U KONKURENCIJI ZA BUKERA 13 AUTORA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Biografija šimpanze koji je postao filmska zvezda ušla je u širi izbor za Bukerovu (Booker) nagradu, najprestižnije britansko književno priznanje.

Jedan od 13 romana u izboru, “Me Cheeta” Džejmsa Livera (James Lever), priča je o šimpanzi koji se 1930-ih godina proslavio u Holivudu u filmovima o Tarzanu.

Za Bukerovu nagradu nadmetaće se i bivši dobitnici tog priznanja A. S. Bajat (Byatt) i J. M. Kuci (Coetzee), kao i Adam Faulds (Foulds), Sara Hol (Sarah Hall), Samanta Harvi (Samantha Harvey), Hilari Mantel (Hilary), Sajmon Mor (Simon Mawer), Ed O’Lohlin (O’Loughlin), Džejms Skjudamor (James Scudamore), Sara Voters (Waters), Vilijam Trevor (William) i Kolm Tojbin (Colm Toibin).

Imena autora u najužem izboru za Bukera biće saopštena 8. septembra, a dobitnik nagrade i čeka na 50.000 funti biće poznat 6. oktobra.

Za Bukerovu nagradu mogu da konkurišu pisci iz Velike Britanije, Irske i zemalja Komonvelta koji pišu na engleskom jeziku.

SRBI U SVEMIRU

Nebojša Đorđević    Vesti

PRVI SRPSKI SF FILM

Kratki film “Zvezda Tri”, prvo srpsko ostvarenje čija je radnja u potpunosti smeštena na svemirski brod - sa srpskim junacima, prikazivaće se u beogradskom bioskopu “Balkan” od četvrtka, 30. jula, rekao je agenciji Beta Nebojša Nenadić, autor filma.

Zvezda Tri govori o nevoljama posade broda “Stefan Dečanski”, poslatog 2309. godine da uništi zvezdu koja je “prema proročanstvu Mitra Tarabića uzrok vekovnih nedaća srpskog naroda”, navodi se na špici ovog filma s kojim je Nenadić, student druge godine režije, nedavno polagao ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Brod je napravljen od starih letelica strane proizvodnje; stalno se kvari i pravi probleme, pa tako centralni kompjuter govori isključivo ruski jezik, a prevod obezbeđuje robot američke proizvodnje, pošto kapetan - inače rusofil - taj jezik ne govori.

Film traje 15 minuta, i u “Balkanu” će se davati nedelju dana, u terminu od 20 sati. Ulaz na projekcije je besplatan.

Nenadić (29) živi u Pančevu i poznat je po dugometražnom igranom filmu Čudovište iz Tamiša (2006), koji je uz pomoć svoje umetničke grupe - sada producentske kuće “15 Minutes Pictures”, snimio pre no što je upisao režiju na FDU.

Zvezdu Tri je producirao Branimir Stojadinović iz “15 Minutes Pictures”, a prema Nenadićevim rečima, film je koštao “oko 300.000 dinara” (malo više od 3.000 evra), pri čemu je budžet pored ostalog pokrio dvomesečnu izradu vrlo ambiciozne scenografije, šivenje kostima, kao i troškove ishrane i prevoza za filmsku ekipu.

Film je pravljen za ispit na FDU, ali je potpuno finansiran privatno, rekao je Nenadić, koji je za Zvezdu Tri napisao scenario i u saradnji sa montažerom Feđom Hadžićem osmislio 3D efekte za scene u svemiru. One uključuju i jednu svemirsku bitku, kao i let “Stefana Dečanskog” kroz asteroidno polje.

“Sve u tim scenama je urađeno uz pomoć kompjuterski generisane animacije. Montažer i ja smo zajedno uradili ceo 3D, i sami smo dizajnirali letelice”, izjavio je Nenadić, autor kompletne muzike u filmu, koja povremeno koristi motive Marša na Drinu.

