SAJT NARODNE BIBLIOTEKE NA LISTI NAJBOLJIH

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Internet sajt Narodne biblioteke Srbije ostvario je neverovatan rezultat. Najpoznatiji svetski internet pretraživač “Gugl” dao mu je rang 10, čime ga je svrstao među najbolje kotirane sajtove na svetu.

Sajt Narodne biblioteke Srbije dobio je maksimalnu ocenu 10 od “Gugl” pretraživača u oktobru 2009, čime je svrstan u red najkvalitenijih sadržaja na Internetu, saopštila je Narodna biblioteka.

“Google PageRank 10″ je najveća ocena kvaliteta i značaja koju jedan sajt može da dobije i ova prestižna Guglova ocena sajta Narodne biblioteke Srbije je ogroman uspeh za “virtuelnu” Srbiju .

Sajt Narodne biblioteke Srbije nalazi se u malobrojnom društvu najbolje rangiranih vebsajtova, kao što su sajtovi Si-En-En-a, Evropske biblioteke i “Europeane” i samog “Gugla”.

Narodna biblioteka Srbije ovim povodom je uputila apel za dobijanje veće podrške vlade, kako bi “uspela da zadrži najvišu globalnu reputaciju i dalje razvija svoje kapacitete prvorazrednog nacionalnog resursa, koji ima misiju vanserijske promocije naše kulture i naših ukupnih mogućnosti”.

Internet stranice najuticajnijih svetskih institucija, kompanija i ličnosti, kao što su Ujedinjene nacije, UNESKO, NATO, Evropska unija, Nobelov komitet, Luvr, Prado, Britanski muzej, Britanska biblioteka, MOMA, Mercedes, Tojota, Majkrosoft, Amazon, Fejsbuk, Kraljica Engleske, Dalaj Lama, Madona, Majkl Džekson, Vatikan, Kremlj, Njujork tajms, Vašington post, Mond, Oksford, Kembridž, Sorbona itd. ocenjene su sada slabije od sajta naše Narodne biblioteke.

Izvor: RTS

OTVORENA IZLOŽBA VINČANSKIH FIGURA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Žrtvenik sa tri nožice , mlađe kameno doba, starčevačka kulturna grupa, pronađen u Lazarevom gradu Kruševcu

Tematska izložba “Vitkovačko polje u praistoriji” Narodnog muzeja iz Kruševca,   otvorena je u muzeju “Jadra” u Loznici. Izložba se na tom lokalitetu može videti narednih 15 dana, kada se seli u Valjevo.

U Muzeju “Jadra” u Loznici  otvorena je gostujuća tematska izložba “Vitkovačko polje u praistoriji” Narodnog muzeja iz Kruševca, koja se na tom lokalitetu može videti narednih 15 dana.

Autorka Gordana Čađenović, viši kustos-arheolog rekla je na otvaranju da je izloženo 140 figurina, nađenih na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje, 25 kilometara jugozapadno od Kruševca.

Taj lokalitet je privukao pažnju arheologa sredinom 1960-ih godina kada su nađene tri vinčanske figure velikih dimenzija, koje spadaju među najznačajnije statuete te kulture.

Atraktivni nalazi inicirali su arheološka istraživanja 1969. i 2001. godine, koja su pokazala da je tu bio značajan lokalitet koji hronološki pripada vinčanskoj kulturi, jednoj od najznačajnijih praistorijskih kultura.

Nazvana je po velikom praistorijskim naselju, nađenom u selu Vinča na desnoj obali Dunava, 11 kilometara od Beograda.

Vinčanska kultura trajala je od prve polovine šestog do sredine četvrtog milenijuma pre nove ere, u vreme finalne faze mlađeg kamenog doba - neolita.

Ova izložba je prvi put bila postavljena u Narodnom muzeju u Kruševcu 2004. godine, a do sada je gostovala u Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Vršcu, Pančevu. Posle Loznice izložba se seli u Valjevo.

Izvor: RTS

MILORAD STOJEVIĆ - IZBOR IZ POEZIJE

Nebojša Đorđević    Poezija

Milorad Stojević je rođen je 1948. u Bribiru (Hrvatsko primorje). Školovao se u Bribiru, Crikvenici i Zagrebu. Predaje hrvatsku književnost na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Objavio je:

Iza šćita, 1971; Liçce, 1974; Litvanski erotski srp, 1974; Viseći vrtovi, 1979; Doni, 1979; Kineska vaza, 1980; Primeri vežbanja ludila, 1981; Rime amorose, 1984; Orgija za Madonu, 1986; Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća, 1987; Razdrta halucinacija, 1989; Firentinski poljubac, 1990; Ignac Horvat, 1994; Pjesništvo Antuna Barca, 1995; Perivoj od slova, 1996; Andrija Cigančić: Lovranske ljubavne pjesme iz 1738, 1997; Došljak iz knjige, 1997; Rosa, e lo spino, 1997; Balade o Josipu, 1997; Pjesništvo Nikole Kraljića, 1998; Korzo, 1999; Knjižica o podrupku, 1999; Moj kućni mandarin, 2000; Ponterosso, 2000; Prostrijelne rane & other poems, 2001; Tečaj čarolija, 2001; Tatarski zajutrak, 2002; Klonda, 2003; Krucifiks, 2004; Krv i poljupci, 2004; Novelline o soldatu i sto ruž, 2005; Tekstova cca 25, 2005; Lesezeichen, 2005; sastavio antologiju Čakavsko pjesništvo 20. stoljeća, 2007.

ISPOVIJEST MANIHEJACA

Crnoća je boja mojih - vješala,
jer ona obveseli moj tmurni grob,
pa ono što bje smrt, bje sama šala.
Ako je tako u nju svoj gurni drob!
Neka čuje na grani lavež vrane -
nek’ čuje kor arhajskih grijehova
što iz trule glave i tvoj leš hrane,
na kom se i ljeti grije - Jehova.
Kada ti vrat obliže sočno klatno
a metak prosvira golu lubanju -
cmokni na zrcalu pilkovo platno
i zadnju popuši lulu na panju.
Pojedi Mjesec k’o grobni karanfil -
nek’ na te sa zemlje reži nekrofil.

KAFKA
(toponim na predjelu između Njivica i Omišlja na otoku Krku)

Planine su u blizini, ako ih hoćemo doživjeti.
Nas, dva bića bez revolvera, i s malo soli u mozgu.

Ipak, nosimo košulje za pranje. Za pralje, ako ćemo
Precizno po mehanici toponima. Kafk a, javljaju ti
Se sablasti s Bodulije. Iz jarka, dermuna. U kome,
Osim koza spavah samo ja.

Sasvim simbolično. I bez zlih namjera glede
Uzvišenosti kozjih brabonjaka i prvih noćnih leptira.
Oni su nam spavali u utrobi. Marljivo se množili.
Kućili u nama. Kao prava parada ranih
Popodnevnih sati.

Folio 19:
HODANJE (prestižna pjesma)

Carevi su hodali po mome vrtu. Ne primijetiše
Korova, što ih vrtlar ostavi posred gredica. Rekoh,
Sebi, u čudu: na golome brdu i ružan cvijet
Postaje privlačan, jer ostalih nema.

Ne!, veli cvijet - ostali nisu primijećeni. Naša ljepota
Ovisi o vašemu oku.

Da! promisli mudrac pored mene, vrijeme je
Da štedim dane prije smrti.

Konjanici i amfore, vele! Nakon više ratova
Sklopismo mir s travama i cvijećem u amforama.
A što je s konjanicima? Što je s obeščašćenim ženama,
A što s konjanicima koji to učiniše?

Kamo je nestala krv, a kamo konji? Slijepci
Ih traže, iako su ranjeni. Iako su mrtvi.

Folio 20:
NAČIN ČITANJA

Na licu te žene vojne su čitale zemljopis.
Tko je iza njih to radio? Koja su to bića
Osim duhova u povratku. O ljubavnice!
Sve je ispod tvoje kože, a ne na njoj. Kada to
Ratnici leda shvate proglasit ćemo mir.
I kupati se goli u virovima. U njima spava sve što
Smo trebali zaboraviti. Izbliza izazivamo
Hrabrost u ružičnjaku. Obučeni u svilu i lišće, što
Nam ga samo nemarnost donese u grudi. Inače
Ne bismo znali da je tamo snježni prah. Kao prah
Pustinje u koju nikada, baš nikada nismo stupili.
Vjerujući uvijek u to. Jer se porculan razlio u jezero,
Na latice i odraze naše, što su ih one stvarale
Na osebujan način.

