“GEOPOETIKA” PONOVO NAJBOLJI IZDAVAČ

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Beogradska izdavačka kuća “Geopoetika” najbolji je i najprofesionalniji izdavač između dva sajma knjiga u Beogradu. U glasanju koje je ove godine 15. put organizovao Forum novinara koji prate izdavaštvo, učestvovala su 33 novinara iz 13 redakcija.

“Geopoetika” je i ove godine, ne samo najbolji izdavač između dva sajma knjiga, već i kuća koja je imala najprofesionalniji odnos prema medijima, odlučili su novinari koji izveštavaju sa 54. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

“Mihizova ulica” na Beogradskom sajmu knjiga

Još jedan velikan srpske književnosti, Borislav Mihajlović-Mihiz, dobio je svoju “ulicu” na Beogradskom sajmu knjiga koju je svečano “otvorio” njegov kolega po peru, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Vojvodine Radoslav Petković.

Mihizova zasluga za srpsku književnost je NiN-ova nagrada za roman godine koju je on “izmislio”, a opstala je više od pola veka.

Mihiz (1922-1997) je, pre svega, bio jedan od najboljih književnih i pozorišnih kritičara posleratne Jugoslavije, autor najboljih dramatizacija Andrićevih i Pekićevih romana i filmski scenarista za neke od najvažnijih filmova u istoriji srpske kinematografije, koje su režirali Andžej Vajda, Dušan Makavejev i Soja Jovanović.

Sremac po rođenju, Beograđanin po opredeljenju, ostao je u duši celog života vezan za Irig, gde se već pet godina unazad na dan njegovog rođenja dodeljuje prestižna nagrada za mladog dramskog pisca.

U glasanju koje je ove godine 15. put organizovao Forum novinara koji prate izdavaštvo, učestvovala su 33 novinara iz 13 redakcija.

“Geopoetika” je ubedljivo osvojila prvo mesto sa 48 poena u kategoriji najboljeg izdavača i 34 za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Drugo mesto na listi najboljih izdavača zauzela je “Laguna” sa 19 poena, a treće dele čak četiri izdavačke kuće sa po 15 poena - “Alnari”, “Arhipelag”, “Mono i Manjana” i “Paideia”.

“Laguna” je sa 15 poena zauzela drugo mesto i u kategoriji najprofesionalnijeg izdavača prema novinarima, a treće je pripalo “Arhipelagu”, sa 14 poena.

Komisija koja je prebrojala glasove radila je u sastavu Dragan Bogutović (Večernje novosti), Valentina Bulatović (Beta) i Mira Kankaraš Trklja (Tanjug).

Nagrade “Geopoetici”, koja je ponovila prošlogodišnji uspeh pobedom u obe kategorije, su uručene u nedelju, u 12 sati, u Sali “Slobodan Selenić” na Beogradskom sajmu. Nagrade se sastoje od slike mlade akademske slikarke, članice ULUS-a Danje Milutinović i povelje.

“Kutija” Gintera Grasa

Najtraženije knjige

Među najtraženijim knjigama na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu su “Kutija” Gintera Grasa i “Tužbalica o gladi” dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2008. godine Le Klezia, kao i raznovrsna dečja izdanja, beletristika i stručna izdanja.

Knjiga “Kutija” Gintera Grasa i “Tužbalica” Le Klezia su najprodavanije na štandovima izdavačkih kuća “Rad” i “Prosveta”, a na štandu “Geopoetike” najtraženiji su romani “Okorela zemlja čuda i Kraj sveta” Harukia Murakamia, “Izabrani radovi” T. V. Spiveta i “Male istorije” Petera Engluda.

Najprodavanije knjige na štandu Stubova kulture su “Trougao, kvadrat” Gorana Milašinovića i “Putnik i mesečina” Antala Serba.

