DEVET KNJIGA U KONKURENCIJI ZA NAGRADU ISIDORA SEKULIĆ

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

U užem izboru za književnu nagradu “Isidora Sekulić” našlo se devet, od ukupno 39 knjiga koje su bile u konkurenciji, saopštio je danas žiri za dodelu te nagrade.

U saopštenju se navodi da su u uži izbor ušla dela “Moja poslednja glavobolja” Laure Barne, “Zajednički pepeo” Zlatka Pakovića, “Čim preživim ovaj roman” Mirjane Đurđević, “Tesla, portret među maskama” Vladimira Pištala. U užem izboru su se našle i knjige “Top je bio vreo” Vladimira Kecmanovića, “Prkos i inat” Bojana Jovanovića, “Savršeno sećanje na smrt” Radoslava Petkovića, “Hamam Balkanija” Vladislava Bajca i “Filozofska životinja” Predraga Krstića.

Žiri za dodelu nagrade “Isidora Sekulić” saopštio je da će 2. juna biti saopšten najuži izbor, u kome će se naći četiri dela, a 17. juna će biti saopšteno ime dobitnika nagrade.

Opština Savski venac dodeljuje književnu nagradu “Isidora Sekulić” od 1967. godine, a 1977. godine opština je osnovala Fond “Isidora Sekulić”, koji je nastavio uručivanje nagrade.

Među dosadašnjim laureatima te nagrade su i Lazar Trifunović, Miroslav Maksimović, Slobodan Rakitić, Zoran Hristić, Tanja Kragujević, Vladeta Jerotić i Zoran Živković.

Izvor: Blic Online/Beta

DINOSAURUSI NA SAVI

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Nauka, Vesti

DVADESET džinovskih dinosaurusa u junu stiže u Beograd! Autentična izložba „Dinosaurusi Argentine - džinovi Patagonije”, u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, biće postavljena od 19. juna u Impuls holu beogradskog „Kontinental” hotela na Novom Beogradu.

Biće predstavljeno 20 vrsta ogromnih biljojeda i mesojeda, sa oko 40 eksponata skeleta i delova skeleta, kao i jaja dinosaurusa, gnezdo mladunaca, replika nađenih otisaka stopa. Najatraktivniji eksponati biće kompletni skeleti deset dinosaurusa - krvoločni Giganotosaurus dužine četrnaest metara, biljojed Rebahisaurus (17 m), Carnotaurus (7,5 m) i drugi. U Beogradu će premijerno biti predstavljen kompletni skelet Megaraptora, dugog devet metara i sa kandžom od pola metra.

- Ovo je najveća izložba ikada kod nas organizovana sa eksponatima sa prostora južne hemisfere. Ona predstavlja nikad do sada viđenu naučnu, kulturnu i obrazovnu postavku - kaže Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja. - Skeleti životinja biće postavljeni u „prirodni” prostor, uz pomoć osvetljenja, zvuka i videa. Biće prikazani i filmovi o iskopavanjima i istraživanjima dinosaurusa, a za najmlađe organizovani kvizovi i igraonice. Posebni eksponati će se moći dodirivati, a namenjeni su slepim i slabovidim osobama, ali i svima koji žele da opipaju lobanju ili jaje dinosaurusa.
Dinosaurusi otkriveni u Argentini ubrajaju se među najstarije koji su ikada gazili Zemljom. Izložbu većim delom čine primerci pronađeni u provinciji Neuken, u kojoj je otkriveno oko trideset mesta sa fosilnim ostacima tokom poslednje tri decenije.

Među „džinovima” na ovoj izložbi će biti predstavljeni veliki sauri, kao Giganotosaurus carolinii endemska vrsta iz Južne Amerike. Pored toga, izloženi su poznati Carnotaurus sastrei, jedini dinosaurus mesojed sa rogovima i Amargasaurus cazaui, dinosaurus „zmaj”, čiji se originalni skeleti mogu videti u argentinskom Muzeju prirodnih nauka Bernardino Rivadavia u Buenos Ajresu. Kao protivteža ovim vrstama, predstavljena je i grupa najmanjih dinosaurusa Gasparinisaura cincosaltensis, koji su veličine psa.

