NOVOOTKRIVENI PORTRET DA VINČIJA PREDSTAVLJEN JAVNOSTI

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Stručnjaci su danas predstavili javnosti nepoznati portret Leonarda da Vinčija na kojem je umetnik i izumitelj prikazan kao sredovečni čovek prodornih očiju i duge lepršave kose.

Slika, predstavljena na konferenciji za novinare u Rimu, nađena je prošlog decembra u kolekciji jedne porodice na jugu Italije.
Naučnici nastoje da utvrde ko je i kada naslikao portret renesansnog majstora, a procenjuju da se ne radi o autoportretu.
Datiranje ugljenikom pokazalo je da drveni pano, za koji je slika pričvršćena, potiče s kraja 15. ili početka 16. veka, dok je Da Vinči (1452-1519) bio živ.
Direktor muzeja posvećenog Da Vinčiju, u njegovom rodnom mestu Vinči, naveo je da to ne znači da je i slika nastala u to doba. Prema njegovom mišljenju, portret bi mogao biti naslikan znatno kasnije - u 17. ili 18. veku.
Novootkriveni delimično oštećeni portret ima dimenzije 45 sa 60 centimetara. Da Vinči je prikazan u crnoj odori, a na glavi ima ravan crni šešir s perjem.
Portret će od 8. aprila do 31. avgusta biti izložen u mestu Valjo, na jugu Italije, zajedno sa drugim Da Vinčijevim portretima.

Izvor: Blic Online / Beta - AP

ODBRANA AUTONOMIJE SLIKARA

Mirjana Stanojevi?    Slikarstvo, Vesti

Slikarstvo Milana Konjovića u Galeriji „73″

Milan Konjović: Đuro Voštar

Odbrana autonomije slikara

U Galeriji „73″ u petak (3. aprila u 20 časova) biće otvorena izložba slika „Milan Konjović: odbrana autonomije slike - Slikarstvo Milana Konjovića u doba socijalističkog realizma”. Autor izložbe i studijskog teksta kataloga je Sava Stepanov, ugledni novosadski istoričar i teoretičar umetnosti.

Milan Konjović je jedna od najistaknutijih i internacionalno priznatih figura moderne likovne umetnosti na našem tlu. Tokom dugog i izuzetno bogatog stvaralačkog veka (1898-1993), Konjović je stvorio oko 6.000 radova u raznim tehnikama i imao oko 1.000 samostalnih i grupnih izložbi. Prošavši kroz nekoliko poznatih likovnih faza - plave, crvene, sive, kolorističke, asocijativne i vizantijske, bio je i svedok burnih društveno-političkih promena.

Izložba u Galeriji „73″ predstavlja delimičnu rekonstrukciju dve značajne postavke Milana Konjovića, izložbe iz Muzeja Matice srpske u Novom Sadu iz 1946. i izložbe „Ljudi” u Umetničkom paviljonu u Beogradu iz 1951. godine. Ove izložbe održale su se u vreme rušenja građanskog društva kojem je Milan Konjović pripadao, te „uklapanja” u nove društvene odnose u kojima je vlast odlučno i organizovano sputavala slobode stvaralaštva nastojeći na taj način da ojača novi ideološki i društveni sistem.

Istoričar umetnosti Sava Stepanov ovom izložbom želi da pokaže kako se Konjović, uprkos i danas postojećim predrasudama, „hrabro, odlučno i beskompromisno, posle svih napada na njegovo slikarstvo i njegovo shvatanje umetnosti, obračunao sa zagovornicima socijalističkog realizma, pogotovo sa protagonistima jednog teoretskog koncepta zasnovanog izvan umetnosti”.

Izložbu će otvoriti dr Ješa Denegri, vrsni poznavalac ovog razdoblja moderne srpske umetnosti.

Izvor: Blic Online M.M.

MINISTARSTVO ZA PROMENU NAZIVA ULICE U BULEVAR ŠABANA BARJAMOVIĆA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dalo je danas saglasnost Skupštini grada Niša da se naziv ulice Južni bulevar promeni u Bulevar Šabana Bajramovića, saopštilo je to Ministarstvo.