Na štandu ovogodišnjeg dobitnika nagrade za najboljeg izdavača “Arhipelag” najtraženije su knjige “Hamam Balkania” Vladislava Bajca, “Susret” i “Usporavanje” Milana Kundere, “Otac ledenih brda” Dragana Jovanovića Danila, “Poslastičarske priče” koju je priredio David Albahari i “Roman srećne porodice” Karlosa Fuentesa.

Na štandu “Derete” najtraženije knjige su “Tri veka srpskog slikarstva” Miodraga Jovanovića, “Metro 2033″ Dimitrija Gluhovskog, knjiga o knezu Pavlu Karađorđeviću “Konačna istina” i novi roman Dobrila Nenadića “Gvozdeno doba”.

Među najprodavanijim knjigama u izdavačkoj kući “Klio” su “Istorija Srbije” Holma Zundhausena i “Hitlerov novi poredak” Stevana Pavlovića.

Na štandu “Lagune”, pored vrlo popularnih romana Haleda Hoseinija “Hiljadu čudesnih sunaca” i “Lovac na zmajeve”, dobro se prodaju i romani “Koliba” Vilijema Pola Janga, “Devojka iz dvadesetih” Sofi Kinsel, “Novi početak” Tonija Parsonsa, koji je bio i gost ovogodišnjeg Sajma.

Na štandu “Mono i Manjane” najprodavanija je knjiga koja je dobila nagradu za najbolje dečje izdanje na ovogodišnjem Sajmu, “Špijunologija”, ali i dečja knjiga “Priručnik za princeze”, kao i romani “Tajni zapis” Sebastijana Barija, “Reci mi svoju tajnu” Dirdi Persel, “Doba Šive” Manil Suti i “Marli i ja” Džona Grogana.

Novi roman Mirjane Bobić Mojsilović “Glad” je najprodavanija knjiga na štandu “Čigoja”, zajedno sa romanima “Memento” Aleksandre Drobnjak, “Stara srpska književnost” Đorđa Trifunovića i “Rečnik jezičkih nedoumica” Ivana Klajna.

Beogradska “Paideia” je prodala najviše primeraka knjiga “Pobednik je sam” Džona M. Kucija, “Ljubavnice” Elfride Jelinek, “Austerlic” V.G. Zebald i “Ni rod ni pomoz bog” Ameli Notomb.

Među traženijim izdanjima “Službenog glasnika” su uglavnom knjige domaćih pisaca, kao što su “Ogledanje u kontekstu” Bogoljuba Šijakovića, “Leksikon srpskog prosvetiteljstva” Mirjane D. Stefanović, kao i knjiga “Prvi srpski bukvar” Inoka Save.

Izdavačka kuća “Kreativni centar”, koja je zajedno sa “Arhipelagom” proglašena za izdavača godine na 54. Sajmu knjiga u Beogradu, najviše je prodala knjige “Beležnica za svaku devojčicu” i “Knjiga za svaku devojčicu” Violete Babić, kao i slikovnice iz serijala “Peconi Findus” i “Kako da vaspitate svoje roditelje”.

Dečje knjige su najtraženije i na štandu “Evro Đuntija”, među kojima su knjige iz dečije edicije “Džeronimo Stilton” i “Tea Stilton”, kao i enciklopedija “Zašto?” i knjige o Hariju Poteru.

Veliko je interesovanje i za autobiografiju predsednika SAD Baraka Obame, biografiju Vladimira Putina autora Aleksandra Buskova i knjigu “Medvedev” Nikolaja i Marine Svanidze, koja je zasnovana na intervjuima predsednika Rusije.

Izvor: RTS

NAJBOLJI NA SAJMU

Ana Čizmar    Knjige, Kultura, Vesti

Tradicionalne nagrade Međunarodnog beogradskog sajma knjiga - za dečju knjigu, za izdavački poduhvat godine i za izdavača godine, dodeljene su i na ovoj 54. smotri. Dodeljeno je i jedno specijalno priznanje. Svečanost je održana u Skupštini Beograda, a o najuspešnijim ovogodišnjim izlagačima odlučivao je žiri u kome su bili dr Radivoj Radić, istoričar, dr Ratko Božović, kulturolog, profesor Mileta Prodanović, slikar i pisac, mr Jasmina Vrbavac, književni kritičar i Arpad Vicko, književnik i prevodilac.

