NIMALO UMORAN U SEDAMDESETOJ

Nebojša Đorđević    Muzika

Osim u naslovnoj temi, u kojoj je ugostio Erica Claptona, od preostalih sedam pjesama J. J. Cale je napravio pravi one man show

Kombinacija J. J. Cale & Eric Clapton odigrana na albumu ‘Road To Escondido’ (2006.) impresionirala je mnoge Claptonove fanove jer se Slowhand napokon maknuo iz stadionskog pop-rock cirkusa i vratio svojim blues korijenima.

Međutim, najzagriženiji poklonici J. J. Calea bili su manje oduševljeni. Veliki projekt zaokružen s dvadesetak pratećih muzičara, dobro plasiran na top-listama i nagrađen Grammyem za najbolji blues album, nije bio do kraja skrojen po njihovoj mjeri.

Nadmašio sva očekivanja

Pretjerano nacifrana produkcija Simona Climiea ubrzo im je počela ići na živce pa su posegnuli za dragocjenim relikvijama iz prošlosti. Dok je ostatak svijeta najviše respektirao J. J.Calea kao autora pjesama ‘After Midnight’, ‘Cocaine’, ‘Crazy Mama’ i ‘Call Me The Breeze’ koje su obrađivali Clapton, The Band, Lynyrd Skynyrd i Johnny Cash ili kao graditelja fascinantnog ‘Tulsa Sounda’ na koji su se poslije Claptona navukli Mark Knopfler i Chris Rea, pravi ‘Caleovci’ uvijek su kopali dublje i pretresali svaki njegov album.

Ispod blues-rock i country-blues klasika izvlačili su podjednako vrijedne dragulje poput ‘Don’t Cry Sister’ i ‘Don’t Wait’, a kad se slegla prašina oko albuma ‘Road To Escondido’ najviše ih je zanimalo hoće li J. J., koji je lani proslavio sedamdeseti rođendan, imati snage za još jednu upečatljivu solo akciju. ‘Roll On’ je uvelike premašio njihova očekivanja.

Na četrnaestom samostalnom albumu Cale se pokazao u znatno boljem izdanju nego prije šest godina, kad je objavio osrednji album ‘To Tulsa And Back’. Kroz četiri nove pjesme provukao je uobičajenu vokalno-instrumentalnu pratnju predvođenu dugogodišnjom suradnicom Christine Lakeland i omiljenim session bubnjarom Jimom Keltnerom, u naslovnoj temi ugostio je i Claptona, ali preostalih sedam pjesama izveo je kao pravi one-man-show.

Nimalo se ne obazirući na poodmakle godine, Cale je svoj prepoznatljivi gitaristički ‘laid back-drive’ s lakoćom prenio na piano, synth i bendžo, a poslije izvrsnog otvaranje s barskim jazzom ‘Who Knew’ i melankoličnom ‘Former Me’ sve do kraja je ostao na zavidnoj autorskoj razini i dao naslutiti kako ‘Roll On’ neće biti njegov počasni krug.

Uskoro i američka turneja

Tipično Caleovska ‘Strange Days’ i funkoidna ‘Fonda - Line’ precizno opisuju širinu albuma koji naprosto ne može biti djelo umornog starca.

Svi koji su poslije profitabilne suradnje s Claptonom predviđali kako će J. J. otići u mirovinu i zauvijek se skrasiti u idiličnom kalifornijskom gradiću Valley Center, gdje su ranije živjeli Gary Cooper i John Wayne, morat će priznati da su pogriješili. Za nekoliko dana počet će i njegova američka turneja. Roll On, J. J. Cale!

Izvor: Jutarnji hr Ilko Čilić

PULP FICTION

Nebojša Đorđević    Strip, Vesti

LEO PULP - Claudio Nizzi i Massimo Bonfatti

On je nosat, namršten, šešira izbušenog mecima i sa brauningom na gotovs. Tarifa mu je 25 $ + troškovi i ne libi se da isprlja ruke kako bi rešio slučaj. Upoznajte Lea Palpa, novog privatnog njuškala u gradu

Ne jenjava fascinacija Los Anđelesom 40-ih, Rejmondom Čendlerom i Hemfrijem Bogartom, tvrdo kuvanim krimićima i klasičnim noir filmovima. Scenarista Klaudio Nici i crtač Masimo Bonfati opredelili su se za sve popularniju komičnu reviziju noir nasleđa, i tako je nastao strip u kome odskora može da uživa i domaća publika.

Leo Palp je italijanski serijal koji je na matičnom tržištu imao krajnje neobičan ritam izlaženja. Prvi broj (Nestanak Amande Kros) objavljen je 2001, a za njim su usledili Zločini na Bulevaru sumraka (I delitti di Sunset Boulevard, 2005) i Slučaj crvene magnolije (Il caso della magnolia rossa, 2007). Čini se da novih epizoda neće biti, ali to nâs u Srbiji još ne traba da brine - ovde je druženje sa Leom tek počelo. Veseli Četvrtak će do leta (Leo Palp je kod nas tromesečno izdanje) štampati i preostale dve epizode i tako zaokružiti sve slučajeve privatnog njuškala (prigodno) velikog nosa.

Sergio Bonelli Editore jeste kultni izdavač, ali neoboriv je fakat da kvantitet stavlja ispred kvaliteta. Svako ko redovno čita bar jedan od njegovih mesečnih serijala dobro zna da epizode neretko variraju po kvalitetu crteža i scenarija. Sa Leom Palpom, ako je suditi po prvoj svesci i ritmu izlaženja u Italiji, nećemo imati taj problem.

Nestanak Amande Kros prevazilazi okvir „stripa na trafici” i zaslužuje format albuma tvrdih korica i glaziranih stranica. Raskošan crtež oduševljava već na prvi pogled. Bonafati se nije štedeo. Inspirisan klasičnim ostarenjima kao što su Dik Trejsi, Koko Bil i Alan Ford, stvorio je junake koji se svojim prenaglašenim fizikusom odlično uklapaju u humorni ton.

Posvete originalnom noir krugu ne završavaju se odabirom vremena i mesta događanja (LA 40-ih, već rekosmo) i zamršenim krimi-zapletom po kome su ostvarenja ovog tipa bila čuvena. Slično Džejmsu Elroju (Crna Dalija, Poverljivo iz L.A…), Nici se poigrava sa realnošću i fikcijom u priču uključivši - sa puno slobode i nadogradnje, doduše - stvarne ljude i događaje.

Na primer, ubistvo gangstera Džonija Stompanata, ljubavnika filmske boginje Lane Tarner, dobilo je u Leu Palpu svoju komičnu interpretaciju, a tu su i Dešijel Čendler, Nik Trejsi, Đilda Hejvort, Deni Kej… Upućeniji će s lakoćom shvatiti ovu igru sa imenima, ali ni oni slabije upućeni ne treba da brinu - Leo Palp se čita lako, sa uživanjem, a posvete su tu da obogate već ionako zanimljivu priču.

Kuriozitet domaćeg izdanja jeste da je za adaptaciju teksta (prevod potpisuje Goran Zečević) i predgovor bio zadužen Igor Blažević - Inspektor Blaža. Veseli Četvrtak je verovatno tako pokušao da skrene pažnju na novi strip - potez možda nepotreban imajući u vidu kvalitet samog izdanja.

Umesto Blažinih dobronamernih ali nepotrebnih naklapanja, bilo bi zanimljivije pročitati nešto o nastanku serijala i njegovim tvorcima, ali uvek ostaje nada da će ovaj propust biti ispravljen u jednom od narednih izdanja.

Izvor: Popboks Đorđe Bajić

ELEKTRO - PANKERI “MOTOR” NA TGF

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Francusko-američki duet “Motor” nastupiće zajedno sa “Depeche Mode” i “Ladytron” na ovogodišnjem “Tuborg green festu” (TGF) koji će se održati 20. maja na Ušcu.

“Motor” svoj zvuk opisuju kao beskopromisnu elektronsku muziku izgrađenu na pankerskoj etici.

Najviše su objavljivali za etiketu „NovaMute”, ali i za druge izdavače, kao što su „Kompakt” ili „Southern Fried”.

Duo “Motor” je nastao 2003. godine u Londonu, a čine ga Mister No (Mr. No), avangardni bubnjar poreklom iz Pariza i Brajan Blek (Bryan Black), američki dizajner zvuka i programer koji je devedesetih godina XX veka radio za pop muzičara Prinsa (Prince).

Prvi album „Pleasure and Romance” izdaju 2005. godine pod imenom “XLover” etiketu „International DeeJay Gigolo” koju vodi di džej Hel (DJ Hell), a iste godine produciraju albume za Feliksa da Hausketa (Felix Da Housecat) i Prinses Superstar (Princess Superstar).

Istog leta, ali pod imenom “Motor” izdaju svoj prvi pravi hit „Sweatbox”, a godinu dana kasnije pojavio im se i prvi album „Klunk” koji prate dva jednako velika hita „Stuka Stunt” i „Black Powder”, nakon čega kreću na prve nastupe širom sveta na kojima im se pridružuje i treći član Hugo Menendez (Hugo Menendez).

Ubrzo dobijaju priliku da rade remiks za “Depeche Mode” i singl „Precious”. Martin Gore je ovaj remiks proglasio najboljim remiksom koji je bend ikada imao.

Sredinom 2007. “Motor” su izdali album „Unhuman” koji je još uvek aktuelan zahvaljujući singlovima „Flashback” i „Ice”.

“Motor” su dosad, pored “Depeche Mode”, uradili remikse i za Merilina Mensona (Marylin Menson) i Terensa Fiksmera (Terence Fixmera), te za bendove “Nitzer Ebb”, “The Whip”, “Julien-K” i “Client”.

Sastav se trenutno nalazi u Njujorku gde završavaju svoj treći album „Metal Machine”, i rade remiks za novi singl Kanjea Vesta (Kanye West).

Organizatori festivala saopštili su i da je u prodaji ostalo još oko 200 fan pit ulaznica za “Tuborg Green Fest”, u okviru kojeg će 20. maja na Ušcu nastupiti “Depeche Mode”, “Motor” i “Ladytron”. Ulaznice za fan pit mogu se kupiti isključivo u filijalama Erste banke po ceni od 3990 dinara.

Ulaznice za parter i VIP tribinu još uvek se mogu kupiti u filijalama Erste banke, kao i putem sajta Gigstix.com. Ulaznice za parter koštaju 2990, a za VIP tribinu 7500 dinara.

U prodaju je pušteno ukupno 30.000 ulaznica za “Tuborg Green Fest”.

“Tuborg Green Fest” po treći put u Srbiji organizuju „The State of Exit”, „Carlsberg Srbija” i „Live Nation”.

Izvor: B 92

FESTIVAL KRATKOG I DOKUMENTARNOG FILMA

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 56. po redu, na kome će biti prikazano 33 filma u stranom takmičarskom programu i 39 filmova u domaćoj konkurenciji, biće održan od 30. marta do 3. aprila u Beogradu.

Umetnički direktor festivala Janko Baljak je na konferenciji za novinare rekao da će filmovi u takmičerskom delu programa biti prikazani u Dvorani kulturnog centra Beograd i u bioskopu Balkan, dok će prateći program biti prikazan u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Prema njegovim rečima, u domaćoj konkurenciji će biti prikazano 20 dokumentarnih filmova, sedam kratkih igranih, sedam animiranih i pet eksperimentalnih filmova, a u stranom takmičarskom programu će biti prikazano devet dokumentarnih, 15 kratkih igranih i devet animiranih filmova.

“Eksperimentalni filmovi strane produkcije se neće takmičiti za nagrade, nego će biti prikazani u okviru posebnog programa ‘Lab’. Na festival je prijavljeno preko 500 filmova, što je znatno više nego proteklih godina”, rekao je Baljak.

On je istakao da će na ovogodišnjem festivalu biti održano nekoliko pratećih programa, među kojima je i specijalni program “Moj heroj” u okviru kojeg će biti prikazano pet filmova o ljudima koji su svoj život posvetili pomaganju drugima.

Na festivalu će biti prikazani i filmovi o Meksiku, Argentini, Gvatemali, Nikaragvi, Venecueli i Kosta Riki u okviru programa “Latino lonac”, kao i najbolji filmovi sa Internacionalnog festivala dokumentarnog filma u Marseju u okviru programa “Fid Marseille”.

U okviru programa “Finska animacija” biće prikazano 18 kratkih animiranih finskih filmova najnovije produkcije, a program “Prix uip Europe” donosi kratke igrane i animirane filmove, dobitnike nagrade Evropske filmske akademije.

Na festivalu će biti održan i program “Njujork šest sati ranije” u okviru koga će biti prikazani filmovi srpskih autora koji žive u Njujorku i filmovi američkog reditelja Arija Golda koji će biti u žiriju ovogodišnjeg festivala.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazan i novi program, pod nazivom “Nova svetlost” na kome će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, a takođe će beogradska publika imati prilike da vidi filmove reditelja Veljka Bikića koji je umro 1998. godine.

Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljena nagrada za životno delo, Mići Miloševiću, a u sklopu nagrade biće promovisana i monografija o njegovom radu i umetničkom putu.

Prema rečima Janka Baljaka, na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održane i tri specijalne projekcije: film Nenada Krasavca “Sister” o slučaju novinarke Dade Vujasinović, “Drvo Krakova” Branka Kresojevića o obnovi manastira Hilandar i film “All together now” Adriana Wilsa o grupi “Beatles”.

Film o grupi “Beatles” će biti prikazan dan nakon zatvaranja festivala, 4. aprila u Dvorani kulturnog centra, a tom prilikom u Beograd će doći i reditelj Adrian Wils.

Karte za projekcije na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, počeće da se prodaju od 23. marta po ceni od 100 dinara.

Izvor: B 92

SRBIN IZ SLOVENIJE MEĐU NAJBOLJIMA NA FESTIVALU U NEŠVILU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Uroš Perić, pevač, pijanista i kompozitor srpskog porekla koji živi i radi u Sloveniji, ušao je u finale međunarodnog muzičkog takmičenja koje se svake godine održava u američkom gradu Nešvilu.

Reč je o međunarodnom takmičenju tekstopisaca, na kome se Perić plasirao pesmom “U.P. Down Blues” i ušao među 286 od ukupno 15.500 kompozicija pristiglih na to takmičenje iz celog sveta.

Kako je objavljeno na zvaničom sajtu takmičenja, pored nagrade žirija biće proglašena i najbolja kompozicija po izboru publike, a glasanje je moguće takođe preko interneta.

Glasati se može do 31. marta, jedanput dnevno za jednu kompoziciju.

Perić je, inače, otkriće čuvenog džez trubača Duška Gojkovića, sa kojim je nedavno snimio i zajednički CD.

Pre tri godine Perić je održao zapaženi koncert “Počast Reju Čarlsu” u sali Kolarčevog univerziteta u Beogradu, gde je nastupio sa Big bendom RTS-a.

Sa istim bendom on je pre dve godine gostovao na najvećem džez festivalu u švajcarskom gradu Montreu.

Dve godine uzastopce Perić je nastupao i na festivalu “Nišvil” u Nišu.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine