AC/DC VEČERAS NA PARTIZANOVOM STADIONU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Da AC/DC, jedan od najvećih rok bendova, stiže u Beograd gde će večeras na Partizanovom stadionu održati koncert, informacija je stara već nekoliko meseci. Ono što svi oni koji će pohrliti danas i večeras na ovaj veliki muzički događaj još treba da znaju, sopšteno je juče na konferenciji za novinare. Od 10 do 24 sata biće zatvoreno nekoliko ulica oko stadiona - Humska (od Dinarske do Botićeve/Bulevara mira), Dinarska (od Humske do Dr Milutina Ivankovića), Dr Milutina Ivankovića (od Dinarske do Bulevara mira), što praktično znači da se u njima neće odvijati saobraćaj.

Taj prsten oko stadiona imaće šest ulaza iz pomenutih ulica - Bulevar mira, Humska, Dinarska, Dr Milutina Ivankovića, i na njima će obezbeđenje samo proveravati da li posetioci imaju karte. Ovako organizovan prsten organizatori su obrazložili rečima da žele da izbegnu gužvu, naročito po završetku koncerta, koju bi mogli da stvore i svi oni koji bi se okupili neposredno oko stadiona da slušaju koncert. Unutar prstena, na samom stadionu, biće otvoreno 30 kapija na kojima će se kontrolisati bar kod na kartama. Sva ova mesta vidno su obeležena, istakli su organizatori koncerta, ali su posetioci, kao i uvek, zamoljeni da krenu na vreme i da do stadiona dolaze pešice, jer parking nije obezbeđen. Ipak, oni koji poseduju VIP karte (25.000 dinara) za zapadnu ložu, uz piće i hranu imaće obezbeđen i parking, a vlasnici istih karata za istočnu ložu moći će da se parkiraju na parkingu Vojne gimnazije.

Kapije stadiona se otvaraju u 15 sati. Prvih 1.500 posetilaca sa kartama za stajanje - A levo i A desno, ući će u fan pit, nakon koga se ovaj deo takođe zatvara i odvaja od ostatka partera ogradom. Prema poslednjoj odluci menadžmenta grupe, ne samo da nije dozvoljeno unošenje profesionalnih foto aparata i kamera, već i onih „amaterskih”, koje će, u slučaju da ih posetioci ipak unesu prolazeći kroz prsten oko stadiona, na samom ulazu u stadion biti oduzimani i bacani, jer nije predviđeno mesto za njihovo odlaganje da bi kasnije bili vraćeni vlasnicima. Naravno, nije dozvoljeno ni unošenje oružja, pirotehničkih sredstava i pića u bilo kojoj ambalaži, koja će takođe na ulazu biti oduzimana. I za novinare, koji će pratiti koncert, važe jedanako stroga pravila kao i za ostale. Od 11.000 zahteva za akreditacuju, mali broj je odobren, dok je on još manji za fotoreportere i snimatelje - 32 redakcije dobile su ovo pravo. Štaviše, oni će, kao posvećenici svojevrsne misterije, u toku današnjeg dana dobiti uputstvo gde treba da se nađu da bi ušli na stadion jer je to - tajna. Sama mogućnost da dokumentuju prisustvo pomenutoj „misteriji” za snimatlje traje 60 sekundi prve numere, a za fotoreportere fotografisanje prve tri numere.

Bina je na severu stadiona. U 18.45 koncert otvara domaća grupa Amajlija iz Novog Sada nastupom od pola sata, a nakon njih, u 19.45, i zvanična predgrupa AC/DC na „Black Ice Open Air” turneji - Answer. AC/DC svoj nastup počinju u 21 sat i zvršavaju ga u 23. Doček fanova ili poseban susret sa njima nije planiran, a dan nakon koncerta, 27. maja, AC/DC napuštaju Beograd.

Karte za koncert u prodaji su i danas na blagajni stadiona Partizan (ugao Dinarske i Dr Milutina Ivankovića) od 10 do 18 sati, s tim što više nema pomenutih karata za fan pit - za stajanje A levo i A desno.

Izvor: Danas I. Matijević

“DALI I MAGIJA ILUSTRACIJE” U SERVANTESU

Mirjana Stanojevi?    Slikarstvo, Vesti

Izložba jednog od najvećih umetnika 20. veka, Salvadora Dalija, biće predstavljena večeras od 19 sati u Galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Postavka nosi naslov „Dali i magija ilustracija”, a čini je 18 radova među kojima su grafike, skulpture i knjige sa potpisom čuvenog umetnika, koje će prvi put biti predstavljene srpskoj publici.

Salvador Dali (1904-1989), još u adolescenciji je počeo da se interesuje za grafiku i ilustracije, međutim, iz tog perioda sačuvano je malo dela. Tridesetih godina prošlog veka, kao nadrealista, počinje aktivno da se bavi ilustracijom knjiga, kao što su „Faust” i „Život je san”. Kasnije počinje da stvara serije samostalnih grafika.

Prema rečima kustoskinje izložbe Marise Oropese, ova postavka pokazaće nam jedinstven Dalijev svet, pun oniričnih slika nastalih zahvaljujuci njegovim ilustrativnim sposobnostima… Među mnogim umetnicima koji su ušli u svet nadrealizma, Salvador Dali postao je jedan od najboljih predstavnika ovog pokreta, a izložba u Galeriji Servantes upoznaće publiku sa gotovo nepoznatim aspektom njegovog opusa - Dalija kao ilustratora, navodi kustoškinja Operesa. Salvador Dali smatra se najboljim predstavnikom nadrealizma. U periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Salvador Dali pretvorio je, kao nijedan drugi nadrealista, apsurd i ludost u suštinski deo svoje umetnosti, stvarajući čak i termin koji definiše suštinu njegove „paranoično-kritičke” umetnosti. Izložba će u Beogradu trajati do 14 juna, a nakon toga se seli u Niš, u Galeriju savremene likovne umetnosti, gde će biti postavljena do 30. juna.

Izvor: Danas A. Ćuk

“HITNA POMOĆ” U ZVANIČNOJ SELEKCIJI MONTREALA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Film „Hitna pomoć” reditelja Gorana Radovanovića (na fotografiji) predstavljaće Srbiju u zvaničnom, takmičarskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, saopštili su organizatori festivala Cinema City. Film će biti prikazan u okviru sekcije „First Films World Cpmpetition” ovog filmskog festivala A kategorije, koji se održava od 27. avgusta do 7. septembra. Srpska premijera zakazana je za 12. jun u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa”, festivala Cinema City u Novom Sadu.

U ovoj srpsko-grčko-nemačkoj koprodukciji, čija radnja prati neke od najznačajnijih trenutaka savremene srpske istorije - od 5. oktobra i smrti premijera Đinđića do danas - glavne uloge tumače Vesna Trivalić, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Sonja Kolačarić i Tanasije Uzunović. Direktor fotogarfije filma je Radoslav Vladić, scenograf Vladislav Laišić, montažer Andrija Zafranović, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić. „Hitna pomoć” odslikava dramatiku dubokih promena srpskog društva sa početka veka. To je priča o slomu poslednjeg evropskog totalitarizma 2000, sve do kucanja krhke srpske demokratije pred predvorje EU, sedam godina kasnije, praćena kroz razvoj službe hitne pomoći. U duhu poetskog (neo)realizma, ovaj razvoj dat je kroz tri različite priče u tri različita vremena, sa međusobno povezanim i uslovljenim likovima. A, tu je i jedan san…

Film „Hitna pomoć”, koji će publika u Novom Sadu premijerno pogledati u petak, 12. juna od 20 sati, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, u konkurenciji je za nagrade festivala Cinema City - najbolji domaći film, najbolja režija, scenario, najbolja muška i ženska glavna uloga, najbolja fotografija i montaža.

Izvor: Danas K.R.

JAZZ MADE IN SLOVENIA - VEČERAS U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Koncert pod nazivom Jazz made in Slovenia, u izvođenju Big benda RTS, sa dirigentom Igorom Lunderom i solistom na tenor saksofonu, Jurom Puklom, biće održan večeras od 20 sati na Kolarcu. Jure Pukl važi za najprodornijeg slovenačkog džez saksofonistu mlađe generacije.

Studirao je na prestižnom Berkli koledžu muzike u Bostonu, u klasi svetskih saksofonista Džoa Lovanoa i Džordža Garzonea. Kao lider objavio je četiri albuma, od kojih dva u Njujorku, sa izvrsnim američkim muzičarima. Sarađivao je sa poznatim muzičarima kao što su Mejsio Parker, Aron Goldberg, Džeremi Pelt, Džonatan Blejk, Esperanca Spalding, Lio Đenoveze, Renato Čiko i drugi. U Sloveniji je dobio prvu nagradu za najbolju džez kompoziciju 2006.

Igor Lunder (dirigent, kompozitor, aranžer, gitarista) nastupa sa raznim džez muzičarima u različitim džez ansamblima. Nakon brojnih nastupa sa mnogim saksofonistima, pisao je aranžmane, a 1999. osnovao je Igor Lunder with Rids, kvartet saksofona i gitara. Piše kompozicije i aranžmane za velike džez sastave kao i za manje ansamble. Predaje na odseku za džez u Srednjoj školi muzike i baleta u Ljubljani. Nastupao je na raznim festivalima u Ljubljani, Mariboru, Kranju, Krškom, Portorožu, Podsredi, Bohinju, Cerknu… Umetnički je direktor Big Benda Grosuplje. Karte za koncert prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 500 i 700 dinara.

Izvor: Danas I.M.

ŠERBEDŽIJA U SEDMOM NASTAVKU “HARIJA POTERA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

ZAGREB - U okviru trećeg po redu festivala jevrejskog filma, koji se od juče do 28. maja održava u Zagrebu, novinarima je predstavljen i poznati glumac Rade Šerbedžija koji tumači glavnu ulogu u kanadskom filmu “Uspomene jednog begunca”.

Govoreći o svojim planovima, Šerbedžija je najavio da će u sedmom nastavku filmskog serijala o čarobnjaku Hariju Poteru igrati malu, ali zanimljivu ulogu, nastavljajući tako niz uloga u svojoj, kako je rekao, novoj filmskoj karijeri.

Ulogom u filmu “Uspomene jednog begunca”, koji govori o životnom putu jednog Jevrejina koji je kao dete bio svedok ubistva svoje porodice, Šerbedžija je zaslužio nominaciju za kanadsku nacionalnu filmsku nagradu.

Šerbedžija je najavio da će na ovogodišnjem Sterijinom pozorju u Novom Sadu njegovo Kazalište gostovati van konkurencije s pet svojih predstava.

Nakon “Kralja Lira” na Petrovaradinskoj tvrđavi 30. i 31. maja, Šerbedžija će odigrati monodramu “Moj obračun s njima”, nakon čega slede “Balade Petrice Kerempuha”, “Romeo i Julija ‘68″ i “Pijana noć 1918.” kojom će 5. juna biti svečano zatvoren festival.

Ovogodišnji festival po rečima direktora festivala Branka Lustiga posvećen je deci žrtvama rata, a tokom festivala prikazaće se 28 nagrađivanih filmova uz popratne programe, među kojima i predavanja mladima o holokaustu.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine