UKRADENA SLIKA SALVADORA DALIJA

Nebojša Đorđević    Vesti

HAG - Naoružani i maskirani razbojnici ukrali su dve slike iz muzeja Šering u mestu Spanbruk, na severu Holandije, od kojih je jedna delo španskog nadrealističkog slikara Salvadora Dalija, javljaju svetske agencije.

Pljačkaši su uzeli slike “Adolescencija”, koju je Dali uradio 1941. godine, i “Muzičarka”, ulje na platnu, koju je uradila slikarka poljskog porekla Tamara de Lempicka 1929, saopšteno je iz Muzeja.

Vrednost slika nije saopštena, ali iz Muzeja kažu da su ova dela među vrhunskim radovima u njihovoj kolekciji.

Dalijeva slika je veličine 45 puta 30 centimetara, a slika “Muzičarka” 116 puta 73.

Prema navodima policije, nekoliko maskiranih muškaraca upalo je juče u muzej Šeringa, nakon što su osoblju muzeja zapretili oružjem, i skinulo sa zida slike.

“Odneli su slike u vozilo i otišli… Sve se dogodilo za dva minuta”, rekao je portparol policije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

MILEŠEVSKA RIZNICA OTVORENA ZA JAVNOST

Nebojša Đorđević    Kultura

Riznica Mileševske eparhije od otvorena je za javnost u okviru priprema za obeležavanje osam vekova ove zadužbine kralja Vladislava Nemanjića,

U manastiru Mileševa kod Prijepolja, u kome je čuvena srednjovekovna freska Beli anđeo i gde je preko dva veka počivao Sveti Sava, uz galeriju fresaka i graditeljskog umeća majstora, biće izloženi brojni eksponati koji svedoče o baštini i duhovnosti srednjovekovne Srbije.

Posetioci će moći da vide godinama čuvane dragocenosti - arheološke nalaze, rukopisne knjige, ikone, povelje, metalni novac, predmete darovane svetinjama i druge predmeti izuzetne vrednosti i lepote.

Riznica u Mileševi otvara se u okviru priprema za obeležavanje osam vekova ove zadužbine kralja Vladislava Nemanjića i biće treća u Mileševskoj eparhiji, nakon izlaganja javnosti dragocenosti manastira Svete trojice u Pljevljima i riznice mananstira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji.

Posebna dragocenost u riznici manastira Mileševa je štap Svetog Save, sa kristalnom kuglom i ispisanim tekstom pohvale srpskom prosvetitelju. Posle konzervacije, javnosti će prvi put biti prikazano i nekoliko knjiga iz čuvene Mileševske štamparije iz 16. veka, kao i iz skriptorija u okolnim manastirima - kaže prof. dr Anika Skovran, koja je i pripremila postavku Mileševske riznice.

Među eksponatima je i hadžijska ikona “Jerusalim”, na kojoj su oslikane scene iz Starog zaveta. Od rukotvorina, ovde se čuva i odelo patrijarha Varnave.

Brojne crkvene i umetničke starine Mileševe rasute su po drugim zemljama i krajevima, sklonjene od požara i paljevina, a neke su sačuvane i u muzejima i bibliotekama svetskih metropola.

Izvor: B 92

ORKANSKI VISOVI NA HOLYWOODSKI U LONDONU

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Pozorište, Vesti

Laurence Olivier i Merle Oberon glumili su Heathcliffa i Cathy u hollywoodskoj ekranizaciji iz 1939.

Radnja klasika engleske književnosti, romana Orkanski visovi u novoj kazališnoj adaptaciji više se ne odvija u vjetrovitim baruštinama Yorkshirea već usred paklene indijske vrućine.

U produkciji londonskog teatra Lyric Hammersmith “Visove” je u bollywoodsko ruho odjenula redateljica Kristine Landon-Smith, a tekst je prilagodio britanski televizijski glumac Deepaka Verme.

U ovoj verziji glavni junak, sumorni Heathcliff prekršten je u Krishana, a njegova ljubavna potraga odvija se uz pregršt kričavih boja i sav folklor koji prati Bollywood.

Redateljica, inače napola Indijka napola Australka, rekla je da je najveća prepreka u adaptaciji bilo ukomponirati za Bollywood neizbježnu glazbu u ovu čuvenu ljubavnu priču iz 18. stoljeća.