Dva primerka su iz mora. To su „vodeni” reptili iz vremena kada su dinosaurusi vladali kopnom: lobanja impresivnog mosasaurusa iz perioda kasne krede, nađenog na Antarktiku, („Lakuma” je bio morski duh u mitologiji naroda Jamana, domorodaca iz Ognjene zemlje), a drugi je pleziosaurus iz kasne krede iz severozapadne Patagonije,provincija Rio Negro.

Izložba je organizovana u saradnji sa udruženjem „GGPCLA Grupo Cultural” iz Argentine, generalni sponzor je Rajfajzen banka. Trebalo bi podsetiti da je postojao veliki problem u vezi sa prostorom gde će „Džinovi Patagonije” biti izloženi: nije tajna da Prirodnjački muzej u svoju Galeriju na Kalemegdanu od nepunih sto kvadratnih metara ne može da smesti ovu grandioznu izložbu, za koju je bilo neophodno bar hiljadu kvadrata sa visinom tavanice od najmanje pet metara.

ENORMNA KANDŽA

Na izložbi se ekskluzivno predstavljaju primerci poput a kandže vrste Megaraptor namunhuailjuii. Ova enormna šaka najveća do sada pronađena, potpuno je artikulisana i savršeno očuvana, što govori o nesumnjivoj važnosti ovog otkrića. Iz jezera Ezekilj Ramos Meksija dolazi i skelet kompletno sačuvan od glave do poslednjeg repnog pršljena: skelet Rebbachisaurus tessoneia.

KRHKA PLANETA

POSETOM izložbi, preko istorije dinosaurusa može se naučiti više o evoluciji naše planete, od geoloških etapa, do pregleda raznovrsnih teorija o razlozima njihovog izumiranja - kaže Slavko Spasić. - Posetilac shvata koliko je krhka ekološka ravnoteža na našoj planeti, koja omogućava život.

Izvor: Večernje novosti D.B.M.

LEGENDE DŽEZA U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Prestižni „Samrtajm džez festival” otvoriće 3. jula u „Sava centru” velika svetska zvezda Šinejd O’Konor, irska pevačica izuzetnih vokalnih mogućnosti i specifičnog glasa.

Do 23. jula, koliko traje festival, gosti Beograda biće neka od najvećih i najznačajnijih imena svetske muzičke scene u oblasti džez, vorld i etno muzike. Već 4. jula u „Sava centru” nastupiće francuski „Frejlek trio”, koji izvodi muziku istočnoevropskih Jevreja, mešavinu različitih muzičkih žanrova (klezmer sa malo džeza, flamenka, roka i ciganske muzike). U okviru ekskluzivne turneje „Pesme Dejvida Brna i Brajana Ina” Dejvid Brn, bivši frontmen grupe „Toking Heds”, održaće koncert 8. jula, na kome će predstaviti dva nova projekta, kao i pesme sa prva tri albuma grupe „Toking Heds”. Tri muzička giganta električnog basa Stenli Klark, Markus Miler i Viktor Vuten prirediće 9. jula ekskluzivan koncert. A sa posebnim zadovoljstvom organizatori najavljuju prvo gostovanje u Beogradu legendarnog Džordža Bensona.

- Imao sam tu sreću da slušam Bensona, to je vatromet fantastične muzikalnosti i jedva čekam njegov koncert 23. jula u okviru specijalnog programa „Samrtajm džez festivala” - istakao je Vuk Žugić, umetnički direktor „Sava centra”.

Izvor: Blic online M.G.  Foto:P. Petrović

POČEO BEOGRADSKI FESTIVAL “TRGNI SE! POEZIJA”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Treći beogradski festival poezije pod nazivom „Trgni se! Poezija!” uspešno je počeo u ponedeljak i trajaće do 31. maja, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare.

