URUČENJE NA JESEN

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Peter Handke

PRIŠTINA - Ovogodišnji dobitnik „Zlatnog krsta kneza Lazara”, najvišeg priznanja koje se dodeljuje u Gračanici u okviru Vidovdanskog pesničkog pričešća je poznati austrijski književnik Peter Handke.

„Gračanička povelja” je pripala istaknutom dečjem piscu Moši Odaloviću, „Kondir Kosovke devojke” kosovskoj pesnikinji Milici Jeftimijević-Lilić, a „Pero despota Stefana Lazarevića” Goranu Đorđeviću, pesniku iz Smedereva.

Direktor manifestacije Srđan Vasić, koji je i direktor Doma kulture u Gračanici saopštio je da je Handke sa izuzetnim zadovoljstvom pozdravio odluku da bude nosilac ovog priznanja, ali da zbog zauzetosti, neće biti u Gračanici na Vidovdan. Obećao je da će na jesen doći da primi veliko priznanje koje se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj književnosti, kulturi i duhovnosti.

Handke je, inače, prvi književnik izvan srpskog kulturnog prostora kome je pripalo priznanje, koje su do sada poneli Desanka Maksimović, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković… Na jubilarnom dvadesetom po redu Vidovdanskom pesničkom pričešću, koje se uoči Vidovdana održava u porti manastira Gračanica, učestvovaće više od 30 pesnika sa svih srpskih prostora.

Izvor: Večernje novosti

MIKIJU MANOJLOVIĆU NAGRADA “ALEKSANDAR LIFKA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD - Prestižnu nagradu “Aleksandar Lifka”, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine su dobili britanski reditelj Ken Rasel i naš glumac Predrag Miki Manojlović, saopštili su danas organizatori festivala.

Rasel, rođen 1927. godine u Sautemptonu, rediteljsku karijeru započeo je na televiziji, snimajući od kraja 50-ih za Bi-Bi-Si biografske dokumentarce o kompozitorima, među kojima se posebno izdvaja film “Song of Samer” o Frederiku Deliusu i Eriku Fenbiju, koji Rasel navodi kao svoj omiljeni.

Britanski Orson Vels

Filmografija ovog britanskog reditelja obiluje naslovima koji su uzburkali javnost, među kojima je “Vuman in lav”, nagrađen Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu i dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film.

Raselov film “Devls” (1971), proglašen je najboljim stranim filmom na prvom Venecijanskom festivalu, “Tomi” (1975), je dobitnik Zlatnog globusa za najbolju žensku ulogu u mjuziklu.

On je režirao i kultne naslove “Gotik” (1986) i “Lejr of vajt vorm” (1988).

Već nakon filma “Vuman in lav”, prvom velikom, Oskarom nagrađenom, filmu koji sadrži scenu muške golotinje, Rasel je proglašen “britanskim Orsonom Velsom”, ali i kontroverznim umetnikom, dok njegov drugi film, “Devls”, Kompanija “Vorner Braders” još nije emitovala u celini, zbog jeretičkog pristupa crkvi.

Duhovitost i beskompromisnost sa kojima je Rasel podnosio otpor kritičara, u jednom trenutku napustuvši rad na filmu (kada se posvetio operi), stvorili su predstavu o njemu kao intrigantnom umetniku koji raskrinkava licemerje filmskih predstava i realnosti koju one odslikavaju.

Rasel trenutno radi na filmu “Mol Flenders”, koji bi trebalo da se pojavi u bioskopima sledeće godine.

Miki kao Vuk Karadžić

Manojlović, koji je filmsku karijeru započeo u televizijskoj seriji “Otpisani” i do sada nagrađen brojnim priznanjima za pozorišna i filmska ostvarenja, prepoznatljiv je po tumačenju složenih uloga tragičnog karaktera, kao što su uloge u filmovima “Samo jednom se ljubi” i “Otac na službenom putu”.

Igrajući, tokom 80-ih u filmovima “Sok od šljiva” (1981, Branko Baletić), “U raljama života” (1984, Rajko Grlić), “Jagode u grlu (1985, Srđan Karanović), “Tajvanska kanasta” (1985, Goran Marković), “Za sreću je potrebno troje (1986, Rajko Grlić), Manojlović je postepeno i vredno gradio svoj glumački profil, učestvujući u stvaralački najupečatljivijem periodu naše filmske istorije.

