MEJSI GREJ U BEOGRADSKOJ ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Čuvena soul pevačica Mejsi Grej (Macy Gray) održaće koncert u nedelju, 24. maja u Beogradskoj areni, koja je i organizator ovog nastupa.

Ovo će biti prvi nastup Mejsi Grej u našoj zemlji, a kako su organizatori saopštili trajaće 90 minuta.

Kapacitet mesta u Beogradskoj areni biće ograničen na oko 3 000. Informacije o prodaji ulaznica biće uskoro objavljene.

Mejsi Grej se smatra “spasiteljkom” soul muzike. Za njen glas mnogi kažu da je kombinacija Bili Holidej i Tine Tarner. Prihvatili su je i kritičari i publika odmah po izlasku njenog debi albuma 1999. godine.

Ova kantautorka dobitnica je nagrade Gremi za najbolji pop vokal za hit singl „I Try”, koji je takođe bio nominovan za pesmu godine i album godine.

Njen debitantski album „On How Life Is” prodat je u više od 7 miliona primeraka širom sveta. Na drugom albumu „The Id”, izdatom 2001, nalaze se pesme poput „Psychopath”, „Sexual Revolution” i „Sweet Baby”.

Njene pesme takođe su se našle na saundtreku filmova „Rush Hour 2″ (pored numera koje izvode Fatboy Slim, Slick Rick i Blackeyed Peas), „Osmeh Mona Lize”, „8 milja”, „Čikago” (sa Queen Latifom i Lil Kim), i u skorije vreme, na saundtreku filma „Deja vu” sa Denzelom Vošingtonom.

Najnoviji album ove pevačice objavljenim posle duže pauze pod naslovom „BIG” u izdanju „Will.I.Am” sa Ronom Ferom kao producentom, donosi pesme u rasponu od emotivnih „What I Gotta Do” i „Finally Made Me Happy” do balade „One”, od fank-rokbit numere „Getto Love”, do modernih dens hitova poput „Okay” i „Get Out”, koje autorski potpisuju Vil (Will) i novoformirani produkcijski tim Džastina Timberlejka, „JAW breakers”.

Po prvi put na ovom izdanju Mejsi je pristala da radi sa drugim muzičarima, autorima i producentima. Pored „Will.I.Am” i Timberlejka, čuvene Natali Kol i Fergi radile su na harmoniji pesama i pevale prateće vokale, dok je Tidra Mozes (Teedra Moses) zajedno sa Mejsi napisala reči za nekoliko pesama („Finally Made Me Happy”, „Getto Love”).

Izvor: B 92

PIKASOVA SLIKA ĆERKE NA AUKCIJI

Mirjana Stanojevi?    Slikarstvo, Vesti

LONDON - Slika Pabla Pikasa na kojoj je naslikao svoju ćerku Maju (Maya) kad je imala dve i po godine, delo je od kojeg se najviše očekuje na Sotbijevoj aukciji u Njujorku, u maju.

Slika “Dvoipogodišnja umetnikova ćerka sa brodom” iz 1938. nikada nije bila na aukciji i bila je 35 godina u Pikasovoj ličnoj zbirci, sve do njegove smrti 1973, pa se pretpostavlja da je bila jedna od njegovih omiljenih.

Eksperti procenjuju da bi ta slika, koja će biti ponudjena na aukciji radova impresionista i modernista 5. maja, mogla da dostigne cenu izmedju 16 i 24 miliona dolara.

Izvor: Večernje novosti / Beta

ŽIVOT U GLINI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

U petak 24. aprila u 14 časova u Konaku kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8, biće otvorena izložba “Život u glini - neolitska umetnost na tlu Beograda”. Autori izložbe su Bisenija Petrović i Miloš Spasić.

“Izložbom Život u glini Muzej grada Beograda prvi put u celini predstavalja reprezentativnu zbirku neolitske figuralne plastike. Prošli su milenijumi od vremena kada su razigrani prsti neolitskih ljudi oblikujući glinu udahnuli život svojim malim bogovima, čuvarima, precima, igračkama… Pred posetiocima će se naći prva umetnička dela sa teritorije Beograda. Pozivamo Vas da oslušnete buku i graju praistorijske svakodnevnice, da vidite igru boja pred suton neolitskog dana. Figuralna plastika i drugi predmeti predstavljeni na izložbi u Konaku kneginje Ljubice samo su naizgled nepomični i ćute. Usudili smo se da bar na trenutak oslobodimo njihov šapat, osmeh, neodlučan i stidljiv pokret.”

- iz kataloga “Žvot u glini - neolitska umetnost na tlu Beograda” autora B.Petrović, V.Katić, M.Spasić.

Izvor: Arte

RUSKI UMETNIK IZLAŽE KTV UBIJENIH VOJNIKA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

LONDON - Ruski umetnik Andrej Molodkin, koji će na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavljati svoju zemlju, izložiće instalaciju u kojoj će biti korišćena ljudska krv.

Ovaj bivši pripadnik Crvene armije, danas jedan od najpoznatijih savremenih umetnika u svetu, saopštio je ovu vest na otvaranju svoje prve samostalne izložbe u Londonu “Tečna savremenost”.

