KA MJUZIKLU, DŽEZU I FILMSKOJ MUZICI

Aleksandra Radovanović    Kultura, Muzika, Vesti


Mokranjčevi dani 44. put od 11. do 16. septembra u Negotinu

Festival 44. Mokranjčevi dani biće održan od 11. do 16. septembra u Negotinu. Direktorka festivala „Mokranjčevi dani” Dragana Knežević istakla je da je Stevan Mokranjac jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata.

Prema njenim rečima, pred nama je šest dana Mokranjca tokom kojih će publika moći da čuje 12 horova i 11 celovečernjih koncerata. ,,Organizovali smo i raznovrstan naučni, umetnički i obrazovni prateći program, kao i likovne kolonije. Na festivalu će gostovati strani horovi iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Nadam se da će horovi pokazati visoki umetnički nivo, jer festival ima i takmičarski deo, a međunarodni žiri treba da bude zadovoljan. Mislim da je ovogodišnji festival u programskom smislu nadmašio predhodni festival, jer je interdisciplinarno proširen, a ima i novih formi, tako da se granice festivala pomeraju ka mjuziklu, džezu i filmskoj muzici. Negotin ima veliku turističku i kulturološku ponudu, a odlično je kada se to spoji sa Mokranjčevim danima.”, izjavila je Dragana Knežević.

Festival će otvoriti predsednica Opštine Negotin Radmila Gerov, književnik Vidosav Knežević i predstavnik Ministarstva kulture u petak, 11. septembra, u 17 sati u Mokranjčevoj rodnoj kući. Horovi iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Beograda i Makedonije nastupiće od 19 sati u Domu kulture. U subotu, 12 septembra, u 12 sati biće održana naučna tribina „Sto godina filmske muzike” u Mokranjčevoj rodnoj kući, dok će u 19 sati biti otvorena izložba slika Olje Ivanjicki u Domu kulture, a u 20 sati će koncert filmske muzike održati Beogradski revijski orkestar i Hor.

U nedelju, 13. septembra, organizovan je izlet u selo Mokranje. U ponedeljak, 14. septembra, u 19 sati u Mokranjčevoj rodnoj kući nastupiće Hor „Jazz Voices” iz Mađarske. Pozorište na Terazijama gostovaće na festivalu sa mjuziklom „Cigani lete u nebo”, koji će izvesti 15. septembra u 20 sati. Na zatvaranju festivala, u sredu, 16. septembra, u 19 sati u Domu kulture će nastupiti Hor „Rondo histriae” iz Hrvatske, a u 20.30 sati folklorni ansambl „Romafest Gypsy Dance Theatre” iz Rumunije. Finansijska sredstva za organizaciju festivala „Mokranjčevi dani” izdvojili su grad Negotin i Ministarstvo kulture RS.

Izvor: Danas S. Bujišić

DŽEK VAJT + “STOUNSI”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Kit Ričards i Džek Vajt nedavno su u studiju zajedno snimili nekoliko pesama. Na nagađanja da će Vajt biti producent novog albuma “Stounsa”, Ričards je za Rolling Stone izjavio: “Ne mogu da odam ništa više od toga da smo nas dvojica u kontaktu”. Ričards je potvrdio da “Stounsi” pripremaju luksuzno reizdanje albuma Exile On Moain St. iz 1972, s bonus pesmama na koje su “Stounsi”, kako kaže, potpuno zaboravili. Gitarista trenutno radi na svojoj autobiografiji.

Izvor: Građanski list

PUTOVANJE KROZ VREME

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

Jubilarni Beogradski Jazz Festival od 29. oktobra do 1. novembra

Jubilarni, 25. beogradski džez festival održaće se od 29. oktobra do 1. novembra u salama Doma omladine Beograda, Doma sindikata i Kolarca.

Glavni program 25. izdanja koncipiran je kao putovanje od početaka festivala ka njegovoj budućnosti. Na prošle dane podsetiće Marković-Gut sekstet, neosporno jedan od najvažnijih jugoslovenskih i srpskih džez sastava svih vremena, koji se okuplja ekskluzivno za festivalsko otvaranje.

Tu je i senzacionalna saradnja Gabi Novak i Matije Dedića u specijalno kreiranom programu džez standarda, kao i Allstars, nastavljači Dizi Gilespijevog benda, koji je nastupao još na prvom Beogradskom džez festivalu 1971. godine.

Sadašnjost se ogleda kroz nastupe višestrukih svežih dobitnika Gremi nagrade kao što su postave koje vode trubač Terens Blančar (već godinama autor muzike za filmove Spajk Lija), saksofonista Džo Lovano (sa svojom vernom rekonstrukcijom Čarli Parkerovog be-bop zvuka) i pevač Kurt Eling (fantastičnog inovativnog vokala kojim uspeva da otpeva čak i Koltranove višeslojne melodije). Budućnost će dočarati jedna od najtalentovanijih novih muzičarki uopšte, klarinetistkinju Anat Kohen, te ponoćni program u DOBu. Pretprodaja karata, uključujući komplete po popularnim cenama, počinje 21 septembra.

Izvor: Danas I. M.