Izvor: Vecernji hr(M.Mik.)

RUSKI FILOZOF M. EPŠTEJN U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Ruski književnik i filozof Mihail Epštejn će 5. maja u Beogradu predstaviti svoju knjigu eseja “Solo amore” (Ljubavlju samo), najavljeno je iz Biblioteke grada Beograda.

Knjiga “Solo amore”, koju je objavila beogradska izdavačka kuća “Konras”, biće predstavljena 5. maja od 19 časova u Biblioteci grada Beograda, a na promociji će, pored Epštejna, učestvovati Amra Latifić, Miloslav Šutić i Srđan Stanišić.

Književnik, filozof, kulturolog i esejist Mihail Naumovič Epštejn rođen je 1950. godine u Moskvi. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta 1972. godine.

Tokom sedamdesetih godina učestvovao je u radu sektora za teorijske probleme Instituta za svetsku književnost i predavao književnost na moskovskim fakultetima. Osamdesetih godina osnovao je i vodio interdisciplinarna udruženja humanističke inteligencije u Moskvi.

Od 1990. živi i radi u SAD, kao profesor teorije kulture i ruske književnosti na Univerzitetu Emori.

Član je ruskog PEN centra i Akademije ruske savremene književnosti. Njegova dela prevođena su na četrnaest jezika. U Srbiji su objavljene knjige “Esej” (1997), “Postmodernizam” (1998), “Ruska kultura na raskršću” (1999) i “Blud rada” (2001).

Septembra 2007. godine boravio je u Srbiji kao gost magazina “Zenit” i održao predavanja u Beogradu i Novom Sadu.

Izvor: B 92

SINEMA SITI OD 6. DO 14. JUNA

Nebojša Đorđević    Vesti

 

NOVI SAD - Internacionalni festival filma i medija “Sinema siti” održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu, a tokom devet dana biće predstavljen filmski, akademski i muzički program, kao i festival medija, uz učešće domaćih i filmskih umetnika iz celog sveta, najavio je danas organizator, Udruženje “Exit”.

Filmski program predstaviće 150 ostvarenja u okviru 16 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim tematskim paralelnim programima.

Za “Grand Priks” takmičiće se filmovi iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv “Egzit Point”, dok će se za nagrade u okviru selekcije “Nacionalna klasa” nadmetati domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine.

Takmičarska selekcija “Up tu 10.000 baks” predstaviće filmove snimljene sa budžetom do 10.000 dolara, koji se biraju putem konkursa festivala, a selektor ovog programa je reditelj Dejan Zečević.

Kroz revijalni program biće prikazana neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja ove godine, muzički filmovi u selekciji “Planet Rok”, omaž jednom od naših autora, lektira filmske komedije po izboru Peđe Protića kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija - “Rispekt to Turki” i “Novi latino film”.

Za ljubitelje horor žanra selekcija predstavlja “Godzila filmove” po izboru našeg poznatog strip umetnika Zorana Janjetova, a publika će biti u prilici da upozna čuvenog autora animiranog filma Bila Plimptona.

Egzit i Sarajevski filmski festival (SFF) ove godine počinju zvaničnu saradnju, koja će obuhvatiti oblast filma i muzike, organizacije kulturnih i zabavnih događaja, pa će u okviru “Sinema sitija” biti prikazani i najbolji regionalni filmovi po izboru SFF, a naša publika će biti u prilici prvi put da pogleda na velikom platnu neke od zajednički kreiranih programa i filmskih otkrića ova dva festivala.

U okviru medijskog programa festivala -”Bogatstvo naroda” biće razmatran uticaj liberalne ekonomije i finansijskog sektora na stanje društva i pojedinca, dok će učesnici akademskog programa pokrenuti značajne teme filmske umetnosti i filmske industrije.

U večernjim časovima predviđena su raznovrsna muzička dešavanja.

Ovogodišnji festivalski centar biće Srpsko narodno pozorište, a filmovi će se prikazivati u pet zatvorenih i tri bioskopske arene na otvorenom koje će imati najsavremeniju kino opremu.

Ulaznice za “Sinema siti” naći će se u prodaji od 25. maja, a cena ulaznice za pojedinačne projekcije filmova na lokacijama u Srpskom narodnom pozorištu i Katoličkoj porti biće 100 dinara, dok će ulaz na ostalim lokacijama biti besplatan.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine