“MILIONER” 13. APRILA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Slavlje na ulicama Mumbaja, nakon uspeha filma na dodeli Oskara

Film Milioner s ulice (Slumdog Millionaire) britanskog reditelja Denija Bojla premijerno će u Srbiji biti prikazan 13. aprila u beogradskom Centru “Sava” (CS). Film će na redovnom bioskopskom repertoaru biti od 16. aprila, najavljeno je iz beogradske distributerske kuće “Milenijum”. Milioner s ulice je priča o Džamalu Maliku, 18-godišnjaku bez roditelja koji živi u sirotinjskom delu Mumbaja, a koga samo jedno pitanje deli od 20 miliona rupija u indijskoj verziji kviza Želite li da postanete milioner? Uhapšen pod sumnjom da je varao na kvizu, policiji će ispričati neverovatnu priču o svom životu na ulici i o devojci koju je voleo i izgubio.

Ekipa filma je snimala u najvećoj indijskoj sirotinjskoj četvrti - Daraviju, kao i u jednoj od najživljih - Juhuu. Smeštene su u blizini aerodroma zapadno od grada i jasno su vidljive svakome ko avionom dolazi u Mumbaj. Procenjuje se da na tom području živi više od milion ljudi. Za filmsku ekipu poseban je izazov bila činjenica da je Mumbaj grad koji se brzo menja. Nekoliko puta se desilo da su se lokacije određene za snimanje mesecima ranije toliko promenile u međuvremenu da je filmska ekipa morala da traži druga mesta za snimanje.

Azharudin Muhamed Ismail, koji glumi malog Salima (brata Džamala Malika), i Rubina Ali, koja glumi malu Latiku (Džamalovu ljubav), odabrani su na kastingu dece iz sirotinjskih četvrti, a nakon toga produkcija im je omogućila školovanje. Odraslog Džamala igra Dev Patel, a ostale uloge tumače Anil Kapur, Irfan Kan… Film je osvojio osam nagrada Oskar. Nagrađen je i Zlatnim globusom u četiri kategorije, a dobio je i sedam nagrada Bafta.

Izvor: Građanski list

BELGIJSKI FILM DOBIO GRAN - PRIX 56. FESTIVALA KRATKOG METRA

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Pobedio belgijski film

Kratki igrani film Laku noć Valerija Rozijea iz Belgije proglašen je za pobednika ovogodišnjeg, proteklog vikenda završenog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Odlukom žirija, koji je svoje odluke saopštio na ceremoniji zatvaranja manifestacije, Rozijeovo ostvarenje dobilo je Gran-pri 56. festivala kratkog metra i novčanu nagradu od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za najbolji film u domaćoj selekciji proglašen je dokumentarac Tačka prekida Igora Toholja, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio dokumentarac Zina, živela, bivala Aleksandra Belobokova iz Rusije. Autori obaju filmova dobili su, kako beleži Beta, Zlatnu plaketu Beograda i po 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U stranoj selekciji, u kategoriji dokumentarnog filma, Zlatnu medalju Beograda i 1.000 evra dobio je David Kinsel za film Božanstvena tragedija, a u kategoriji kratkog igranog filma - Kontantin Popesku za Malo žuto lice. U domaćoj selekciji, u konkurenciji dokumentarnog filma istu nagradu dobio je Ognjen Glavonjić za ostvarenje Živan Pujić Džimi, dok ju je u kategoriji kratkog igranog filma dobila Marija Stojnić za Između sna i sna.

Za najbolji eksperimentalni film proglašen je Helijum Đuzepa Šetina, dok je za najbolji animirani film proglašen Fantazmagorija 2008 Rastka Ćirića. Za individualne doprinose pohvaljeni su snimatelj Nikola Sekerić, animatorka Jelena Bešir, montažer Živan Pujić…

Festival filmova snimljenih kamerom mobilnog telefona “Nova svetlost na dlanu”, za pobednika svoje takmičarske selekcije proglasio je ostvarenje The Day Before Tomorrow Jasera Baklavija iz Irana. Autoru je pripala i novčana nagrada od 80.000 dinara. Reditelj Igor Toholj dobio je i nagradu srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara za najbolji domaći film, kao i nagradu za najbolji domaći angažovani film.

Izvor: Građanski list

UMESTO TRI SEDAM NAGRADA

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Izložba „Mladi 2009″ do 3. maja u niškoj Galeriji DIN Filip Moris

- Ova izložba i nagrada su me uverili da treba da nastavim da slikam. Postoji nada, uprkos svemu - rekla je prošlog petka uveče Andrea Ivanović Jakšić, mlada umetnica iz Zrenjanina, koja je na ovogodišnjem nacionalnom konkursu Niš Art fondacije osvojila „podsticajnu” nagradu vrednu 5.000 evra.

Izložba „Mladi 2009″ na kojoj su predstavljeni najbolji radovi pristigli na konkurs NAF otvorena je te večeri u niškoj Galeriji DIN Filip Moris i trajaće do 3. maja. Posle Niša, izložba se 8. maja otvara u Beogradu, a 9. juna u Novom Sadu, gde će takođe trajati po mesec dana. Na izložbi su predstavljene 52 slike i osam skulptura mladih autora iz cele Srbije, izabrani na ovogodišnjem konkursu, na koji se javilo 836 umetnika do 35 godina starosti, sa više od 2.000 radova.

Na otvaranju niške izložbe - „Mladi 2009″, predstavnici žirija, u kome su slikarka Olja Ivanjicki, slikar Radovan Lale Đurić i istoričarka umetnosti i glumica Neda Arnerić, saopštili su da su „zbog izuzetno vrednih radova”, pristiglih na konkurs, odlučili da umesto tri zvanične nagrade dodele sedam podsticajnih, za koje je izdvojen nagradni fond od 18.000 evra. Članovi žirija poručili su muškarcima da „ubuduće moraju malo više da se trude”, pošto su sve nagrade otišle u ruke mladih umetnica, od kojih su četiri iz Niša.

Uz Andreu Ivanović Jakšić nagrađena je i Jelena Đurić(Niš) sa 3.000 evra, a novčane nagrade od po 2.000 evra pripale su Ani Božić (Niš), Ani Miletić (Niš), Lani Šukletović (Niš), Jeleni Trajković (Beograd) i Ivani Grubić(Beograd). Ovo je četvrti nacionalni konkurs i izložba u organizaciji NAF, čiji je osnivač slikar Đurić, koji više decenija živi i radi u Njujorku. Sve kulturne projekte NAF, čiji je prevashodni cilj podsicanje mladih da se „umetnički razvijaju, a ostanu u svojoj zemlji”, finansijski podržava DIN Filip Moris.

Izvor: Danas Z. Miladinović

“GRAN TORINO”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

U filmu „Gran Torino”, legendarni glumac i reditelj Klint Istvud tumači ulogu Volta Kovalskog, veterana iz korejskog rata, koji postaje veoma nesrećan kada se u njegovo susedstvo dosele azijski imigranti. Priča počinje da se odvija nakon smrti Voltove supruge Doroti.

On dolazi do poslednjeg poglavlja svog života koji je u velikoj meri bio definisan njegovim strašnim iskustvima iz Koreje i lokalne Fordove fabrike, u kojoj je proveo pedeset godina svog života. Ipak, rat je odavno završen, fabrika je zatvorena, a njegova odrasla deca jedva da imaju malo vremena za njega. Njegovu želju da ga ostave na miru komplikuje sveštenik njegove pokojne supruge, otac Janovič, koji uporno pokušava da ostvari njenu poslednju želju - da se Volt ispovedi. Ali, situacija postaje vrlo napeta pošto Volt uhvati tinejdžera Taoa u pokušaju da mu ukrade auto - Gran Torino iz 1972. Ubrzo, Kovalski postaje prijatelj sa dečakom i njegovom porodicom saznavajući dosta o njihovoj Hmong kulturi. Njegova rasistička uverenja vremenom nestaju i on će pokušati da zaštiti Taoa i njegovu sestru Su od lokalne bande. Zasad poslednji film neumornog Klinta Istvuda, ovih dana je krenuo u domaće bioskope, zahvaljujući distributerskoj kući Tuck.

Izvor: Danas D.J.

POETIKA STEVANA RAIČKOVIĆA

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

U Trebinju, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, u okviru projekta „Poetika srpske poezije druge polovine 20. veka”, biće održan trodnevni naučni skup na temu „Poetika Stevana Raičkovića”. U radu skupa učestvuju: Vesna Matović, Jovan Delić, Aleksandar Jovanović, Ranko Popović, Dragan Hamović, Aleksandar Jerkov, Branko Brđanin, Bojan Čolak, Aleksandar Petrov, Bojan Đorđević, Miodrag Maticki, Sanja Paripović, Silvija Novak Bajcar, Slađana Jaćimović, Stanko Kržić, Svetlana Šeatović Dimitrijević, Predrag Petrović, Bojana Stojanović Pantović, Ivan Negrišorac, Persida Lazarević di Đakomo, Kajoko Jamasaki, Aleksandar Milanović i Milivoj Nenin.

Poetsko veče u čast Jovana Dučića posvećeno je Miodragu Maksimoviću, dobitniku Dučićeve nagrade.

Naučni skup „Poetika Stevana Raičkovića” završava se u sredu.

Izvor: Politika Z. R.