U okviru festivala na različitim lokacijama u Beogradu održavaju se mnogobrojne promocije knjiga i izdavača, književne večeri, prevodilačke radionice, susreti pisaca, izložbe knjiga i časopisa… Program festivala je dobro osmišljen i može da služi kao primer drugim festivalima u svetu zbog zastupljenosti različitih, a veoma značajnih pesničkih formi. Na festivalu učestvuju mnogobrojni srpski pesnici, kao i strani pesnici nove generacije iz centralne Evrope.

Od ove godine beogradski festival poezije ima i izdavačku delatnost, odnosno dve nove edicije. U okviru edicije „Omaž” objavljivaće se izabrane pesme na srpskom i engleskom jeziku, a ove godine je objavljen izbor pesama Miloša Komadine. Naziv druge edicije je isti kao i naziv festivala „Trgni se! Poezija!”. U ovoj ediciji će se objavljivati izabrane pesme nagrađenih pesnika, a ove godine je objavljena knjiga „Samo drveće” Aleksandre Petrove iz Rusije.

Mnogi pesnici će čitati svoje pesme ispred galerije Kulturnog centra u Knez Mihailovoj ulici, na Akademskom platou i ispred Biblioteke grada Beograda.

Festivalska izložba knjiga poezije i časopisa realizuje se u saradnji sa IP „Plato” na Akademskom platou i u Knez Mihailovoj ulici.

Beogradski festival poezije gostovaće danas u 11 sati u Kulturnom centru u Inđiji, u 15 sati u Katoličkoj porti u Novom Sadu, a u 19 sati u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima. Festival će gostovati u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu u petak u 13 sati, a u Gradskoj biblioteci u Paraćinu u 19 sati.

Flamanski gradski pesnici iz Belgije gostovaće sutra u 12 sati u Biblioteci grada Beograda. Prevodilačke radionice biće održane sutra u 15 sati i u petak u 17 sati na Filološkom fakultetu. Dodela nagrada zakazana je za nedelju u 20 sati u Centru za kulturu Stari grad.

Izvor: Danas S. Bujišić

KOKAN MLADENOVIĆ UPRAVNIK ATELJEA 212

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Skupština Beograda imenovala je juče direktore više ustanova kulture čiji je osnivač grad Beograd. Odbornici opozicije negodovali su zbog usvajanja rešenja kojim je utvrđen prestanak mandata na funkciji direktora Beogradskog dramskog pozorišta, sadašnjem ministru kulture Nebojši Bradiću.

Predsednik Skupštine grada Beograda, Aleksandar Antić izrekao je opomenu odborniku SRS, Nemanji Šaroviću koji je kritikovao Skupštinu zbog, kako je naveo, kašnjenja od godinu dana u donošenju rešenja za prestanak Bradićevog mandata. Direktor Pozorišta na Terazijama, Mihailo Vukobratović ponovo je imenovan na tu dužnost, a za direktora Ateljea 212 imenovan je Kokan Mladenović, umesto Svetozara Cvetkovića, koji je dosad bio na toj funkciji. Za direktora Bitef teatra, umesto Nikite Milivojevića koji je razrešen dužnosti, imenovana je dramaturg Jelena Kajgo, a Boško Đorđević ponovo je imenovan za direktora pozorišta „Boško Buha”. Branka Prpa Jovanović, ponovo je imenovana za direktorku Istorijskog arhiva Beograda, a Milena Stojićević za direktorku Belef centra, dok je za direktora BDP, umesto Bradića, imenovana Maša Mihailović. Za direktora Doma omladine ponovo je imenovan Milan Lučić, a imenovani su i direktori Kulturnog centra Beograda, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Pedagoškog muzeja, Muzeja grada Beograda i drugih ustanova.

Izvor: Danas / Beta