PRONAĐEN IZGUBLJENI RUBENSOV BAKROREZ

Aleksandra Radovanović    Slikarstvo, Vesti

RIM - Veoma redak bakrorez čuvenog flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa (1577-1640) pronađen je nedavno u Rimu, 170 godina nakon što su stručnjaci izgubili svaki trag o njemu.

Bakrorez, inspirisan čuvenom slikom “Poslednja večera” Leonarda da Vinčija, ugledao je svetlost dana kada ga je njegov vlasnik, psiholog iz Rima, koji ga je nasledio od oca pre 12 godina, poneo stručnjacima na procenu.

Veruje se da je Rubens napravio bakrorez za vreme boravka u Italiji gde je studirao slikarstvo na delima starih italijanskih majstora.

Bakrorez “Poslednja večera”, koji se spominje u knjizi klasičnih gravura iz 1836, važi za jednog od retkih koje je Rubens sam napravio.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

“ЕГЗИТ” НА ЛИСТИ НАЈБОЉИХ ФЕСТИВАЛА

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

Америчка телевизија Си-Ен-Ен уврстила је овогодишњи “Егзит”, који се од 9. до 12. јула одржава у Новом Саду, међу 12 најбољих музичких фестивала на свету у 2009. години.

Новосадски фестивал “Егзит” (EXIT) уврштен је међу 12 најбољих у годишњем водичу америчке телевизије Си-Ен-Ен.

“Егзит”, који ће ове године доживети своје јубиларно 10. издање, налази се на списку “Водич до најбољих светских музичких фестивала”.

Поред “”Егзита”, од европских фестивала ту су и дански “Roskildeе”, и британски “Glastonbury” и “Bestival”, који се одржава на острву Вајт.

На листи Си-Ен-Ен-налазе се северноамерички “Bonnaroo” и “Lollapalooza”, као и “Rock al Parque” (Колумбија) као “представник” јужне Америке.

Азију представљају јапански “Fuji rock” и индијски “Sunburn”.

У Африци, Си-Ен-Ен препоручује “Woodstockу” у Кејптауну, као и “Thisday” у Нигерији.

На листи се налази и аустралијски “Parklife” фестивал.

“Егзит” и ове године, упркос светској економској кризи, бележи рекордно интересовање ван граница Србије и до средине јуна продато је преко 15.000 улазница само у земљама Западне Европе.

Улазнице за десети “Егзит” тренутно су најпродаваније у Великој Британији, за неки фестивал ван граница те земље.

Очекује се и око 10.000 посетилаца из региона Југоисточне Европе, а сваке године бележи се раст посете из удаљених дестинација као што су Аустралија и Северна Америка.

Јужноамерички МТВ ове године приказаће специјалну емисију “Fest Jumpers” у којој се у шест епизода представља исто толико одабраних европских фестивала, а око 30 милиона гледалаца имаће прилику да гледа емисију у трајању од 90 минута у потпуности посвећену EXIT-у.

Си-Ен-Ен напомиње да ће у години када новосадски фестивал прославља 10. годишњицу постојања, на Тврђави наступити велике звезде електронске музике као што су Моби, “Kraftwerk” и “The Prodigy”.

Извор: РТС