SUTRA POČINJE 38. BRANKOVO KOLO

Ana Čizmar    Poezija, Vesti

Ovogodišnje Brankovo kolo imaće nekoliko stotina učesnika u više od 30 programa koji će se odvijati u 10 različitih ambijenata, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u poslovnoj zgradi Metals banke Nenad Grujičić, direktor manifestacije, koja će se od sutra do ponedeljka, 14. septembra odvijati u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pored Grujičića, na konferenciji su učestvovali, govoreći poeziju, pesnikinja Emsura Hamzić, dobitnica ovogodišnje nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke”, mladi pesnik Marko Kovačević, laureat nagrade “Stražilovo”, kao i glumica Jelena Milošević. Tema ovogodišnjeg izdanja velike pesničke manifestacije, koja se održava po 38. put, biće Poezija i mediji, a o temi će, u svojim nastupima, svakodnevno govoriti, kako je najavljeno, po jedan ugledni autor.

Ovogodišnje Brankovo kolo otvoriće sutra u 11 sati u Karlovačkoj gimnaziji pesnik Miroslav Maksimović. Nakon njega, uslediće nastupi pesnika svih generacija, a zatim i glumaca - među kojima su: Ružica Sokić, Vesna Čipčić (…), da bi na kraju svečanog otvaranja manifestacije bio održan koncert etno muzike. Prvog dana, na Terasi-galeriji “Karom” u Sremskim Karlovcima u 12.30 sati biće otvorena izložba slika Mihajla Miloševića, pod nazivom Od Branka do Duška. Posetioci će u galeriji “Karom” moći da vide portrete 20 značajnih pesnika - od Njegoša, Zmaja i Đure Jakšića, pa sve do Mike Antića i Duška Trifunovića.

Brankovo kolo tokom godine dodeljuje tri značajne pesničke nagrade. Dobitnicima nagrade “Stražilovo”, za knjige pesama objavljene u Brankovom kolu, mladim pesnicima Steli Manasijević i Marku Kovačeviću, kao i Branimiru Kršiću za najbolji pesnički prvenac objavljen na srpskom govornom području, nagrada će biti uručena na Stražilovu u subotu, 5. septembra u 11 sati, a istoga dana u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu u 19 sati laureati će imati svoje pesničko veče.

Nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke” za najbolje pesničke knjige afirmisanih pesnika podelili su ravnopravno Emsura Hamzić i Ranko Jovović. Nagradu su svečano primili 28. marta, na Brankov rođendan, a zajedničko pesničko veče imaju prekosutra (19) u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Međunarodno priznanje, nagradu ”Branko Radičević”, koja se sastoji od štampanja i promocije nove knjige izabranih pesama na srpskom jeziku, Nikita Danilov iz rumunskog grada Jašija primiće 14. septembra u 12 satu u Karlovačkoj gimnaziji.

Značajno mesto na ovogodišnjem “Prazniku poezije Branku u čast” zauzima i filozofski simpozijum, koji će trajati od 11. do 13. septembra u Karlovačkoj gimnaziji, pod nazivom Smisao filozofije i smisao u filozofiji, s oko 50 učesnika, a posebni programi posvećeni su umetnicama Olji Ivanjicki i Vesni Parun.

Izvor: Građanski list Đ. Radojković

U JERUSALIMU PRONAĐEN ZID STAR 3.700 GODINA

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

Izraelski arheolozi pronašli su masivan zid visok osam metara koji je pre skoro 4.000 godina služio za odbranu Jerusalima, javile su svetske agencije.

Zid, star 3.700 godina, koji su izgradili pripadnici drevnih Kananejaca, najstarije je utvrđenje ikada pronađeno u Jerusalimu. Vođa iskopavanja Roni Rajh precizirao je da su u palestinskoj četvrti Silvan, u istočnom delu Jerusalima, pronađena 24 metra zida. Manji deo istog zida pronađen je 1909. godine. Zid će javnosti biti predstavljen u četvrtak.

Izvor: Blic Online / Beta Foto A,P.