U STILU PUŠKINA I DILANA

Nebojša Đorđević    Poezija

Enrik Kazases

KATALONSKI pesnik Enrik Kazases (58) u mladosti nije mario za popularnost, ali ga je u zrelim godinama stigla slava. Veliki deo nove generacije katalonskih pesnika priznaje ga kao svog učitelja. Od kada je 1992. dobio jednu od najznačajnijih nagrada kritike za zbirku „Ta stvar” (La Cosa Aljuella) dobio je sva ostala bitna priznanja za poeziju u svojoj zemlji.

Iako tvrdi da pesnici ne jure za popularnošću, već za sopstvenim putem, za njega kažu da u svim mestima u kojima se govori katalonski jezik postiže uspeh ravan pop i rok zvezdama.

Na pitanje da li danas pesnici mogu da „zapale” publiku i stanu rame uz rame sa umetnicima pop kulture, Kazases kaže:

- Da! Mislim da je moguće i bilo je primera u istoriji: Puškin, legendarni Žasin Verdage i Bob Dilan su pesnici koji su postali zvezde.

Njegove pesme nastale su u rasponu uticaja od srednjovekovne poezije do bit generacije i Boba Dilana, sa posebnim pečatom nadrealizma i dadaizma. Posle posete Novom Sadu, pesnik iz Barselone bio je u subotu gost Beograda i Udruženja građana Treći trg. Tom prilikom predstavio je u srpskom PEN centru specijalnu svesku časopisa „Treći trg” posvećenu katalonskoj književnosti.

- Pišem na katalonskom i za mene je to univerzalni jezik. Kada pišem osećam kao da je to jezik prvog čoveka - kaže Kazases za naš list.

Prvu knjigu objavio je tek sa 40 godina, ali tvrdi da to nije hendikep za pesnika. Naprotiv.

- Vreme koje sam proveo van sveta izdavaštva dalo mi je prednost. Bio sam potpuno slobodan. Kada sam počeo da objavljujem i primam pozitivne kritike, uspeh me nije oduševio i zaslepeo, što bi se možda dogodilo da sam imao dvadeset godina.

AMERIKA
Amerika je u selu preko puta
u bilo kojem malom katalonskom selu
klinci gađaju cigane kamenjem
ljudi se mršte na strance
crnci su… crnci
siromašni se prave bogati
mladi prave pare
a na vazduhu poslednjih kućica
počinje raj
koji važi za sve…
(Iz pesme „Amerika” Enrika Kazasesa)

Izvor: Večernje novosti B. Đorđević

DOLAZI JUSTEJN GORDER

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

Norveški pisac Justejn Gorder

Norveški pisac Justejn Gorder, koji se proslavio romanom o istoriji filozofije „Sofijin svet”, boraviće u Beogradu 19. i 20. maja, kao gost srpskog izdavača „Geopoetike”. Povod je objavljivanje njegovog novog romana „Zamak u Pirinejima”, u prevodu Ljubiše Rajića.

„Zamak u Pirinejima” sačinjen je od elektronskih pisama koje razmenjuju junaci romana - Stejn i Sulrun, posle sudbonosnog susreta. Gorderov čuveni „Sofijin svet” bio je zvanično najprodavanija prozna knjiga u svetu 1995. godine. Štampana je u više od 30 miliona primeraka širom planete! Sa svojom suprugom Siri Danevig ustanovio je nagradu “Sofija” koja se od 1997. svake godine dodeljuje institucijama ili pojedincima koji daju značajan doprinos očuvanju životne sredine. Na srpskom jeziku u izdanju „Geopoetike” objavljene su mu i knjige: „Vita brevis”, „Misterija pasijansa”, „Maja”, „Kći direktora cirkusa” i „Devojka s pomorandžama”.

Izvor: Večernje novosti B. Đ.

