POČINJE JUBILARNI 10. EGZIT FESTIVAL

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

NOVI SAD - Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu otvorila je kapije jubularnom 10. Egzit festivalu, jednom od najvećih muzičkih događaja u ovom delu Evrope, na kome će ove godine na 28 bina nastupiti više od 500 izvođača.

Neposredno pred početak muzičkih dešavanja na Egzitu, na Petrovaradinskoj tvrđavi će izložbu fotografija “Vojvodina”, našeg poznatog umetnika Dragoljuba Zamurovića, otvoriti zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur, zajedno sa autorom.

Organizatori očekuju da će tokom četiri dana trajanja, festival posetiti od 150.000 do 200.000 ljudi. Iz inostranstva bi trebalo da dođe oko 12.000 ljubitelja muzike i dešavanja na Egzitu, najvećim delom, oko 9.000, iz Velike Britanije.

Ovenčan brojnim nagradama, Egzit koji su mediji poput “Gardijana”, “Obzervera”, “Tajmsa”, ocenili kao događaj na muzičkoj mapi koji ne treba propustiti, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, po očekivanjima organizatora neće zabeležiti manju posetu nego prethodne godine.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio da je da je muzički festival Egzit, naš veoma uspešan brend, koji nas promoviše i donosi nam prestiž u čitavoj Evropi.

Tokom trajanja festivala Egzit, na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine (17:30, 21:45) će svakodnevno od 9. do 13. jula biti emitovane po dve informativne emisije “Egzit danas” posvećene zbivanjima na Petrovaradinskoj tvrđavi i odjecima Festivala u gradu i pokrajini.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

KARLOS SANTANA NA KALEMEGDANU SVIRA PESME MAJKLA DŽEKSONA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Direktor muzičke kuće “Skaj mjuzik” Milenko Škarić istakao je danas da je interesovanje za koncert slavnog meksičkog muzičara Karlosa Santane, 11. jula u Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave, veliko i da se očekuje oko 10.000 posetilaca.

Škarić je na konferenciji za novinare najavio da će Santana svirati najmanje dva sata, ali nije nemoguće da će koncert trajati čak i tri sata.

On je isključio mogućnost odlaganja koncerta ili njegovog premeštanja u slučaju kiše, izrazivši nadu da će vreme biti lepo i da će publika u potpunosti uživati u nastupu slavnog muzičara.

Santana bi trebalo da se pojavi na bini oko 21 čas, a pre toga od 19 časova, kada se otvaraju i vrata koncertnog prostora, počinje performans DJ Pepea.

Organizatori su apelovali na posetioce da dođu što ranije, kako se ne bi stvorile gužve na ulazu.

Još je nepoznata set lista pesama koje će Santana predstaviti beogradskoj publici na Kalemegdanu, ali je Škarić najavio da će čuveni gitarista u čast nedavno preminulog “kralja popa” Majkla Džeksona odsvirati jednu njegovu pesmu, a deo repertoara izvešće sa svojim sinom Salvadorom i time predstaviti njegov novi album.

Kao što je već najavljeno, koncertni prostor biće podeljen u dva dela, a cene ulaznica su 3.900 i 5.900 dinara.

Koncert Karlosa Santane uvršćen je u program ovogodišnjeg Belefa, a organizatori su “Skaj mjuzik” i “Austrijan entertejment”.

Karlos Santana nedavno je i na Floridi dobio nagradu za životno delo.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

ZAGREBAČKI JUGOTON POSLE 20 GODINA U SRBIJI

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Jedna od najznačajnijih diskografskih kuća u bivšoj Jugoslaviji, zagrebački Jugoton, posle skoro 20 godina ponovo je otvorio prodavnicu u Beogradu, a od oktobra će promovisati svoja nova izdanja u Srbiji u prisustvu autora.

Direktor Jugoton - Kroacia Rekordsa Želimir Babogredac rekao je danas na medijskoj promociji da je pre tri nedelje otvorena stara prodavnica u Beogradu, u Nušićevoj ulici broj 27.

“Ovo je povratak na tržište gde smo bili dominantni. Razlog našeg povratka na srpsko trzište nije samo ekonomski, mi želimo da se mlada publika kroz reizdanja i kompilacije upozna sa onim što je Jugoton - Kroacia Rekords uradila za 62. godine rada”, rekao je Babogredac.

Stara - nova prodajna mesta

Prema njegovim rečima, ova kuća je odlukama sudova povratila svoju nekadašnju imovinu i nakon Beograda radiće na svojim starim prodajnim mestima u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Čačku.

Babogredac je ocenio da je Jugoton - prva izdavačka kuća u posleratnoj Jugoslaviji “pisala muzičku istoriju balkanskih prostora”, što su danas svojim prisustvom potvrdili i mnogi prijatelji muzičari.

On je istakao da sve što se objavi u Hrvatskoj, od starih izdanja sa najvećim zvezdama koje su izdavale za Jugoton: Oliver Dragojević, Miki Jevremović, Jasna Zlokić, Predrag Cune Gojković, Novi Fosili, Crvena Jabuka… do najnovijih izvođača hrvatske muzičke scene, istovremeno će se naći i na srpskom tržištu.

Povratak na srpsko tržište

Prema rečima muzičkog urednika Siniše Škarice, vraćanje na srpsko tržište nije puka nostalgija i od od njega ne očekuju da diskografiju vrati tamo gde je bila zlatnih 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

“To je ‘mentalna higijena’ ljudi u kući, potreba da se obnovi ono što je bilo na vinilima zbog mlade publike koja treba da se upozna sa tim nasleđem, jer poznato je da je od 100 najboljih jugoslovenskih albuma čak 47 Jugotonovih a među prvih 12 , naših je 11″, kazao je Škarica.

On je od oktobra najavio promocije novih izdanja ove diskografske kuće u prisustvu autora.

Izvor:Radio Televizija Vojvodine