VORHOLOV PORTRET MAJKLA DŽEKSONA NA AUKCIJI

Ana Čizmar    Vesti

Portret Majkla Džeksona, kralja popa, koji je 1984. godine uradio Endi Vorhol, kralj pop arta, ovog meseca biće iznet na aukciju u Njujorku.

Dženet Ler, vlasnica galerije “Vered art” na Long Ajlendu u kojoj se organizuje prodaja, nada se da će Vorholovo delo biti prodato za više miliona dolara.

“Portret je nastao na vrhuncu njihovih karijera i slavi talenat obojice umetnika u istoriji naše kulture”, izjavila je Lerova za britanski tabloid “San.”

Aukcija dela, čije su dimenzije 76 x 66 centimetara i smatra se jednim od glavnih Vorholovih portreta slavnog muzičara, održaće se u Njujorku, ali će on biti izložen u O2 Areni u Londonu. Upravo na tom mestu Majkl Džekson je trebalo ovog leta da održi seriju koncerata, ali ga je u tome omela iznenadna smrt 25. juna.

Izvor: Blic Online

ENGLESKA:U JAMI PRONAĐENO 51 OBEZGLAVLJENO TELO VIKINGA

Aleksandra Radovanović    Vesti

Obezglavljena, naga tela 51 mladog muškarca pronađena su u 1.000 godina staroj jami za egzekucije na jugu Engleske, pokazali su rezultati istraživanja grobnice.

Masovna grobnica iskopana je u vreme kad su se Englezi borili protiv invazije Vikinga, naveli su arheolozi koji sada pokušavaju da utvrde identitet žrtava, preneo je “Nešenel Džiografik”. Smatra se da su tela pripadala ratnim zarobljenicima, verovatno Vikinzima, čije su glave odsečene mačevima ili sekirama, kako je istakao vođa istraživanja Dejvid Skor. Grobna jama je otkrivena tokom arheoloških ispitivanja koja prethode izgradnji puta u blizini obalskog grada Vejmauta.

Mnoga tela imaju duboke tragove posekotina na lobanji, vilicama i vratu. Većina njih, smatra istraživački tim, primila je višestruke udarce.

Na ostacima su vidljivi i drugi znakovi povreda, što ukazuje da su muškarci bili živi kada su obezglavljeni. Jedna od žrtava očigledno je podigla ruku da se odbrani - prsti na ruci su odrezani.

Ono što je neobično je da nisu pronađeni tragovi odeće, što navodi na zaključak da su muškarci bili nagi sahranjeni.

Takođe, glave su pronađene uredno položene na jednoj strani jame, možda u znak pobede, ukazali su arheolozi.

Izvor: Blic Online Foto AP

SJAJ CARSKE MOSKVE

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

Izložba o dinastiji Romanovih

Pre nego što su cara Nikolaja II zajedno sa celom porodicom masakrirali boljševici 1918. godine, dinastija Romanovih vladala je čitava tri veka Rusijom. Nekada mudro, nekada neoprezno, nekada s reformatorskim ambicijama, nekada s konzervativnim, nekada u ratu, nekada u miru, ali je svaki od njenih careva ostavio traga.

Petar I je Rusiju pretvorio u modernu državu, Katarina II je uspostavila čvrste veze sa francuskim intelektualcima, Aleksandar I se suprotstavio Napoleonu, Aleksandar II je ukinuo ropstvo i reformisao sudstvo... Svi su oni, međutim, živeli u neviđenom luksuzu. O tom luksuzu reč je na izložbi otvorenoj u Forumu „Grimaldi” u Monte Karlu na kojoj je predstavljeno pet stotina dragocenosti Romanovih među kojima su mitra od crvenog somota ukrašena biserima i safirima, nakit, jaja „Faberže”, ikone, čak trideset slika iz Istorijskog muzeja u Moskvi koje predstavljaju vedute ruske prestonice.

Izložba nosi naziv „Moskva. Sjaj Romanovih”, traje do 13. septembra, a osmislila ju je Brižit de Monklo, kustoskinja koja je 2004. godine na istom mestu predstavila carski Sankt Peterburg.

Ovog puta, njena pažnja je usmerena na Moskvu, staru prestonicu koja je za razliku od grada na Baltiku negovala autentičan ruski duh. Čak i kad je u pitanju luksuz, Moskva je držala do nacionalne tradicije, u tolikoj meri da je izvršila ne mali uticaj i na evropske radionice od kojih je naručivala nakit, porcelan i kristal za dvor Romanovih. Grad je postepeno pretvoren u centar raznolikih umetnosti, a veliki snabdevači carskog dvora, kao što su Faberže, Terešenko i Čičelev, otvarali su svoje izloge na mostu Kuzneskij, ulici u kojoj su bleštali dijamanti, u srcu moskovske raskoši. Klijentela je, međutim, visoko cenila i francuski ukus: posle izložbe održane 1891. godine, francuski kreatori kao što su Bušeron, Kartije, Melerio i Bakara otvarali su svoje radnje na obalama Moskve.

Da bi se dočarao sav sjaj nekadašnje najmoćnije carevine, umetnine za ovu izložbu pozajmljene su iz brojnih ruskih muzeja i privatnih kolekcija. Među najvrednijim eksponatima su „Faberžeova” jaja, „Kartijeov” nakit, „Bakara” kristalni servis naručen za cara Nikolaja II koga su na medenom mesecu u Parizu opčinile ove skupocene francuske rukotvorine.

Izvor: Blic Online

UOČI “MOKRANJČEVIH DANA”

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Muzika, Vesti

Festival „Mokranjčevi dani”, 44. po redu, na kome će nastupiti umetnici iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske, biće održan od 11. do 16. septembra u Negotinu, rodnom gradu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

U saopštenju organizatora se navodi da će festival u Domu kulture Negotin otvoriti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i predsednik opštine Negotin. U natpevavanju horova učestvovaće Hor „Mecesek” iz Mađarske, „Ipavska” iz Slovenije, „Kantum Novum” iz Beograda, „Jeka primorja” iz Rijeke i Hor „Vardar” iz Skoplja. Drugog dana festivala održava se tribina „Muzika Mokranjca na filmskom platnu”, povodom obeležavanja stogodišnjice filmske muzike. U crkvi Svete Trojice 13. septembra nastupiće Dečiji hor RTS-a, a četvrtog dana ispred Mokranjčeve kuće nastupiće Hor „Džez Vojses” iz Mađarske. „Poetsko predveče” domaćih pesnika je 15. septembra. A povodom 100 godina od rođenja kompozitorke Ljubice Marić u Mokranjčevoj rodnoj kući biće izvođena njena muzika.

Izvor: Blic Online/Beta