BESPLATNI PROMO NASTUP FILHARMONIJE

Mirjana Živić - Mitić    Kultura, Muzika, Vesti

U susret novoj sezoni, Beogradska filharmonija će u subotu, 12. septembra u 20 časova, održati vanredni koncert na Kolarcu a publika će uživati u latino ritmovima

Ulaz na ovaj koncert biće besplatan, i kako je saopštila Beogradska filharmonija, ovaj nastup predstavlja poklon redovnim pretplatnicima i posetiocima koncerata, ali i način da se pre početka nove sezone popularnim i atraktivnim programom obrati i potencijalnoj novoj publici.

Programom će dominirati latino ritmovi, a Marčelo Nisinman, Pjacolin učenik, na bandoneonu će izvesti neka od njegovih najpoznatijih dela.

Koncert će voditi Stiven Guncenhauzer, američki dirigent impresivne diskografije, istovremeno aktivan u SAD, Istočnoj Evropi i Južnoj Americi. Iza sebe ima i nominaciju za Gremi (2003), prvi je ambasador kulture savezne države Delaver, a njegovo ime se vezuje i za mnoge značajne kulturno-političke događaje. Jedan je od prvih međunarodno priznatih umetnika koji je otvorenim pismom dao podršku Beogradskoj filharmoniji na početku njene borbe za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i kreiranje odgovorne kulturne politike.

Nova sezona U inat svima i uprkos svemu, za koju je već prodato više od polovine karata, počinje 23. oktobra. Tako ostaje dovoljno vremena za sve koji posle ovog koncerta odluče da sledeće godine svoju radnu nedelju završavaju ili vikend otpočinju uz Beogradsku filharmoniju, da se pretplate za sledeću sezonu.

Koncert je realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Ambasadom SAD u Beogradu.

Izvor: B 92

ŠTULIĆEVE PJESME: OD JEZIKA ULICE DO ANTIČKOG MITA

Ana Čizmar    Muzika, Vesti


Iako ne nude ništa epohalno novo, četiri Štulićeve pjesme upotpunjuju taj izniman opus i raspaljuju maštu ljubitelja njegovih stihova, uopće njegova djela i djelovanja.

Nepotpun bi bio svaki opis hrvatskoga pjesništva osamdesetih godina koji bi zanemario stihove Johnnya Štulića. Obilježavaju ih izravnost, angažiranost, urotnički potencijal i urbani slang. Oni su temelj senzibilnosti koja je postala metaforičkim susretištem književnosti i rock&rolla, te brisanja opreka visoko-nisko, elitno-trivijalno i sl. Iako su nam mnoge glazbenike rado predstavljali kao pjesnike, jedino su Štulićevi (i Arsenovi) tekstovi ostali autentični i na papiru.

Četiri dosad nepoznate Johnnyeve pjesme nedvojbeno su poslastica za njegove brojne poklonike. Svaka podsjeća na njegove pojedine motivske, tematske, idejne, ritmičke i stilske opsesije. Međusobno se prilično razlikuju, te je umjesno pretpostaviti da su nastale ili u različitim razdobljima ili da su plod naglašeno različitih raspoloženja.

Pjesme Nazdravlje i Tuđe nećemo svoje nemamo obnavljaju onaj britki, sarkastični i buntovni novovalni diskurz. One su socijalno angažirane (starac s karticom i konkubina), one opjevavaju nove primjere bolesti društva u kojemu živimo, prokazuju rugajući se… Primjerice, parafrazirajući zaboravljenu parolu (Tuđe nećemo svoje nemamo), Štulić iznova progovara iz perspektive malog čovjeka koji sve vidi i razumije, čovjeka koji se ne predaje nego prkosi. Svi poznavatelji njegova opusa lako će uočiti tipičnost takvoga govora. Pritom poseže za jezikom ulice i psovkom kao sredstvima pojačanja izraza i ‘dodatnoga uvjeravanja’.

Pjesma Abeceda podsjeća na Štulićev interes za antiku (poznato je da je, među inim, preveo Homerovu Ilijadu). U njoj zatječemo niz asocijacija na antički svijet. Konkretno, riječ je o versificiranoj mitološkoj priči o Feničaninu Kadmu i njegovu unuku Panteju. Kadmo je Grcima donio abecedu, a pod starost sa suprugom Harmonijom napušta Tebu i završava u Iliriji. Njegov unuk Pantej, kralj Tebe suprotstavlja se Dionizovu kultu vina, pijanstva i bakanalija, kultu koji je podržavao i njegov djed. Obnavljajući mitološku priču, Štulić oblikuje tekst koji sugerira da su pojedine situacije arhetipske te da ih je u različitm kontekstima moguće aktualizirati.

Napokon, pjesma Mala blonda u potpunosti proistječe iz Johnnyeve fascinacije usmenim ritmovima i usmenom formulaičnošću. Čitav tekst je na narodnu. Taj lirizirani ljubavni zaziv temelji se na ponavljanjima kanoniziranih slika (gora zelena, ubavo devojče, pitomo sunašce) i stihova (deseterac i osmerac). Stilski ga obilježava slavenska antiteza ritualne trojne strukture: pitanje - igra pogađanja - odgovor (što se sija kraj gore zelene/ da l sunce da l mjesečina// nit je sunce nit me zarezuje/ već dolazi mala blonda).

Iako ne nude ništa epohalno novo, četiri Štulićeve pjesme upotpunjuju taj izniman opus i raspaljuju maštu ljubitelja njegovih stihova, uopće njegova djela i djelovanja.

Izvor: Vecernji hr Krešimir Bagić