IZLOŽBA ĆIRILICE

Ana Čizmar    Kultura, Vesti


U BIBLIOTECI grada Beograda u Knez Mihailovoj ulici 56, u galeriji “Atrijum” prikazana je izložba kaligrafije i tipografije ćiriličnog pisma, ukrašavanja knjiga i dizajna. Izložba će trajati do 21. avgusta.

Izložbu organizuje Udruženje građana “Kultura ćirilice,” u kojem su se okupili sadašnji i bivši profesori Beogradske politehnike, Fakulteta primenjenih umetnosti, slobodni umetnici, književnici, kulturni radnici, učenici i drugi poštovaoci, sa željom da svojim trudom potpomognu nalaženju pravog mesta našem narodnom i državnom pismu - ćirilici. Udruženje građana “Kultura ćirilice” aktivno je više od tri godine.

Među izlagačima na izložbi u Biblioteci grada Beograda su i Miodrag Vartabedijan, Aleksandar Dodig, Darko Novaković, Duško Trifunović i drugi sa svojim kaligrafskim i tipografskim radovima, kao i Ljudmila Stratimirović sa nakitom i posudama ukrašenim ćiriličnim pismom, kao i američka dizajnerka Pola Šer, koja je predstavila uporednu tabelu vinčanskog pisma i ćirilice.

Izvor: Večernje Novosti R.P.

FILMSKI SUSRETI U NIŠU OD 22. DO 28. AVGUSTA

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu biće održani od 22. do 28. avgusta u niškoj Tvrđavi, a biće prikazano 14 filmova u konkurenciji, saopštio je organizator

Savet Festivala usvojio je zvanični program, pa će Nišlije videti osam premijera i šest repriza, dok će van konkurencije biti prikazan film “Buis Riviera” Gorana Rušinovića. Prvog dana festivala nakon svečanog otvaranja biće prikazani filmovi “Đavolja varoš” Vladimira Paskaljevića i “Beogradski fantom” Jovana Todorovića, dok su drugog dana festivala na repertoaru filmovi “Hitna pomoć” Gorana Radovanovića i “Neko me ipak čeka” Marka Novakovića na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Film “Srce je mudrih u kući žalosti” Marina Maleševića biće prikazan u sali Kluba Vojske Srbije. Film “Zona mrtvih” Milana Konjevića i Milana Todorovića kao I “Turneja” Gorana Markovića biće prikazani 24. avgusta, trećeg dana festivala za kada je zakazana i projekcija filma “Život i smrt porno bande” Mladena Đorđevića u sali Kluba Vojske Srbije u Nišu.

Niška publika četvrtog i petog dana festivala videće filmove “Tamo i ovde” Darka Lungulova, “Drug Crni u NOB-u” Radeta Markovića, “Ranjeni orao” Zdravka Šotre i “Jesen u mojoj ulici” Miloša Pušića.
“Čekaj me ja sigurno neću doći” Miroslava Momčilovića i “Sveti Georgije ubija aždahu” Srđana Dragojevića na repertoaru su pretposlednjeg dana festivala dok će poslednjeg dana festiva 28. avgusta svečano biti podeljene glumačke nagrade i biti prikazan gostujući film “Buick Riviera”.

Nagrade festivala o kojima odlučuje glumački žiri su Grand pri “Naisa” za najbolje glumačko ostavrenje na festivalu, “Carica Teodora” i “Car Konstantin” dodeljuju se za najbolje glavne ženske i muške uloge. Na festivalu se dodeljuju i Povelje za žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu kao i nagrada za debitantsku ulogu.

Izvor: e - novine / Beta

МАРИНА ЖИНИЋ ИЛИЋ - из необјављене збирке “РАЗДРАГОРИ”

Nebojša Đorđević    Poezija

Марина Жинић Илић је рођена у Метлићу код Шапца. Магистар економских наука. Прву песму објавила у деветој години. Пише поезију, прозу, афоризме, рецензије, слика. До сада је објавила 13 књига, од којих пет са благословом духовника: Епископа нишког, Г. Иринеја, Епископа Јегарског, Г. Порфирија, Епископа сремског, Г. Василија, Монаха Василија из Хиландара .

