14 i 15.avgusta - 4. BELMUŽIJADA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Tradicionalna privredno turistička manifestacija - “Belmužijada”, posvećena belmužu, tradicionalnom kulinarskom specijalitetu svrljiških pastira, koji se spravlja od mladog sira i projanog (kukuruznog brašna), održaće se u petak i subotu - 14 i 15. avgusta u Svrljigu.
Pored takmičenja za najbolji belmuž, tokom dva dana svetkovine posvećene ovom specijalitetu Svrljižani će posetiocima ponuditi i ostale specijalitete [...]

Tradicionalna privredno turistička manifestacija - “Belmužijada”, posvećena belmužu, tradicionalnom kulinarskom specijalitetu svrljiških pastira, koji se spravlja od mladog sira i projanog (kukuruznog brašna), održaće se u petak i subotu - 14 i 15. avgusta u Svrljigu.

Pored takmičenja za najbolji belmuž, tokom dva dana svetkovine posvećene ovom specijalitetu Svrljižani će posetiocima ponuditi i ostale specijalitete od svrljiškog sira, kao i starinska jela svrljiških pastira, a na uvid nekadašnju domaću radinost, dok će se mladi ogledati u pastirskom “višeboju”.

Gde su pastiri, tu su i pastirice. I sada će biti izabrana najlepša mlada pastirica.

Na predstavljanju ove manifestacije javnosti i niškim medijima Milija Miletić, predsednik opštine Svrljig je naglasio da ova manifestacija ima za cilj da predstavi i današnja dostignuća u oblasti stočarstva i poljoprivredne proizvodnje, kao i da privuče zainteresovane investitore koji bi se ogledali u ovoj oblasti, u svrljiškom kraju, gde je priroda veoma izdašna kad je u pitanju stočarstvo, lekobiljarstvo i lovstvo.

Organizator ove manifestacije je Kulturni centar Svrljig a pokrovitelj Skupštine opštine Svrljig.

Petak, 14.08. 2009.

17,30 Polufinalno takmičenje u pastirskim sportskim disciplinama (nadvlačenje konopca, skok u dalj, bacanje kamena s ramena)
18,oo Svečano otvaranje (pozdravna reč predsednika opštine)
18,15 Polufinalno takmičenje u spravljanju belmuža
19,00 Izložba domaće radinosti i domaćih jela (jela od testa)
19,30 Izbor za najlepšu malu pastiricu (pastirice do 10 godina)
21.00 Zabavni program….
***
Subota, 15.08.2009.

9 -11 Emisija Žikina šarenica uživo iz Svrljiga
18.00 Finale u spremanju belmuža
18,15 Finalno takmičenje u pastirskim sportskim disciplinama (nadvlačenje konopca, skok u dalj, bacanje kamena s ramena)
19.00 Izložba domaće radinosti i domaćih jela (tradicionalna jela)
19,30 Izbor za najlepšu malu pastiricu ( pastirice u kategoriji do17 godina)
20,30 Proglašenje pobednika i svečano zatvaranje „Belmužijade” - predsednik opštine
21.00 Zabavni program - gost Nemanja Nikolić

Izvor: Svrljig.info Dragi Petković

“STO GODINA SRPSKE UMETNOSTI”

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

BEOGRAD - Izložba dela iz zbirke Narodnog muzeja pod nazivom „Sto godina srpske umetnosti” biće otvorena u septembru u galeriji Srpske akademija nauka i umetnosti, saopšteno je iz ovog muzeja.

Postavka će obuhvatiti 150 najvrednijih ostvarenja preko 50 srpskih umetnika koji su svojim slikarskim, crtačkim i grafičkim opusom obeležili jedan od najznačajnijih, stilski najraznovrsnijih perioda razvoja srpske umetnosti od 1850. do 1950. godine, sa svim kako umetnički tako i istorijski i društveno-kulturološki burnim promenama.

Izbor remek-dela umetnika poput Konstantina Danila, Katarine Ivanović, Đure Jakšića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića ili Petra Lubarde omogućiće pregled razvoja srpskog slikarstva, njegovih specifičnosti i vrednosti u kontekstu svetskih i evropskih umetničkih kretanja tokom druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Posle uspešnog gostovanja u Nacionalnom umetničkom muzeju Rumunije, u Bukureštu, ovako sveobuhvatan pregled srpske umetnosti novijeg doba imaće priliku da vide i posetioci u našoj zemlji.

Izvor: Glas javnosti / Tanjug

“STEFAN PRVOVENČANI” BORI DUGIĆU

Ivan Manojlović    Kultura, Muzika, Vesti

RAŠKE DUHOVNE SVEČANOSTI OD 16. DO 21. AVGUSTA

BEOGRAD - Jedna od naših najuglednijih kulturnih manifestacija - Raške duhovne svečanosti - šesnaesta po redu, održaće se od 16. do 21. avgusta u Raškoj, najavljeno je na konferenciji za novinare u Udruženju književnika Srbije.

Umetnički direktor manifestacije književnik Tiodor Rosić saopštio je novinarima da je dobitnik prestižnog priznanja „Stefan Prvovenčani”, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi i nauci, za 2009. godinu muzički umetnik Bora Dugić.

„Srpskom Orfeju Dugiću priznanje će biti uručeno 19. avgusta u Domu kulture u Raškoj, na najsvečanijem delu manifestacije”, najavio je Rosić.

On je rekao da je ove godine akcenat stavljen na kulturne veze sa Rusijom. Na svečanom otvaranju Raških duhovnih svečanosti 16. avgusta koncert će održati ruski umetnik na balalajki Aleksej Arhipovski. Narednog dana nastupiće trio „Guslar Gornomarijski” i održaće se promocija knjige bajki republike Marij El, jedne od republika Ruske Federacije uz reku Volgu. Knjigu bajki „Kći boginje sunca” prevela je LJubinka Milinčić.

Pored muzičko-poetskih večeri na kojima će učestvovati naši renomirani umetnici u galeriji Centra za kulturu „Gradac” biće otvorena izložba radova učesnika Osme međunarodne likovne kolonije. Prema Rosićevim rečima, jedna od najvećih likovnih kolonija u našoj zemlji ove godine okupila je umetnike od Meksika do Rusije.

Izvor: Glas javnosti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “NJUJORK 1968″

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

Posetioci novosadskog Američkog kutka moći će u utorak, 18. avgusta (18 sati) da prisustvuju otvaranju izložbe fotografija Njujork 1968 autora Predraga Vučkovića. “Ova kolekcija fotografija nastala je u Njujorku nezaboravne 1968. godine, koja je u mnogim istorijskim, kulturnim i političkim aspektima obeležila prevrat u Americi. Fotografije prikazuju Njujorčane u momentima svakodnevnog života, tačno onako kako je to izgledalo pre 40 godina”, poručuju iz Američkog kutka (Petra Drapšina 3). Izložbu će otvoriti Suzan Delja, ataše za kulturu američke ambasade u Beogradu.

Predrag Vučković je diplomirao iz prava, a postdiplomske studije završio je u Njujorku. Iako amater, za fotografski rad dobio je zlatna priznanja na izložbama u Vašingtonu 1968. i Beogradu 1969. godine. Radove je dosad izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Vranju. Izložba Njujork 1968 (New York City 1968) njegova je šesta samostalna izložba, koju čini 23 kolor fotografija formata 30 puta 40 centimetara. Vučković živi i radi u Beogradu.

Izvor: Građanski list

UMRO LEGENDARNI GITARISTA LES POL

Mirjana Živić - Mitić    Muzika, Vesti

Američki gitarista Les Pol čije su ideje i inovacije omogućile “Rok en rolu” da dobije svoj prepoznatljiv zvuk, umro u 95. godini.

Legendarni gitarista Les Pol koji je svojim idejama i električnom gitarom promenio tok razvoja muzičke industrije dvadesetog veka, umro je u 95. godini.
Les Pol i Meri Ford

Najveći doprinos gitariste je izum koji je omogućio izvođačima da snimaju različite instrumente u različito vreme, sami pevaju sopstvene prateće vokale, a potom sve sjedine u konačnoj verziji numere.

Les Pol umro je od komplikacija koje su pratile upalu pluća, u bolnici u mestu Vajt Plejns, u američkoj državi Njujork.

Za album “Les Paul & Friends: American Made, World Plaued” koji je snimio posle 90. godine života, Pol Les dobio je 2006. godine dva Gremija.

Sa Meri Ford, kojom je bio oženjen od 1949. do 1962. godine, imao je 36 zlatnih ploča i 11 hitova koju su zauzimali prva mesta svih top lista na američkom tlu.

Među njegovim najpoznatijim numerama su “Vaya Con Dios”, “How High the Moon”, “Nola” i “Lover”.

Upotreba električne gitare postala je popularna sredinom četrdesetih godina prošlog veka.

Kompanija “Gibson gitars” 1952. godine počela je proizvodnju gitara koje nose ime Lesa Pola.

Pit Taunsend iz grupe “Hu”, Stiv Hau iz sastava “Jes”, džez muzičar Al Dimeola i Džimi Pejdž iz “Led Cepelina” svirali su na “Gibson Les Pol” gitarama sa šest žica.

Model gitare koja nosi ime legende američkog “kantrija” postala je jedna od najviše korišćenih u muzičkoj industriji.

Aukcijska kuća Kristi prodala je 2005. godine jednu “Gibson Les Pol” gitaru iz 1955. godine za neverovatnih 45.600 dolara.