“DON Q” IZ ŠTUTGARTA U ATELJEU 212

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Štutgart balet iz Nemačke nastupiće na Beogradskom festivalu igre sa predstavom „Don Q”, 11. aprila od 20 sati u Ateljeu 212, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. U predstavi igraju Egon Madsen i Erik Gotje, a koreograf je Kristijan Špuk. Plesni spektakl je specifična interpretacija „Don Kihota”, koja posmatrača vodi u svet dvojice velikih igrača različitih generacija.

- Cela plesna predstava ima specifičnu priču, odnosno ideju. Na sceni su muškarci smešteni u sobe iz kojih ne mogu da izađu, što predstavlja odnos između dve različite generacije koje sagledavaju dešavanja današnjice na različite načine. Egon Madsen ima ulogu tzv. „Don Q”, odnosno starijeg gospodina, koji je nosilac priče. Egon je uvek odlično glumio, ali smo obojica prestali da se bavimo klasičnim predstavama u isto vreme, i počeli da igramo u modernim predstavama. Započeli smo zajednički rad zbog izuzetne plesne veštine, obojica možemo da uradimo čak 10 pirueta. Kasnije je naš odnos postao dublji, a Egon je postao moj anđeo čuvar, koji se brine o mojoj karijeri i vraća me na pravi put kad malo skrenem. Obojica smo klovnovi, ali nismo uvek smešni - objasnio je Erik Gotje.

- Obišli smo ceo svet sa predstavom „Don Q”, a najuspešnija je bila u Londonu. „Don Q” je baletska, ali i pozorišna predstava. Muzika je veoma promenljiva, jer se „mešaju” Šubert i Igi Pop. S obzirom da ja imam glavnu ulogu, Erik Gotje glumi muške i ženske uloge, pa čak i konja. Za ove uloge nas je izabrao koreograf Kristijan Špuk. Veoma smo srećni što zajedno igramo u mnogim pozorištima - izjavio je Egon Madsen.

Madsen je, inače, veoma važan za istoriju Štutgart baleta. Bio je direktor Baleta u Frankfurtu, kao i pomoćnik direktora Baleta u Štutgartu. Nakon 20 godina odsustvovanja sa scene, na poziv Jiržija Kilijana, dobija angažman u Holandskom plesnom teatru, a 1999. je postao umetnički direktor ovog teatra. Madsen sada radi kao slobodni umetnik, a najviše sarađuje sa Štutgart baletom, Norveškim nacionalnim baletom, Nacionalnim baletom Čilea, Nacionalnom plesnom kompanijom iz Madrida i Baletom Opere iz Beča. Takođe, Madsen predaje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, Plesnoj akademiji u Roterdamu i Školi Baleta Bečke opere.

Dalija Aćin na festivalu u Beču

U bečkoj Muzejskoj četvrti, od 16. jula do 16. avgusta biće održan Međunarodni plesni festival ImPulsTanz, najavili su organizatori. Festival će otvoriti grupa svetski poznatog stepera Saviona Glovera iz Njujorka. Na festivalu će se okupiti i svetske zvezde savremenog plesa, poput grupe Ultima Vez Wima Vandekeybusa, belgijskog kultnog benda Deus rokera Maura Pawlowskog, francuske ikone koreografije Maguy Marin i CCN de Rillieux-la-Pape, Dalija Aćin sa grupom Recognize Crew, kao i Olivier Dubois. Festival nudi bogati program radionica koje obuhvataju zabavne, opuštajuće, izuzetno naporne, poznate i otkačene mogućnosti pokreta za ljubitelje plesa od četiri do 94 godine. Compress

Izvor: Danas S. Bujišić

BEOGRADSKI FANTOM: “NIKAD VIŠE”

Mirjana Stanojevi?    Film, Muzika, Vesti

Promovisan je spot iz omiljene filmske priče - “Beogradski fantom”

Film „Beogradski fantom”, pronašao je put do srca bioskopskih gledalaca, ostavivši u prvoj nedelji prikazivanja iza sebe na blagajnama visoko producirana ostvarenja.

Iako odličan filmski skor potpisuje Nemanja Mosurović, stvaranje pesme koja otvara i zatrvara film, autori su poverili iskusnijoj ekipi, kako bi kroz radijski singl dočarali vreme u kome se film odigrava.

Pesmu “Nikada više”, potpisuju Sanja Ilić i Marina Tucaković, a peva je svojim nostalgičnim, moćnim vokalom Bisera Velentalić. Kombinacija nostalgije i savremenije dinamike sa kadrovima klasične filmske jurnjave automobilima, deluje na pripadnike svih generacija i muzičkih afiniteta.

Izvor: Mondo

APRIL - MESEC POŠTOVANJA DŽEZA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Novosadski Američki kutak (Petra Drapšina 3) ovog meseca organizovaće brojne programe - projekcije filmova, izložbe, koncerte, predavanja, radionice za decu (…) - namenjene “promociji i širenju džeza kao jednog od najvažnijih darova američke kulturne baštine”. “Koncept je jednostavan: izabran je jedan mesec za godišnje javno obeležavanje džeza. Cilj Meseca poštovanja džeza 2009. jeste da se široj javnosti skrene pažnja na slavu džeza, kao i na njegov nekadašnji i sadašnji značaj. Ideja je da se podstaknu muzičari, mediji, muzeji, institucije kulture i šira javnost kako bi se ponudili posebni programi o džezu. Svrha programa je da se privuče veća pažnja publike na izvanrednu baštinu i istoriju džeza. Pored toga, program se organizuje s namerom da stimuliše savremenu džez scenu i ljude svih generacija kako bi bili uključeni u izučavanje tog muzičkog pravca, slušali džez na radiju i ostalim modernim nosačima zvuka, čitali knjige o džezu…”, objašnjava Milica Nikoletić, koordinatorka Američkog kutka.

Inače, april je mesec rođenja mnogih vodećih imena džeza, kao što su: Djuk Elington, Ela Ficdžerald, Besi Smit, Bili Holidej, Lajonel Hempton, Geri Maligan, Tito Puente, Herbi Henkok… “U julu 2001, Nacionalni muzej američke istorije je zajedno s Nacionalnom fondacijom za umetnike najavio novu veliku inicijativu Meseca poštovanja džeza. U slavu džeza, Mesec… je prvi put organizovan u SAD 2002, a danas se obeležava u 50 država SAD i još 18 zemalja sveta. Srbija zahvaljujući projektu organizacije ‘Supreme Factory’ i Američkog kutka ulazi u krug poštovalaca džeza i pridružuje se onima koji džez smatraju kulturnim blagom sveta”, javljaju iz Kutka. U okviru Meseca poštovanja džeza, večeras (subota; 19 sati) u Studiju M (Ignjata Pavlasa 3) održaće koncert grupe “Kvantno polje” i slušaće se džez (22) po izboru Nenada Georgijevskog i didžeja Lemona u pivnici “Gusan” (Zmaj Jovina 4).

Izvor: Građanski list EGL

RUSKI PISAC GENIS GOST BEOGRADA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Ruski pisac Aleksandar Genis predstaviće na književnoj večeri, 14. aprila u SKC-u, svoju knjigu eseja “Hrana, krv i tlo”, koja je upravo na srpskom jeziku objavljena u izdanju “Geopoetike”.

U Studentskom kulturnom centru, pored književne večeri, 14. aprila, biće upriličeno i druženje sa čitaocima, tokom kojeg će autor potpisivati primerke svoje knjige koju je sa ruskog prevela Draginja Ramadanski.

Aleksandar Genis je, inače, u Srbiji na poziv organizatora Festivala proze u Novom Sadu i njihov je gost od 13. do 17. aprila.

Knjiga “Hrana, krv i tlo” je originalno objavljena na srpskom jeziku uz saglasnost autora i u najvećem obimu je nastavak knjige “Stočiću, postavi se” - priče o jelima i kulturi kuhinje sa najrazličitijih strana sveta. Potom, ona je geopetička slika pojedinca u kulturi, ali i nacija u istoriji. I najzad, ona je ispisana u žanru eseja, kao biserna ogrlica sastavljena od gastro-kulturoloških putopisa, epistemološkog dovikivanja o poreklu pojedinca i naroda i britkih definicija o genima izniklim iz tla sa koga potičemo, navedeno je u saopštenju “Geopoetike”.

“Geopoetika” je do sada objavila i Genisove knjige “Američka azbuka - Crveni hleb”, “Dovlatov i okolina”, “Tama i tišina”, “Kula vavilonska”, “Vesti iz Edena” i već pomenutu “Stočiću, postavi se”.

Izvor: B 92

I ROK, I BLUZ, I PSIHODELIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Sjajna američka rock-blues-psychedelic grupa “Radio Moscow” održaće koncert u novosadskom kafeu “Lazino tele” (L. Telečkog 16) u nedelju, 12. aprila. Što je najlepše - neće se naplaćivati ulaznice! Bend “Radio Moscow” nastao je pre pet godina, iz saradnje dvojice garažnih punk-hard-rock-psychedelic nastrojenih mladića - gitariste, pevača, kompozitora i bubnjara Parkera Grigsa i basiste Luka Makdafa, uz kasnije pridruženog im saradnika (čuvenog!) Dena Oerbaha.

“Radio Moscow” svira u retro-rok maniru, karakterističnom za rane sedamdesete godine prošlog veka. Muzički stil benda možemo definisati i kao fuziju bendova kao što su “Black Keys” i “White Stripes”. Ime su odabrali po propagandi iz doba tzv. hladnog rata - radija “Glas Rusije” - “Radio Moscow”. Frontmen i gitarista benda Parker svirao je u nekoliko garage punk grupa i tako stvorio zanimljiv spoj energije i neočekivanih promena tempa s gitarskim bluz deonicama. Den Oerbah iz grupe “Black Keys” čuo je njegove snimke i oduševio se! Ponudio se da im uradi produkciju za prvi album (objavila ga je kuća “Alive Records”, a kritika ga je proglasila za jedno od najboljih muzičkih izdanja u 2007).

Koncert grupe “Radio Moscow” u “Teletu” organizovan je u okviru tamošnjeg aktuelnog serijala koncerata (24. marta su na istom mestu svirali Amerikanci “Cheap Time”) pod nazivom “Garažni sokak uživo u Lazinom teletu”, a u saradnji s beogradskom kućom “Bad Music For Bad People”. Sledeći koncert “Garažnog sokaka” u “Teletu” biće nastup tuzlanske rokenrol i ritam i bluz atrakcije “No Rules” 7. maja, dok je ranije najavljena svirka američkog garage rock benda “Two Cow Garage”, kako saznajemo, “pomerena za jesen”.

Izvor: Građanski list EGL