kritike frankfurtskih listova, a u junu prošle godine je dobila Prvu nagradu na koncertnom takmičenju na njujorškom muzičkom festivalu “Samit”.

Izvor RTS

DRAGO GLAMUZINA - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Knjige

Drago Glamuzina je rođen je 1967. u Vrgorcu. Diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar u Vjesniku i zamenik glavnog urednika u news magazinu Nacional, a sada je zaposlen kao glavni urednik u izdavačkoj kući Profil. Poeziju, prozu i kritiku objavljivao u časopisima, novinama i na radiju. S Romanom Simićem priredio je antologiju hrvatske erotske kratke priče ‘Libido.hr’ (2002). Knjiga pjesama Mesari (2001), za koju je dobio nagradu ‘Vladimir Nazor’ za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama u (2001) prevedena je na slovenski (2001) i makedonski jezik (2004) a pojedini ciklusi iz knjige na njemački, engleski i poljski jezik.


DA JE KLEOPATRIN NOS BIO SAMO MALO KRAĆI

Teško se oteti nemiru
iz kojeg u tebi rastu
mrke litice Gibraltara.
s kojih vidiš Afriku
rimskog imperatora dok jezikom
prevrće po usnoj duplji
tražeći zrnce Sahare.

Taj Rimljanin
nikad nije volio javna čitanja poezije
ni njenog ljubavnika - aleksandrijskog gubavca
na kojem je sjedila u strahu -
ali na tom na kojem su čitali
Maruna, Mrkonjić i Petrak
spustio je glavu
i slušao kako sipi pijesak
u utrobi njegove kraljice.

NA UZICI

na razglednici koju mi je poslala iz Praga
žena dolazi kod doktora.
žena je gola, na glavi ima šešir, u desnoj ruci
kišobran a u lijevoj uzicu na kojoj je privezana
mala svinja.
na poledini piše da je razglednicu
izabrao i kupio poznati češki književnik,
i Havelov prijatelj, koji sve razumije.
Ludvík Vaculík je svojim potpisom
ovjerio ulazak u naš život.

nekoliko trenutaka nakon što se potpisao
Ludvík Vaculík je morao prestati pričati
o tome kako je varao ženu i
rušio staljinizam,
morao je slušati kako plače
i gledati kako zamahuje tim mobitelom,
spremna da me pogodi u glavu
1000 km udaljenu od njene.

zatim smo je zajedno smirivali:
ja sam s ove strane govorio - smiri se,
a on s one - molim vas, smirite se.

SVE JE BAŠ ONAKO KAKO TREBA BITI

kraj je kolovoza. prije desetak godina.
nepoznat muškarac i nepoznata žena
sjede za našim stolom i prepiru se.
pred nama koji smo,
za razliku od njih, tek malo pripiti.
tek toliko da se ne dignemo i odemo.
ona govori o mrljama koje je opet
pronašla na njegovim hlačama.
o kurvi koju ševi na poslu.
zatim kaže - a tako sam ga voljela, i ispriča
kako je na dan vjenčanja
svršila prije nego što ju je dodirnuo.
od čiste sreće.

sinoć, u krevetu,
ležali smo i šutjeli,
slušali kako kazetofon
struže u drugoj sobi.
rekla si - sve je baš onako
kako treba biti,
a ja sam se sjetio te žene
pobožnog ushita s kojim nam je pričala
o svom orgazmu. tvoje ruke u mojoj
dok smo je slušali.

MESARI

već sam se navikao
da me ta mesarska sjekira
tjera u krevet.
no prije toga želim dočitati
posljednji nastavak Campbellova
stripa o Bacchusu. danas
ima četiri tisuće godina
i umoran je od previše vina i žena.

smuca se po newyorškim krčmama i pripovijeda, za čašu
vina, kako su nekad Grkinje dolazile da ih razvali. i kraljice
i kurve. ponekad pretjera pa izvadi svoj smežurani
kurac i udari njime o stol - kao moj prijatelj Milko -
nakon čega ga obično izbace iz birtije ili pozovu policiju.

otvaram prozor da pustim u kuću jutarnji zrak.
svinjske polovice, spremne za tranširanje,
unose u mesnicu u prizemlju,
da ih razvale.

zatim skuham kavu i probudim Ladu.
kad ode na posao legnem
točno na ono mjesto na kojem
je ona ležala.
još osjećam toplinu njenog tijela
dok čekam da me svlada umor.
da zaboravim na tog starog boga,
njegove žene, mesare.

 

DE NIRU NAGRADA “BRITANNIA” 2009.

Mirjana Stanojevi?    Film, Kultura, Vesti

Američkom glumcu Robertu de Niru uručena je ovogodišnja nagrada “Stenli Kjubrik” na svečanoj dodeli nagrada “Bafta/LA Britannia” koja je 5. novembra održana u Los Anđelesu.

Zvezdi “Taksiste”, “Razjarenog bika” i “Lovca na jelene” ovo prestižno priznanje, koje od 2000. godine nosi ime proslavljenog britanskog reditelja, dodeljeno je za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

Među prethodnim dobitnicima su Majkl Kejn, Martin Skorseze, Entoni Hopkins, Dastin Hofman, Džordž Lukas, Džon Travolta, Tom Kruz, Klint Istvud, Denzel Vošington i Stiven Spilberg.

Nagrada “Bafta/LA Britannia” dodeljuje se od 1989. godine istaknutim umetnicima filmske i televizijske industrije.

Među nagrađenima bili su i holivudska legenda Kirk Daglas, britanski režiser Deni Bojl i glumci Kolin Firt i Emili Blant.

Izvor: B 92

FLAMENKO ZVUCI AFRIKE

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

Photo: renaudgarciafons.com

Zvuk, melodija i ritam Sjeverne Afrike, spoj flamenka i jazza te drum’n'bass obeležiće poslednja dva dana jazz festivala u Sarajevu

Glavni festivalski program 13. Jazz Festa Sarajevo 2009, 6. novembra ponudio je posjetiocima festivala koncert alžirskog bubnjara i pjevača Karima Ziada. Njegov projekat Ifrikya već nekoliko godina egzistira na muzičkoj sceni, a ansambl je nastupio u 20 časova u Bosanskom kulturnom centru, Ziad je okupio specijalno za sarajevski koncert. Umjetnici iz Alžira, Mauricijusa i Francuske dočarat će zvuk, melodiju i ritam Sjeverne Afrike.

Na Groove Stage u Domu mladih u 23 sata nastupila je britanska drum’n'bass atrakcija, LTJ Bukema i MC Conrada. Ovaj britanski tandem nastupa zajedno od početka devedesetih, a njihov nastup u okviru Jazz Festa istovremeno je prvi u Sarajevu. Nastupi LTJ Bukema i MC Conrada su vrhunski show i jedna od zanimljivijih muzičkih predstava koje DJ i MC mogu napraviti. Kao support act nastupit će Audio InFunktion.

Danas, u Bosanskom kulturnom centru glavni festivalski program će predstaviti francuskog kontrabasistu španskog porijekla Renauda Garcia-Fonsa. Ansambl Linea Del Sur, sa kojim će ovaj kompozitor i instrumentalista nastupiti, dolazi iz Francuske, a početkom godine objavili su istoimeni album - La Linea Del Sur. Njihova muzika na izuzetan način objedinjuje flamenko, jazz, modernu evropsku muziku i različite uticaje iz islamske muzičke tradicije. Dio repertoara kojeg će izvesti na koncertu u Bosanskom kulturnom centru u 20 časova činit će i kompozicije sa ovog albuma. Ansambl osim Garcia-Fonsa čine flamenko gitarista Antonio Ruiz, perkusionista Pascal Rollando i akordionist David Venitucci.

Groove Stage istu večer u 23 sata u Domu mladih predstavlja švicarsko-američko-japanski projekat Nerve bubnjara Jojo Mayera. Ovaj projekat nastao je u New Yorku u proljeće 1998. godine kada je ovaj vrhunski instrumentalista, zainteresiran za kulturološki fenomen elektonske DJ kulture, eksperimentirao u pokušaju stvaranja pokreta “žive” elektronske muzike.

Izvor:e - novine