POČINJE MANIFESTACIJA “DANI BEOGRADA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Četiri dana brojnih besplatnih programa

Ovogodišnja manifestacija Dani Beograda, koja će prema najavama gradskih čelnika, u skladu sa situacijom, proteći u znaku štednje, otpočeće danas jutarnjim razgledanjem kulturno-istorijskih spomenika Beograda.

Prvog dana ove četvordnevne gradske svetkovine, koja se u prestonici održava sedmi put, biće proglašeni dobitnici Nagrade grada Beogarad za doprinos stvaralaštvu u prošloj godini.

U jutarnju šetnju će zainteresovane povesti Turistička organizacija Beograda, počev od Palate Albanije u Knez MIhailovoj ulici.

Nešto kasnije, u holu Skupštine grada, ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić otvoriće izložbu Most na Kalemegdanu, na kojoj će biti prikazano umetničko rešenje izgleda pasarele koja će povezati Kalemegdan sa šetalištem duž Save kod Beton hale na psitsaništu.

Žitelji Sopota i Grocka imaće priliku da pogledaju izložbu Terratorija , u Pozorištancu Puž će u dva navrata, pre i popodne biti izvedena predstava Brankov urnebes .

U Zemunu kod Muzičkog paviljona Pozorište lutaka Pinokio odigraće spektakl predstavu Maks Metalik , a stariji ljubitelji pozorišta će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu uveče moći da vide Mletačkog trgovca .

Knez Mihailovom ulicom će proći Mimart karneval, u istorijskom arhivu Beograda biće otvorena izložba Logor Banjica , a ljubitelji sporta će imati priliku da u Beogradskoj areni prisustvuju polufinalnim utakmicama košarkaške NLB lige između Hemofarma i Cibone i Crvene zvezde i Partizana.

Drugog dana manifestacije centralni događaj je uručenje Nagrade Beograda, a subotu 18. april obeležiće sportska zbivanja.

Već u 10 sati startovaće Veliki Beogradski maraton, a dan će uveče zatvoriti finale NLB košarkaške lige.

Između ta dva sportska događaja Beograđani i njihovi gosti imaće priliku da razgleju kulturno-istorijske spomenike Beograda, da obiđu arheološka nalazišta Beogradske tvrđave, prisustvuju međunarodnom takmičenju u amaterskom radio orijentirungu u Košutnjaku i pogledaju dečji umetnički program tri pozorišta na Dušanovačkom trgu, a u Beogradskom dramskom pozorištu predstavu Plinska svetlost .

Poslednji dan gradske svetkovine, 19. april, obeležiće dešavanja u Skadarliji, koja će početi već od devet sati.

Između ostalog, biće predstavljen i Vodič kroz Skadarliju , a u toku popodneva i večeri u prepoznatljivom ambijentu starog Beograda u Skadarskoj ulici će nastupati muzički ansambli i glumci, a potom održane i Skadarlijske ulične svečanosti .

U toku dana biće uprliličen obilazak Beogradskog zoološkog vrta i organizovana humanitarna akcija za Svratište za decu ulice.

Uz veliki vatromet, manifestacija Dani Beograda biće zatvorena svečanim Vaskršnjim koncertom u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednica Programskog odbora za proslavu Dana Beograda Radmila Hrustanović rekla je da je ovogodišnji cilj bio da, s obzirom na ekonomsku krizu, manifestacija bude što jeftinija, a da pri tom Beograđanima sadržinski približi istoriju, sadašnjost i budućnost grada.
Ona je ocenila da je ovogodišnji program građanima možda bliži u odnosu na one prethodnih godina, jer je bila namera da Beograđanima budu otvorena vrata i drugih institucija, a ne samo onih iz oblasti kulture.

Za razliku od prošlogodišnjeg budžeta Dana Beograda, koji je iznosio 22 000 000 dinara, ovogodišnji je 14 000 000, a Skupština grada je obezbedila besplatne ulaznice za posetu dece Zoo vrtu i 2.500 besplatnih ulaznica najboljim đacima za košarkaške spektakle u Areni.

Besplatne su i sve posete kulturno-istorijskim spomenicima. Cena ulaznice za Beogradsku arenu je hiljadu dinara, a za pozorišne predstave od 200 do 1000 dinara.

Izvor: RTV Pink

KUSTURICA DOBIO MASLINOVU GRANU

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Srpski režiser Emir Kusturica dobitnik je ovogodišnje nagrade “Maslinova grana” koju tradicionalno dodeljuje ekološka emisija “Čekajući vetar” Radio Beograda 2.

Autor emisije Branislav Marinkov danas je saopštio da će 12. po redu “Maslinovu granu”, kao priznanje za zaštitu, očuvanje i unapređenje životne sredine, biti uručena Kusturici 22. aprila na Dan planete Zemlje u režiserovom Drvengradu na Mokroj Gori.

Kusturica je pre nekoliko godina na brdu Mećavnik osnovao turistički gradić u kome su sva zdanja sagrađena od drveta, u etno stilu, a tu se tradicionalno održava i njegov filmski festival “Kustendorf”.

Prošlogodišnja dobitnica ‘Maslinove grane” je bila direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije Lidija Amidžić, a prethodne rezervat prirode “Zasavica”.

Izvor: Blic Online / Beta Foto: Reuters

MIRU VUKSANOVIĆU URUČENA NAGRADA “ĐURO DANIČIĆ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Sreten Ugričić uručio nagradu Miru Vuksanoviću Foto: B.Lučić

PRIZNANJE ZAJEDNICE MATIČNIH BIBLIOTEKA SRBIJE

Književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Miro Vuksanović je prvi laureat nagrade “Đuro Daničić”, koju dodeljuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije za celokupan doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije. Na jučerašnjoj svečanosti u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu Vuksanoviću je ovo priznanje, koje se dodeljuje u čast znamenitog srpskog pisca, prevodioca, kulturnog pregaoca i upravnika Narodne biblioteke Srbije uručio sadašnji upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić.

Žiri je istakao sistematski doprinos Vuksanovića na visoko odgovornom i zahtevnom mestu upravnika Biblioteke Matice srpske, kao na planu modernizacije i razvoja jedinstvenog informacionog sistema uzajamne katalogizacije kroz strateški posao Virtuelne biblioteke Srbije. Istovremeno ukazano je na njegovo ugledno mesto na sceni savremene srpske književnosti, kao na veliki doprinos u upravljanju i u ukupnom radu Matice srpske kao najstarije i jedne od vodećih institucija kulture u Srbiji. Vuksanović je, po oceni žirija izrazit primer istaknutog bibliotečkog stručnjaka i rukovodioca, a pri tom književnik osobene i visoko vrednovane poetike i intelektualac koji u višedecenijskom kontinuitetu ostvaruje zapažene domete, tako i na širem planu kulture i književnosti, pismenosti i izdavaštva.

U svojoj besedi na uručenju nagrade Miro Vuksanović je dao skicu za jedinstven portret Đure Daničića, filologa, prevodioca, bibliotekara i naučnika i ukazao da je i sam u živom primeru kao upravnik biblioteka trideset i četiri godine, kod knjige na nekoliko mesta zaposlen na neodređeno, pisac koji je najviše napora dao stvaranju tri toma, svaki po pola hiljade stranica, naročitog leksikografskog romana u 2.706 priča o rečima i da je njegovo delovanje, po duhovnom srodstvu, u srpskom jeziku pokušalo da bude i daničićevsko ali - današnje.

Izvor: Dnevnik online

PRODIGY SE VRAĆA NA EXIT

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Grupa Prodigy će i ove godine nastupiti na glavnoj bini Exita, i to u nedelju, 12. jula.

Liam Howlett, Keith Flint i Maxim Reality se nalaze na svetskoj turneji povodom novog albuma Invaders Must Die, koji je nedavno debitovao na prvom mestu britanske liste albuma.

„Ovo je najbolji festival na kom smo nastupili ovog leta” izjavio je Liam posle nastupa na Exitu 07.

Izvor: Popboks

“JUDITA” R. KATIČIĆU ZA KNJIGU “BOŽANSKI BOJ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

NAGRADE DHK
Nagradu “Judita” dobio je Radoslav Katičić za knjigu “Božanski boj” kao najbolje djelo o hrvatskoj književnoj baštini objavljeno lani.

“Slavić” je pripao pjesniku Hrvoju Tuteku za zbirku “Cirkular” koja je ocijenjena kao najbolji lanjski prvijenac, a priznanje “Davidias” dobila je Matica makedonska za objavljivanje makedonskog prijevoda Držićevih “Komedii i pastorali”.

Nagrade daje DHK, a svečana će se dodjela održati 22. travnja u Splitu, na Dan hrvatske knjige.

Izvor: Vecernji hr (mj)