Izložba, koja gostuje u londonskoj galeriji Orel Art, nagoveštava instalaciju koju će Molodkin prikazati u junu u Veneciji.

Reč je o dva kaveza, reprodukcijama žičane pregrade za optuženike u ruskim sudnicama, na kojima je istaknut natpis “Das Kapital”, preneli su mediji.

Unutar skulpture, kroz rešetke kaveza i slova natpisa, kruži sirova ruska nafta kao simbol krvi kapitalističkog društva.

Govoreći o učešću na predstojećoj smotri u Veneciji, Molodkin je rekao da će predstaviti rad pod nazivom “Crveno i crno”, sačinjen od dve staklene kopije čuvene helenističke skulpture Nike od Samotrake. Jedna će biti ispunjena naftom iz Čečenije, a druga krvlju ruskih vojnika koji su služili u toj ruskoj republici u vreme sukoba.

Kontroverzni umetnik, naime, smatra da je trka za naftom glavni uzrok gotovo svih sukoba u svetu. Stoga u svojim umetničkim radovima često koristi sirovu naftu i ljudsku krv kao simbol gramzivosti velikih sila.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

“METAMORFOZE KULTURE” TONČIJA MARULJIĆA JE HRVATSKA KNJIGA GODINE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

PRVI LAUREAT nagrade koju je osnovala Hrvatska poštanska banka s Večernjim listom, Maticom hrvatskom i HRT-om

Dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u nagrađenom djelu prepoznaje “znakove vremena” i njihov utjecaj na kulturu, religiju, znanost, bioetiku
Dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u nagrađenom djelu prepoznaje “znakove vremena” i njihov utjecaj na kulturu, religiju, znanost, bioetiku

Metamorfoze kulture - dr. Tončija Matulića, profesora na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, pobijedile su na natječaju za nagradu Hrvatska knjiga godine.

Laureat je proglašen večeras na prigodnoj svečanosti u Studiju Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji. Tako je završio višemjesečni težak posao žirija novoustanovljenoga knjižnog priznanja u nas. Nagradu, koja pobjedniku donosi 10.000 eura (u kunskoj protuvrijednosti) i skulpturu “Viktorijine kockice” akademske kiparice Tanje Perišić, utemeljila je Hrvatska poštanska banka s partnerima Večernjim listom, Maticom hrvatskom i Hrvatskom radiotelevizijom.

Na natječaj je bilo prijavljeno 70-ak naslova objavljenih lani, i to svih žanrova, od beletrističkih i publicističkih, do stručnih i znanstvenih.

Pet finalista u borbi

Ocjenjivački sud u kojem su bili Franjo Sinković (predsjednik), Goran Ogurlić, Dražen Ilinčić, Igor Zidić, Gojko Bežovan, Žarko Dadić i Zvonimir Jakobović, u nekoliko je eliminacijskih krugova sužavao broj naslova koji ostaju u natjecanju za prvu titulu Hrvatske knjige godine. Do napete završnice, uz pobjedničku knjigu, dospjela su još četiri odlična djela. Među njima bila su dva romana: “Baba Jaga je snijela jaje” svjetski renomirane Dubravke Ugrešić i prvijenac “Prodajem odličja, prvi vlasnik” Roberta Međurečana. U najužoj konkurenciji ostala su i dva znanstvenika: književni teoretičar Pavao Pavličić s djelom “Mala tipologija hrvatske lirike” i lingvist Ranko Matasović s “Poredbenopovijesnom gramatikom hrvatskoga jezika”.

Žiri se odlučio za kompleksnu, tisuću stranica opsežnu knjigu dr. Matulića u nakladi “Glasa Koncila”. Autor metamorfoze kulture, kako naznačuje već podnaslovom “Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno-tehničke civilizacije”, prati iz sasvim određenoga kuta.

Izazovi vremena

Njegovo je polazište teološko, ali i filozofsko i etičko. Moderna civilizacija mijenja sve temeljne elemente kulture i čovjekove svakidašnjice. Dr. Matulić uočava da se svi etički izazovi našega doba mogu svesti na jedan nazivnik, a to je realna moć samouništenja. Iz te moći javila se ekološka kriza, njezin je odraz biotehničko revolucioniranje života, njezina je posljedica i aktualna globalna ekonomska kriza.

- To su simptomi, a uzrok je - kaže T. Matullić - u radikalnim metamorfozama kulture koje nastaju zbog dubokih preobrazbi ljudskoga duha. No, ljudski je duh postao problematičan. Rješenja koja se svagdan nude saniraju, ali ne ozdravljuju od krize. Sanacija je tek improvizacija - uvjeren je dr. Matulić.

- Autentični ljudski život - argumentira nam dalje autor prve Hrvatske knjige godine - nemoguć je ako smo osuđeni na improvizirani život koji previše košta, a premalo usrećuje. Čovjeku se krade duh, a zauzvrat mu se daju jeftine kategorije i površna iskustva s okusom tjeskobe, neizvjesnosti i besmisla - zaključuje laureat nagrade čiji je smisao upravo da istakne djela trajne ljudske vrijednosti.

Izvor: Večernji.hr Mirjana Jurišić Foto: Željko Hladika