U čast pesme „Santa Maria della Salute” Laze Kostića

Miroslav Mladenović    Kultura, Obaveštenja

KONCERT - Gradska biblioteka, Akademija umetnosti i „Teslart”, Kulturno umetnička ustanova, danas u 20 sati u Sinagogi organizuju koncert posvećen 100-godišnjici nastanka pesme „Santa Maria della Salute” Laze Kostića. Na koncertu će premijerno biti izvedena „Čakona” Johana Sebastijana Baha, upletena u stihove najveličanstvenije pesme srpske književnosti, koje interpretira Rade Zdravković. Učestvuju pijanistkinja Marina Milić-Apostolović, profesorka Akademije umetnosti i osnivač i umetnički direktor Fonda „Laza Kostić“ u Londonu, zatim, izabrana dua iz njene klase Kamerne muzike: Taurunum (Neda Aleksić i Filip Čapo), Dan i Noć (Damjana Ćuk i Ivana Novak), duo gitara (Milena Petković i Dušan Novković) i glas sa harfom (Radoslava Vorgić i Mina Momčilović). Ulaz je slobodan.

Izvor:24Sata

Trofej Radio Beogradu

Miroslav Mladenović    Kultura, Muzika, Vesti

Kompozicija Radio Beograda osvojila Veliki trofej u SAD

Trofej Radio BeograduRadiofonsko-muzička kompozicija, Arhipelag Prospero, u produkciji Radio Beograda sa koproducentima Deutschlandradio iz Berlina i Radioeducacion iz Meksiko Sitija, dobila je Veliki trofej na Njujorškim festivalima koji se upravo završavaju (Big trophy, New York Festivals 2009).

Nagrada je dodeljena u kategoriji Best music special i uspeh je Radio Beograda i srpske kulture, saopšteno je iz Ministrarsva kulture. Veliki žiri sačinjavali su eksperti sa pet kontinenta, a u svakoj kategoriji učestvovalo je na desetine autora iz tridesetak zemalja.

Izvor:Tanjug - RTV Pink

“Kurbas” najbolja predstava u celini

Miroslav Mladenović    Pozorište

Dodelom nagrada, a potom i koncertom beogradskog ansambla “Renesans” u Katoličkoj porti, u petak kasno uveče završen je 36. internacionalni festival alternativnog i novog teatra (Infant). Najvrednije festivalsko priznanje – nagradu za najuspešniji eksperiment, predstavu u celini – osvojila je nezavisna izvođačka grupa “TancLaboratorijum” iz Kijeva za komad Kurbas. Rekonstrukcija.

\"Kurbas\" najbolja predstava u celiniŽiri 36. Infanta, koji su činili pozorišna teoretičarka i dramska spisateljica iz Pariza Irina Posamaji (predsednica), dramaturg iz Beograda Vladislava Vojinović i reditelj iz Budve Boris Liješević, u obrazloženju je naveo da su ukrajinski pozorišni umetnici nagrađeni za celovito tretiranje svih pozorišnih elemenata, od strukture, preko glume, tretmana svetlosti i zvuka, pa do scenografije i dramaturgije. “Savršena ravnoteža između telesne patnje i radosti igre stvara nov način promišljanja postanja”, ocenio je žiri sadržaj te predstave, u kojoj se rekonstruiše rad Les Kurbasa (1887–1937), “tvorca modernog ukrajinskog pozorišta svetskog ranga”.

Druga nagrada po vrednosti na Infantu – priznanje za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika – dodeljena je beogradskom ansamblu “Miraž” za predstavu Nothing Project. Žiri je pozorišni jezik mladih članica te nezavisne umetničke grupe video kao “nevinost igranja i postojanja na sceni, kao vrstu specifičnog rituala” u kome su autorke “medijumi energije i emocija, od racionalnog ka srcima gledalaca”. Povratni proces ka racionalnom odvija se u svakom gledaocu posebno, dok nerazrešenost i izostanak katarze na kraju, najavljen još u naslovu predstave, žiri ocenjuje kao kvalitet.

Trećenagrađeni Prodigal teatar iz Engleske prikazao je publici prilikom dodele nagrada deo akrobatskih veština iz predstave Mikrokoreografije, nastale tokom festivala kao rezultat radionice Parkur, a u celini izvedene poslednjeg dana Infanta na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta. Alister Olaflin iz brajtonske pozorišne trupe naglasio je da je veoma iznenađen nagradom jer nije očekivao da će se ta “drama bez reči, drama brzine i visine” uopšte naći u takmičarskom programu festivala. Parkur je, naravno, reč koja označava prevlađivanje fizičkih prepreka, poput zidova, stepenica, gelendera i sličnih objekata, ali i svih ostalih. Cilj je da se tokom kretanja preko njih brzina ne smanjuje, rekli su nam mladi akteri Mikrokoreografija.

