OZBILJNE KNJIGE ZA SVAČIJI UKUS

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Geopoetika” objavila je tri nove zanimljive knjige, kod nas potpuno nepoznatih autora, ali koji su veoma priznati u svojim zemljama - Švedskoj i Nemačkoj. Domaća čitalačka publika moći će da se upozna s književnošću Šveđana Petera Englunda (Male istorije) i Maje Lundgren (Pompeji) i Nemice Dženi Erpenbek (Pohođenje), najavljeno je na konferenciji za novinare u toj beogradskoj izdavačkoj kući.

Urednica Jasna Novakov-Sibinović kazala je da je švedski akademik, istoričar, pisac, profesor na Institutu za dramu Peter Englund veoma poznat u svojoj zemlji. Njegova knjiga eseja Male istorije, o malim stvarima koje su ostavile traga u našim životima, neretko i veći od krupnih istorijskih zbivanja, ratova i revolucija, objavljena je u ediciji “Intimna istorija”, u prevodu Ljubiše Rajića.

- Čitajući ovu obimnu knjigu o stvarima koje su nekada bile retkost a danas su deo svakodnevice, poput istorije šrafcigera, siromaštva, osame, plača ili straha, imate utisak kao da ste u nekom muzeju stvari koje čovek svakodnevno koristi - ocenila je urednica “Geopoetike”, a prenosi Tanjug, i dodala da su Male istorije ozbiljna naučna knjiga koju može da čita šira čitalačka publika.

Roman savremene švedske književnice Maje Lundgren Pompeji plod je višegodišnjeg autorkinog istraživanja, pošto je u više navrata živela u Italiji i proučavala istoriju i arheologiju ove zemlje. Knjiga naslovljena imenom antičkog grada koji je potpuno uništio vulkan Vezuv 79. godine, jugoistočno od današnjeg Napulja, inspirisana je njenim dosadašnjim otkrićima.

- Mešavinom savremenog i starog jezika, Maja Lundgren je oživela grad, naselila trgove, ulice, kuće i bordele, i to u periodu neposredno pred katastrofu. Mitovi, slike, zapisi, utkani su u fiktivnu ispovest o tegobnoj svakodnevici stanovnika Pompeje. Na osnovu svakog detalja otkrića ona je vešto istkala priču, a zbir svih njih čine ovaj neobičan roman prepun uzbuđenja, razvrata, ljubavi, pohlepe, strasti, želje i bede - ocenila je Jasna Novakov-Sibinović.

Roman Pohođenje Dženi Erpenbek objavljen je u Nemačkoj prošle godine i već je dobio tri ugledne nacionalne književne nagrade. Autorka, koja predstavlja treću generaciju pisaca u svojoj porodici, inače reditelj po prvobitnom profesionalnom opredeljenju, za glavnog junaka romana odabrala je kuću koja menja vlasnike.

- Njena dela su sjajna i “Geopoetika” je odlučila da ih objavljuje - kazala je Sibinovićeva i dodala da roman govori o nama bliskoj temi proterivanja i izbeglištva kroz istoriju jedne kuće koja usled ratnih okolnosti menja vlasnika: - Ovo je izuzetno napisan roman o domovini i kući, o nostalgiji za zavičajem. Istorija kuće je zapravo istorija Nemačke, roman koji je sjajno preveo Jan Krasni.

Izvor: Građanski list

POLINJU “MATIĆEVI DANI”

Aleksandra Radovanović    Kultura, Poezija, Vesti

Matićeva soba

Tradicionalna književna manifestacija “Matićevi dani” počeće danas izložbom knjiga izdavačke kuće “Sagitarijus” iz Niša, na trgu u centru Ćuprije.

U sredu, 9. septembra, u Moravskom parku biće otvorena izložba slika i skulptura Dragutina Aleksića, Dobrosava Milojevića, Marka Stevanovića i Radomira Useinovića - Kalea, uz nastup polaznika Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Dušan Skovran”.

U Narodnoj biblioteci, koja je smeštena u kući Matića, i koja nosi njegovo ime, biće upriličeno književno veče pod nazivom “Poziv na putovanje sa Dušanom Matićem”.

Pesme Matića i delove iz njegovih intervjua čitaće: Uroš Aleksić, Uroš Đurđević, Marija Miladinović, Nemanja Milutinović, Tamara Nikolić, Tijana Pavlović i Aleksandar Radivojević.

U okviru manifestacije, 10. septembra, u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” biće izvedena pozorišna predstava za decu “Pepeljuga” u režiji Svetlane Radivojević i Snežane Milojković, i održaće se “Veče mediteransih pesama” - Tijana Đuričić, prof. Zorka Milivojević, pijanista, iz Beograda.

U okiviru ove manifestacije 11. septembra biće održan okrugli sto pod naslovom “Prošlost dugo traje”, najavio je Organizacioni odbor te manifestacije.

Na toj tribini će, o životu i radu akademika Matića (1898-1980), koji je rođen u Ćupriji, govoriti više istaknutih književnika, sociologa, novinara, kulturologa, profesora književnog jezika iz Beograda i drugih krajeva Srbije.

