VRAĆA SE ROBERT LANGDON

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Pisac Den Braun objavljuje novi roman sa junakom koji se proslavio u “Da Vinčijevom kodu”.

Knjiga “Izgubljeni simbol” baviće se periodom od 12 časova u jednom danu simbologa Langdona, saopštila je izdavačka kuća “Rendom haus”.

“Veliki je izazov uložiti pet godina istraživanja u radnju od 12 sati”, rekao je Braun (44) i dodao da knjiga izlazi 15. septembra.

Premijera pred-nastavka “Da Vinčijevog koda”, “Anđeli i demoni”, zakazana je za 15. maj, a studio “Kolumbija” već je najavio da će adaptirati i “Izgubljeni simbol”.

Roberta Langdona u filmovima igra dvostruki oskarovac Tom Henks.

Izvor: (MONDO)

POKRENUTA SVETSKA DIGITALNA BIBLIOTEKA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić danas je prisustvovao ceremoniji pokretanja Svetske digitalne biblioteke u sedištu UNESKO-a u Parizu, koja će širom sveta učiniti dostupnim kulturno blago iz svih epoha ljudske istorije, saopštila je NBS.

UNESKO i 32 nacionalne biblioteke kao partnerske institucije su danas pokrenule internet portal koji predstavlja jedinstven kulturni materijal biblioteka i arhiva iz celoga sveta. Na adresi portala ( www.wdl.org  i sa svih meridijana svetske geografije.

Narodna biblioteka Srbije se projektu priključila među prvima, u aprilu 2008, na poziv Kongresne biblioteke iz Vašingtona, kao osma nacionalna biblioteka - partner. Kulturnu baštinu Srbije će, za sada, u trezoru Svetske digitalne biblioteke predstavljati dva dokumenta: Miroslavljevo jevanđelje, koje se već nalazi na UNESKO-voj listi “Pamćene sveta” i avangardni časopis Zenit.

Biblioteka funkcioniše na sedam jezika - arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, portugalskom, ruskom i španskom i obuhvata sadržaje sa više od 40 jezika. Omogućeno je međukulturno i međuvremensko pretraživanje i svaki od predmeta i video zapisa objašnjen je od strane stručnjaka, kustosa.

Izvor: Večernje novosti / Tanjug

“AVALA” U ĆORSOKAKU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Jedno od zdanja “Avala filma”

OČITO je da postoji želja da se posle višedecenijske agonije reši slučaj „Avala filma”, ali po pravilu, posle svake inicijative uvek sledi povratak na mrtvu tačku. Sigurno je da u zamršenoj priči vlasništa, u kome 51 odsto kapitala pripada „Jugoeksportu” koji je pod stečajem, nije lako „premostiti” zakonske prepreke. Ali, istovremeno, postoji bojazan da se priča ne završi kao sa prodajom „Beograd” filma, što je srpsku prestonicu gotovo ostavilo bez bioskopa.

Reditelj Goran Marković jedan je od onih, koji se godinama zalažu da on i njegove kolege ponovo snimaju u Košutnjaku. I kao savetnik za film ministra kulture, Marković je ponovo pre nekoliko dana podsetio na „slučaj Avala”.

- Nadam se, da će se za razliku od prodaje „Beograd filma”, ovoga puta voditi računa da se kupac već bavi filmom - kaže naš proslavljeni reditelj za „Novosti”. - Onda su stvari na startu mnogo jasnije, ne treba tu neka velika mudrost. Kao što je bilo jasno kada je „Fijat” kupio „Zastavu”, bilo je jasno da tamo neće da proizvodi čačkalice nego automobile. Oživljavanje „Avale” značilo bi i još radnih mesta, snimanje domaćih i inostranih projekata, TV serija, ali to bi za Beograd i Srbiju značilo i neprestanu cirkulaciju ljudi, izgradnju novih hotela… Sadašnji stanari „Avale” uglavnom bi se raselili, ali tu su i ljudi koji se bave filmom. Tamo, recimo, već postoji tonski studio, jedan od najsavremenijih na Balkanu - objašnjava Marković.

Krajem prošle godine govorilo se da je za kupovinu „Avale” zainteresovana investiciona kompanija „Saliport global servisis” i TV „Fajsti”, koji bi kod nas osnovali kompaniju „Vestern film prodakšn”. Već su se sastajali i sa predstavnicima iz srpske vlade, ali je tačka spoticanja bila rešavanje imovinskih odnosa.
Iz Ministarstva ekomonije, potvrđeno je za „Novosti” da su „neki investitori iz Amerike” zainteresovani za „Avalu”, ali da se još traži rešenje, kako bi se u okviru Zakona „oslobodilo” 51 odsto kapitala za prodaju.
- Kako „Avala” ima i širi kulturni značaj, neophodno je da se ministartsva kulture i ekonomije prethodno dogovore - rekao nam je Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju. - Može se sigurno naći prihvatljiv način da se isplate poverioci. Trenutno, na Košutnjaku ima 56 različitih zakupaca, ali ni to ne bi trebalo da bude prepreka za prodaju. Što se tiče „Jugoeksporta” koji je u stečaju, a nosilac je 51 osto kapitala, takođe ne bi trebalo da bude nepremostiv problem.

Da podsetimo - pre četiri godine prodaju izvesnoj luksemburškoj firmi „Stadluks investment”, sprečio je Trgovinski sud. Ova firma, u kojoj je akcije imao i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, trebalo je da uloži 330.000 evra u obnovu naše filmske industrije, a da dobije 25 hektara građevinskog zemljišta i 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na korišćenje.

Šta će ponuditi budući kupac, još se ne zna, ali će se, kako tvrde iz Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju, voditi računa da osnovna delatnost budućeg većinskog vlasnika „Avale” bude filmska produkcija.

NEDOSTUPAN

POKUŠALI smo da saznamo i šta se ovih dana dešava u „Avala filmu” ali je direktor Ranko Petrić poslednja tri dana sve vreme bio na „sastanku sa sindikatom”.

Izvor: Večernje novosti B. Niković

KINESKA KLASIKA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Pekinški simfonijski orkestar 25. aprila u Centru Sava

Pekinški simfonijski orkestar nastupiće, u okviru svoje evropske turneje, 25. aprila u Centru Sava u reprezentativnom sastavu sa više od 100 članova pod dirigenskim vođstvom maestra Tan Lihua, a kao solista predstaviće se virtuoz na udaraljkama Li Biao, najavljeno je danas iz Centra Sava.

Na programu će biti Tibetanska igra Fanga Keiđa, Kineske narodne pesme Baoa Juankaia, Slike sa izložbe Modesta Musorgskog, a svetsku premijeru će imati Koncert za udaraljke i orkestar Gua Venđinga. Pekinški simfonijski orkestar osnovao je 1977. godine maestro Li Delun, zahvaljujući čijem vođstvu je brzo izrastao u jedan od vodećih orkestara u Kini.

Kao profesionalan orkestarski ansambl, BSO nastupa svake godine na preko 80 koncerata, a pored svojih redovnih nastupa sa trenutnim muzičkim direktorom i šefom dirigentom orkestraTan Lihuom, BSO je ostvario saradnju i sa brojnim renomiranim dirigentima iz celog sveta. Kao dodatak redovnoj koncertnoj aktivnosti, Pekinški simfonijski orkestar je učestvovao u brojnim projektima međunarodne kulturne razmene, predstavljajući sa uspehom Peking i Kinu. Posebnu pažnju poklanjaju promociji simfonijske muzike kineskih kompozitora - Vang Ksilin, Bao Juankai, Huang Anlun, Ksu Ženmin, a u cilju popularizacije simfonijske muzike, BSO redovno nastupa pred mladom publikom i na koncertima koje uživo prenosi kineska televizija.

Nastup ovog orkestra na Kineskom zidu 1996.godine, koji je prenošen putem satelita, predstavio je auditorijumu širom sveta jedinstven spoj stare kineske civilizacije i moderne kulture. BSO je sarađivao sa brojnim simfonijskim orkestrima i solistima iz zemlje i inostranstva, a svake godine stotine miliona kineskih gledalaca uživa u njihovom novogodišnjem koncertu u Velikoj dvorani naroda i pred malim ekranima.

Nedavno je orkestar potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom EMI , a na evopskoj turneji nastupaju sa jednim od najzanimljivijih solo perkusionista na svetu, fascinantne tehnike, nesvakidašnje muzikalnosti i jedinstvenog stila. Biao, koji je inspirisao mnoge kompozitore da pišu muziku specijalno za njega i osvojio brojne prestižne nagrade, izvešće zajedno sa Pekinškim simfonijskim orkestrom u Centru Sava svetsku premijeru novog dela renomiranog kineskog kompozitora Venđinga.

Izvor: RTV Pink

NJUJORK TAJMSU PET PULICERA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Na ovogodišnjoj dodeli Pulicerovih nagrada dominirao je dnevnik “Njujork tajms”, koji je osvojio nagrade u pet kategorija - za istraživačko novinarstvo, udarnu vest, izveštavanje iz sveta, kritiku i foto reportažu.

Odbor za dodelu Pulicerove nagrade u novinarstvu, književnosti, drami i muzici objavio je da je najprestižniju nagradu za javni doprinos za izveštavanje o visokoj stopi smrtnosti među građevinskim radnicima dobio “Las Vegas san”.

Medijskim organizacijama, koje se isključivo objavljuju na internetu, ove godine je prvi put dozvoljeno da se takmiče u kategoriji za novinarstvo, preneo je Rojters, dodajući da, međutim, nijedna od njih nije nagrađena.

Izvor: B 92