Za DEČJU KNJIGU 2009. godine proglašene su:

ŠPIJUNOLOGIJA - izdavač MONO I MANJANA, Beograd

ŠPIJUNOLOGIJA pripada serijalu interaktivnih knjiga namenjenih deci različitih uzrasta, serijalu koji je prethodnih godina bio veoma zapaženih i jedinstven u dečijem izdavaštvu. Špijunologija svojom izuzetno kvalitetnom opremom odudara od uobičajene forme knjige i na savremen način korespondira sa drugim vizuelnim medijima. Ona podstiče dečiju kreativnost, radoznalost i intelekt, provocirajući mlade čitaoce da se kroz igru približe knjizi i zavole je na nenametljiv način.

Edicija PROZNA PUTOVANJA - izdavač ODISEJA Beograd

Edicija PROZNA PUTOVANJA koju podjednako krase imena velikana dečije književnosti, kao i otkrivalački poriv za predstavljanjem najkvalitetnijih domaćih i stranih nagrađivanih autora, već nekoliko godina unazad pleni čitalačku pažnju. Pažljivi odabir naslova, brižljivi prevodi, briga da se u visoko postavljenom kriterijumu podudare interesi dečije čitalačke publike i znalaca, doveli su do toga da su knjige iz ove edicije srećan spoj brušenog jezika i stila, savremenog duha, humanističkog ambijenta, uzbudljivih tema i humora koji pleni i podstiče mlade na izvorno čitalačko uživanje u knjizi.

Za IZDAVAČKI PODUHVAT 2009. godine proglašen je MANASTIR KRUŠEDOL Miroslava Timotijevića
izdavači DRAGANIĆ Beograd i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine

Dvotomna monografija Manastir Krušedol pred čitaoce donosi sveobuhvatni prikaz petovekovne istorije jednog od najznačajnijih duhovnih središta srpskog naroda severno od Save i Dunava. Multidisciplinarnost i visoki naučni nivo teksta, širina obuhvaćene građe udruženi sa nenametljivom grafičkom opremom i bogatstvom vizuelnih priloga stvaraju uzor za sve buduće izdavačke poduhvate ove vrste.

Za IZDAVAČA 2009. godine proglašeni su:

KREATIVNI CENTAR Beograd

Od samog početka, pre dvadeset godina, Kreativni centar postavljao je standarde u oblasti knjiga za decu i mlade, a najčešće ih je i sam prevazilazio u narednim izdanjima. Slobodno se može reći da se izdavaštvo za decu u Srbiji može podeliti na vreme pre i posle Kreativnog centra. Prevođenje i plasiranje stranih dela je manji deo aktivnosti ovog izdavača - njegova daleko veća zasluga je u otvaranju prostora za domaće kreativce, pisce, dizajnere i ilustratore. Kreativni centar je prisutan i na međunarodnoj sceni kroz prevode svojih izdanja, a domaće tržište obogatio je brojnim izdanjima.

ARHIPELAG Beograd

Izdavačku kuću “Arhipelag” odlikuju visoki kriterijumi u izboru knjiga, kako domaćih tako i stranih pisaca, jasno i temeljno profilisane edicije, zavidan nivo koji se odnosi na standarde profesionalnog izdavaštva, tesna saradnja sa mnogim uglednim izdavačkim kućama u Evropi, ali i naročit odnos prema čitaocima, intelektualnoj javnosti i društvenoj zajednici. U toku 2009. godine “Arhipelag” je objavio 37 knjiga, organizovao veliki broj kulturnih događaja u gradovima Srbije i učestvovao na domaćim, regionalnim i velikim svetskim sajmovima knjiga.

SPECIJALNO PRIZNANJE dobila je ARKA Smederevo za TRAJNIK

Antologiju poezije pesnika nacionalnih manjina i etničkih zajednica - priredio Risto Vasilevski
Ovo trotomno delo na preko 1600 stranica je jednistveno i kapitalno delo koje obuhvata poetsko stvaralaštvo 18 nacionalnih manjina i etničkih zajednica u Srbiji - Albanaca, Bošnjaka, Bugara, Bunjevaca, Vlaha, Goranaca, Našinaca, Jevreja, Mađara, Makedonaca, Roma, Rumuna, Rusina, Slovaka, Turaka, Ukrajinaca, Hrvata i Cincara - na njihovim jezicima i u prevodu na srpskom.
U ovoj antologiji zastupljeno je 257 pesnika sa 1087 originalnih i 750 prevedenih pesama, a u njenoj realizaciji angažovani su najbolji prevodioci sa jezika nacionalnih manjina i etničkih zajednica na srpski jezik.

A.M.

TRI NAGRADE ZA “MEDENI MESEC”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

USPEH GORANA PASKALJEVIĆA U VALJADOLIDU

BEOGRAD - Najnoviji film reditelja Gorana Paskaljevića „Medeni mesec” osvojio je na upravo završenom 54. međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Valjadolidu tri priznanja- Gran pri, Zlatni klas, kao i nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI.

Kako je preneto u saopštenju Ministarstva kulture, predsednik žirija slavni italijanski reditelj Etore Skola kazao je da se Paskaljevićev film, u jakoj konkurenciji među najnovijim delima Pola Sredera, Stivena Sodeberga, Tea Angelopulosa i drugih poznatih filmskih autora iz celog sveta, izdvojio „snagom filmskog izraza i jakim emotivnim nabojem u angažovanoj filmskoj priči sa Balkana”.

U kratkoj izjavi za medije Paskaljević se zahvalio žiriju i festivalu u Valjadolidu i posebno naglasio da je izuzetno ponosan što je odluku doneo visoko kompetentan žiri na čijem čelu su najveći živi italijanski reditelj Skola, legendarni meksički reditelj Arturo Rubštajn, producent Antonio Saura i drugi.

Beogradska premijera filma „Medeni mesec” je predviđena za 24. novembar u Centru „Sava”, zatim tri dana kasnije u albanskom glavnom gradu Tirani, dok će bioskopska premijera u Parizu i Madridu biti upriličena neposredno pred novogodišnje praznike, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Glas javnosti

KREŠIMIR BAGIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Krešmir Bagić je rođen je 1962. u Gradištu. Šef je Katedre za stilistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1996. do 1999. godine radio je kao lektor za hrvatski jezik i književnost na Sorboni. Voditelj je Zagrebačke slavističke škole. Pesme i stručni tekstovi prevođeni su mu na dvadesetak jezika. Autor je četiri naučnoesejističkih knjiga: Četiri dimenzije sumnje (koautor, 1988), Živi jezici (1994), Umijeće osporavanja (1999) i Treba li pisati kako dobri pisci pišu (2004), zbornika Važno je imati stila (2002), književnokritičke knjige Brisani prostor (nagrada “Julije Benešić”, 2002), antologijskih izbora suvremene proze Poštari lakog sna (1996) i Goli grad (2003) te Rječnika Trećeg programa (1995).

Objavio je:

Svako je slovo kurva (s B. Gregorićem - nagrada “Goran”, 1988), Između dva snažna dima, 1989; Krošnja, 1994; Bršljan, 1996; Jezik za svaku udaljenost, 2001; Le palmier se balance, Pariz, 2003; U polutami predgrađa, 2006.