Ministar Milan Marković je izrazio očekivanje da će biti prekinuta neprimerena polemika koja se poslednjih dana vodi oko promena naziva ulice, jer je, kako se navodi, Šaban Bajramović svetski priznat umetnik koji je širom sveta na najbolji i najlepši način glasom i pesmom predstavljao Niš i Srbiju. Komisija za promenu naziva ulica i trgova u Nišu odlučila je 18. marta da Južni bulevar u niškom naselju Trošarina bude preimenovan u Bulevar Šabana Bajramović.

Pojedini stanovnici Južnog bulevara u Nišu pokrenuli su posle toga potpisivanje peticije kojom se protive promeni naziva navodeći da motivi za to nisu rasistički, već da ne mogu da izdvajaju novac za promenu ličnih dokumenata.
Pošto je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dalo saglasnost, o tome bi trebalo da se izjasne odbornici Skupštine Niša.

Izvor: Blic Online / Beta

ŠETNJA ALEJOM USPOMENA NA NEKA FINIJA VREMENA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Prva dama hrvatske zabavne glazbe Gabi Novak uz Jazz All Star Enemble otvorila je prekrasnim koncertom u četvrtak u ZeKaeMu 4. Jazzarelu

ZAGREB - Nikakvo čudo da je već iste večeri stigla ponuda za beogradski jazz festival, a vjerojatno će uslijediti i ponude za skopski i ljubljanski. Doista bi bila šteta ovu zvjezdanu ekipu glazbenika, koja se i izvan scene odlično razumije, ne iskoristiti za još koji veliki koncert, pa i u Zagrebu.

Jazz curica iz pedesetih

Koncert je otvorio Boško Petrović instrumentalom i šarmantnom najavom, prisjećajući se Gabi kao jazz curice s kraja 50-ih. Ona je nakon koncerta priznala da je na početku imala tremu kakva je već dugo nije tresla, što je bilo osjetno i u “My Funny Valentine”, u kojoj je pak bio gušt gledati i slušati sparing mladog i starog lava, Matije i Boška. Mislim da nam se u tom trenu nasmiješio i Dražen Vrdoljak, kojem bi dan ranije bio 58. rođendan.

Ovacije i ‘Sretan, sretan put’

Nakon “Ono sve što znaš o meni”, “U registraturi”, “Pjesma je bila moj život” s odličnim solima puhača, a kroz ritmičnu “Ni ti, ni ja”, sjetnu “Kuću za ptice” (samo uz Matiju) i tečnu “Pusti me da spavam”, ansambl i Gabi su se opustili pa je drugi dio koncerta bio ležeran poput šetnje alejom uspomena na neka finija vremena.

A iz tih vremena Gabi nam je u zgodno postavljenim Gelinim aranžmanima i sjajnu svirku donijela Prohaskinu “Intimu”, hrvatski prepjev Ellingotonova “Caravana” te raskošno razigranu i mladenački zaigranu verziju “Pamtim samo sretne dane” koja je publiku učas natjerala na ovacije i dozivanje na bis. Pjesmom “Sretan, sretan put” iz filma “H8″ završio je lijep koncert u ZeKaeMu, kao stvorenom za jazz.

Izvor: Jutarnji hr Aleksandar Dragaš

GORIBOR PONOVO U SRBIJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Nakon poduže pauze, Goribor će ovog meseca održati nekoliko koncerata u Srbiji.

Prvi na redu je Niš - 10. april, Pravni fakultet; slede Beograd - 14. april, Rex, i Novi Sad - 18. april, Foxtrot.

Grupa najavljuje da će koncerti u Nišu i Novom Sadu biti klasične svirke, dok se za Beograd priprema nešto drugačije.

Naime, u Rexu će najpre biti prikazan film Oči u magli o Zdenku Franjiću, hrvatskom izdavaču koji je godinama objavljivao izdanja Goribora na svojoj etiketi Slušaj najglasnije!, nakon čega će Goribor održati atipičan koncert.

Frontmen Aleksandar Stojković St će čitati poeziju, ostatak benda će ga pratiti, a predviđeno je i prikazivanje video radova.

Kao ilustraciju zvuka kakav će moći da se čuje u Beogradu, bend nam je poslao novi rad po imenu Grad:

Izvor: Popboks