Selektorka Jadranka Anđelić je u izjavi za Građanski list kao osnovnu karakteristiku ovogodišnjeg izdanja festivala navela raznovrsnost scenskog jezika. Ona je ocenila da su moderni naslednici tradicije avangardnog teatra istražujući došli do sklada sadržaja i forme, tako da je avangardni tekst dobio odgovarajuć jezik. “Jonesko je najzad dobio adekvatan scenski jezik – telesni izraz i govor samog glumca”, kaže Anđelićeva i dodaje da su moderne forme toliko suštinski razvijene da se pomoću njih veoma uspešno mogu dekodirati i “prevesti” dela i drugih velikih autora, poput Čehova (u festivalskoj predstavai Tri sestre gledaju Čehova) ili Kafke (Ples sa ocem).

Nakon zvaničnog dela zatvaranja 36. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, koji je trajao od 25. juna do 3. jula 2009. godine (devet festivalskih dana, 17 odigranih predstava, tri koncerta, brojni performansi…), beogradski ansambl “Renesans” je na koncertu Pesme šekspirovih glumaca: Muzika renesansnih dvorova i trgova ponudio muziku 16. i 17. veka nastalu u Engleskoj i Francuskoj, ali i na području Belgije, Italije i Španije.

Muzički menadžer Alen Klajn, koji je zastupao “Bitlse” i “Roling stonse” umro od Alchajmerove bolesti, u 78. godini.

Alen Klajn, magnat muzičke industrije 1960-ih i 1970-ih godina, osnivač labela “ABKCO” i bivši menadžer “Bitlsa” i “Rolingstonsa”, preminuo je u Njujorku u 77. godini posle duge borbe s Alchajmerovom bolešću, prenele su agencije.

Klajn, kog su mnogi smatrali kontroverznom ličnošću, takođe je bio menadžer Sema Kuka, “Enimalsa”, Čabi Čekera, “Kinksa”, “Hermans Hermitsa” i drugih.

Bio je poznat po veštini postizanja veoma unosnih ugovora za svoje klijente, ali njegovi odnosi sa nekima od njih završili su pred sudom.

Klajn je 1979. godine proglašen krivim za utaju poreza i odležao je dva meseca u zatvoru zato što nije prijavio prihod od prodaje promotivnih pesama “Bitlsa” i drugih grupa.

Muzička izdavačka kuća “ABKCO” raspolaže autorskim pravima za preko 2.000 pesama, među kojima su one koje izvode velika imena kao što su Mik Džeger, Kit Ričards, Bobi Vomak i Pit Taunsend.

Đ. Radojković - Građanski List

Preminuo menadžer “Bitlsa” i “Rolingstonsa”

Miroslav Mladenović    Muzika, Vesti

Muzički menadžer Alen Klajn, koji je zastupao “Bitlse” i “Roling stonse” umro od Alchajmerove bolesti, u 78. godini.

Preminuo menadžer \"Bitlsa\" i \"Rolingstonsa\"Alen Klajn, magnat muzičke industrije 1960-ih i 1970-ih godina, osnivač labela “ABKCO” i bivši menadžer “Bitlsa” i “Rolingstonsa”, preminuo je u Njujorku u 77. godini posle duge borbe s Alchajmerovom bolešću, prenele su agencije.

Klajn, kog su mnogi smatrali kontroverznom ličnošću, takođe je bio menadžer Sema Kuka, “Enimalsa”, Čabi Čekera, “Kinksa”, “Hermans Hermitsa” i drugih.

Bio je poznat po veštini postizanja veoma unosnih ugovora za svoje klijente, ali njegovi odnosi sa nekima od njih završili su pred sudom.

Klajn je 1979. godine proglašen krivim za utaju poreza i odležao je dva meseca u zatvoru zato što nije prijavio prihod od prodaje promotivnih pesama “Bitlsa” i drugih grupa.

Muzička izdavačka kuća “ABKCO” raspolaže autorskim pravima za preko 2.000 pesama, među kojima su one koje izvode velika imena kao što su Mik Džeger, Kit Ričards, Bobi Vomak i Pit Taunsend.

RTS

U SUSRET GUČI 2009

Miroslav Mladenović    Vesti

Organizatori Sabora spremni za eventualne slučajeve gripa

U susret Guči 2009Za 49. Dragačevski sabor trubača u Guči, koji počinje tačno za mesec dana, već sada se pripremaju mere zaštite u slučaju da neko od gostiju dobije simptome novog virusa gripa.

Kako je agenciji Beta rekao zamenik direktora Doma zdravlja u Guči Nikola Kovačević, utvrđen je plan epidemiološke službe, opremljeno je sanitetsko vozilo za ovakve slučajeve, a osoblje te zdravstvene ustanove prošlo je posebnu obuku za rad tokom Sabora. Očekuje se dolazak oko pola miliona gostiju iz zemlje i inostranstva, među kojima je najavljen i trubački orkestar iz Meksika, a za sve njih će važiti ista pravila preventive i pregleda. U Guči je obezbeđena posebna ambulanta koja će primati posetioce sa povišenom temperaturom, a ako bude postojala sumnja na infekciju novim virusom, odmah će biti upućeni na infektivno odelenje bolnice u Čačku. Kovačević ističe da je u Domu zdravlja obezbeđeno 40 kreveta u slučaju da za vreme Sabora bude registrovano više obolelih.

Izvor:Tanjug - RTV Pink