HOZE KARERAS SE POVLAČI SA SCENE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Španski tenor Hoze Kareras (Jose Carreras) najavio je povlačenje sa operske scene, u intervjuu koji je dao britanskom dnevniku “The Times”.

Kareras (62), koji je bolovao od leukemije i izlečio se, naveo je da više ne može da odgovori na zahtevne operske role.

“Ako mogu da radim resitale, prilagođavajući repertoar, onda nema problema, to će biti dovoljno”, naveo je pevač koji je sa Lučanom Pavarotijem (Luciano Pavarotti) i Plasidom Domingom (Placido) činio najslavniji trio u istoriji opere.

“Kad su opere u pitanju, međutim, izuzev u povoljnim okolnostima, moja karijera je završena”, dodao je Kareras.

Povlačenjem Karerasa, Plasido Domingo (68) ostaje jedini od “Tri tenora” aktivan na operskoj sceni, pošto je Pavaroti umro septembra 2007.

Izvor: B 92

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Beogradska „Noć muzeja” na 80 lokacija

BEOGRAD - Manifestacija „Noć muzeja” ove godine održaće se na 80 lokacija u Beogradu, a specijalno za ovu priliku oživeće i prostori Dvorskog kompleksa Dedinje, Kalemegdan i Studentski park, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Od 18 do 2 časa posle ponoći biće otvoreno 20 muzeja, 40 galerijskih prostora i pet stranih kulturnih centara, a po prvi put ove godine Beograđani će imati priliku da kroče u nekadašnju kuhinju Belog dvora i pogledaju kakvo je posuđe koristila kraljevska porodica i Josip Broz Tito i koji su to specijaliteti pripremani u ovom odvojenom delu dvorskog kompleksa, zatvorenom već 30 godina.

Povodom „Noći muzeja” u Kući legata biće predstavljene slike akademika LJubice-Cuce Sokić, koje se čuvaju već tri decenije, ali do sada nisu izlagane u celini, a dramske umetnice Đurđija Cvetić i Ružica Sokić recitovaće neobjavljene stihove LJiljane Lazarević, posvećene nedavno preminuloj umetnici.

Etnografski muzej će prikazati šest eksponata odevnog predmeta „skadarsko džube”, koje su u 19. veku nosile podjednako žene pravoslavne, katoličke i islamske veroispovesti, a koje je opčinilo velikog modnog kreatora Žana-Pol Gotjea prilikom njegove posete Beogradu.

Istorijski muzej će u „Noći muzeja” predstaviti pod sloganom čuvene pesme grupe „Kvin” - „Hu vonts tu liv forevr” posmrtne maske poznatih istorijskih ličnosti - od Miloša Obrenovića, preko Nikole Pašića, kralja Aleksandra Karađorđevića do Borisa Kidriča i Moše Pijade.

Izvor: Glas javnosti