SRBIJU TRESE NLO GROZNICA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Srbiju ovog leta trese NLO groznica. Samo tokom jula i avgusta zabeleženo je desetak viđenja nepoznatih letećih objekata, a ovih dana na internet portalu „jutjub” vide se i snimci svetlucavih letelica iznad Sremskih Karlovaca i Novog Sada.

Svetleće lopte koje se tokom poslednjih nedelja vide na nebu gotovo po pravilu formiraju V formaciju, čime dodatno izazivaju čuđenje i nevericu kod građana.

„Da, ovo je neka flota, pitanje je samo koja su rasa. Biće? ovoga sve više i u još jasnijem obliku, u smislu ne samo pojedinačnih letelica, već i ogromnih matičnih brodova”, piše na pomenutom sajtu korisnik sa nadimkom 2tancentral o avgustovskom preletu NLO nad Novim Sadom.

Sateliti, avioni, helikopteri, meteorološki baloni, laseri, meteoriti, padobranci, ptice, zvezde nisu sigurno! Ovo se zove NLO i tu nema boga!”, još je sigurniji Ivandrix.

Čudnu formaciju zvezda tačaka, u obliku latiničnog slova V video je u Pančevu i informatičar Marjan Dimov, dok je Beograđanin Stefan Stepanović, elektrotehničar po zanimanju, svoje prvo „viđenje” imao 16. juna sa grupom prijatelja ispred restorana „Košuta”.

- Formacija četiri leteća objekta, sa crveno-žutim svetlima, udaljenih jedan od drugog na nekoliko sekundi, i bez zvuka, letela je iz pravca grada prema Vidikovcu. Prvo smo pomislili da su avioni, međutim, toliko su blizu leteli jedan za drugim da je prosto nemoguće da su avioni, a i svetla su bila identična na sva četiri objekta. Kretali su se relativno sporo tako da smo mogli lepo da ih vidimo - tvrdi Stepanović.
Naravno, u celoj priči postoje i skeptici koji umesto NLO vide svetleće lampe ili „nebeske svetiljke”, izvorno nastale u Kini, ali poslednjih godina su sve popularnije na ovim prostorima.

Izvor:  Alo J. S. - B. R.

BOLTOV 41 KORAK DO ISTORIJE

Nebojša Đorđević    Vesti

Sprinter s Jamajke trčao fantastičnih 9,58 sekundi na 100 metara

Koliko brzo može da trči čovek? Mi bismo rekli „brzo”, a onda dođe Usein Bolt i to pomeri na „mnogo brzo”. Mi to prihvatimo i uvedemo standard „mnogo brzo”, a onda opet dođe Usein Bolt i to pomeri na „neviđeno brzo”… Pa dokle više?

Kao da smo juče gledali sprintera s Jamajke na OI u Pekingu, kad je na 100 metara trčao u vremenu novog svetskog rekorda - 9,69 sekundi - da bi sada, na Svetskom prvenstvu u Berlinu, pokazao da je u Kini, u stvari, bio spor jer je u Nemačkoj trčao fantastičnih 9,58 sekundi! I opet se, kao na OI, pri kraju trke osvrtao levo i desno, stavivši nam do znanja da bi 100 metara mogao da pretrči još brže!

Sada je sve i prebrojano - za pobedu u Berlinu, Boltu je bio potreban 41 korak, kako su stručnjaci već izračunali, pola koraka manje nego u Pekingu. U proseku, Useinov korak je bio dug oko 2,44 metra… Doduše, kako na startu, tokom trke i u finišu dužina koraka nije ista, izmereno je da je pri postavljanju svetskog rekorda pre dva dana Jamajčaninov korak posle 60 metara dostigao dužinu od 2,85 metara!
Šta je na sve to rekao Bolt, koji će za tri dana da napuni tek 23 godine?

- Znao sam da ako istrčim savršenu trku, bez greške i onako kako ja to mogu, neće biti problema. Ponosan sam na sebe što sam prvi čovek u istoriji koji je trčao ovako brzo, ali ja nikad ne trčim da bih obarao rekorde. Ja samo izađem na stazu da bih pobedio. Novi cilj je 9,5 sekundi, a jeste, pominjao sam i 9,4… Pa nikad se ne zna. Ja ću nastaviti da radim žestoko i videćemo gde će me to dovesti - rekao je Usein Bolt, naj, naj, najbrži čovek na svetu.

Usein bi odvalio puža, ali bi ga pojeo gepard

Jamajčanin Usein Bolt je već postao živa legenda, ali i kao najbrži čovek na planeti, ne može previše da prkosi prirodi. O tome koliko su ljudi ranjivi možda najbolje svedoči tabela koja je pred vama - ne računajući automobile i avione, već samo žive organizme - jasno je da je čovek mnogo brži od puža sporaća, ali kad u obzir dođu malo krvoločnije životinje, ne bismo se dobro proveli. Bolt bi, naravno, kao i većina nas, lako izašao na kraj s pužem, ali čak ni on ne bi pobegao najbržoj kopnenoj životinji gepardu, pa ni nešto sporijem lavu…

Puž 0,004 km/h
Bolt 37,6 km/h
Lav 90 km/h
Gepard 112 km/h
„SSC ultimat aero” 411,2 km/h
Lovac F16 2.414 km/h

Izvor: Alo V. J.