KOŠARKAŠI «KNJAŽEVAČKE GIMNAZIJE” VICEŠAMPIONI SVETA

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

FANTASTIČAN USPEH ZA SRBIJU, ISTORIJSKI ZA GRAD KNJAŽEVAC, ZA ŠKOLU!!! VELIČANSTVEN DOČEK NA PLATOU ISPRED DOMA KULTURE.

Košarkaši «Knjaževačke gimnazije» osvojili su srebrnu medalju na svetskom prvenstvu srednjih škola u Istanbulu. Naš tim, prvak Srbije blistao je tokom takmičenja. Pobeđivali su redom: Estonce, Fince Bugare, Ruse… gubili od Brazila, a onda ponovo billi bolji od drugih protivnika i izborili plasman u finale, u kome su izgubili meč od domaćina, Turske, rezultatom 86:64, čiji je tim sastavljen, pretežno od reprezentativaca ove zemlje. I timovi većine zemalja bili su u najmanju ruku reprezentacije regija, kombinovani iz škola više gradova.

Uspeh naše ekipe je tim veći, jer je sastavljena od gimnazijalaca iz malog grada, koji igraju košarku za KK «Knjaževac». Biti vicešampion sveta je izuzetan domet, a postigli su ga Milan Stanković, Vuk Jovanović, Petar Vukojević, Marko Vučetić, Nemanja Krstić, Stefan Lukić, Janko Pejčić, Marko Perić, Nikola Micić, Jovan Stefanović, Stefan Stojiljković i Dragan Savić.

Najefikasniji u finalu, bio je Vuk Jovanović sa 18 poena, zatim Marko Perić sa 13, Marko Vučetič sa 11, Nemanja Krstić 9, Janko Pejčić 8, Petar Vukojević 3 i Stefan Lukić 2. Najbolji skakač, bio je Nikola Micić sa 5 skokova.

Građani Knjaževca su u velikom broju i sa oduševljenjem dočekali svetske vicešampione, na platou ispred Doma kulture, a muzičke grupe iz ovog grada su se pobrinule da slavlje zbog ovog velečanstvenog uspeha bude dostojno onih, koji su ga i ostvarili.

I zaista, ovo je najveći uspeh jedne sportske ekipe od kako Knjaževac postoji. I ne samo uspeh za grad, Veličanstven uspeh za Srbiju, koju je predstavljala!

HEROJI I POBEDNICI, ŽRTVE I GUBITNICI

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Bista kraljice Natalije

Karađorđa, Tita, kraljicu Nataliju, Nikolu Teslu u bronzi, kamenu ili nekom drugom materijalu mogu da vide posetioci izložbe u Istorijskom muzeju Srbije. Autori skulptura poznatih ličnosti iz 19. i 20. veka su, pored ostalih, i Olja Ivanjicki, Milić od Mačve, Radoje Milošević.

Izložba “O herojima i pobednicima, žrtvama i gubitnicima” otvorena je juče u Istorijskom muzeju Srbije.

Postavka obuhvata skulpture, biste, reljefe i figurine poznatih ličnosti 19. i 20. veka.

Posetioci imaju priliku da vide Karađorđa, Uzun Mirka Apostolovića, Josipa Broza Tita, kralja Petra II Karađorđevića, kralja Aleksandra II Karađorđevića, kraljicu Nataliju, Nikola Teslu, zatim dela “Streljanje majke”, “Bogalj”, “Vojni invalid”, “Golgota”, “Otpor” i mnoge druge.

kralj Petar

Autori dela su Petar Ubavkić, Olja Ivanjicki, Milić od Mačve, Đorđe Jurišić, Stevan Dukić, Radoje Milošević, Božidar Obradović…

Postavka, koja obuhvata oko 80 skulptura, je podeljena je u nekoliko segmenata: “Heroji i pobednici”, “Žrtve i gubitnici”, “Vladari”, “Od događaja do simbola” i “Stvaraoci”.

Direktorka IMS-a Ana Stolić rekla je, otvarajući izložbu, da je postavka realizovana na osnovu kataloga ove zbirke i ima za cilj da prikaže javnosti šta Muzej poseduje, kao i da većina dela bude prikazana odjedanput, jer ih nikada ne prezentuju na taj način.

Stolićeva je istakla da je tokom organizovanja postavke pokrenut niz pitanja, kao što su: ko su heroji, pobednici, a ko žrtve i gubitnici naše istorije, da li neki vladari, političari, stvaraoci i žrtve žive večno zato što su zadužili svoj narod i zemlju ili su, kao drugi, potonuli u zaborav zbog toga što je neko posle njih odlučivao o njihovom doprinosu u istoriji, da li istoriju stvarno pišu samo pobednici i da li pobednik može da bude u isto vreme žrtva i gubitnik.

Na taj način su se pojedine ličnosti našle istovremeno u grupama “Pobednici i heroji” i “Žrtve i gubitnici”, kao na primer Karađorđe, Titova bista je u grupi pobednika, dok je ona Zorana Đinđića istovremeno u grupama “Stvaraoci” i “Žrtve i gubitnici”.

