KOD NIŠA OTKRIVENI PREDMETI IZ BAKARNOG DOBA

Nebojša Đorđević    Kultura, Nauka, Vesti

Arheolozi su na lokalitetu Bubanj kod Niša danas otkrili dvodelni kultni objekat i na destine celih posuda iz perioda najstarijeg bakarnog doba (4500 - 3700 godine pre nove ere), rekao je rukovodilac istraživanja profesor dr Milorad Stojić.

“Reč je o izuzetno atraktivnoj građi i koliko znam tolika kulturna celina još nigde nije nađena”, ukazao je Stojić.
Prema njegovim rečima, među predmetima se posebno izdvajaju pehari i zdele koje su lepo oblikovane i bogato ukrašene”, naveo je Stojić.
“U drugom delu objekta pronašli smo vilicu svinje okruženu minijaturnim posudama i velikim zdelama, kao i jedan kremeni nož”, kazao je Stojić. Pre ovog pronalaska, arheolozi su pretraživali sloj celinu koja pripada kulturi “Boleraz”, napomenuo je Stojić.

Bubanjsko-humska kulturna grupa sa lokalitetaima Bubanj i Velika humska čuka spadaju u najvažnija mesta za razumevanje praistorije u ovom delu Evrope, a na lokalitetu Bubanj najstariji sloj pripada srednjem neolitu ili Starčevačkoj kulturnoj grupi, nastao u periodu od 5800 - 5500 godine p.n.e.

Arheolozi otkopavaju sloj po sloj, debljine od po četiri santimetara. Otkopani materijal se prosejava i analizira, a zatim se nastavlja ekspertiza materijala - paleobotanička, antropološka, minerološka, fizička, radiokarbonsko datovanje i slično.

Lokalitet Bubanj predstavlja malu četvorougaonu površinu od sačuvanih stotinak kvadratnih metara ili tek 3,7 odsto od celokupnog arheološkog lokaliteta koji je početkom osamdesetih godina prošlog veka, izgradnjom auto-puta i zaobilaznice oko Niša, potpuno uništen uprkos činjenici da je pod zaštitu zakona stavljen još 1954. godine.

Izvor: Blic Online / Tanjug Foto: Beta

HITLEROV MEIN KAMPF U FORMI STRIPA

Nebojša Đorđević    Kultura, Strip, Vesti

Hitlerov “Mein Kampf” u formi stripa postao je pravi hit u Japanu, gde je za manje od godinu dana prodat u više od 45.000 primeraka, izazivajući brojne polemike.

“Reč je o čuvenoj knjizi, ali je malo onih koji su je pročitali”, kazao je Kosilke Maruo, direktor izdavačke kuće “East press” koja je objavila kontroverznu mangu.

Sa Internet sajtova, međutim, sve je više kritika na račun ovog poduhvata, naročito iz Nemačke, gde se knjiga smatra “nemoralnim delom nacističke propagande”.

Izdavačka kuća “East press”, koja je dosad objavila nekoliko slavnih dela u formi stripa, poput Makjavelijevog “Vladaoca” i Danteove “Božanstvene komedije”, brani se da nije dobila nijednu neposrednu kritiku.

O izdavanju mange, koja se u knjižarama pojavila u novembru prošle godine, izveštavalo je nekoliko stranih medija, među kojima Bi-Bi-Si i Si-En-En, koji nisu krili svoje zaprepašćenje, budući da je u Nemačkoj i u većini zemalja u svetu zabranjeno objavljivanje “Mein Kampfa” iz poštovanja prema žrtvama nacističkih logora.

“Teško je zamisliti mangu kao prigodan način da se na kritičan način prezentuje suština ovog dela”, saopštilo je Ministarstvo finansija Bavarske, koja kontroliše autorska prava ozloglašene knjige.

Nemačka je u prošlosti nekoliko puta bezuspešno pokušala da spreči prodaju “Mein Kampfa” u Japanu, gde je knjiga u japanskom prevodu prvi put objavljena 1973. godine.

Izvor: B 82