“BRILJANTIN” UNAPRED RASPRODAT NA TERAZIJAMA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Četvrta domaća verzija mjuzikla “Briljantin” imaće premijeru u Pozorištu na Terazijama 18. aprila. Karata nema.

Čuveni mjuzikl Džima Džejkobsa i Vorena Kejsija , “Brilijantin” u režiji Mihaila Vukobratovića i koreografiji Igora Barberića premijerno će biti izveden 18. aprila u Pozorištu na Terazijama u Beogradu.

U mjuziklu, koji je nastao na osnovu brodvejske verzije iz 2007. godine, nastupaju novi, mladi glumci koji su odabrani na audiciji Pozorišta na Terazijama, rekao je reditelj I upravnik tog teatra Mihailo Vukobratović na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, novi “Brilijantin” rađen je s novom muzičkom osnovom, odnosno uz muzički “tvrđe i čvršće” aranžmane Milana Nedeljkovića, prilagođene ukusu mlađe generacije.

Vukobratović je dodao da je osnovna tema predstave odnos pojedinca i grupe, odnosno pitanje kako da mlad čovek uđe u društvo, a da ne izgubi integritet.

“Poruka naše predstave - jedne velike rok žurke, jeste da ljubav i prijateljstvo od čoveka mogu da naprave socijalno biće”, rekao je Vukobratović.

Mlada glumačka ekipa je izrazila zadovoljstvo što im je pružena prilika da po prvi put zaigraju u mjuziklu i nauče mnogo o plesu, pevanju, radu sa orkestrom, podsećajući da je Pozorište na Terazijama jedini teatar u Beogradu koja organizuje otvorene audicije i tako pruža šansu svima, a naročito neiuskusnim umetnicima.

“Kao da smo ponovo upisali Akademiju, nije bilo nimalo lako, ali mnogo smo naučili za ova tri meseca, i to ono što se ne uči ni u jednoj školi”, ističu mladi glumci, od kojih su neki po prvi put igrali i pevali.

U predstavi nastupaju: Žarko Stepanov i Marjan Apostolović u ulozi Denija, Ivana Popović i Teodora Živanović u ulozi Sendi, Marko Janketić, Marjan Apostolović, Nebojša Đorđević, Milan Tuvić, Lazar Jovanov, Milan Bosiljčić, Lemana Bećirević, Nataša Bocij, Dušica Novaković, Sonja Mladenov i drugi.

Kostime je kreirala Jasminka Ješić, a scenograf predstave je Geroslav Zarić.

Ideja o “Brilijantinu” javila se 1970. godine na jednoj zabavi na kojoj su autori Džim Džejkobs i Voren Kejsi odlučili da napišu mjuzikl o životu tinejdžera poput onih iz njihove škole, inspirisani muzikom 50-ih godina.

“Brilijantin” je premijerno izveden 1971. u Čikagu, a godinu dana kasnije na Brodveju, gde je stekao ogromnu popularnost kod publike.

Slavi predstave doprineo je i film iz 1978. godine, u kojem glavne uloge tumače Džon Travolta i Olivija Njutn Džon. Za potrebe filma dopisano je i nekoliko novih presama.

Na brodvejskoj sceni postavka “Brilijantina” je obnavljana 1994. i 2007. godine. Mjuzikl je na sceni Pozorišta na Terazijama prvi put bio izveden sedamdesetih godina.

Pretpremijera je 16. aprila, ali je kao i premijera već rasprodata, a prve reprize su 22. i 23. aprila.

Izvor: (MONDO)

OBELEŽAVA SE DVA VEKA OD ROĐENJA TVORCA PISMA ZA SLEPE

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

U Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu juče je otvorena izložba povodom dva veka od rođenja Luja Braja, tvorca reljefnog pisma za slepe.

Postavka “Put svetlosti-Brajevo pismo i obrazovanje slepih u Srbiji” predstavlja različitu literaturu na Brajevom pismu, kao i opremu za pisanje, reljefne tablice, šila i pisaće mašine.
Izložba je prilagođena osobama sa oštećenim vidom i njihovom taktilnom čulu, pa su eksponati izloženi u otvorenim vitrinama i obeleženi legendama štampanim brajevim pismom.

Luj Braj je rođen 1809. godine u Francuskoj. Oslepeo je u trećoj godini nakon nesreće u očevoj radionici. U svojoj dvadesetoj godini objavio je rad “Pisanje reči i muzike pomoću tačaka, namenjeno slepim osobama”.

Brajevo pismo, nakon dugogodišnjeg osporavanja, priznato je kao zvanično pismo za slepe 1854. dve godine nakon Brajeve smrti.

Izložbu u Univerzitetskoj biblioteci je otvorio rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, koji je tom prilikom rekao da se trenutno radi na utvrđivanju preciznog broja studenata sa hendikepom na fakultetima u Beogradu i definisanje njihovih najvećih problema.

“Potrebna nam je pomoć studenata sa hendikepom, oni su ti koji treba da nas upute i kažu nam šta im je najpotrebnije. Vrata univerziteta su im uvek otvorena i u svako doba mogu da dođu da razgovaramo”, rekao je Kovačević.

On je podsetio da je u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković pre godinu dana otvoren Centar za studente sa hendikepom koji za cilj ima da podstakne što veći broj mladih sa različitim vrstama hendikepa da upišu fakultet i omogući im što efikasnije studiranje.

“Problem je u tome što se mali broj osoba sa hendikepom odlučuje da studira pošto nisu sigurni kako će se u svemu snaći i na kakve će proble naići”, kazao je Kovačević.

On je najavio da bi pored Beograda centri za studente sa hendikepom trebalo uskoro da zažive i na ostalim univerzitetima u Srbiji.

Izvor: Blic Online/Beta

FILM “PRINC OD PAPIRA” TRIJUMFOVAO U INDIJI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Na upravo završenom međunarodnom dečijem filmskom festivalu (ICFF) u gradu Laknau u Indiji, „Princ od papira” u režiji Marka Kostića, osvojio je nagradu za najbolji film.

Festival je održan pod pokroviteljstvom međunarodne humanitarne organizacije Montesori.
Ovo je deveta nagrada za ovaj film, po scenariju Vladislave Vojnović, a u produkciji Luks filma. Seriju „Princ od papira”, nastalu po motivima ovog nagrađivanog filma emitovaće RTS 1.

Izvor: Blic Online

AMAZON OPTUŽEN ZA CENZURU KNJIGA SA GAY TEMATIKOM

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Foto: remybumppo.org

Vidalove knjige među prvima su skinute s liste

ZAGREB - Amazon se ovih dana našao u priličnim problemima nakon što je sa svoje liste bestselera skinuo dobar dio knjiga gay tematike, uključujući i one cijenjenih autora kao što su Gore Vidal, Annie Proulx i E. M. Foster.

Tehnička pogreška

Šefovi Amazona poručili su da je do promjena na listi došlo zbog pogreške u katalogizaciji, u što malo tko vjeruje.

Nema Planine Brokeback

“Brokeback Mountain” Annie Proulx i “The city and the Pillar” Gorea Vidala među prvima su uklonjene s liste, što je izazvalo ogorčene reakcije korisnika, ali i izdavačkih kuća spomenutih pisaca koji su istaknuli kako je jedini razlog skidanja s liste činjenica da je riječ o knjigama koje se bave gay temama.

Posjetitelji Amazona optužili su ovu najveću on-line knjižaru za cenzuru, a mnogi su najavili da više nikada na Amazonu neće kupovati knjige.

Najviše komentara oko ovog, u najmanju ruku skandaloznog Amazonova postupka krenulo je s Facebooka i Twittera, na kojima korisnici već od proteklog vikenda pozivaju sve na bojkot Amazona.

Među autorima čijih knjiga više nema na Amazonovoj listi su još James Baldwin, Mark Doty, Paul Lisicky, Craig Seymour i Stephen Fry.

Nova lista

Međutim, šefovi Amazona su preko svog glasnogovornika poručili da je do promjena na listi došlo zbog tehničke pogreške pri katalogizaciji knjiga, u što malo tko vjeruje s obzirom na to da na listi više nema knjiga čija je tema isključivo homoseksualnost.

Izvor: Jutarnji hr A. Arslani

DISCIPLINA NA TURNEJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Disciplin A Kitschme ima solidno popunjen koncertni kalendar u narednih mesec dana.Tako će najpre 24. aprila nastupiti na PEN Festivalu u mađarskom gradu Pečuju, potom 2. maja u slovenačkom pograničnom gradiću Nova Gorica (Klub Mostovna), 15. maj je rezervisan za nastup u Mostaru (OKC Abrašević), 16. maj u Sarajevu (Dom mladih Skenderija), da bi grupa potom krenula put Hrvatske.

Tamo će 22. maja svirati na alternativnom festivalu Opatijske Barufe u Opatiji i sutradan u zagrebačkom klubu Boogaloo.

Inače, Koja ovih dana u studiju Digimedia završio produkciju novog albuma sastava Zerkman Big Bang (koga čine bivši Disciplinin trubač Zerkman i ritam sekcija KKN-a Vlada i Bane).

Takođe privodi kraju video i audio montažu svog projekta Funk-I-Lastiš Crnog Zuba, sastavljenog od pet jam sessiona održanih tokom 2004. na Akademiji.

Koja je tom prilikom svirao gitaru, a učestvovali su članovi grupa Neočekivana Sila koja se Iznenada Pojavljuje i Rešava Stvar, Darkwood Dub, Eyesburn, RTS Jazz Orkestar, Električni Orgazam, Partibrejkers, Svitanje, Jarboli…

Izvor: Popboks