NOVOSADSKA NOĆ MUZEJA NA 40 LOKACIJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Ovogodišnja Noć muzeja u Novom Sadu - u noći između 16. i 17. maja - obuhvata program na čak 40 lokacija širom grada, uključujući Petrovaradinsku tvrđavu, a za samo osam sati biće predstavljeno preko 60 različitih sadržaja! Među atrakcijama treće Noći muzeja u Novom Sadu, koja će se održati uporedo s programom u još četrdesetak gradova širom Srbije, biće ekskluzivne izložbe u holu Izvršnog veća Vojvodine (umetnička dela iz kolekcije pokrajinske vlade, sakupljana u proteklih 60 godina) i Muzeju Vojvodine (premijerna izložba paradnih šlemova iz doba Rimskog carstva, koja će obići ceo svet).

Kako beleži SEEcult.org, u okviru novosadske Noći muzeja održaće se i neobična izložba kutija za šibice, nagradna izložba fotografija s konkursa Ljubav je, izložba foto-instalacija austrijskog umetnika Gerharda Grosa Doručak kod Tifanija, izložba posvećena istorijatu i razvoju tetoviranja, kao i izložbe skeleta, prostorna digitalna animacija koja se prati s 3D naočarima, radova s konkursa Granična područja erotike u umetnosti, mobilnih skulptura… Najavljeni su i džez i rok koncerti na Spensu i u arboretumu Zavoda za zaštitu prirode, kao i vajarske i slikarske radionice, dečje kreativne radionice u Galeriji Matice srpske i u Muzeju grada, na Tvrđavi, izložba astrofotografija u Planetarijumu…

Da bi publika mogla videti što više zanimljivih sadržaja u Noći muzeja - lokacije su grupisane u šest zona: Banovina, Dunavski park, Pešačka, Zlatne grede, Liman i Tvrđava. U saradnji s javnim gradskim prevozom, kreirana je i kružna autobuska linija koja će povezivati te zone i saobraćati u Noći muzeja od 18 do dva sata iza ponoći. Detalje o zonama, putanji autobuske linije, svim sadržajima, učesnicima, posebnim satnicama i drugim zanimljivostima - posetioci Noći muzeja saznaće iz kataloga manifestacije, koji se dobija uz svaku kupljenu ulaznicu. Ulaznice, po ceni od 250 dinara, mogu se kupiti u pretprodaji u IPS prodavnicama u Zmaj Jovinoj ulici i TC Bazar, ali i na blagajni Spensa, a jedna karta važi za svih 40 lokacija u gradu.

Noć muzeja organizuje Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu “Visart” iz Novog Sada. Treća Noć muzeja u Novom Sadu održava se kao deo nacionalne manifestacije koju koordiniše beogradska Umetničko-produkcijska grupa “Noć muzeja” s Anom Jovanović i Mladenom Petrovićem na čelu. Ovogodišnja manifestacija deo je Evropske noći muzeja i realizuje se pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Uneska. Lane je Noć muzeja održana u 23 grada u Srbiji, a bilo je ukupno 450.000 poseta. Programe u Novom Sadu, na 30 lokacija, posetilo je 100.000 ljudi. Pokrovitelj manifestacije u Novom Sadu jeste pokrajinski Sekretarijat za kulturu, a realizaciju su podržali i brojni sponzori i medijski prijatelji. Generalni sponzor Noći muzeja u Srbiji jeste Telekom Srbija, a pokrovitelj je Ministrarstvo kulture Srbije. Sajt Noći muzeja je www.nocmuzeja.rs.

A u Beogradu…

Šesta manifestacija Noć muzeja održaće se u noći između 16. i 17. maja u Beogradu na čak 80 mesta - 20 muzeja, 40 galerijskih prostora, pet stranih kulturnih centara (…), a specijalno za tu priliku oživeće i Dvorski kompleks Dedinje, Kalemegdan i Studenstki park, najavili su organizatori, a prenose agencije. Osnivačica manifestacije Ana Jovanović poručuje da se organizatori nadaju kako će biti ponovljena, a možda i premašena prošlogodišnja masovnost, kad je Noć muzeja u Beogradu posetilo 350.000 ljudi. Pored Beograda i Novog Sada, Noć muzeja održaće se u 36 gradova širom Srbije, u više od 190 muzejskih i galerijskih prostora. Ovogodišnja Noć muzeja održavaće se istovremeno na više od 1.900 lokacija u različitim evropskim gradovima.

Izvor: Građanski list EGL

BEČANE ODUŠEVILI HRVATSKI KIPARI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Ministar Biškupić sa austrijskom ministricom Schmied
Foto: S. Herek

BEČ - Više od pedesetak djela 17 hrvatskih kipara, predstavnika različitih narašataja koji djeluju u Hrvatskoj u prošla tri desetljeća, čini postav reprezentativne izložbe „Suvremeno hrvatsko kiparstvo” u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti Jasminke Poklečki Stošić, koja je otvorena u četvrtak navečer u renomiranom bečkom Domu umjetnika (Künstlerhaus).

Izložbu su otvorili hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i njegova austrijska kolegica, ministrica kulture, obrazovanja i umjetnosti Claudia Schmied. Oboje su o izložbi govorili kao o nastavku, inače izuzetnog, dijaloga Hrvatske i Austrije, izraživši zadovoljstvo da će suvremeno hrvatsko kiparstvo imati prilike vidjeti ne samo Bečani nego i njihovi inozemni gosti.

Ministar Biškupić je istakao zanimljiv generacijski raspon izabranih autora koji daju cjeloviti pregled i pružaju skladnu sliku živosti hrvatske suvremene kiparske matrice. Ustvrdio je kako je suvremena hrvatska umjetnost pokazala i dokazala da pripada Europi. Prema riječima hrvatskog ministra izložba će obići svih 27 zemalja članica EU, svjedočeći o zrelosti Hrvatske da postane njana 28.članica. Njegova austrijska kolegica Schmied je kazala kako je izložba potvrda uske povezanosti i međusobnog poštovanja i prijateljstva dvaju naroda i država.

Viša kustosica Galerije Klovićevi Dvori Poklečki Stošić koja je dobila pregršt pohvala za izložbeni postav kazala je da umjetnici koji predstavljaju hrvatsku skulpturu u Beču uglavnom rade u tradicionalnim materijalima, kamenu, drvu i bronci te da im je zajedničko da nisu podlegli aktualnim trendovima na tom području nego su ostali vjerni tradicionalnom shvaćanju da skulptura mora zadovoljiti sve likovne i skulpturalne vrijednosti.

Na izložbi su se Bečanima predstavili autori čija su djela obilježila hrvatsko kiparstvo spomenutog vremena: Slavomir Drinković, Peruško Bogdanić, Vladimir Gašparić Gapa, Dalibor Stošić, Matko Kovačić, Kazimir Hraste, Siniša Majkus, Alem Korkut, Marina Bauer i Božica Matasić, predvođeni akademicima Marijom Ujević Galetović i Ivanom Kožarićem.

Izložba „Suvremeno hrvatsko kiparstvo”, koja je oduševila Bečane, može se pogledati do 21. svibnja o.g. Nakon toga seli u jednako reprezentativan prostor u Berlinu te potom u Bratislavu.

Izvor: Večernji.hr Snježana Herek

ŠALJITE NEOBJAVLJENE PRIČE, PESME

Nebojša Đorđević    Konkursi, Kultura, Poezija, Vesti

Časopis Ulaznica Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” raspisao je književni konkurs “Ulaznica 2009″ za neobjavljene priče, pesme i eseje, saopštila je redakcija. Radovi se primaju do 15. septembra 2009. godine na adresu Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija, s naznakom: za konkurs Ulaznica 2009. Otkucani ili odštampani radovi potpisuju se šifrom, a rešenje šifre s podacima, brojem telefona, adresom i imejl adresom autora šalje se u posebnoj koverti, koja se prilaže uz radove.

Očekuje se da kandidati šalju najviše do pet pesama, tri priče i tri eseja. Rukopise treba slati u tri primerka (rukopisi se ne vraćaju). Pravo učešća na konkursu imaju, kako beleži Beta, svi autori koji pišu na “bhsc jezicima (bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski)”. Odluku o nagradama koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju časopisa Ulaznica doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa. Nagrade će se deliti 18. decembra 2009. godine, kad će biti i promovisan broj Ulaznice s nagrađenim radovima.

Izvor: Građanski list