Kao televizijski glumac, ostvario je jedno od najupečatljivijih otelotvorenja istorijskih ličnosti - ulogu Vuka Karadžića u istoimenoj tv seriji Đorđa Kadijevića, a njegova skorija karijera obuhvata jednako zapažene uloge u ostvarenjima renomiranih stranih i domaćih reditelja.

Nagrada, koja nosi ime po jednom od najznačajnijih evropskih ličnosti zaslužnih za promociju “pokretnih slika” u prvoj polovini prošlog veka, biće uručena dobitnicima tokom festivala, koji će biti održan od 18. do 24. jula na Paliću.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

FESTIVAL AFRIKE U BEOGRADU

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI

U Muzeju afričke umetnosti u Beogradu se od 25. do 28. juna održava Afro festival, posvećen umetničkom i zanatskom stvaralaštvu zemalja tog kontinenta

Manifestacija će početi 25. juna predavanjem o projektu AinB i otvaranjem istoimene izložbe čiji su autori fotograf Nebojša Babić i kustos Ana Sladojević, najavio je Muzej. Učesnici projekta su prijatelji Muzeja afričke umetnosti koji su poreklom, jezikom ili porodično vezani za Afriku: Ema Ašijantide, Isak Nana Amišah Ešun, Alberto Dijas, Arafan Đasi, Ivon Jafali, Abdelatif Karmouč, Tarik Karmouč, Algaris Sajed, Hani Tajeb i drugi.

Kroz priče u prvom licu, koje prate portrete, rekonstruiše se njihov odnos prema sredini u kojoj žive. Video-snimci su napravljeni u saradnji s rediteljem Aleksandrom Maričićem. Za 26. jun najavljeno je predavanje Vesne Cakeljić o pesništvu Leopolda Sedara Sengora (1906-2001), uz predstavljanje zbirke poezije Na poziv rase od Sabe u izdanju beogradske Paideje. Iste večeri pijanistkinja Branka Parlić izvešće dela Filipa Glasa na koncertu pod nazivom Metamorfozis, a potom će nastupiti bubnjari pod vođstvom Miše Savića.

Za 27. jun najavljen je Afrički bazar, a 28. juna biće priređen Durbar koji će predstaviti umetničko i zanatsko stvaralaštvo Alžira, Angole, Egipta, Gane, Gvineje, Demokratske republike Kongo, Libije, Maroka i Tunisa, uz nastupe nekoliko afričkih muzičara.

Afrički bazar i Durbar organizuju se u saradnji s ambasadama afričkih zemalja u Beogradu, a Afro festival uz podršku Skupštine Grada Beograda

Izvor: e - Novine

DEBI VACLAVA HAVELA U SVETU FILMA

Nebojša Đorđević    Film, Knjige, Vesti

Bivši češki predsednik Vaclav Havel oprobaće se u svetu filma, pošto će uraditi filmsku adaptaciju svog poslednjeg pozorišnog komada.

“Dugo mu je trebalo da skupi hrabrost i ovo je njegova konačna odluka. On ima vrlo jasnu ideju o filmu”, rekla je producentkinja Radka Kadlecova a njenu izjavu prenosi list Dnes.

Prema njenim rečima, Havelova supruga Dagmar, koja je ranije odustala od role u pozorišnom komadu “Odlaženje”, prihvatila je ulogu u filmskoj verziji tog dela.

Film je u fazi pripreme a početak snimanja najavljen je za iduću godinu.

“Odlaženje” je priča o političaru koji mora da napusti funkcije. Glavni junak, prema mišljenju kritičara, navodno je inspirisan aktuelnim predsednikom Češke Vaclavom Klausom sa kojim je Havel oduvek imao loše odnose.

To će biti prvo iskustvo u svetu filma za bivšeg predsednika Češke, koji se u toj zemlji proslavio 1960-ih godina kao dramski pisac.

Havel je potom ušao u svet politike kao disident i bio na meti komunističkih vlasti, a zatim je, 1989, postao predsednik Čehoslovačke.

Po raspadu države 1993, našao se na čelu Češke Republike i na toj funkciji bio do 2003.

Početkom godine, posle ozbiljnih zdravstvenih problema, predvodnik “Plišane revolucije” je desetak dana bio na intenzivnoj nezi.

Izvor: B 92

ODLAZAK SLIKARKE RENESANSNOG DUHA

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo

IN MEMORIAM - Umetnica Olja Ivanjicki preminula juče u 78. godini

Srpska slikarka ruskog porekla Olja Ivanjicki, jedan od osnivača Mediale, preminula je juče u Beogradu, u 78. godini, nekoliko dana nakon operacije srca.

Rođena 1931. u Pančevu, u porodici ruskih emigranata koji su došli u Srbiju nakon Oktobarske revolucije, Olja Ivanjicki je završila Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957. godine, u klasi profesora Sretena Stojanovića, pa iako je studirala vajarstvo, bavila se prevashodno slikarstvom.

S Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, osnovala je 1959. godine grupu Mediala, čiji je kredo bio „beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći”.

Nedavno je objavljena, u izdanju „Službenog glasnika”, nova monografija „Olja Ivanjicki - Očekivanje nemogućeg”, u kojoj je predstavljena i kao pesnikinja i filozof renesansnog duha, i koja sadrži 240 reprodukcija i crteža u boji, kao i kompletnu biografiju, komentare, eseje, spisak svih izložbi, nagrada i priznanja.

Olja Ivanjicki imala je oko 90 samostalnih izložbi u zemlji i svetu, a izlagala je, između ostalog, i u Metropolitenu u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, Gradskom muzeju u Rovinju, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju, kolekciji „Filip Beman” u Filadelfiji, Muzeju „Vitezovi Malte” u Njujorku…

Olja Ivanjicki završila je i nekoliko arhitektonskih projekata, među kojima i novi trgovinski centar u Njujorku (Big Apple Twins - Ground and Sky Zero Memorial), a učestvovala je i na konkursu za memorijalni centar u Njujorku (projektom Memorial Sphere), kao i Pežoovom takmičenju za projekat automobila bliske budućnosti.

Radila je i kostime za operetu „Slepi miš” Narodnog pozorišta u Beogradu, a s modnom kućom „Mona” realizovala je i modnu reviju „Tesla”, povodom 150-godišnjice rođenja velikog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle.

Dobitnica je niza nagrada i priznanja, uključujući Sedmojulsku, kao i Vukovu nagradu za životno delo i Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za životno delo. Izabrana je svojevremeno i za najboljeg slikara 20. veka u Jugoslaviji, na osnovu glasanja publike. Bila je i zamenik guvernera Američkog biografskog instituta i direktora Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu, a 2005. godine učestvovala je i u osnivanju Niške umetničke fondacije za mlade umetnike.

Radila je za zajedničko dobro

Povodom smrti Olje Ivanjicki, oglasio se i Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, rekavši: „Olja Ivanjicki se svojim bogatim i snažnim slikarskim opusom, ali i ostvarenjima i projektima iz drugih oblasti, na tako upečatljiv i toliko neizbrisiv način upisala u mapu našeg poimanja umetnosti i svakodnevnog kulturnog života, da nam je vest o njenom neočekivanom odlasku zazvučala skoro - neverovatno.

Olja Ivanjicki je bila dovoljno hrabra i samostalna da menja konvencije, uspostavlja novi umetnički poredak i uvodi nove vrednosti. Kao što je to činila u umetnosti, i u ličnom životu je na najplemenitiji način radila za zajedničko dobro, a da pri tome ne izgubi sopstvenu autentičnost i posebnost kreativne energije.

Njene poetske slike i slikovite reči, originalni i prepoznatljiv stil, toliko su postali deo naše duhovnosti da će, i u vremenima koja su pred nama, Olja Ivanjicki i njeno delo ostati jedan od stožera naše kulturne istorije i riznice naše kulturne baštine. Sa velikim žaljenjem smo primili ovu nemilu vest, ali ćemo sa isto tolikim ponosom što smo bili njeni savremenici, prijatelji i kolege, čuvati i poštovati delo koje nam je ostavila.”

Izvor: Danas / SEEcult.org