PRVI U SVETU DIZAJNA

Nebojša Đorđević    Vesti

Dušan Nešić nagrađen najprestižnijom nagradom u oblasti dizajna proizvoda

Nagrađeni sistem rasvete „Mediko”

Dizajner Dušan Nešić dobitnik je nagrade „Red Dot”, najprestižnijeg internacionalnog priznanja koje se dodeljuje za dizajn proizvoda. Program svetiljki „Mediko”, koje je Nešić dizajnirao za kompaniju „Bak”, time je ušao u istoriju srpskog dizajna kao prvi proizvod iz naše zemlje koji je nagrađen „Crvenom tačkom”.

Nešiću će ovo priznanje biti uručeno 29. juna u nemačkom gradu Esenu, kada će „Mediko” biti izložen u Muzeju Red Dot, koji sa oko 1.500 proizvoda - eksponata ima najveću stalnu postavku savremenog svetskog dizajna.

- „Red Dot” će biti dodeljen u sedamnaest kategorija. „Mediko” je nagrađen za najbolje dizajniran proizvod u oblasti medicine. Tako se na listi dobitnika, pored Nemačke, Švajcarske, Japana i drugih zemalja vodećih u dizajnu, prvi put našla i Srbija, kaže nagrađeni dizajner.

Sistem „Mediko” predstavlja bolničku svetiljku koja omogućava direktno i indirektno osvetljenje bolničkih soba, kao i razvod strujne i komunikacione instalacije, neophodne za negu pacijenata. U kompaniji „Bak” kažu da su neke bolnice iz Danske i Italije već pokazale interesovanje za ovaj proizvod.

- Inicijativu za osmišljavanje ovakvog sistema rasvete dali su rukovodioci „Baka” jer se to uklapa u njihovu strategiju obogaćivanja asortimana. Bilo je potrebno tri godine da dođemo do finalnog rezultata, jer je ovakav tip proizvoda zahtevan što se tiče i dizajna i proizvodnje. Ideja je bila da napravimo jednostavan, a opet funkcionalan proizvod koji zadovoljava sve standarde. Neki od sadašnjih bolničkih sistema rasvete su prilično glomazni, iz njih vire razni kablovi i utičnice, pa to može delovati prilično zastrašujuće i frustrirajuće za samog pacijenta. „Mediko” je zamišljen kao jedna linija koja pruža dovoljno svetlosti, a, opet, ne ometa druge pacijente, kaže Dušan Nešić, koji se poslednjih nekoliko godina posvetio dizajnu svetiljki i sistema rasvete.

Nešić je 1988. godine diplomirao, a 1993. magistrirao industrijski dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde danas ima zvanje vanrednog profesora. Član je ULUPUDS-a, a, osim za kompaniju „Bak”, radio je na projektima industrijskog dizajna i za „Alfa plam”, „ENEL”, IMK „14. oktobar”, „Hipol” i druge. Pored nagrade „Red Dot”, dobitnik je priznanja „Dobra igračka”, kao i nagrade Privredne komore Beograda u znak priznanja za rad na afirmaciji i promociji dizajna.

- Mislim da se u Srbiji dizajn često površno shvata jer se svodi samo na estetiku nekog proizvoda. Industrijski dizajn podrazumeva da, pored estetske, proizvod ima i funkcionalnu i konstruktivnu vrednost, kaže Nešić.

„Red Dot” (crvenu tačku) pre pet godina dobio je i srpski dizajner Branko Lukić, ali je proizvod za koji je tada nagrađen proizvela jedna švajcarska kompanija.

Izvor:  Politika S. Korać

VAN GOGH “LAVIRINT”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Novi album benda Van Gogh, „Lavirint”, predstavljen je juče u Studiju 5 PGP RTS, gde je i snimljen. Bend je na novom albumu uspeo da zadrži sve svoje najbolje osobine, pre svega energiju, ali i da, na instrumentima, stvori novi rok zvuk.

Prema rečima članova benda, Van Gogh i dalje ume da „trese grad”, ali to čini muzikom koja ima više slojeva nego na prethodnim albumima. Bend nudi novi perfektan zvuk, koji nimalo nije komercijalan. Ipak, očigledno je da sve nove pesme sa lakoćom mogu postati hit. Takozvana šetnja kroz „Lavirint” traje 40 minuta, ali mnogi će poželeti kroz njega da prođu ponovo ili da ostanu u njemu zauvek. „Muzika na novom albumu opuštenija je od one na svim prethodnim, iza kojih stojimo čvrsto i sa puno ljubavi. Iako je album snimljen u Beogradu, miks i obradu uradili smo u Los Anđelesu, zbog odličnih uslova u izuzetnom studiju.

Turneju ćemo započeti 6. maja koncertom u Kragujevcu”, istakao je Dejan Ilić, član benda Van Gogh. Novi album sadrži 11 pesama i može se kupiti do 1. juna, u specijalnom paketu MTS po ceni od 200 dinara uz prepaid karticu. Posle toga, album će biti u redovnoj prodaji.

Izvor: Danas S. Bujišić

GUŽVA OKO UPRAVNOG ODBORA

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Sindikat glumaca Srbije i pojedini članovi ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu nezadovoljni kratkim rokom za predloge svojih predstavnika

U iščekivanju novog upravnika: Detalj zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu (Foto D. Ćirkov)Dok kulturna javnost posle nedavno raspisanog konkursa nagađa i iščekuje ko će biti novi upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, burni događaji iza scene ne prestaju da potresaju nacionalni teatar.

Sada se zakuvalo oko izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora iz redova zaposlenih.

Iz Ministarstva kulture Republike Srbije, naime, u utorak, 31. marta, stigao je u Narodno hitan dopis kojim se traži, pozivajući se na usmeni dogovor između ministra Nebojše Bradića i pomoćnika upravnika Božidara Đurovića, da se sprovede postupak razrešenja starog i imenovanja novog Upravnog i Nadzornog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu. I da se predlog članova iz redova zaposlenih dostavi do srede, 1. aprila, u 12 časova.

Nezadovoljni kratkim rokom za predloge svojih predstavnika, reagovali su članovi Sindikata glumaca Srbije i nekolicina iz ansambla Drame koja nije u sindikatima. Na sastanku održanom u ponedeljak, 6. aprila, odlučili su da upute pismo predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću, u kome navode da je u tako kratkom roku bilo nemoguće ispuniti zahtev Ministarstva, uz napomenu da je učešće predstavnika zaposlenih u radu ova dva tela omogućeno Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u ustanovama kulture.

„Kako u Narodnom pozorištu postoje četiri reprezentativna sindikata i kako je izvestan broj umetnika iz ansambla Drame učlanjen u različite sindikate, ali u najvećem broju u Sindikat glumaca Srbije, koji nije reprezentativan, a neki nisu članovi sindikata, bilo je nemoguće doneti usaglašenu odluku u ovako nedopustivom roku, kraćem od 24 časa. Drugim rečima, bilo je očigledno da je u odlučivanju o kandidatima za članove Upravnog i Nadzornog odbora onemogućeno direktno učešće vrhunskih umetnika Drame”, navodi se u pismu.

Statutom Narodnog pozorišta u Beogradu, da preciziramo, predviđeno je da Upravni odbor broji ukupno sedam članova, od čega tri iz reda zaposlenih, a Nadzorni odbor tri člana, od čega jedan član iz reda zaposlenih.

– Vlada Republike Srbije je ta koja postavlja i razrešava Upravni odbor. To što je Predrag Ejdus dao ostavku, ne znači da mora da se bira novi Upravni odbor. Ako su neki članovi Upravnog odbora u ostavci, a dvoje ih je, zašto bi se birao kompletan novi Upravni odbor koji još uvek nije razrešen i zašto bi se tako mali vremenski rok davao i nalagao na osnovu usmenog dogovora za tako ozbiljnu stvar kao što je izbor članova Upravnog odbora. Mi ne želimo da budemo taoci nepromišljene politike Ministarstva kulture koja se vidi i u poslednjem dopisu i sindikalnih borbi, kaže Tatjana Mandić Rigonat, direktorka ansambla Drame.

Članovi Drame odlučili su da Vladi Republike Srbije upute predlog da glumica Nela Mihailović ostane na dužnosti člana Upravnog odbora. Glumica Ljiljana Blagojević, kako saznajemo, koju su predstavnici reprezentativnih sindikata prethodno predložili za člana Upravnog odbora i predlog u traženom roku dostavili Ministarstvu kulture, povukla je svoju kandidaturu.

Božidar Đurović, pomoćnik upravnika i v. d. upravnika, međutim, ovako komentariše zamešateljstvo oko izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora:

– Uprava kuće je uradila sve po propisima Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture. Da je namera i Ministarstva kulture i uprave kuće bila da se za tako bitne funkcije odaberu što bolji i kvalitetniji članovi, potvrđuje podatak da su konsultovani svi sindikati u pozorištu. Da je uprava želela da ispoštuje samo zakonsku proceduru ne bi uopšte obaveštavala sindikate koji nemaju reprezentativnost, jer Ugovor predviđa da o predlozima odlučuju samo reprezentativni sindikati. Hitnost je rezultat želje Ministarstva kulture da što pre dođe do formiranja novog Upravnog odbora, kako bi se što lakše premostio period do izbora novog upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Po pozorišnim kuloarima može se čuti da su za mesto upravnika Narodnog pozorišta, pored ostalih, konkurisali Dejan Savić i Božidar Đurović, koji su već obavljali rukovodeće funkcije u nacionalnom teatru. Valjda zbog toga, ansambl Drame je reagovao izrazivši nezadovoljstvo „povodom informacije da su se za funkciju prvog čoveka nacionalnog teatra prijavili kandidati koji su već bili u prilici da se okušaju kao rukovodioci u Narodnom pozorištu, ali bez ikakvih rezultata”.

B. Trebješanin - Politika

ZIVLAK NA RUMUNSKOM

Nebojša Đorđević    Vesti

U renomiranom rumunskom časopisu Steua (izdavač je Savez pisaca Rumunije), listu za književnost, umetnost i kulturu, koji izlazi već 40 godina, objavljeno je deset pesama novosadskog spisatelja Jovana Zivlaka u prevodu Jovana Radina. Izbor je najava za skorašnji izlazak knjige pesama Jovana Zivlaka na rumunskom. Ovo će biti autorova druga knjiga u Rumuniji, prva je objavljena u Bukureštu, a druga će se pojaviti u Klužu. Inače, u istom broju Steue nekoliko tekstova posvećeno je tumačenju poezije Mihaja Emineskua i delu Aleksandra Solženjicina.

Izvor: Građanski list

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU U MAJU

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

SUBOTICA - Međunarodni festival pozorišta za decu, 16. po redu, biće održan u Subotici od 17. do 23. maja, najavili su danas organizatori.

U okviru takmičarskog programa festivala ove godine biće izvedeno 20 predstava, dramske i lutkarske produkcije, iz 18 zemalja.

Od 18. do 22. maja, svakog dana biće prikazane po četiri predstave u terminima od 10, 12, 18 i 20 časova.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za nagrade “Gran pri” za najbolju predstavu u celini, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju i nagrade za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, i nagradu za glumačko majstorstvo.

O nagradama odlučivaće petočlani internacionalni žiri, čiji sastav će naknadno biti saopšten.

Na festivalu se svake godine izabranim istaknutim umetnicima i naučnicima dodeljuje Nagrada za životno delo - “Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Težište pratećeg programa ovogodišnje manifestacije biće na predstavljanju ruskog lutkarstva.

Osim raznovrsnih sadržaja u okviru Dana ruske kulture, biće priređene i izložbe, međunarodni naučni skup u okviru Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, ulični teatar, gostovanja širom Srbije, muzički i filmski program, kao i izdavačka delatnost.

RTVojvodine