U večeri Noći Muzeja postavka će biti “obogaćena” još jednim segmentom, a to su posmrtne maski izrađene u gipsu, bronzi, terakoti, drvetu koja će ostati sve do kraja trajanja izložbe, odnosno do kraja juna meseca.

Izvor: RTS

SENT - EGZIPERIJEVI RUKOPISI NA AUKCIJI

Nebojša Đorđević    Vesti

Dva rukopisa čuvenog francuskog pisca i avijatičara biće ponuđena na prodaju u Parizu. Na aukciji će se naći prva verzija priče iz knjige “Zemlja ljudi” i rukopis sa neobjavljivanim crtežima.

Dva rukopisa čuvenog francuskog pisca i avijatičara, Antoana de Sent-Egziperija biće ponuđena na prodaju u Parizu.

Originalni rukopis oko kojeg je nastala knjiga “Zemlja ljudi” biće ponuđen na prodaju kod Sotbija u junu, dok će drugi rukopis, ukrašen do sada neobjavljivanim crtežima, u maju naći na aukciji kod Arkirijala.

Rukopis na 58 listova koji je ušao u sastav romana “Zemlja ljudi” bio je u vlasništvu piščeve porodice. Sada je procenjen na sumu između 200.000 i 300.000 evra.

Reč je prvoj verziji priče koja se nalazi u centru knjige “Zemlja ljudi”, iz 1939. godine. Knjiga opisuje avionsku nesreću u libijskoj pustinji, a inspirisana je istinitim događajem. Sent-Egziperijev avion se 30. decembra 1935. godine srušio u Libiji, tokom leta na liniji Pariz - Sajgon.

Drugi neobjavljeni rukopis, na devet rukom pisanih stranica, sadrži tri Egzeperijeva crteža: starca koji vodi magarca vezanog užetom okruženog cvećem i leptirima, ljudske glave i skice neke osobe. Njegova procenjena vrednost je između 20.000 i 30.000 evra.

Izvor: RTS

MUZIČKI JUBILEJI DOSITEJU U ČAST

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Dan Narodnog muzeja u Beogradu svečano je obeležen juče otvaranjem izložbe i dodelom tradicionalnih priznanja u Muzeju Vuka i Dositeja. Obe kulturne institucije proslavile su juče jubileje - Narodni Muzej 165 godina od svog osnivanja, a Muzej Vuka i Dositeja šest decenija.

S obzirom na to da se ove godine navršava i 270. godina od rođenja jednog od najvećih srpskih prosvetitelja Dositeja Obradovića, pomenuta izložba posvećena je upravo njemu. Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin pored navedenih jubileja podsetila je i na druge važne datume - tri decenije od kako se Muzej Vuka i Dositeja nalazi u okrilju beogradskog Narodnog muzeja, tri decenije od početka projekta Đerdap 2, 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanovića. Ona je kazala da je prošla godina bila teška, kao što je svima i ova tekuća zbog finansijske krize, ali da je Narodni Muzej uprkos takvoj situaciji, „na lepu reči uz pomoćprijatelja” uspeo da realizuje značajne akcije - od izložbe koja je gostovala u Rumuniji, preko izložbe u Muzeju konzervacije i mozaika, te brojnih drugih, koje su predstavljene širom Srbije u saradnji sa domaćim kulturnim institucijama.

Uprkos svečanom trenutku, Cvjetićaninova je napomenula da mora da ukaže na Muzej Vuka i Dositeja kao još jednu zgradu za koju se Narodni muzej bori da je sačuva, jer se ona polako raspada. Ona je izrazila nadu da će ove godine uspeti nešto da se uradi za ovo zdanje, ne kao stvar dobre volje, već zbog toga što je objekat u opasnosti. U ovo su mogli da se uvere i prisutni videvši postavljene šipke koje podupiru tavanicu, a direktorkin savet da prilikom razgledanja izložbe u Muzeju ne zalaze u njegove zatvorene delove za malobrojne je u toj meri bio delotvoran da su se pokupili ne rizikujući niti da kroče u njega.

Tradicionalna priznanja Narodnog Muzeja darodavcima, prijateljima, zaposlenima i mladim stručnjacima podeljena su u dvorištu zgrade. Neki od dobitnika priznanja su Branimir Gatalović, koji je poklonio devet slika Cuce Sokić, Čedomir Vasići Irina Subotićte Sonja Vukovićza diplomski iz oblasti arheologije. Autorka izložbe Ljiljana Čubrićrekla je da postavku „Iduć’ uči u vekove gleda” čine najreprezentativniji portreti Dositeja prva izdanja njegovih knjiga, četiri od devet pisama, odnosno, veoma retkog materijala koji postoji o ovom prosvetitelju.

Izvor: Danas A. Ćuk

KNJAŽEVAČKI HOR “SVETI STEFAN KRALJ DEČANSKI” NAJBOLJI KAMERNI HOR NA TAKMIČENJU U BIJELJINI

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

arhivski snimak

Hor knjaževačkog Doma kulture ”Sveti Stefan kralj Dečanski” osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju horova u Bijeljini (Republika Srpska), ponovivši tako uspeh od pre nekoliko godina. Hor, kojim diriguje  Martina Milošević, bio je najbolji u kategoriji kamernih horova.