Присутна у антологијама - зборницима: Бисери детињства, Песме о мајци, Жубори са Моравице, Шумадијске метафоре, Осам векова Хиландара, Док возови пролазе, Музичко-поетска плетеница 2 и многе др.

Учествовала на манифестацијама: Невендани широм Војводине, Булка, Матерња мелодија и образовање, Јефиминији дани, Карловачке Божићне свечаности , Бранково коло, Змајеве дечје игре, Чегарске ватре, Рудничка врела, Гарави сокак , Милици у походе, Међународни фестивал поезије у Новом Саду, Дани културе у Овчар Бањи и безброј других.

Награде: Златни песнички прстен 1998; Најбоља религиозна песма 2000; Песнички крчаг 2000; Књижевна награда „Момчило Настасијевић” 2006; Победник 14. Светосавског конкурса Народне библиотеке „ Његош” у Књажевцу 2008 и остале.

Сликарство: На сликарско - песничкој колонији у Чуругу 2004. године у Марини се пробудио сликар, па је почела да илуструје своје књиге и интензивније слика, не занемаривши своју стару љубав - писање. У децембру 2008. имала је самосталну изложбу слика у Београду, учествовала на престижној међународној изложби слика Жене сликари, Мајданпек 2009. Излагала је више пута на колективним изложбама. Члан је ДКВ, УКС, иницијатор и један од оснивача Удружења уметника Железница Србије. Живи и ствара у Новом Саду.

СТРАЖИЛОВО

Померали смо облаке у сипкој тишини
Плавичастим окцем небесне лепоте
У надојену јесен уснама шапата
С пупољком у срцу, препуном милоте.

Јабуке из груди опијаше зрењем
Кроз моју си косу прошетао снове
Од воска и сунца млазило је вече
Клизила је свила низ наше брегове.

Зиркао је дан у бојама вина
Наднесен над дугом милог Стражилова
Плели смо кораке од чежње и жита
Загледали у румен ражи и топола.

Рукама нежности брао си ђурђевке
Сребриле су оком месечеве струне
Са фреске свитац молио је с нама
На титрају наде звезде се окруне.

Слатке слутње сласт у грудени коре
Шетала је ватром мравуљке у крви
Прожелом задовољства пили смо дубине
Слушајући како камен ћутња мрви.

Над рибизлом дојке сејали смо жеље
Гозбили птице млечом нашег јутра
Загледали како ветар бере трешње
Свијајући срећу за љубавно сутра.

Померали смо облаке појањем грлица
Мрешкао се поглед звуцима и несном
Падасмо на груди заљубљених трава
Залутали у љубави, будили се песмом.

ПЕВАЊЕ О СРЕЋИ

Залуд је певаш. Она већ зашла у нечије трепавице
чежњом. Слетела на усне медно, заиграла у срцу коло
заносом. Сви је хоће одмах и целу. Она само понекад,
понеког, понегде. Бере и разбере, смрси и размрси
часе космоса баш у теби.

Сви је хоће у стас, и глас. Она с птицама по који пут
у кас, у вис, у смирај, тишину. Дође и нечујем оде. Сви је
желе самоћом, пуноћом, наискап. Она кап по кап у сен,
у трен. Улије се у нечије очи и постане суза вечности.

Сви је броје и мере по свом. Она откуцава као слуга,
попут дуга, лепотом се измерити не да. Само се чека,
ћути и слути, недостаје и траје. Тек кад од тебе оде
знаш да је била. И цветала и горела, бдила. Из пепела
свет љубила.

Залуд је певаш. Она већ ватром и водом, мермерно и
цветно. У потрази за њом опојност зебње. Лепота
ишчекивања. Свој терет што га носиш на путу који мораш
прећи.Пусти срце, призови на свећи. И срећа ће, коме него
срећи.

ЈУТАРЊА

Човек, седе главе у тексас кошуљи, без руке
маше новинама испред киоска на Насељу, човеку
седе главе, у тренерици, са прегршт покупљених
бесплатних новина из плехане кутије са повиком.
Узми једне, шта си зграбио 30, побогу, шта ће ти
толико, једна по једна, да сваком буде. И наставља.

Срам те било, због тебе ће неко да остане без новина.
На то ће овај други: шта тебе брига, коме их носим.
Ако те баш интересује носим непокретнима. Па зар их
толико имаш, срамото , опет ће овај без руке. А народ
унаоколо гледа и надодаје. Тај је научио да граби, одакле
ли је само дошао, мора да је међед, кад се прави луд,
стигао из шуме.

Људи или звери, помислих, или је човек човеку вук.
Тек, лепа јутарња прича . Утом, стиже и аутобус.
Вуче се „ Двојка” по асфалту расутог октобра, а моје
мисли се роје. Боже, исто је бацити псу коску и човеку
новине ( читај „24 сата”)!? Отимају се и једни и други,
посустали у борби за више циљеве. Докле ли дођосмо!?
Из освештаног неба изгрејана реч уместо одговора:
колико од пса до човека, толико од човека до псине!

JOSIPA PREKINULA DISKOGRAFSKU PAUZU

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

Novi studijski album vrsne zagrebačke pevačice Josipe Lisac - Živim po svome - može se kupiti i na tržištu Srbije! Naziv albuma zapravo je naziv drugog singla skinutog s njega. “Izdavši ovj albim, Josipa je prekinula osmogodišnju diskografsku pauzu. Na albumu je osam pesama, od kojih je jedna bonus. Album je posvećen njenoj najvećoj ljubavi - Karlu Metikošu”, poručuju iz kuće “Jugoton - Croatia Records”.

Poslednji Josipin album - Život - čiju produkciju potpisuje Gojko Tomljanović, “Croatia Records” objavila je 2000, dok je novi album Živim po svome izašao početkom februara 2009. godine, a na njemu se, osim pesama Živim po svome, 1.000 razloga i Svijet oko nas, nalazi još nekoliko numera koje je snimila s gitaristom Elvisom Stanićem.

Saradnja s vrsnim hrvatskim gitaristom započeta je još 2001. godine, kad su izveli pesmu Paučina na festivalu Melodije Kvarnera iste godine. Nastavili su da sarađuju 2006. godine, na Elvisovom albumu Bolja strana svijeta, gde je Josipa sjajno izvela numeru Posve slobodna na francuskom i hrvatskom jeziku. U međuvremenu je Josipa Lisac za kuću “Croatia Records” objavila dvostruki album Live (2002), zatim CD The Platinum Collection s najvećim hitovima (2007), dok je krajem iste godine izdala i DVD Koncert ljubavi u čast Karla Metikoša.

Jedna od najznačajnijih muzičkih industrija u bivšoj Jugoslaviji, zagrebački “Jugoton”, koji je posle skoro 20 godina ponovo otvorio prodavnicu u Beogradu, na “starom mjestu, u Nušićevoj ulici”, produžio je popust na svoja izdanja do kraja meseca. U prodavnici “Jugotona” u Beogradu, osim novog Josipinog albuma, mogu se naći “sva izdanja kao i u Hrvatskoj”, od starih izdanja s najvećim zvezdama koje su izdavale za “Jugoton” (Oliver Dragojević, Miki Jevremović, Jasna Zlokić, Predrag - Cune Gojković, “Novi fosili”, “Crvena jabuka”…) do najnovijih izvođača hrvatske muzičke scene.

Izvor: Građanski list EGL

KONCERT U MAKSIMIRU: U2 NAJVEĆI SHOW VIĐEN U HRVATSKOJ

Miroslav Mladenović    Muzika, Vesti

(Foto: Goran Stanzl)

Mjesecima nagomilavane informacije o grandioznoj produkciji, rekordno velikoj, teškoj i dosada nevideno oblikovanoj kružnoj pozornici, činili su tehničke dijelove njihove najnovije turneje uoči zagrebačkih koncerata (ništa drukčije nije ni u inozemstvu) glavnom zvijezdom showova.

Međutim, tako je moglo biti samo dok se Bono i ostali članovi benda nisu sinoć pojavili na njoj i s uvodnom pjesmom “Breath” grandiozno započeli dvosatni nastup. Dakako, sve što smo slušali o pozornici, o njezinoj jedinstvenosti (kružni oblik omogućavao je doista odličan nesvakidašnji pogled sa svih dijelova stadiona), pokazalo se točnim.

Vizualni je dio nekada bio ravnopravan glazbi, a gdjegod ju je činio još upečatljivijom; primjerice, velike poskakujuće glave na videozidovima tijekom “I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight” uvelike je ne osobito reprezentativnu pjesmu učino upečatljivijom no što uistinu jest.

Medutim, nijednom nije došlo u pitanje da je “U2″, ogoljen od svakojakih tehnoloških čudesa, veliki bazični rock bend kojem zbog prirode pjesama više odgovaraju stadionski prostori i arene nego manje dvorane (što je u svijetu glazbene kritike uobičajeni metar kojim se mjeri rockerska autentičnost, u ovom slučaju neprimjeren).

S dosadašnjih nastupa stizale su vijesti da Bono ima povremeno probleme s glasom, da ga više ne služi kao nekada, a ako je to i bila istina, onda mu je trodnevni odmor nakon posljednjeg nastupa u Poljskoj, očito pomogao da regenerira svoje vokalne sposobnosti. Tek s ponekim lakšim “puknućem” glas je djelovao apsolutno moćno, a o usviranosti benda i čistoci zvuka benda da se i ne govori.

Gotovo 65.000 ljudi povremeno kao da još uvijek nije moglo vjerovati da prisustvuju najvećem showu na ovim prostorima ikada, novi album za mnoge kao da je još uvijek nepoznanica, ali najveći hitovi poput “One”, “With Or Without You”, “Sunday Bloody Sunday” ili “Pride” nisu ostali bez gromoglasnijih reakcija.

Hvala vam što ste nas ugostili u divnoj zemlji s tisuću otoka. I hvala svima koji su došli iz regije, odasvud. Što mislite o ovom svemirskom smeću? Sagradili smo ovu pozornicu da budemo bliži vama. Ova sljedeća pjesma mnogima znači puno, a sada ćemo je posvećujemo svima vama u regiji kojima su hladne ideje povrijedile toplo srco - bio je Bonov emotivan uvod u legendarnu pjesmu ‘One’ i jedan od vrhunaca koncerta. Bono je često isprobavao svoj hrvatski jezik, a uoči hita Beautiful Day citirao je, pak, na engleskom, Gundulićeve stihove “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”. (dli)

Bono se trudio biti pravim domaćinom/gostom, spominjući pored Zagreba i druge hrvatske gradove (Rijeka, Split, a našlo se u njegovim riječima i neizostavno Sarajevo), a u jednom se trenutku na videozidu pojavio krupni kadar staklenog suvenira s katedralom i hrvatskim grbom.

Nije nedostajalo i angažiranosti, Desmond Tutu obratio se sa zida s proročanstvom da “ćemo svi jednoga dana biti jedno”, a posebno su dirljivi trenuci bile Bonove rođendanske zdravice Edgeu koji je dan prije koncerta proslavio 48. rodendan.

Nakon bisa od tri pjesme (Ultraviolet, With Or With You), i točno dva sata glazbe, nastup je završen s veličanstvenom “Moment Of Surrender”, vjerojatno najboljom pjesmom s “No Line On The Horizon” koja je pomalo iznenađujuće zaobilažena prilikom dosadašnjih skidanja singlova s posljednjeg albuma, ali sada bi mogla doživjeti svoju pravu valorizaciju.

Ukratko, sva su očekivanja ispunjena; da parafraziram njihovu pjesmu, trebali biste “izluditi ako niste izludili s U2 večeras”.

(Foto: Goran Stanzl)

Odlični nastupi predgrupa The Hours i Snow Patrol

Iako su u sjeni velikog koncerta valja zabilježili i vrijedne nastupe predgrupa The Hours i Snow Patrol. Oba su benda nastupila po 40 minuta. Iako se u tim kasnim poslijepodnevnim satima, odnosno predvečer (Snow Patrol počeli u 19.30) stadion tek popunjavao oba su benda pružila odličnu svirku.

No, tek je puno renomiraniji Snow Patrol, kojeg bi bilo lijepo vidjeti i u samostalnom nastupu u Hrvatskoj, angažirao gledatelje. Snow Patrol već drugu turneju zaredom prati U2, a pjevač Gary Lightbody je između najvećih hitova Chasing Cars, Run i drugih odlično širio pozitivne vibracije.

- Već smo dva dana u vašem gradu i najljepši nam je od svih gradova koje smo posjetili u posljednje vrijeme - mamio je Gary publiku na pljesak.

Izvor: Vecenjji hr Arsen Oremović