Istog dana će biti uručena i književna nagrada “Matićev šal” mladom pesniku do 30 godina, za najbolju prvu knjigu pesama objavljenu između dve manifestacije.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

Izvor: RTS

GOLA ISTINA U DOMAĆIM BIOSKOPIMA

Mirjana Stanojevi?    Vesti

U četvrtak u domaće bioskope ulazi komedija Gola istina, Roberta Luketica (Pravna plavuša).

Reč je o “inteligentnoj, seksi komediji o muškarcima, ženama i ogromnom ponoru koji stoji između dva načina na koji obe grupe razmišljaju, fantaziraju i pokušavaju da zavedu jedni druge”, najavljuje distributerska kuća Tuck.

Abby Richter, uspešna i ambiciozna producentkinja jutarnjeg programa ponosi se svojom sposobnošću da pronađe rešenje za svaki problem - osim za svoj status usamljene devojke.

Kada njenoj emisiji opadne gledanost, Abby je primorana da se udruži sa novim voditeljem Mikeom Chadwayem koji jutarnjem programu dodaje segment “Gola istina” u kom razotkriva istinu o tome kako zapravo funkcionišu muškarci.

Njegov šovinistički stil iritira Abby, ali donosi skok gledanosti.

Iz rivaliteta Abby i Mikea razvija se komedija o ratu polova, ali i romansa.

“Dopada mi se to što je ovaj film prilika da se opustite i nasmejete ovim stvarima, jer na kraju dana, kada uklonite sve mitove i stvari koje muškarci i žene shvataju toliko ozbiljno, oba pola nastavljaju da se zaljubljuju uprkos svemu”, komentariše Nicole Eastman koja je, uz Karen McCullah i Kirsten Smith napisala scenario.

“Svi smo zasigurno jednaki ali gola istina je da postoje stvari koje su muškarcima potrebne i stvari koje su ženama potrebne - i ponekad se te stvari sudare, a ipak… baš ta razlika čini ljubav toliko uzbudljivom i divnom”, objašnjava reditelj Robert Luketic.

Glavne uloge u filmu tumače: Katherine Heigl, Gerard Butler, Eric Winter, John Michael Higgins, Nick Searsy i Kevin Connolly.

Izvor: Popboks

AMERIČKA NAGRADA ZA BH ANIMIRANI FILM

Ivan Manojlović    Film, Vesti

Tuzlić: Jedini evropski animirani film

Berin Tuzlić, osvojio na kalifornijskom takmičenju kratkih filmova “Action/cut”, prvu nagradu u kategoriji Najbolji strani animirani film

Bosanskohercegovački animator Berin Tuzlić, osvojio je na kalifornijskom takmičenju kratkih filmova “Action/cut”, prvu nagradu u kategoriji Najbolji strani animirani film za svoj rad pod nazivom “Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje”.

Fokusirajući se na originalnost teme, realizaciju i vizualnu naraciju, produkcijske kvalitete i angažiranost filma, žiri sastavljen od profesionalaca iz svijeta filma u Los Angelesu, uključujući redatelje, producente, pisce, agente i rukovodioce filmskih i producentskih kuća, odabrao je pobjednike u pet kategorija: igrani, dokumentarni, animirani, studentski film, te muzički video.

- “Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje” je jedini evropski animirani film koji se našao među finalistima u svojoj kategoriji i ujedno jedini istočnoevropski film među svim finalistima. Stoga nas ova nagrada izuzetno raduje i potvrđuje da imamo kvalitetne umjetnike i radove koji mogu konkurirati na svjetskoj sceni - istakao je Tuzlić.

Izvor: Dnevni avaz/ FENA

PREMINUO VANJA DRAH

Ana Čizmar    Vesti

U Zagrebu u 77. godini preminuo jedan od poznatijih i zapaženijih hrvatskih i jugoslovenskih glumaca Vanja Drah.

U zagrebačkoj Klinici za plućne bolnice Jordanovac, od posledica teške bolesti u 77. godini života, preminuo poznati jugoslovenski i hrvatski glumac Vanja Drah.

Vanja Drah je rođen u Bošnjacima kod Vinkovaca 1. febrauara 1932. godine u porodici lekara. Bez oca je ostao kao 11-godišnjak.

Sledeći porodičnu tradiciju odlazi na studije medicine, ali već posle jedne godine upisuje Pozorišnu akademiju, kod profesora Branka Gavele.

Posle diplomiranja dve godine radi u “Dramskom kazalištu Gavela”, a zatim po nagovoru Bojana Stupice prelazi u “Hrvatsko narodno kazalište”.

Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u “Teatar u gostima” s kojim sledećih pet godina gostuje po celoj bivšoj Jugoslaviji i svetu. Zatim se ponovo vraća u “HNK”.

Iako je poznatiji kao pozorišni glumac Vanja Drah je odigrao više od dvadesetak značajnih, uglavnom karakternih, uloga u filmovima i TV serijama različitih žanrova. Debitovao je 1958. godine u filmu “H-8″, Nikole Tanhofera.

Ostaće zapamćen po ulogama u serijama: “Gruntovčani”,” Velo misto”, “U registraturi”, “Kapelski kresovi” i ” Opasni susreti”, kao i filmovima “Zlatne godine”, “Čaruga”, “Obećana zemlja”, “Za sreću je potrebno troje”, “Put u raj” i “Carevo novo ruho”.

Izvor: RTS