ENRIKE INGLESIJAS PONOVO MEĐU NAJTRAŽENIJIMA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Da je ukus Evropljana teško predvideti potvrdiće još jedan Pop non stop - pregled najtiražnijih singlova u Evropi. Deset najtiražnijih singlova samo se delimično „poklapaju” sa onim koje smo slušali prethodne sedmice.

Na zvanični evropski top ten vratilo se nekoliko starih singlova, što znači da noviteta gotovo i da nema.

10: Prvi „povratnički” singl koji je ponovo dospeo među prvih deset je još uvek aktuelni singl sastava Kings of Leon. Razlog tome bi mogla biti turneja koju ovaj američki rok sastav započinje u Evropi. Oni su sve popularniji i tiražniji, a singl „Use Somebody” ove drži mesto broj deset.

09: Još jedan singl kojeg svi već na pamet znamo, a koji je na evropskom tržištu prisutan već najmanje deset sedmica je veliki hit sa britanskih prostora. Skok sa 36.pozicije - na dakle devetu ove nedelje. Britansko izdanje Kida Kudija i to verzija singla „Day n nite” sa italijanskom ekipom Crookers, ovonedeljno je deveto mesto.

08: Nakon jednog američkog, a zatim i jednog britanskog izdanja, na evropskom top tenu sledi i jedno nemačko. Sastav Silbermond je ovoga puta čak za jednu poziciju u plusu, što je svakako dobra vest za nemačku pop rok uzdanicu koja je do sada ostvarila nekoliko višestrukih platinastih tiraža sa prethodnim albumima. Ako se kojim slučajem interesujete za kompozicije ovog benda informacija da se upravo ovih dana na evropskom tržištu pojavio njihov novi album Nichts passiert. Prvi singl nosi naziv Irgendwas bleibt.

07: Dvadeset sedmica je već na listi najtiražnijih singlova u Evropi numera „The Boy Does Nothing”, ali samo poslednje dve među deset najtiražnijih. Aleša Dikson je evropskoj javnosti daleko poznatija kao model naročito po naslovnim stranama u muškim časopisima, poput FHM-a. U Velikoj Britaniji važi sa veoma popularnu plesačicu, naročito zbog pobede u jednoj od emisija tog tipa. Nakon par javnih nastupa sve je krenulo uzlaznom putanjom. Polidor je njena matična izdavačka kuća, čiji menadžeri ovoga puta mogu biti zadovoljni i tiražima novog albuma. Isto tako i singla koji je u odnosu na prošlu sedmicu ovoga puta dospeo na nižu, sedmu poziciju najprodavanijih singlova u Evropi.

06: Trenutno najveća američka atrakcija u Evropi je svakako Lejdi Gaga, koja je u svetu šoubiza još od 2007. Svoj prvi ugovor potpisala je sa izdavačkom kućom Def Jam, ali je ta saradnja trajala svega tri meseca. Zatim su je u Interscopu angažovali kao autora, jer su primetili da ima odlične ideje. A onda je sarađujući sa Ejkonom njen vokal takođe došao do izražaja i tako su producenti pomenutog izdavača pristali na projekat koji će po svemu sudeći u 2009. biti najtiražnije izdanje. „Just Dance” je već 31. sedmicu na Eurochart-u.

05: Keli Brajan Klarkson je definitivno najtiražniji pobednik američkog idola. Ima grčko-irsko poreklo, a inače je odrasla u Teksasu. Keli je prava američka zvezda, čak i po „fizičkoj konstituciji”, budući da su je za razliku od nalickanih i izgladnelih modela poslednjih godina sustigli kilogrami, čega se ona na sreću ne stidi. Sada je na dnevni red došao četvrti studijski album koji u SAD obara rekorde po prodaji i kotiranju na top listama. U Evropi singl „My life would suck without you” prolazi nešto skromnije. I ove sedmice beleži mali pad sa četvrtog na peto mesto.

04: Na evropskim top listama ovoga puta i nešto malo „španskog melosa”, uslovno rečeno. Enrike Iglesijas se naime ponovo našao u društvu najtiražnijih izvođača u Evropi. Doduše nijedan od tih izvođača nema ni približno velike tiraže kao ovaj Španac. Gotovo 60 miliona primeraka za sobom ima ovaj potomak još čuvenijeg Hulija Iglesijasa. Na još jednoj u nizu kompilacija najvećih njegovih hitova pojavio se i singl „Takin Back My Love” o to u formi dueta sa Kjarom koji se ove sedmice našao na mestu broj četiri.

03: U samom vrhu Pop non stopa DW radija, odnosno zvaničnog evropskog top tena ostalo je sve po starom. Trećeg mesta se i dalje čvrsto drži Džejms Morison. Njegov novi singl i to prvi u 2009. biće „Please Dont Stop The Rain”. Video je uveliko objavljen, a u međuvremenu je potvrđeno i da će se kao maxi singl ova numera u rafovima evropskih prodavnica kompakt diskova pojaviti 9.aprila. Do tada značajne tiraže i dalje ostvaruje duet sa Neli Furtado „Broken Strings”.

02: Singl „Right Round” je prvi singl sa novog albuma Flo Rajde, naslova „R.o.o.t.s.” koji će tek biti objavljen. Ekipa koja je na istom radila je Will I Am i Dr. Luke. Ali se kao gosti pojavljuju i Ne-yo, Ejkon, Neli Furtado i Keša čiji su vokali upravo i prisutni u numeri „Right Round”, koja je samo u Americi u prvoj sedmici u onlajn šopovima prodata u 636.000 primeraka.

Značajaniji noviteti „koji obećavaju”:

„Ayo Technology”, Millow (12)

„Love etc”, Pet Shop Boys (46)

„Jai Ho”, Pussycat Dolls (70)

01: Nikog više ne iznenađuje plasman i uspeh drugog singla Lejdi Gage, koja je uzgred ovo umetničko ime dobila po nadimku koji joj je nadenuo producent Rob Fusari, jer ga je njena interpretacija navodno podsećala na vokalne deonice iz pesama legendarnog Fredija Merkjurija. Dakle prvo joj se obraćao sa Gaga, a onda je pridodato i „Lejdi”. U kojoj meri takav nadimak odgovara strip pokeru tematizovanom u spotu za veliki hit „Poker Face” prosudite sami.

Izvor: Deutche welle Autor: Nebojša Jakovljević  Odgovorni urednik: Ivan Đerković

ŠPORETI HLADNI, KNJIGA CVETA

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

Sajam knjiga u Domu sindikata

SADA već tradicionalni Uskršnji sajam knjiga otvoren je u ponedeljak u podne u holu Doma sindikata. Sva najnovija, kao i stara izdanja, sa popustima od 30 do 50 odsto, izložilo je 46 izdavačkih kuća.
Otvarajući ovu manifestaciju, akademik Matija Bećković je rekao:
- Bilo je krajnje vreme da žene i muškarci zamene mesta i da se muškarcima uzme iz ruke pero koje su vekovima zloupotrebljavali, ne znajući šta će sa njim i dovodeći sebe do prosjačkog štapa. Već danas ćete žene pre sresti na sajmu knjiga, nego na pijaci. Šporeti su hladni, ringle hladnije, supa najhladnija, ali su diktafoni usijani. Telefonski razgovori su kraći - knjiga cveta. Na pitanje koja vam je knjiga najmilija, dugo se odgovaralo da su sve knjige kao deca. Današnja žena ima problem koji knjigu da izdvoji kao najdražu. Knjige se rađaju svakodnevno i sve češće su posvećene nerođenoj deci. Borimo se sa belom kugom, ali bolje bela kuga, nego bela knjiga. Žene su zaslužne za poplavu kreativnosti. Njihovi plodni dani traju celu godinu, a sve što napišu je kul, o kej, kis.

Poredeći ajvar i knjige, Bećković je u svom stilu neumornog pozera, istakao:

- Četvoročlana porodica umlati teglu ajvara za par sati, a jednom knjigom podmirena su pokolenja. Za solidan ajvar potreban je tovar paprika, a za knjigu je potrebno sejvovati svaki impuls mozga. Zar nije bolje da iza nas ostanu besmrtna dela, umesto trakavih i praznih tegli. Zato su i čitave porodice zabatalile sve drugo i počele da pišu. Kriza knjige ne postoji! Izdavači cvetaju!

Sajam knjiga, u organizaciji Izdavačkog preduzeća „Pergament”, trajaće do 18. aprila.

Izvor: Večernje novosti D. Bt

KONTRAST U DODIRU DVE EPOHE

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Lica Italije koja se menja, u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu

U Italijanskom kulturnom centru u Beogradu, 2. aprila biće otvorena izložba grafika jednog od vodećih italijanskih i evropskih umetnika 19. veka, Đovanija Fatorija i „prvog tima” italijanskog futurizma, pod zajedničkim nazivom - Lica Italije koja se menja. Italijanski futurizam biće predstavljen delima Đakoma Bale, Đina Severinija, Karla Kara, Maria Sironija, Umebrta Bonetija i drugih slikara ovog pravca.

- Grafike i ulja iz kolekcije „Flaminio Farnesi” izraz je poštovanja prema Đovaniju Fatoriju, jednom od navećih predstavnika makjajola slikarstva u Italiji, čija je stogodišnjica smrti upravo obeležena u Italiji, a u Srbija označava početak manifestacija kojima će se obeležiti stogodišnjica futurističkog manifesta, a odvijaju se u celoj Evropi - rekla je juče novinarima, Alesandra Bertini Malgarini, direktorka Italijanskog kulturnog centra. Prema njenim rečima, Fatorijevo delo označava kraj jedne epohe, ali je proizvelo i početak nove - futurizma, jednog od najvažnijih avangardnih pokreta 20. veka, koji je postavio temelje današnje umetnosti. Ona ističe da ova izložba predstavlja spoj te dve epohe - Fatorijeve grafike toskanskih pejzaža i portreta boraca za ujedinjenje Italije koje odišu samoćom, smirenošću, povučenošću u sebe naspram brzine, dinamike, boja i novih umetničkih vrednosti italijanskog futurizma, jer je osnovna ideja postavke provokacija kontrastom.

- Ova dva elementa italijanske umetnosti, osim zajedničke 100 - godišnjice, ipak, imaju i još jednu zajedničku crtu. Koliko je futurizam bio ravolucionaran, toliko je i Fatorijev rad suštinski obnovio portretistiku u italijanskoj modernoj umetnosti - naglasila je Malgarini.

Izložbu će, kako je najavljeno, otvoriti ambasador Italije u Srbiji, Alesandro Merola, ambasador Malteških vitezova, Đankarlo Miranda, kolekcionar Flaminio Farnezi i profesor Univerziteta u Pizi i stručnjak za Fatorijevo delo, Alesandro Tozi. Organizator je Italijanski kulturni centar u Beogradu, u saradnji sa kućom Zanini Ist, uz finansijsku pomoć banke Inteza. Alesandra Bertini Malgarini kaže da će Italijanski kulturni centar, u okviru obeležavanja veka objavljivanja Futurustičkog manifesta italijskog pesnika Filipa Tomaza Marinetija u pariskom Figarou 1909, tokom cele ove godine u Srbiji organizovati više različitih futurističkih manifestacija vezanih za slikarstvo, muziku i pozorište.

Izvor: Danas J. Tasić

PAVIĆEV ELEKTRONSKI “MLADEŽ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

KAO čestitku za 80. rođendan velikom srpskom književniku Miloradu Paviću, Izdavački centar Matice srpske objavio je u utorak, u ediciji „Matica”, njegov najnoviji roman „Veštački mladež”.
Ovo je prva srpska knjiga koja na svom jemstveniku, na pet bibliografskih primeraka, ima elektronski dodatak, spoljnu memoriju sa celim tekstom i dokumentarni film o Paviću na grčkom i srpskom jeziku.
- Novi Pavićev roman je čist, dovitljiv i podmlađivački, s kojim su, u zanimljivom trojstvu, štampana i dva ranija kratka romana „Damaskin” i „Stakleni puž” - istakao je Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke Matice srpske i najavio da će delo uskoro biti predstavljeno u Matici srpskoj i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.
U nelinearnoj ljubavnoj priči srpskog prozaiste, ukrštaju se umetničke sudbine osamdesetogodišnjeg slikara Filipa Rubora i njegove duplo mlađe Ferete Su koja izrađuje skulpture, a slikaru ostavlja bolesti i godine. U duhovitim dosetkama i slikama, od zapisa na konjskom ćebetu do uputstava za čišćenje lula svuda u sažetim poglavljima govori majstor koji ne ume da se umori.

Izvor: Večernje novosti J.L.

CRNA EURIDIKA: ANTOLOGIJA AFRIČKOG PJESNIŠTVA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba objavilo je antologiju afričke poezije ‘Crna Euridika’, koju je sastavio i potrebnim komentarom…

Crna Euridika: Antologija afričkog pjesništva portugalskog jezičnog izraza  - popratio ugledni profesor portugalske književnosti Nikica Talan. Riječ je o prvom hrvatskom izdanju koje daje sustavan uvid u reprezentativnu pjesničku produkciju luzofonih autora iz negdašnjih portugalskih kolonija u Africi, iz Angole, naime, Mozambika, Zelenortskog Otočja, Gvineje Bisau te otoka Sao Tome i Principe. U opširnome uvodu Talan objašnjava fenomen afričkog pjesništva na portugalskom jeziku, daje kulturno-povijesni kontekst pojave te sažima dosadašnja istraživanja s tog područja. Svaki od pedesetak zastupljenih autora predstavljen je, osim pjesmama, i posebnom bio-bibliografskom bilješkom.

Iz Angole su uvršteni sljedeći pjesnici: Agostinho Neto, António Jacinto, Viriato da Cruz, Ernesto Lara (Filho), António Cardoso, Tadeu Filipe Sicato, Mário António, Francisco Fernando da Costa Andrade, Arnaldo dos Santos, João Abel, Arlindo Barbeitos, Manuel Rui Alves Monteiro, Jofre Rocha, Ruy Duarte de Carvalho i David Mestre.

Iz Mozambika su: Orlando Mendes, Papiniano Carlos, Nuno Bermudes, José Craveirinha, Noémia de Sousa, Vitor Matos e Sá, Alberto de Lacerda, Marcelino dos Santos, Rui Knopfli, Rui Nogar, Sebastião Alba, Sérgio Vieira, Jorge Viegas, Luís Carlos Petraquim i Eduardo White.

Iz Zelenortskog Otočja su: Jorge Barbosa, Osvaldo Alcântara, Manuel Lopes, António Pedro, António Nunes, Aguinaldo Fonseca, Teobaldo Virgínio, Daniel Filipe, Gabriel Mariano, Ovidio Martins, Corsino Fortes, Onésimo Silveira, Joâo Vário, Osvaldo Osório i Arménio Vieira.

Iz Gvineje Bisau dolaze: Amilcar Cabral, Vasco Cabral, Pasconal d’Artagnan Aurigemma, Nagib Jauad, António Soares Lopes Júnior, Agnelo Regalla, Jorge Cabrall, Félix António Sigá, Domingas Samy, Hélder Proença i Francisco Conduto.

Na kraju su i dva autora iz Sao Tome i Principe: Francisco José Tenreiro i Alda do Espirito Santo.

Istaknuto mjesto u antologiji ima i bivši angolski predsjednik Agostinho Neto.
Izvor: Booksa hr (Irena Lukšić, urednica)