Treći Gran pri za Lazara Ristovskog

Miroslav Mladenović    Film

Filmski susreti u Nišu završeni su sinoć svečanom dodelom glumačkih nagrada i projekcijom gostujućeg filma „Buick Riviera“ (BIH).

Lazar RistovskiGran pri Naissa za najbolje glumačko ostvarenje pripao je Lazaru Ristovskom, za role u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i „Đavolja varoš“. Nagradu Carica Teodora za najbolju žensku ulogu dobila je Milica Mihajlović za „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, a nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu Gordan Kičić za uloge u filmovima „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ i „Turneja“. Ristovskom je ovo treći festivalski Gran pri.

Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu pripale su Mirjani Karanović za uloge u „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ i „Tamo i ovde“, i Milutinu Miloševiću za „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i „Beogradski fantom“. Nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu dodeljene su Jeleni Đokić i Petru Božoviću za ostvarenja u filmu „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, a nagrada za debitanta Mileni Predić za „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Žiri je odlučio da Povelje dobiju i američki glumac Dejvid Tornton, za „Tamo i ovde“, hrvatska glumica Nataša Janjić za „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i Mira Furlan za ulogu u „Turneji“.

Laureatu Lazaru Ristovskom uz statuetu uručen je i novčani iznos nagrade od 180.000 dinara. Milica Mihajlović i Gordan Kičić su dobili po 130.000 dinara. Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu prate novčani iznosi od 100.000, a nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu, kao i za debitanta 80.000 dinara.

Nezvanične nagrade i priznanja

Pored zvaničnih, juče su dodeljena i nezvanična festivalska priznanja. Nagrada kritike Fripresci Srbije pripala je Mirjana Karanović, koju je žiri kritike proglasio najboljom glumicom i Miloš Samolov („Čekaj me, ja sigurno neću doći“), koji je proglašen najboljim glumcem. Laureat Nagrade za najboljeg glumca producenta je Vukota Brajović („Zona mrtvih“). Nagradu niškog Narodnog pozorišta, koja nosi naziv „Radmila Savićević i Žika Milenković“ dobio je Petar Božović. Dobitnici nagrade kompanije Novosti „Ona i on“, za koju glasaju čitaoci TV Novosti, jesu Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić („Ranjeni orao“). I publika u niškoj tvrđavi glasala je slično, tako da je Mićalovićeva i „glumica festivala“.

Autor: Z. Miladinović - Danas

Bradić: Stiže “Riznica faraona”

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Kairo — Ministar kulture Nebojša Bradić tokom zvanične posete Egiptu razgovarao o organizovanju izložbe “Riznica faraona” na proleće sledeće godine u Beogradu.

Nebojša BradićO tome je bilo reči pri susretu sa generalnom direktorkom egipatskog nacionalnog muzeja Vafom Sadek i sa generalnim sekretarom egipatske Uprave za antikvitete, arheologom svetskog glasa, doktorom Zahijem Havasom, rekao je Bradić.

“Reč je o kapitalnom kulturnom događaju koji bi na proleće sledeće godine bio organizovan u Beogradu. Radi se o izložbi faraonskog blaga, što bi svakako bio događaj koji bi Srbiju stavio u kulturno središte čitavog našeg okruženja”, ocenio je Bradić.

O tehničkim i drugim aspektima organizacije te izložbe, koja se sastoji iz 63 celine različite po materijalu i vremenu nastanka, sa lokaliteta koji zahvataju teritoriju od Gize do Edfua, predstoje dalji razgovori stručnih predstavnika Srbije i Egipta, naveo je Bradić.

Ministar kulture Srbije ocenio je da je zvanična poseta Egiptu tokom koje je od 24. avgusta imao razgovore sa ministrom kulture Farukom Hosnijem, predsednikom kairske opere doktorom Abdelom Moneimom Kamelom imao priliku da obiđe najznačajnija mesta faraonske, hrišćanske, islamske civilizacije, bila vrlo uspešna.

“Ona otvara nove perspektive za dalje unapređenje kulturnih bilateralnih veza sa Egiptom, sa kojim inače imamo veoma razuđene i dobre ukupne odnose”, rekao je Bradić i dodao da je poseta realizovana na poziv ministra kulture Egipta, uz podršku ambasade Srbije u Kairu.

Izvor: Tanjug - B92

Balboa - domaći brend

Miroslav Mladenović    Vesti

BalboaPostavljanje spomenika bokseru Rokiju u centru Žitišta ovekovečeno je u kanadskom dokumentarnom filmu „Amerika idol“, koji će večeras biti premijerno prikazan u žitištanskom restoranu „Park“. Film je sniman prošle godine, za kanadsku producentsku kuću „Melbar“.

Reč je o polučasovnom dokumentarcu o postavljanju skulpture filmskog junaka Rokija Balboe u varoši Svetog Đurđa. Reditelj filma je Beri Avrič, a producent je Melisa Kohlan. U filmu se pojavljuje glumac Silvester Stalone, koji je tumačio lik boksera Rokija u nekoliko filmskih nastavaka.

Impresije o ideji i realizaciji žitištanske priče izneo je i američki vajar Tomas Šonberg, autor spomenika Rokiju u Filadelfiji. U ovom dokumentarcu svoju priču izneo je i autor žitištanskog Rokija, Boris Staparac, kome je uzor bio upravo Šonbergov Roki, a svoje viđenje događaja dali su i mladi ljudi okupljeni u Udruženju građana „Roki Balboa“. Roki je u ovoj banatskoj varošici postao domaći brend, atrakcija i pokloničko mesto mnogih namernika koji za uspomenu nose fotografije iz centra Žitišta sa Rokijem u prvom planu. Dokumentarni film o Rokiju, koji traje 46 minuta, nakon evropske premijere u Žitištu u utorak će biti prikazan i u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru.


Autor: M. Pudar - Danas

UKRADENA PIKASOVA SLIKA PRONAĐENA U IRAKU

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Iračka policija pronašla je u jednoj kući na jugu Iraka ukradenu sliku Pabla Pikasa i uhapsila čoveka koji je nameravao da je proda.

Slika “Gola žena” najverovatnije je prokrijumčarena iz Kuvajtskog nacionalnog muzeja odakle je ukradena za vreme iračke invazije na tu zemlju 1990. godine, saopštila je iračka policija. Pronađena je tokom pretresa jedne kuće u blizini grada Hilaha, oko 95 kilometara južno od Bagdada. Tu oblast naseljavaju pretežno šiiti. Uhapšeni Iračanin pokušao je da je proda za 450.000 dolara, ali stručnjaci u Iraku tvrde da ona realno vredi deset miliona dolara. Pikasova slika sada je u posedu iračke policije kao dokaz, a uhapšeni Iračanin biće saslušan u policiji.

Izvor: Blic Online