BERZA KNJIGA I IDEJA SUTRA U RADIO KAFEU

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

Akcija „Berza knjiga i ideja” obići će sedam gradova Srbije u kojima će biti održan niz kulturnih manifestacija, a građani će, na primer, moći da zamene knjige iz svoje biblioteke za nepročitane sa svojim sugrađanima, dok će nove knjige moći da se kupe sa popustom od čak 40 odsto. „Berza” u Novi Sad stiže sutra.

KARAVAN - Nataša Ivančević iz izdavačke kuće „Klio” najavljuje da će ovaj „Karavan knjige” posetiti Novi Sad dva puta ovog leta.

- Veliki broj pasioniranih čitalaca je baš iz „Srpske Atine”. Ideja nam je da premestimo težište iz Beograda, gde se održava najveći broj promocija, u druge gradove i da probamo da se približimo čitaocima kroz interaktivno druženje i predstavimo što više izdanja - kaže Ivančevićeva, najavljujući da će „Berza knjiga i ideja” biti održana i u Kladovu, Valjevu, Čačku, Zaječaru, Aranđelovcu i Inđiji.

Sutra će u Radio kafeu, u Miletićevoj ulici, od 18 sati biti otvorene izložba grafičkih rešenja korica knjiga autora Svetlane Volić, prodajna izložba knjiga sa popustom od 40 odsto, kao i „Berza knjiga i ideja”, u okviru koje će Novosađani moći da razmene knjige i čitalačka iskustva sa svojim sugrađanima, kao i da poklone knjige za biblioteku u Gnjilanu.

- Uz to smo organizovali i nagradnu igru za sve koji kupe neku od knjiga sa popusta, tako što će dobijati kupone koje će ubaciti u za to predviđene kutije, a na kraju promocije izvlačimo pet nagrada. Takođe, svi nedobitni kuponi učestvuju u finalnom izvlačenju na kraju ciklusa, a glavna nagrada je putovanje u Beč za dve osobe - dodaje Ivančevićeva.

Događaj večeri biće predstavljanje knjige „Veštice - ispovesti i tajne” Tersile Gato Kanu o kojoj će, između ostalih, govoriti književnica Ljubica Arsić i glumica Marijana Petrović. Karavan polazi danas i na putu će biti sve do 5. septembra, a posle sutrašnje promocije u Novi Sad drugi put dolazi 20. avgusta.

Knjiga o vešticama

Knjiga „Veštice - ispovesti i tajne”, koja će biti sutra promovisana u Radio Kafeu, nastala je kao rekonstrukcija zapisnika sa sudskih procesa sačuvanih u arhivama širom Italije i ilustrovana je citatima iz demonoloških tekstova i inkvizitorskih priručnika. Drama o vradžbinama ispričana je u svetlu svih vinovnika priče o veštičarenju - od progonitelja, inkvizitora, seljana, veštica. Kritika je opisala ovo delo kao knjigu koja kazuje kako se iza svakog veštičjeg poteza kriju obični ljudski motivi i time napokon oslobađa veštice viševekovnog društvenog izgnanstva i vraća ih među obične ljude, na mesto kojem oduvek pripadaju.

Izvor: 24 sata A. Vukovac

FILM O MAJKLU DŽEKSONU 30. OKTOBRA

Miroslav Mladenović    Film, Muzika, Vesti

Film o Majklu Džeksonu (Michael Jackson), koji će sadržati snimke sa njegovih proba uoči serije koncerata koje je trebalo da održi u Londonu, stići će u bioskope 30. oktobra.

Kako prenosi “Entertainment Weekly” studio “Sony Pictures” platio je 60 miliona dolara za prava na 80 sati video materijala čiji je vlasnik promoter koncerata AEG Live.

Džekson, koji je iznenada umro 25. juna u 50. godini, trebalo je da seriju koncerata pod nazivom “This Is It” počne sredinom jula.

U planu je bilo 50 nastupa u areni O2.

List navodi i da će novac studija “Sony” podeliti kompanija AEG i porodica “kralja popa”. Porodici Džekson pripašće 90 odsto sredstava i ona će osnovati dobrotvornu organizaciju u ime pokojnog pevača.

Izvor: B92/Beta foto: Fo Net

DAN RUSKE KINEMATOGRAFIJE NA PALIĆU

Ana Čizmar    Film, Vesti

Glavni takmičarski program 16. Festivala evropskog filma na Paliću biće nastavljen 22. jula na Letnjoj pozornici projekcijama novih ostvarenja iz Belgije i Rusije.

“Moskva, Belgija”, učesnik programa “Nedelja kritike” prošle godine u Kanu, debitantski je dugometražni igrani film reditelja Kristofa van Rompeja (Rompaey), koji je prethodno skrenuo pažnju svojim kratkim filmovima.

Radnja se dešava u naselju Moskou, gusto naseljenom radničkom kraju na periferiji grada Genta, a priča počinje saobraćajnim incidentom I svađom ispred supermarketa.

Ovogodišnja ruska produkcija “Rusija” reditelja i scenariste Pavela Bardina snimljena je u dokumentarističkom maniru i prikazuje grupu moskovskih skin hedsa. Film je zasnovan na istinitim događajima i svedočenjima članova grupe “Rusija” koja putem interneta propagira neonacističku ideologiju. Kada vođa grupe otkrije da se njegova sestra zabavlja sa momkom sa Kavkaza počinje drama koja vodi u tragediju.

U programu “Paralele I sudari” 22. jula će u sali “Jadran” u Subotici biti prikazana još dva ruska igrana filma “Svi umiru, a ja ostajem” mlade autorke Valerije Gaje Germanike i “Pomoć poludelog” u režiji Borisa Hlebnjikova.

Ciklus “Novi finski film” nastavlja se u sali Otvorenog univerziteta projekcijom “Zabranjenog voća” čiji je autor Dome Karukoski, a ciklus “Novi madjarski film” prikazaće “Paniku” reditelja Atile Tila.

U muzičkom delu programa, posle kratkometražnih filmova iz selekcije “Mladi autori Evrope”, u Jedriličarskom klubu na Paliću koncert će održati gošća iz Berlina Laila Albajati.

Izvor: B 92