KLOBUČARSKI FOLIO No 22

Njegova žena stavlja ljekovite biljke na ranu,
A on je hladi lepezom. Slamnati su šeširi na
Vješalici uz palmu. U svemu tome kočoperi
Se brežuljak sa snijegom. Iako su haljine na suncu
U starim knjigama piše da je golo dijete palo
U snijeg dok su se haljine sušile na suncu.

Izvješća lažu. Runolisti se u to doba povlače
Pod kamen. Pijenje oblaka je Običaj.

Dim vruće čokolade buši maglu na drvenoj verandi.
Mudraci su šetali ispod nestalih sjena i pili oblake.
Koraljni sprud odbacio je pjenušav val. Psi su
Lokali svoju krv.
Na folijama iz Bribira. Brči klada ispod stropa, ako
Bijasmo psi za hranu, hrana za sve, sve za pse.

U kašmiru spava samo djevojka sama. Izmislili
Su je iz zabave. Kao one brežuljke na mekim tepi

 

KNJIŽEVNO VEČE “KK BRANKO MILJKOVIĆ” I PROMOCIJA SAJTA WWW.KUL-TIM.NET U BORU

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

Petar Gerov i Miljan Pujić (arhivski snimak)

Prestižni književni klub, «Branko Miljković» iz Knjaževca, poznat po izdavaštvu, konkursu «Rade Tomić», časopisi «Bdenje» (siuzdavač), naročito po sajtu www.kul-tim.net i mnogobrojnim kvalitetnim pesnicima (desetak njih su članovi UKS), održao je krajem protekle nedelje književno veče i promociju pomenutog sajta u gradskoj biblioteci u Boru.

O istorijatu ove uspešnnog bastiona kulture, projektima u književnoj oblasti, domenu www.kul-tim.net govorio je književnik Nebojša Đorđević, vođa projekta, a na književnoj večeri, pored njega, svoje stihove kazivali su i književnici, članovi ovog kluba, Dalibor Filipović Filip, Petar Gerov, Milijan Srejić, uz muzičku pratnju gitariste akustičara, Miljana Pujića.

Zahvalana borska publika, pažljivo je pratila izuzetno kvalitetan program i svaku pesmu pomenutih pesnika nagrađivala aplauzom, kojoj su se knjaževački pesnici revanširali poklonima u vidu svočjih knjiga.

ZAVRŠENI “DANI ZORANA RADMILOVIĆA” U ZAJEČARU

Miroslav Mladenović    Pozorište, Vesti

Završen 18. festival pozorišnih ostvarenja “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru. Glumac Nikola Ristanovski, koji je u predstavi “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta u Beogradu igrao Ahmeda Nurudina, najbolji je glumac festivala.

Glumac Nikola Ristanovski, koji je u predstavi “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta u Beogradu igrao Ahmeda Nurudina, najbolji je glumac 18. festivala pozorišnih ostvarenja ” Dani Zorana Radmilovića”, koji je nedavno završen u Zaječaru.

Odluku je doneo stručni žiri u sastavu glumac Irfan Mensur, kompozitor Kornelije Kovač i prof. Fakulteta dramskih umetnosti Mihailo Vukobratović.

Ristanovskom je pripala statueta Zorana Radmilovića, nalik na spomenik koji su Zaječarci podigli svom zemljaku, a nagrada je prvi put ustanovljena ove godine.

Prema mišljenju publike, najbolja predstava festivala je “Dundo Maroje”, koju su izveli glumci kruševačkog pozorišta, dok je nagrada ” Krstomir Milovanović” za najbolju scenografiju pripala predstavi “Derviš i smrt”.

Festival je zatvorilo Pozorište “Zoran Radmilović” iz Zaječara, koje je u čast nagrađenih izvelo predstavu “Orkestar Titanik”.

Prema rečima selektora dr Milivoja Mlađenovića i ova smotra imala je cilj da podseti glumce na “duh i misao” Radmilovića.

Publika je, završne večeri festivala uživala u operskim arijama primadone Beogradske opere Dragane Del Monako.

Tokom festivala, koji je počeo 11. oktobra, publika je u zvaničnoj konkurenciji videla šest predstava, a van konkurencije četiri koje je izveo domaći teatar, a održane su i mnogobrojne prateće manifestacije.

Izvor: RTS