Enterijer broda, sa tri prostorije u prirodnoj veličini, osmislile su i napravile Ivana Lovre i Bojana Nikolić, studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koje su materijal nalazile na đubrištima, auto-otpadima i centrima za reciklažu. Kostime je osmislila Senka Radivojević, dok je šivenje, prema rečima autora, obavljeno “na porodično-drugarskoj osnovi”.

“Kad smo osmišljavali film pitali smo se: Kakav srpski brod može da bude, i šta bi Srbi radili u svemiru, a ono što smo napravili jeste satira na nekulturu i besmisleni nacionalizam”, rekao je Nenadić, čiji glavni junak, bacajući đubre u svemir, izaziva napad patrolne krstarice Ujedinjenih planeta.

Kapetana, ljubitelja sviranja trube, igra student FDU Mateja Popović, brodsku tehničarku - predmet kapetanovih udvaranja - tumači Nina Lazarević, dok je ulogu robota dobio Vladimir Tešović, poznat po ulozi posednutog učenika Stanislava u filmu Šejtanov ratnik.

Po priznanju Nenadića, zaplet sadrži motive koji su viđeni u filmovima poput Tamne zvezde Džona Karpentera (1974), Sereniti Džosa Vedona (2005), Sunca Denija Bojla (2007) i serijala Ratovi zvezda Džordža Lukasa - uz omaž estetici svemirskih bitaka iz rimejka TV serije Galaktika svemirska krstarica (2004-2009).

Nenadić je napomenuo da se Zvezda Tri mnogo više oslanja na ideju i na humor, nego što igra na kartu animacije i specijalnih efekata, i film treba smatrati nekom vrstom pilot epizode za buduću TV seriju.

“Hoćemo da napravimo dobar sitkom. I ovo u rsuštini nije pilot, već promotivni materijal, jer smo posle snimanja rasturili scenografiju, pa ćemo ponovo morati da je pravimo. Posao se nastavlja, a za to vreme Zvezda Tri će da obilazi festivale”, dodao je Nenadić.

Izvor: e - novine

NESEBIČNOST VEDETE

Nebojša Đorđević    Vesti

Kusturica poklanja Kinoteci tri digitalna bioskopa

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je danas Tanjugu da je po obilasku nove zgrade Jugoslovenske kinoteke odlučio da toj instituciji pokloni tri digitalna bioskopa, s nadom da će oni pomoći uspostavljanju repertoara autorskog filma.

Čast mi je da mogu da pomognem Kinoteci , rekao je Kusturica, ističući da je reč o instituciji od izuzetnog istorijskog značaja. On smatra da će kada je u pitanju savremena kinematografija digitalni bioskopi biti od velike pomoći Kinoteci. Reč je o kompletno opremljenim bioskopima sa sedištima, digitalnim zvukom i 35-milimertarskom slikom, objasnio je slavni reditelj. U Srbiji postoje samo dve-tri takve konfiguracije koje nisu dovoljne da pokriju autorski film. Ovo je pokušaj da se uspostavi repertoar autorskog filma , rekao je Kusturica. Poklon našeg poznatog reditelja praktično je označio početak opremanja nove zgrade Kinoteke. Svečanim ulaskom u to zdanje u Uzun Mirkovoj ulici, početkom maja, obeleženo je 60 godina postojanja institucije koja je sa oko 95.000 filmskih kopija deseta u svetu, a među prvih pet po značaju građe koju ima.

Njen direktor Radoslav Zelenović tim povodom izjavio je Tanjugu da Kinoteci predstoji unutrašnje uređenje i opremanje za šta je potrebno još oko dva miliona evra, ali da su zbog poznate ekonomske situacije, fondovi potpuno reducirani. Sredstva su potrebna za nabavku opreme za projektovanje filmova, za sedišta za veliku bioskopsku dvoranu i tri manje, za digitalne sale, vitrine i police za muzejske eksponate, vredne predmete iz istorije filma.

Poklon Kusturice KInoteci u Ministarstvu kulture smatraju novim vidom zadužbinarstva.

Izvor: RTV