TIN - HRVATSKI PESNIK BROJ 1!

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Matica hrvatska anketirala je građane o tome tko je najpoznatiji hrvatski pjesnik. A trenutno bira najvažnijeg jezikoslovca…

U anketi koju je među hrvatskim građanima u sklopu akcije Proljeće s knjigom Matice hrvatske provela Matica, Tin Ujević je proglašen najpoznatijim hrvatskim pjesnikom. U anketi, koja je provedena u okrutnome mjesecu travnju, posvećenom poeziji, sudjelovalo je 752 građana.

Nakon Tina Ujevića najviše glasova osvojili su Dobriša Cesarić, Vesna Parun, Dragutin Tadijanović i Antun Branko Šimić. Oni su otprilike i jedini pjesnici kojih su se građani uspjeli sjetiti, tu i tamo netko bi se eventualno sjetio Ivana Gorana Kovačića i A.G. Matoša, a jedna osoba je, slutimo, rekla i Silvijo Strahonja Krančević.

Ipak, Matica tu neće stati. Tako je najavljeno da će nakon izbora najpoznatijega hrvatskog pjesnika, građani u sklopu akcije ‘Proljeće s knjigom Matice hrvatske’ u svibnju moći izabrati najvažnijega hrvatskog jezikoslovca, dok će se narednog mjeseca birati najpoznatiji hrvatski spomenik. I zaista, anketa o najznačajnijem jezikoslovcu svih vremena već se nalazi na naslovnici Matičina weba, a među ponuđenima (all time top 10, po Matici, u nasumičnom redoslijedu glasi: Jagić, Ivšić, Maretić, Skok, Simeon, Jonke, Filipović, Laszlo, Brozović, Katičić) trenutno najbolje stoje Radoslav Katičić i Vatroslav Jagić. Ako vam je stalo, uključite se u glasovanje.

Izvor: Booksa hr N.S.

NAJVEĆI BAS GITARISTI PRED PUNIM CENTROM “SAVA”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Najveći majstori bas gitare Stenli Klark, Markus Miler i Viktor Vuten nastupili su u punoj dvorani beogradskog Centra “Sava, u okviru “Samertajm festivala”.

Trojica virtuoza, koji su se, na oduševljenje mnogih ljubitelja gitare, okupili 2007. pod imenom “SMV”, predstavili su beogradskoj publici svoj zajednički album “Thunder”, objavljen prošle godine.

Muzičko nadmetanje Klarka i Milera, uz povremeno uključivanje Vutena i njegovo muzičko “provociranje”, izazvalo je ovacije publike, kod koje uprkos kašnjenju koncerta od 35 minuta nije izostalo dobro raspoloženje.

Trojica majstora basa, različitih generacija, okupljeni oko zajedničkog albuma, koji oslikava njihovu energiju i snagu bas gitare, pokazali su prave mogućnosti ovog instrumenta, koji je dugo bio samo deo ritam sekcije u orkestru.

Posebnu pažnju izazvao je solo nastup Vutena, koji je za razliku od druge dvojice, po prvi put u Srbiji, pa publika nije štedela dlanove da ga na zasluženi način pozdravi, kao jednakog, sada već legendama, Klarku i Mileru.

Milerova lakoća sviranja, njegove neprevaziđene solaže i sigurnost u rukovanju basom, svakako su dominirali dvočasovnim koncertom, ali publiku je na noge podigao tek solo nastup Klarka na kontrabasu, koga se Beograđani odlično sećaju sa prošlogodišnjeg gostovanja sa sastavom “Return To Forever”.

Publika nije ostala uskraćena ni za Milerovo predstavljanje na saksofonu i bas klarinetu, s obzirom na to da je ovaj Njujorčanin poznat kao svestrani muzičar, koji podjednako dobro svira gitaru, klarinet, klavijature, saksofon, a svrstava se i u red vrhunskih džez kompozitora.

Trio “SMV” priredio je u okviru svoje turneje izuzetno veče i u našoj prestonici, namenjeno prvenstveno istinskim ljubiteljima dobrog gitarskog zvuka.

Izvor: RTS