SLIJEPA SVETLOST

- tko stanuje u ruži
- nitko
nitko stanuje u ruži
otvara i zatvara prozore
udiše zrak

- a zrak
kakav je stanar taj zrak
- uredan
redovito plaća najamninu
nema veliko društvo ne buči
otvara i zatvara prozore

- ali tko napokon stanuje u ruži
nitko ili zrak
- nitko a zrak plaća najamninu
ruža sanja prolaznike
otvara i zatvara latice
pa se čini da netko u njoj diše

MRAK U SLIKOVNICAMA

ravnica mi prilazi odasvud
ili ne prilazi
nalazim je

stojim penjem se silazim
ona me gleda
kaže: tu smo

šetam gradom ona pogledom ruši nebodere
kaže koraku: more ne može skočiti u vodu
zato nam rastu brodovi

ravnica stanuje u meni putuje
gdje ja stignem ona se
odmori

dok je još u slikovnicama mrak
ravnica ustane odjene se
i čeka

ono što s njom dijelim
sva mi je imovina
tu smo

široko smo

PISMO

eto
sve mi nestalo
ali ti me pišeš dok te pišem
pa je ionako sve tu
pa sam ionako nag
u gradu koji ne zna stati da ga pozdravim

zašto
pitaš komu je ruža još rekla da je ruža
zašto kad znaš da već mrakom ulatičen je ovaj grad
ljudi pitaju kako se zovem
a plavičasti dim obrasta usne i obrve
i ne izlazim iz šume
mračne nepristupačne
jer ne znam

da
dobro ti je rekla ruža:
volim mu reći ‘dobar dan’
jer on me uvijek izgubi
(eto. i ona zna. sve mi nestalo.)
pa laticama zarobim jesen
malo budem vjeverica
malo pjesma

uh
teška riječ
hoće li već netko nagovoriti taj snijeg da se otopi
s milijun bijelih tona na leđima
ne mogu pahuljati
istočio sam se u osam krasnih kuća:
5 bis, rue alfred dehodencq
(ali ni u jednoj ne stanujem
morat ću ih sve srušiti)
i
piši me dok te pišem
znaš i sama da je razgovorivo
izgubiti se u nepoznatu jeziku
kući od pruća u kojoj olovka budi svjetlo
koje je ruža koja je dim
koji je plavičast
kao ples u suznim očima
kad sve mi nestalo
zarez

HRVATI

u parizu ima šest hrvata
sve ih znam
i neobično sam radostan zbog toga

svakog dana poslije pet
tri hrvata šetaju lijevom stranom seine
i žučno raspravljaju o situaciji u domovini
prvi je diplomat drugi soboslikar treći portir

svakog dana poslije pet
tri hrvatice šetaju desnom stranom seine
razmjenjuju ženske časopise recepte
i kude francusko brašno za kolače
prva je kućepaziteljica druga domaćica treća tajnica

hrvati i hrvatice se susretnu oko šest
na mostu ruskog cara aleksandra trećeg gdje
- nakon što se pošteno izljube -
odmah počnu pričati viceve o srbima
i ogovarati francuze

u parizu ima šest hrvata
sve ih znam
i neobično sam radostan zbog toga

 

VORHOLOVA ZABORAVLJENA SLIKA NA AUKCIJI

Ivan Manojlović    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Aukcijska kuća Sotbi staviće u prodaju sliku Endija Vorhola koja je nedavno pronađena u jednom ormaru u Njujorku gde je odložena pre više od 40 godina.

Autoportret je vlasništvo Keti Naso koja je sa 17 godina dobila posao recepcionarke u Vorholovom ateljeu pod nazivom Fabrika. Dve godine kasnije, 1967, umetnik joj je poklonio sliku sa posvetom. Keti Naso je Vorholov rad nakratko izložila, a potom je sliku sklonila u ormar u kojem se nalazila do ove godine. Sotbi je sliku procenio na sumu od najmanje milion dolara, a u prodaju će je staviti 11. novembra, na aukciji radova savremenih umetnika.

Izvor: Blic Online E.B.