GOGEN ODSEKAO UVO VAN GOGU?

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Britanski listovi danas pišu o novoj teoriji dvojice nemačkih istoričara da čuveni holandski impresionista Vinsent Van Gog nije sam sebi odsekao uvo u nastupu ludila, već da je to učinio njegov francuski kolega Pol Gogen.

Hans Kaufman i Rita Vildegans tvrde da je Gogen, inače dobar mačevalac, sabljom odsekao uvo Van Goga kada ga je ovaj, posle jedne svađe, napao jedne veče u Arlu, gde su do tada zajedno živeli i radili u čuvenoj “Žutoj kući”.

Labilni Van Gog je, po ovoj teoriji, pristao da prećuti incident kako bi zaštitio Gogena od policije, a u pokušaju da zadrži prijatelja kojim je bio “beznadežno opsednut”.

Argumenti za ovo novo tumačenje, kažu autori, su pored ostalog poslednje zapisane reči Van Goga Gogenu “ti ćutiš, pa ću ćutati i ja” i njegovo pismu bratu Teu u kojem piše “sreća je što Gogen nema mitraljez ili neko drugo vatreno oružje”.

Autori tvrde da je bol zbog razlaza sa Gogenom bio glavni razlog zbog kojeg je Van Gog dve godine kasnije izvršio samoubistvo.

Izvor: Blic Online / FoNet

DUFFY - UBOJICA MUŠKIH PJESNIKA VAMPIRA

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

Britanci su izabrali svog ‘poet laureatea’. I po prvi put od 1668. taj književni naslov nosi žena - Carol Ann Duffy!

Nakon duge trakavice, usporedive s davnim prelaskom Davida Bechama iz Man Utd-a u Real Madrid, a vezane uz izbor najprestižnijeg britanskog književnog naslova znanog pod nazivom poet laureate, konačno smo dobili pobjednika, odnosno pobjednicu - Carol Ann Duffy. Tako je Imperija dobila svoju prvu pjesnikinju i službeno okrunjenu lovorovim vijencem. Carol Ann Duffy će naslijediti Andrewa Motiona koji je na ovom položaju bio od 1999. Njoj je prije deset godina za dlaku izmakla titula u utrci s Motionom za mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon smrti Teda Hughesa koji je na tom položaju bio od 1984. Ovaj izbor je prvi u kojem je određeni utjecaj imalo i javno mnijenje, budući da je Ministarstvo kulture zamolilo građane da sudjeluju u biranju Petrarce naših dana, a što je svakako imalo utjecaj na izbor Duffy, s obzirom na njen status autorice bestselera. Već se danima kalkuliralo s njenim imenom budući da su uvijek sveznajuće engleske kladionice pet dana prije izbora ukinule mogućnost daljnjeg klađenja na Duffy.

Inače, Duffy je izjavila da prihvaća ponuđeno joj mjesto samo zbog toga što do sada niti jedna žena nije držala tu počast, što je zaista uznemirujuć podatak s obzirom na prebogatu povijest ženske književnosti Velike Britanije. No, najavila je da neće pristati na kompromise koji se zahtijevaju od pjesnika-laureata, poput konzervativne versifikacije, odustajanja od poetskih eksperimenata i obaveznog sklepanja pjesmica u čast rođendana nekog od imbecila iz kraljevske obitelji, a na što su često osuđeni pjesnici koji zauzimaju taj položaj (o problematičnim pitanjima cjelokupnog koncepta ‘poet laureatea’ već smo pisali prije otprilike šest mjeseci, kao i o kiticama koje je Motion morao pisati povodom epohalnih događaja poput osamdesetog rođendana kraljice, smrti kraljice-majke, a da notorni rap za 21. rođendan malog princa Williama i ne spominjemo). Iako danas mnogi osporavaju i ismijavaju ovu počast, teško je da će Britanci, zadojeni tradicijom koja ih podsjeća na njihovu negdašnju imperijalnu nadmoć, ikada ukinuti ovaj pjesnički statusni simbol, a pogotovo uzme li se obzir impresivna lista slavnih muževa koji su se njime dičili; od Johna Drydena koji je božanskom milošću Charlesa II 1668. premijerno dobio tu čast, pa preko Wordswortha, Tennysona i tako sve do spomenutog Teda Hughesa. (Inače prvi put je žena bila nominirana upravo nakon Wordsworthove smrti 1850., no Elizabeth Barrett Browning je izgubila upravo od spomenutog Tennysona. Također, nakon Tennysonove smrti u izbor je ušla Christina Rosetti no umjesto da dobije tu počast, lordovi su odlučili da mjesto bude dodijeljeno- nikome!). Carol Ann Duffy je najavila da će godišnju stipendiju od £5,750 darovati tamošnjem Poetry Society, udruženju pjesnika koje će tim sredstvima pokrenuti novu nagradu za mlade pjesnike. Inače, tradicionalno pjesnici laureati na odlasku dobivaju 600 boca najkvalitetnijeg šerija, no Duffy je najavila da će inzistirati da joj se taj dio nagrade uruči odmah te da ga sigurno neće donirati.

Izvor: Booksa hr

ČOVEK I AŽDAHA

Miroslav Mladenović    Poezija

usred mraza i bezobraza aždahe
i zime

dođe đorđe

da uništi aždahu
da proleće ponovo krene
da nestanu jad i muka običnog čoveka

i sve bi kako treba

no aždaha se ponovo budi
zamrznutost svega ona nudi
dok ne uplove svi njeni pipci
na sva mesta koja smo propustili

i nema ničeg do spasa
OSIM DA BUDEMO LJUDI

ŠABAN BAJRAMOVIĆ DOBIO ULICU U NIŠU

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su odluku kojom je jedna ulica u gradu nazvana po pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću. Sa 51 glasom za i dva uzdržana, skupština je usvojila odluku kojom se Južni bulevar preimenuje u Bulevar Šabana Bajramovića.

Na glasanju su bili uzdržani odbornici “Niške regije”, grupe koju čine bivši članovi Nove Srbije u Nišu.
Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić je rekao da je Niš večeras pokazao da je moderan evropski grad “pun tolerancije i da ima pravilan odnos prema zaslužnim građanima”.

Protiv preimenovanja ulice su i pojedini žitelji Južnog bulevara koji su ranije najavljivali da će organizovati proteste ukoliko skupština promeni naziv njihove ulice. Oni se, međutim, večeras nisu okupili ispred Skupštine grada.

Ti građani su prikupili više stotina potpisa za peticiju kojom su tražili da se naziv njihove ulice ne menja.
“Sugrađane koji su bili protiv promene naziva ulice molim za razumevanje jer će vreme, istorija i kultura pokazati da smo doneli pravu odluku”, rekao je Ilić.

Građani koji se protive promeni imena ulice navode da to ne čine iz rasističkih pobuda, već da ne bi morali da menjaju lična dokumenta. Pojedine nevladine organizacije utvrdile su, međutim, da se iza tog zahteva kriju rasistički motivi.

Izvor: Blic Online / Beta

SANTANA I BURDON NA RADAR FESTIVALU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Osim što je termin s lipnja promijenjen na srpanj, i lokacija festivala bit će nova: vojarna u Optujskoj

VARAŽDIN - Nakon što su se prošle godine ljuljuškali na folk i rock ritmove Boba Dylana, Varaždinci i njihovi gosti ove će se godine moći rasplesati uz latino rock ritmove Carlosa Santane koji će 12. srpnja nastupiti na Radar festivalu u Varaždinu.

Osim Santane, ove će godine, na 40. obljetnicu Woodstocka, na Radaru nastupiti i veliki Eric Burdon sa svojim Animalsima te još neka velika svjetska glazbena imena. Najavili su to jučer ujutro u Varaždinu organizatori, Glazbena produkcija Sjever.

Osim što je Radar ove godine promijenio termin održavanja, jer je prošle godine održan u lipnju, festival će vjerojatno promijeniti i lokaciju. Santana i Burdon najvjerojatnije će zasvirati u prostoru bivše vojarne u Optujskoj ulici, a ako taj plan ne “upali’, na Varteksovu stadionu.

Organizatori napominju da je prvih 1000 ulaznica već u prodaji u sustavu Eventim-a, i to po promotivnoj cijeni od samo 200 kuna, te napominju da će cijena rasti kako se budu najavljivala nova imena, a krajnja cijena, na dan festivala, trebala bi biti 350 kuna.

Izvor: Jutarnji hr Luka Šipac Foto: AP