OVACIJE MIHAILU BARIŠNJIKOVU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

NOVI SAD - Velikan svetskog baleta Mihail Barišnjikov i njegova partnerka Ana Laguna oduševili su publiku u Srpskom narodnom pozorištu SNP u Novom Sadu svojim prvim nastupom u našoj zemlji i regionu, održanim u okviru velike evropske turneje slavnog umetnika.

Mada u poznom igračkom dobu, 61-no godišnji Barišnjikov i nekadašnja zvezda švedskog Kulberg baleta Laguna pokazali su sinoć, izvođenjem zahtevnih koreografskih postavki, da godine nisu prepreka vrhunskim umetnicima za njihovenezaboravne kreacije.

U okviru programa “Tri sola i duet”, Barišnjikov je prvo izveo postavku “Valcer fantazija” na muziku Mihaila Glinke u koreografiji Alekseja Ratmanskog a potom su usledile numere “Solo za dvoje” koreografa Matsa Eka i “Godinama kasnije” Benjamina Milepieda.

U završnoj postavci sinoćnjeg programa “Mesto”, takođe u Ekovoj koreografiji iz 2007. godine, Barišnjikov i Laguna podsetili su na najsvetlije trenutke svojih karijera kada su oduševljavali publiku širom sveta.
Publika u SNP-u, u kojoj su bili ministri Nebojša Bradić, Tomica Milosavljević i Snežana Marković-Samardžić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, episkopi bački Irinej i jegarski Porfirije, uživala je u predstavi koja će obeležiti istoriju najstarijeg domaćeg teatra.

Dvoje slavnih baletskih umetnika izvešće isti program sutra na istom mestu, u sali SNP-a “Jovan Đorđević” od 20 sati.

Izvor: Večernje novosti